Dodaj do ulubionych

ponawiam pytanie do eksperta

16.02.15, 12:18
Witam, mam pytanie do eksperta, od jakiegoś czasu choruję na depresję, zaczeło się od silnej nerwicy, stanów lękowych, a później doszły wszystkie objawy silnej depresji, totalna bezsenność, zaczełam przyjmować Pramolan 3 tabletki dziennie, poprawa minimalna, dalej ciągłe lęki, smutek, myślałam, że już dłużej nie wytrzymam, ciągłe myśli samobójcze, zmiana leku na Cital 30mg dziennie czyli półtorej tabletki, poprawa po 3 tygodniach, lęki ustały, płacz i straszny ból psychiczny także, obecnie przylmuje Cital od 5 miesięcy, ale nie radze sobie nadal, stan psychiczny jest dobry, problemem natomiast jest silne zmęczenie, wydaje mi się, że jest to skutek uboczny leku. Wyczerpanie fizyczne jest tak silne, że nie pozwala mi normalnie funkcjonować, w poniedziałek i wtorek w pracy jest ok, w środe już nie mam na nic sił, nie wspominając o czwartku i piątku, w weekend śpie po 12-14godzin i dopiero wtedy jestem wypoczęta, jakoś snu jest straszna, ciągle się wybudzam jestem cała spocona, ciągle śpiąca i zmęczona, czy to możliwe żeby po tak długim przyjmowaniu leku na wieczór było takie zmęczenie w wyniku skutków ubocznych? Mam wizyte u lekarza dopiero w przyszłym tygodniu, często musze brać w tygodniu wolne w pracy z powodu zmęczenia, bo nie dam rade, w domu po pracy nie jestem wstanie nic zrobić, jestem taka zmęczona, nie dam rade tak funkcjonować. Nie chce stracić pracy, przecież musze z czegoś żyć, a moja praca jest bardzo nie wydajna, czuje się jak wrak. Znowu mam myśli rezygnacyjne. Co Pan doktor by zalecał? Czy spróbować zmienić lek? A jaki by Pan proponował. Poprawa po Citalu była bardzo szybko, tylko wykańcza mnie to zmęczenie, który lek jest pozbawiony takiego efektu ubocznego i czy może to być efekt uboczny Ciatlu? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • ekspert_gabclinic Re: ponawiam pytanie do eksperta 16.02.15, 13:17
      Dzień dobry,
      Opisywane przez Panią objawy dotyczyć mogą zarówno objawów występujących w depresji jak i objawów związanych ze stosowaniem citalopramu (za duża dawka?). Nie ma leków doskonałych, pozbawionych działań niepożądanych. Dostępne na rynku leki przeciwdepresyjne działają w różnych mechanizmach neuroprzekaźnikowych i dobierane są przez psychiatrów w zależności od profilu dolegliwości psychopatologicznych. Z pewnością wymaga Pani korekty leczenia. Nowy lek musi być dobrany w oparciu o szczegółowy wywiad chorobowy, obciążenia chorobowe, stosowane leki etc. Być może należałoby pomyśleć o leku przeciwdepresyjnym o aktywizującym potencjale działania. Życzę zdrowia.

Jakub Nestorowicz
      specjalista psychiatra
      Kierownik Zespołu Lekarzy Psychiatrów Gabclinic.con
      • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 11:18
        Witam, mam niestety kolejne pytanie. Wyraźnie zaczełam się czuć gorzej nachodzą mnie myśli rezygnacyjne, ataki płaczu, jest dużo gorzej niż kilka tygodni, miesięcy temu. Zażywam 1,5 tabletki leku Cital, tak jak pisałam wcześniej jestem ciągle zmęczona i sennna po tym leku, śpie w weekend nawet 15 godzin, wcześniej zanim zaczełam zażywać ten lek cierpiałam na bezsenność, więc sen jest napewno w wyniku leku. Byłam u lekarza, sam nie wiem najpierw chciał zwiększyć lek Cital, a potem stwierdził, że go odstawie zaproponował Coaxil, ale jest to podobno bardzo słaby lek, bje się, że będzie gorzej, co zaproponował by Pan doktor, potrzebuje dodatkowej porady, boje się, że ta bezsilność doprowadzi mnie do próby samobójczej, co mogłoby być odpowiednie dla osoby z moimi objawami. Czy to nie zasłaby lek dla osoby z myślami destrukcyjnymi. Z góry dziękuje za odpowiedź
    • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 12:54
      Bardzo proszę o odpowiedź, może ktoś z Was ma doświadczenie, naprawde jestem od kilku dni w strasznym stanie, może ty Lucyno coś mi podpowiesz zawsze dajesz trafne porady, masz wkońcu duże doświadczenie
      • upk-td_delta_phq_9 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 13:16
        Zmień lekarza, krótka piłka. Każden jeden psychiatra ma swoje ulubione leki, trza to sprawdzić.
        • lucyna_n Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 14:29
          weź ty sobie już idź stąd, bo jeszcze komuś zaszkodzisz. Brednie takie wypisujesz.
    • anaisia Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 13:20
      Klaudia, myślę, ze powinnaś szybko zgłosić się do innego lekarza, jeśli do swojego nie masz zaufania, albo na oddział psychiatryczny skoro masz myśli samobójcze, bo to będzie najbezpieczniejsze dla Ciebie miejsce. Jeśli Twój stan się pogarsza, nie czekaj aż sięgnie dna. Pozdrawiam Cię i mam nadzieję, ze następny lek będzie trafiony.
    • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 14:06
      To nie tak, że nie mam zaufania, ale mam wrażenie, że ta choroba nigdy nie minie, co z tego że było lepiej jak znowu jest źle i niewiem co mam robić, lekarz sam w sobie jest ok tylko czuje się jakby było mu wszystko jedno, mówi podnieśmy dawke za chwile zmieńmy lek nie wyraża się co by było lepsze przecież ma doświadczenie a ja nie, niewiem co mam robić, wychodze z wizyty zdezorientowana, mówie że mam myśli rezygnacyjne, a on zapisuje lek słabszy... niewiem czy to ma jakiś sens dlatego pytam
      • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 14:34
        dlaczego brednie? szukam pomocy? pytam bo pierwszy raz dopadła mnie taka straszna depresja i jest mi ciągle coraz gorzej...
        • lucyna_n Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 14:37
          o bredniach nie było do Ciebie, jak ustawisz widok drzewko to zobaczysz.
      • lucyna_n Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 14:37
        Tak naprawdę to ten lekarz też nie jest w stanie przewidzieć jak zareagujesz na leki, może Ci tylko proponować zmiany dawkowania, nowe leki i na podstawie Twoich relacji ocenić czy idzie ku dobremu czy nie. Na działanie leku przeciwdepresyjnego trzeba czekać dość długo, i rzadko kiedy usunie on wszystkie dolegliwości.
        Nawet jeżeli leczenei jest skuteczne to też przychodzą momenty pogorszenia a nawet całkiem złe dni, to w pewnym sensie normalne.

Martwią mnie Twoje myśli samobójcze, nie powinnaś być sama, czy masz obok siebei jakąś wspierającą osobę?

Coaxil jest rzeczywiście słabo działającym lekiem, może jednak lepiej ten citalopram? może w mniejszej dawce? Inna rzecz że może Twój organizm potrzebuje tyle snu, może powinnaś jakiś czas zwolnić obroty i pozwlić sobei na to spanie. Ja tak miałam po dłuższym czasie ogromnej bezsenności, jakby organizm chciał odespać, zregenerować się. Na szczęście mogłam sobei na to pozwlić.

Wychodź proszę na słońce, staraj się choć trochę ruszać, spacerek, nawet najmniejszy, jakieś ćwiczenia, cokolwiek choćby po odrobince. To taka pora roku że depresja się bardzo nasila, trzeba przetrwać. Trzymaj się.
        • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 14:55
          Zaczełam ćwiczyć po ostatniej rozmowie z tobą, przynajmiej 3 razy w tygodniu, a nastrój jakby uległy dalej pogorszeniu, z tym Citalem to jest tak, że biore go już 6 miesięcy, od samego początku odczuwałam silne zmęczenie i senność, wiele razy o tym pisałam, początkowo odczułam dużą ulge, poprawe, było w miare, ale ostatnio jakby ta poprawa znikła coraz więcej gorszych dni, a ostatnio to już codziennie dół jakby lek się wyczerpał... myśli samobójcze, nierozumiem dlaczego lekarz zaleca zmiane leku na taki słaby, porównywalny do placebo, powiedział, że jak nie pomorze to pomyślimy o czymś mocniejszym, nie mam siły walczyć z tym brakiem sił, ciągłe myśli samobójcze, zjadłabym wszystko byle czyć się lepiej i oczywiście nie mieć skutków ubocznych, dlatego proszę eksperta o porade jakie leczenie on by zastosował, jest przy mnie mąż, ale jak długo to jeszcze wytrzyma to ja nie wiem...
          • lucyna_n Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 15:22

Jeżeli te myśli samobójcze są silne to chyba dobrze by było iść do innego lekarza, skonsultować leczenie. Po antydepresantach niektórym właśnei pogłębiają się myśli samobójcze, ale po pół roku to już raczej powinna być poprawa. Nie liczylabym na trafienia na antydepresant pozbawiony skutków ubocznych, obawiam się że tak to z żadnym lekiem się nei uda, chodzi tylko o to żeby skutki terapeutyczne były większe niż te uboczne.
          • zoliborski_goral Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 15:31
            Ale ekspert w ciągu godziny ci doradził jak czytam. Nalezy zmienić lek, nie masz zaufania do nowego leku, zmień psychiatrę. Lekarz podpisany nazwiskiem nie zaproponuje leku na odległość bez dogłębnego wywiadu, no zastanów się, jeszcze jak piszesz o myślach samobójczych. Rozejrzyj się w okolicy za dobrym fachowcem (co nie znaczy że ten u którego jesteś nie jest fachowcem) bo może warto poznać inne podejscie.
            • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 15:47
              wiem, że musze szukać kogoś kto ma doświadczenie w leczeniu depresji, co lekarz to inna opinia, chodzi mi o to tylko co tutejszy lekarz uważa na temat coalix, czy to nie za słabe przy takich objawach, do tej pory cały czas słucham lekarza, ale zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości, zależy mi na szybkiej poprawie, a nie kręceniu się w kółko, wiem, że leki wywołują skutki uboczne ale niektóre są nie do wytrzymania sami o tym wiecie, nie narzekam na nadmierną potliwość, bo jestem wstanie wytrzymać, ale jak padam ze zmęczenia, każda czynność jest cięzka i czuje się jak leń... tego nie da się wytrzymać.
              • lucyna_n Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 15:51
                szybko,
                zapomnij o tym słowie
                podobnie jak o
                "muszę"
                "leń"
              • zoliborski_goral Re: ponawiam pytanie do eksperta 03.03.15, 16:08
                osobiście bym sprawdził ten Coaxil skoro padasz po Citalu. Z lekami nie mam za wiele doświadczeń ale żeby wejść na rynek musiały przejść dość złożone próby. Opinia z jakiegoś forum że jest taki lub siaki nie jest wiele warta w twoim konkretnym przypadku, sądzę.
    • nativeau Re: ponawiam pytanie do eksperta 04.03.15, 02:39
      twoje zycie jest jak widac nie takie jakie byc powinno a zadne 'leki'. Zmien zycie i zapomnij o antydepresantach.Wiem ze to jest bardzo niepopularne
      • zoliborski_goral Re: ponawiam pytanie do eksperta 04.03.15, 09:06
        Nie ma to jak pozytywna, konkretna rada :-D
    • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 04.03.15, 10:11
      Nie no super kocham takie rady, ludzi którzy nie wiedzą jak cierpi się w depresji, myślisz, że nie próbowałam zmieniać coś w życiu... takie rady dostaje właśnie od sióstr męża, odstaw leki, zajdź w ciąże bo to najlepsze na depresję, tylko skąd takie wnioski, skoro nigdy tego nie przechodziły... mój teściu jak słyszy, że się źle czuje pyta czy mam gorączke... taka jest właśnie widza ludzi na temat chorób psychicznych, przecież leki to ja spożywam bo lubie, coś ten specjalista tu nie zagląda, a ja szukam jakiegoś doświadczonego lekarza w krakowie, musze się kogoś poradzić
      • lucyna_n Re: ponawiam pytanie do eksperta 04.03.15, 11:20
        Uczciwie przyznaj, że gdybyś sama nie zachorowała twoja wiedza byłaby podobna jak twojej rodziny, i też z dobrego serca dawałabyś podobne rady, nei wiedząc jak bardzo dobijasz osobę chorą.
        Depresja to naprawdę bardzo dziwna choroba, trudno ją zrozumieć jeżeli się nigdy nei zachorowało.
        • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 04.03.15, 11:49
          tak masz racje miałam dodać, że kiedyś też sama nie wiedziałam, że taka choroba wogóle istnieje, dlatego nie można wiedzieć jak bardzo cierpi ktoś kto choruje na jakąkolwiek chorobę, włączając także te które uważane są za łagodne, kilka lat temu gdy popełnił samobójstwo przyjaciel mojego męża nie rozumiałam co się stało, z uśmiechniętego człowieka stał się człowiekiem żyjącym w ciągłym strachu, nie wytrzymał...
      • agncwy Re: ponawiam pytanie do eksperta 05.03.15, 08:02
        Jeśli chodzi o Kraków to mogę polecić pana Kapusta Łukasz,dane znajdziesz jak wygooglasz. A spytam jeszcze o ten Cital,czy po tym leku zauważyłaś większe wypadanie włosów?
        • klaudia1508 Re: ponawiam pytanie do eksperta 08.03.15, 20:02
          Nie włosy mi bardziej nie wypadają, problemem jest nadmierna senność, zmęczenie, duże pocenie się i często szczękościsk przez sen, czy ten cały ekspert to już tu nie zagląda.....
          • ekspert_gabclinic Re: ponawiam pytanie do eksperta 16.03.15, 13:22
            Witam ponownie,
            To bardzo niepokojące, że Pani stan psychiczny sie pogarsza. Wiele wskazuje na to, że próba zmiany citalopramu na tianeptynę była podyktowana względami bezpieczeństwa. Pani lekarz musiał potraktować zgłaszane przez Panią objawy jako niepożądane - związane ze stosowaniem leku z grupy SSRI. Rzeczywiście tianeptyna ma lepszy profil bezpieczeństwa, choć muszę się też zgodzić, że faktycznie jest słabszym lekiem przeciwdepresyjnym, niestosowanym przeze mnie u osób deklarujących myśli "S", właśnie ze względu na niższą wartość terapeutyczną. Mam nadzieje, że korzysta Pani także z niefarmakologicznych metod leczenia np z psychoterapii. Życzę właściwie dobranej farmakoterapii.
            Z poważaniem,
            dr Jakub Nestorowicz Kierownik Zespołu Lekarzy Psychiatrów Gabclinic.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka