Dodaj do ulubionych

Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu

27.10.14, 09:34
Witam
Psychiatra przepisał mi Lerivon na problemy ze snem w dawce 10mg. Zauważyłam, że najlepiej działa na mnie jednak ćwierć tabletki, śpię wtedy normalnie i mogę normalnie funkcjonować za dnia. Mam wrażenie, że większe dawki powodują przymulenie i senność w ciągu dnia a zamiast 8 godzin śpię 10. Psychiatra twierdzi, ze taka dawka zakrawa na placebo, niemożliwe żeby działała i powinnam raczej brać całą tabletkę. Moje pytania brzmi po co? Rozumiem, że tolerancja na lek może się z czasem zwiększyć i będzie konieczne zwiększenie dawki, ale póki ćwiartka działa a ja czuję się dobrze, to po co się truć? Dziękuję z góry za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 27.10.14, 09:55
      Oczywiście że możesz brać mniej, skoro czujesz że mniejsza dawka na Ciebie działa. Po co masz chodzić jak zombie?
      lekarze mają dziwne upodobanie do wmawiania pacjentom co czują a czego nie czują po lekach. Przecież do mózgu ci nie zajrzą, nie wiem skąd mają taką pewność że ktoś nie ma prawa nic czuć, absurdalne to jest w przypadku leków psychiatrycznych. ja też jestem z tych co muszą dzielić dawki na mniejsze bo bym chyba całe życie przespała albo przesiedziała ze wzrokiem martwo wbitym w ścianę gdybym brała tyle ile w ulotce podają.
    • anaisia Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 27.10.14, 21:17
      Dzięki, też mi się to wydaje logiczne. Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego jest aż taka rozpiętość dawek w tych lekach psychiatrycznych, jednemu starcza 2mg, inny musi brać 90mg i jeszcze nie działa. Zastanawiam się na ile dawka świadczy o zaawansowaniu choróbska, czy mogę wysnuć optymistyczny wniosek, że jeśli działa ułamek dawki to nie jest ze mną tak źle?:) I jeszcze zastanawia mnie dlaczego czasem przez kilka dni czuję się super, prawie zapominam o diabelstwie, a kolejnego dnia jest do niczego, znowu kacogrypa, nic mi się nie chce, co więcej to się potrafi 15 razy w ciągu dnia zmienić:(
      • lucyna_n Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 27.10.14, 21:52
        Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie, psychiatria to takie macanie przez ścianę, wszystko na wyczucie, łagodzenei objawów, obserwowanie reakcji na dany lek. Nie ma tu moim zdaniem miejsca na ścisłe sztywne ramki, dawki itp. Psychiatrzy powinni być bardziej elastyczni w swoich diagnozach i ordynowanym leczeniu. Ale nie ich głowa nie ich ból to jadą według rozdzielnika.
    • ekspert_terapiadialog Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 28.10.14, 22:23
      Szanowna Pani,

Jeżeli działa na Panią mniejsza niż zalecona dawka leku, proszę ją po prostu przyjmować. Nie dziwię się natomiast lekarzowi psychiatrze, że był zaskoczony skutecznością 2,5mg mianseryny (czyli tej substancji co działa w Lerivonie). Już 10mg tego leku to mała dawka, 1/4 takiej tabletki to faktycznie wydaje się być dawka zupełnie symboliczna. Liczy się jednak efekt, więc tak jak napisałem - jeżeli czuje się Pani po tej dawce dobrze, jest Pani zadowolona z działania leku - to tak powinna go Pani przyjmować.

W kolejnej wypowiedzi pyta Pani czemu na jednych działają leki w maleńkich dawkach, u innych trzeba te same leki stosować w kilku- a czasami nawet kilkunastokrotnie większych dawkach. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Każdy organizm jest inny - niektóre Osoby rozkładają/dezaktywują lek w organizmie szybciej (tzw. szybcy metabolizerzy) a u niektórych Osób dzieje się to znacznie wolniej (tzw. wolni metabolizerzy). Osoby, które powoli unieczynniają lek będą potrzebowały znacznie mniejszych dawek niż ci, u których ten rozkład leku odbywa się szybciej. Również bardzo duży wpływ ma doświadczenie organizmu ze stosowaniem innych leków czy używek. Np. palenie papierosów sprawia, że wiele poważnych psychiatrycznych leków działa dużo słabiej i trzeba je wtedy stosować w znacznie wyższych dawkach. To samo się dzieje z alkoholem, narkotykami, niektórymi pokarmami w diecie. Bardzo często też działanie dawki leku jest związane z masą ciała - ta sama dawka może działać znacznie słabiej u osoby, która waży 90kg, w porównaniu z taką co waży 50kg.
      Przy bardzo wielu lekach jest istotne czy przyjmuje się je przed, w trakcie czy po posiłku - przyjmowanie w nieodpowiednim momencie może sprawić, że lek dużo słabiej się wchłania i trzeba wtedy podawać jego znacznie wyższą dawkę. Ważny jest też efekt, jakiego oczekujemy od konkretnego leku. Mamy leki, które w małych dawkach mogą dawać znacznie lepszy sen, a w większych działają aktywizująco. Są też leki działające odwrotnie - w małych dawkach silnie aktywizujące a wraz ze wzrostem dawki pojawia się ich silnie tłumiący, nasenny efekt.

To są bardzo skomplikowane zagadnienia, często, tak jak to zostało napisane powyżej - wymagają próbowania, sprawdzania jaka dawka, którego konkretnie leku będzie najskuteczniejsza i najlepiej tolerowana przez danego pacjenta.

Jednym słowem nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czemu u niektórych (tak jak u Pani) wystarcza 2,5 mg Lerivonu a u niektórych i 30 mg to za mało, żeby osiągnąć oczekiwany efekt. W takiej sytuacji zawsze zalecamy dawki standardowe, działające wg badan naukowych w największej grupie pacjentów - i potem razem z konkretną Osobą obserwujemy reakcję Jej organizmu i dopasowujemy dawkę tak, żeby korzyści z leczenia były jak największe.

Pozdrawiam serdecznie,
      Michał Feldman
      lekarz specjalista psychiatra
      NZOZ Centrum Terapii DIALOG
      www.terapiadialog.pl
      • secrettt Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 25.07.16, 08:31
        Witam mam pytanie bo wcześniej ponad miesiąc brałam lerivon 10mg połowę rano i połowę wieczorem tak mi doktor powiedziała abym brała a mam stany lękowe jakiś czas było dobrze "w miarę" no ale teraz znowu czuję się poddenerwowana przygnębiona i łape mnie napad lęku co mnie po prostu wykańcza zaczęłam brać jdeną tabletkę rano i jedną wieczorem no i też praktycznie nic mi nie pomaga, na chwilę obecną nie ma mojej doktor nie wiem czy mam sobie jeszcze zwiększyć dawkę ? Bo efekt brania lerivonu powinien być całkowicie skuteczny ?
        • secrettt Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 25.07.16, 08:36
          Bo u mnie prawie wogóle tego efektu nie ma, po za tym palę papierosy to też może w jakiś sposób osłabić jego działanie, mam nadzieję że jest jakieś rozwiązanie mojego stanu i że tak cały czas nie będę się czuła że to jest wyleczlne ?
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 25.07.16, 13:23
            Szanowna Pani,
            zasadniczo odpowiedź na swoje pytanie znajdzie Pani w tym, co napisał dr Feldman 2 lata temu. Minęło trochę czasu, sytuacja Pani zdrowia jest zapewne trochę inna ale i teraz warto starannie przeczytać wszystko co wtedy napisał. Można to zresztą krótko podsumować :
            1. Jeśli dawki leku przeciwdepresyjnego NIŻSZE niż standardowe wydają się być u danej osoby skuteczne, to lekarz prowadzący takie leczenie nierzadko będzie kontynuował i zalecał.
            2. Nie należy się jednak dziwić, że w jakimś momencie owe NIŻSZE niż standardowe dawki leku okazują się niewystarczające albo wręcz nieskuteczne. Trzeba wtedy szukać sposobu na wzmocnienie siły leczenia przeciwdepresyjnego.
            Dlatego to, co Pani pisze, że obecne dawki Lerivonu czyli 2 x 10 mg nie dają dobrego efektu leczniczego nie jest niczym zaskakującym.
            Na pytanie co ma Pani robić, czy zwiększyć dawkę leku, oczywiście nie odpowiem. To nie jest zadanie lekarza na forum. Potrzebuje Pani konsultacji u własnego lekarza (a jeśli jest nieobecny to u innego lekarza) i ustalenia sposobu dalszego leczenia.
            Sugeruję jeszcze, żeby powiedziała Pani lekarzowi, że poza objawami depresyjnymi na Pani stany wyraźnego lęku. Niech oceni jaki to jest rodzaj lęku. Byłoby bowiem istotne, gdyby to był lęk paniczny. Lerivon nie jest akurat lekiem z pierwszej linii jeśli chodzi o leczenie depresji z lękiem panicznym. Decyzje w tym zakresie należą już jednak do Pani lekarza.
            Z szacunkiem
            Stanisław Porczyk, psychiatra
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
    • anaisia Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 29.10.14, 07:50
      Dziękuję za odpowiedź. To wiele tłumaczy, nie palę papierosów, nie należę do najcięższych i faktycznie wydaje się, że jestem wrażliwa na wszystkie substancje psychoaktywne, w tym alkohol, potrafię wstawić się lampką wina. Czy może Pan jeszcze napisać od jakich dawek zaczyna się przeciwdepresyjne działanie mianseryny? Pozdrawiam.
      • ekspert_terapiadialog Re: Pytanie do eksperta: dawkowanie Lerivonu 31.10.14, 15:06
        Zazwyczaj uważa się (i tak stosuje się u pacjentów), że samodzielnie stosowania mianseryna (bez żadnych innych leków) działa przeciwdepresyjnie w dawkach 60-90mg/dobę. Czasami stosuje się niższe dawki w celach przeciwdepresyjnych - 30mg - ale to w sytuacji kiedy oprócz mianseryny stosowany jest jeszcze drugi lek, najczęściej z grupy SSRI.
        W niższych dawkach stosuje się ten lek głównie ze względu na jego działanie poprawiające sen.

Wobec tej powyższej wiedzy łatwiej zrozumieć lekarza prowadzącego, który zdziwił się na wieść o skuteczności 2,5mg Lerivonu. Tak jak jednak napisałem powyżej - z punktu widzenia naukowego można przypuszczać, że istnieją na świecie Osoby, które mogą reagować na tak niską dawkę tego leku.

Pozdrawiam serdecznie,
        Michał Feldman
        lekarz specjalista psychiatra
        NZOZ Centrum Terapii DIALOG
        www.terapiadialog.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka