mufka.13 14.02.15, 08:16 Konkretnie psychoterapeutów: jaki mechanizm zaburzeń depresyjnych Państwo przyjmują jako podstawę terapii? Pewnie nie jeden bo każdy profesjonalista ma swój warsztat ale proszę o odpowiedź jedną z osób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekspert_gabclinic Re: Pytanie do eksperta 15.02.15, 22:24 Witam serdecznie, Depresja jest rozpoznaniem medycznym, podobnie jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Jest stanem, który wymaga leczenia, bo nie pozwala ludziom normalnie funkcjonować. Depresja jest dziś chorobą społeczną. Badania epidemiologiczne nie pozostawiają złudzeń, chorujemy na nią coraz częściej. Nie jest przypisana do konkretnej grupy społecznej ani wiekowej. Pojęcie rozregulowania czy zaburzenia równowagi procesów (homeostazy) jest kluczowe dla zrozumienia depresji. W depresji percepcja i ogląd rzeczywistości są zaburzone i to, co dotąd było proste i łatwe, staje się dla ludzi skomplikowane i zagmatwane. Mechanizmy powstawania zaburzeń równowagi życiowej są różnorodne, w dodatku najczęściej mamy do czynienia ze współdziałaniem wielu czynników, biologicznych i psychicznych. Dlatego zawsze jest to indywidualny proces danej jednostki. Większość podręczników psychiatrii mówi o chorobach psychicznych, w tym też o depresji, jako o „stanach nierównowagi i chaosu” czy też „dezintegracji osobowości”. Odniesione jest to do wyidealizowanej wizji osoby zrównoważonej, która ma w sobie pewna stałą porządku i równowagi i taka polaryzacja ludzi jest odzwierciedlona w klasyfikacjach DSM V i ICD 10. Jednak trzeba pamiętać, że życie odbiega od formalizmów i w procesie terapeutycznym chodzi nie tyle o doprowadzenie każdego człowieka do idealnego wzorca, co o odnalezienie najlepszej dla niego drogi i sposobu funkcjonowania w życiu. W procesie leczenia istotne jest, aby klient był pod opieką psychiatry, który pacjenta diagnozuje i określa leczenie farmakologiczne. Ważne jest dokładne zdiagnozowania osoby chorej pod kątem ewentualnych wcześniejszych epizodów depresyjnych, sposobów leczenia, powodzenia wcześniejszych terapii. A co najważniejsze, osoba z depresją powinna być objęta zarówno terapią farmakologiczną, jak i psychoterapią, które w syntezie dają lepszy efekt niż każda z nich osobno. Historia osobista klienta jest bardzo istotna w procesie terapeutycznym. Ale największy nacisk w psychoterapii kładzie się na „tu i teraz, ku przyszłości”. W procesie terapeutycznym klient zyskuje większą świadomość siebie i swojego funkcjonowania, akceptację procesów zachodzących w nim (nawet, jeśli w danej chwili są one negatywne), aby dojść do procesu zmiany i tworzenia nowych sposobów swojego funkcjonowania. Walczymy z depresjami i leczymy je, ale bardzo istotne jest też traktowanie depresji jako sytuacji, która mówi klientowi, iż coś w jego życiu nie funkcjonowało w sposób dla niego dobry. W psychoterapii traktujemy depresję jako ważną informację o stanie klienta. Depresja zmusza klienta do innego spojrzenia na siebie i może być przyczyną prowadząca do zmiany życia. Takie podejście do depresji jest aktywne, zachęca klienta do przemiany swojego oglądu na świat i skryptów myślenia. Terapia farmakologiczna i psychoterapia pomogą nam więc wyjść z depresji, a w dalszej perspektywie uzyskać lepszą jakość życia. "Każdy objaw depresji powitaj z uśmiechem i entuzjazmem. Depresja pomyśli, że ma do czynienia z idiotą i ucieknie". Robert De Niro Pozdrawiam, Renata Pająkowska Górniak psycholog, terapeuta Kierownik Zespołu Psychoterapeutów Gabclinic.com Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 17.02.15, 21:56 "Każdy objaw depresji powitaj z uśmiechem i entuzjazmem. Depresja pomyśli, że ma do czynienia z idiotą i ucieknie". Robert De Niro Pani tak serio z tym cytatem? bo mi trochę szczęka opadła jak doczytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_gabclinic Re: Pytanie do eksperta 17.02.15, 23:16 Jak najbardziej poważnie :) Pozdrawiam, Magdalena Fudała-Janc specjalista psychiatra Gabclinic.com Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_gabclinic Re: Pytanie do eksperta 17.02.15, 23:37 zly podpis nam sie wkradł :) Odpowiada mgr Renata Pająkowska -Górniak Psycholog,psychoterapeuta Gabclinic.com Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 10:42 na forum dla nienormalnych pisać że depresja przestraszy się idioty? ekhm. ja się domyślam że to jest cytat z amerykanckiego filmu depresja gangstera (nie widziałam, ale drogą dedukcji cóż to może być innego?), ale na dadźboga jaka w nim tkwi mądrość, za pomocą siły woli i hartu ducha wyciągamy się z bagna za włosy jak baron munchhausen? Bo ja przyznam nie rozumiem za bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
mufka.13 Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 13:03 To oczywiście tylko żartobliwy paradoks, nie ma o co kruszyć kopii. Na ile natomiast powszechną przyczyną jest nierozwiązany konflikt między nierealistycznym "ja"idealnym a rzeczywistym? Pewnie jest i tak w części przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 15:42 jakby to sobie napisał zwykły forumowicz to nie kruszyłabym kopii, niech się tam każdy pociesza jak umie, nie ma sensu odbierać człowiekowi pomysłu, ale to napisał ekspert, a to jak dla mnie zupełnie inna bajka. Miałam nadzieję że to był taki nieprzemyślany cytat, ot tak bezrefleksyjnie na zakończenie wpisu, ale skoro pani ekspertka potwierdza że ona tak serio, no to ja przepaszam. Raz, dwa, trzy... FOCH. Odpowiedz Link Zgłoś
lelum3 Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 13:46 Mam spory dystans do choroby. Nauczyłam się żyć z jej objawami. Ale żebym się umiała uleczyć? Potrzebne mi chyba kolejne 20 lat;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 15:49 Przyjmij więc droga siostro entuzjastycznie kolejne objawy a będziesz uzdrowiona. szczególnie polecają się ataki paniki wybudzające ze snu około 4, 5, 6, i 7 rano, lęk wolnopłynący całodniowy, bezsenność i jadłowstręt/wilczy głód (do wyboru), żelowe nóżki, ból, anhedonię, myśli i zamiary samobójcze jak zaakceptujesz też objawy wtórne w stylu wyniszczenie organizmu, utrata pracy, utrata wszystkich kontaktów towarzyskich, utrata poczucia własnej godności i sensu istnienia, nieoplacone rachunki i w kieszeni tylko podszewki, a w lodówce światło to jesteś nieśmiertelna powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 17:53 Czy odczuwając panikę w nocy starasz się ją zwiększyć, przyśpieszyć jeszcze bardziej tętno? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 18:42 nie, ja już jestem tym tak znudzona że szczerze mowiąc z reguły odwracam się na drugi bok i olewam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 18:44 ps nie zawsze odczuwam przyspieszone tętno w czasie ataków, to wogóle nigdy nie był dla mnie objaw dominujący w stanach lękowych, wiem, nietypowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lelum3 Re: Pytanie do eksperta 19.02.15, 08:07 Podejdę entuzjastycznie do nowości, które czekają mnie w tym sezonie;) Jedną już mam - wrażenie drewnianych nóg. Ale leżeć jest wszak przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nativeau Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 23:47 cokolwiek bym napisal bedzie odczytane jako moj atak na Akademie wiec tylko polecam ksiazki Manufacturing Depression, Greenberga oraz Unmaking of Psychiatry, rowniez Pharmageddon. Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka.13 Re: Pytanie do eksperta 19.02.15, 07:17 Może coś merytorycznie? Bo epatowanie swoją angielszczyzną to nie są najwyższe loty. Odpowiedz Link Zgłoś
nativeau Re: Pytanie do eksperta 19.02.15, 19:00 Podpuszczasz mnie. Google twoim przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Pytanie do eksperta 20.02.15, 09:59 Zerknąłem na abstrakt tej książki i trudno się nie zgodzić z pojęciem "depression industry". Konkluzja Greenberga: nazywaj swoj smutek chorobą lub nie nazywaj. Bierz lekarstwa lub ich nie bierz. Chodź do terapeuty lub nie chodź. Ale cokolwiek byś nie zrobił, gdy życie rzuca cię na kolana nie zadowalaj się byciem chorym w swojej głowie. Pamiętaj że to tylko opowieść. Możesz opowiedzieć swoją własną historię o swoich problemach i przypuszczam że będzie to lepsza historia od tej wykutej przez zawodowca od depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Pytanie do eksperta 20.02.15, 11:36 Najkrótsza opinia o DSM-V amerykańskiego zresztą psychiatry Allana Horwitza to " zbliżając się do patologizacji każdego " Odpowiedz Link Zgłoś
anaisia Re: Pytanie do eksperta 18.02.15, 11:46 Aaa, błagam, jak człowiek leży i nie ma siły ręką ruszyć, żeby się choćby powiesić, tekst o witaniu czegokolwiek z entuzjazmem, a już na pewno kolejnych objawów jest co najmniej nie na miejscu. Pani ekspert musi nie mieć pojęcia czym jest depresja. Odpowiedz Link Zgłoś
xawery39 Re: Pytanie do eksperta 19.02.15, 08:14 Hm.....tacy eksperci jakie autorytety ! Ale , z drugiej strony patrząc , czy aby leczyć gruzlicę trzeba koniecznie samemu być gruzlikiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 19.02.15, 11:05 nawet lepiej nie być, ale żeby leczyć trzeba wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
nativeau Re: Pytanie do eksperta 19.02.15, 19:01 po co leczyc? Po pierwsze nie szkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś