Dodaj do ulubionych

próby samobójcze ankieta

24.09.15, 23:49
Dobry wieczór, jestem Asia, jestem studentką II roku II stopnia Resocjalizacji w Poznaniu. Poszukuję osób, które dobrowolnie i anonimowo wypełnią ankietę na temat uwarunkowań prób samobójczych. Wiem, iż jest to ciężki temat, dlatego będę wdzięczna za każdą szczerą odpowiedź. Temat ten jest mi bliski ze względów osobistych. Ankieta wykorzystana będzie wyłącznie w celach naukowych, jest mi bardzo potrzebna do pracy magisterskiej. Bardzo dziękuję za poświęcony czas. moje-ankiety.pl/respond-79664.html
Obserwuj wątek
    • zoliborski_goral Re: próby samobójcze ankieta 25.09.15, 10:04
      Hm, anonimowe odpowiedzi w internecie to źródło wątpliwej rzetelności. Raczej bym ci radził pogadać w poradniach albo może na oddzialach psychiatrycznych gdzie masz już udokumentowaną próbkę klientów.
    • lucyna_n Re: próby samobójcze ankieta 25.09.15, 10:55
      jaką wartość badawczą mają wnioski przeprowadzone na podstawie anonimowych ankiet w internecie? Skąd wiesz jaki procent napisze prawdę? Nie tędy droga.
      poza tym temat nie może być ciężki, ciężki to może być wór ziemniaków, temat może być trudny.
      • pannajoanna111 Re: próby samobójcze ankieta 25.09.15, 12:12
        Miałam te badania przeprowadzić w Klinice psychiatrycznej w Poznaniu, byłam już nawet po wstępnej rozmowie z dyrektorem placówki, ale no niestety przegapiłam termin składania wniosku. Nie zaprzeczam, że wówczas te badania miałyby większą wartość, jednak praca mgr jest już prawie napisana, a ja nadal nie mam części badawczej. Nie wiedziałam co robić, więc wymyśliłam badania ankietowe w Internecie. Temat ten mi jest szczególnie bliski, gdyż w mojej rodzinie miały miejsce próby samobójcze, na które miały wpływ między innymi zaburzenia psychiczne takie , jak depresja, czy zaburzenie osobowości z pogranicza. Także bardzo dobrze rozumiem wagę problemu...pozdrawiam
        • zoliborski_goral Re: próby samobójcze ankieta 25.09.15, 14:33
          Na drugim roku masz już prawie gotową magisterkę??? Coś tu kręcisz...nieważne. Po prostu nie wydaje mi się żeby ktoś miał ochotę poświęcać czas na ważne dla siebie zwierzenia w chmurze. Ale może się mylę.
          • ya-rn Re: próby samobójcze ankieta 25.09.15, 17:58
            zoliborski_goral napisał:

> Na drugim roku masz już prawie gotową magisterkę??? Coś tu kręcisz...nieważne.

A może II rok studiów II stopnia to coś w rodzaju V roku studiów jednolitych magisterskich?
            • zoliborski_goral Re: próby samobójcze ankieta 26.09.15, 00:59
              OK, pewnie tak jest ale nie w tym rzecz. To są poważne kwestie i należy je poważnie potraktować jeśli już decydujemy się na takie wyzwanie.Wątpię zresztą żeby ktoś jak pisałem rozgadywał się anonimowo przed kimś w sumie anonimowym nie wiadomo po co a nawet żeby promotor na to poszedł. Trzeba podzwonić albo spróbować przez znajomków nawiązać kontakt z placówkami i niestety pofatygować się osobiście. Asia jest jeszcze młoda i nie widzi że apel do niedoszłych samobójców o anonimową pomoc w jej badaniach jest nieco od czapy.
              • ya-rn Re: próby samobójcze ankieta 26.09.15, 20:49
                Zajrzałam do ankiety, jest metodologicznie słaba. Pomyślałam, że promotorem jest przepracowany nauczyciel akademicki produkujący magistrów "na akord".
                • zoliborski_goral Re: próby samobójcze ankieta 26.09.15, 23:09
                  No, może. Są niekonsekwencje jak pytanie o leczenie psychiatryczne a w następnym punkcie o leczenie depresji ale rzeczywiscie można sporo z takimi informacjami zrobić o ile ma się odpowiednią i rzetelną próbę.
                  • ya-rn Re: próby samobójcze ankieta 27.09.15, 11:42
                    A ja myślę, że na temat prób samobójczych już wszystko wiadomo.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_presuicydalny
                    Można tu coś dodać?
                    Nie ma sytuacji jednoznacznie prowadzących do próby samobójczej, przecież, jak zauważył Sartre, „Nie to jest ważne, co ze mną zrobiono, lecz to, co ja sam zrobiłem z tym, co ze mną zrobiono”.

Ludzie się na ten krok decydują z różnych powodów. Opisanych już w wielu badanach. Tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka