Dodaj do ulubionych

Pytanie do lekarza

07.10.16, 12:31
Od jakiegoś czasu biorę Prefaxine 37,5mg, wcześniej inny lek. Diagnoza- nerwica. Czy przy nerwicy mogą zdarzać się takie dni,kiedy człowiek jest bez sił,lekko zawraca się głowa,jestem słaba,nerwowa. Zmienna pogoda chyba też ma na mnie wpływ.W wakacje robiłam badania z krwi,wynikiw normie. Ostatnio wyszło,że mam niedoczynność tarczycy,od ok.2 tygodni biorę euthyrox 25.
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Pytanie do lekarza 07.10.16, 13:45
      pewnie że może
      badałaś może poziom witaminy D i magnezu? przy niedoczynności tarczycy często trzeba suplementować a za niski poziom też może powodować takie objawy jak opisujesz.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do lekarza 07.10.16, 22:05
      Szanowna Pani,
      naprawdę nie wiem, co inny lekarz ma na myśli mówiąc o nerwicy. To niejasne. Być może to co się dziś określa jako "lęk uogólniony" ale przecież nie wiem na pewno. Moje doświadczenie mówi, że tam gdzie ktoś ma problem z "nerwicą" której, uwaga, wcześniej nie miał, to jest to albo lęk paniczny albo depresja. Częściej depresja. Osłabienie, uczucie braku sił, obniżenie ogólnego tempa, energii, przygaśnięcie witalności – to typowe objawy depresji a nie lęku uogólnionego (ani lęku panicznego). Nerwowość, drażliwość jest też bardzo typowym objawem depresji, ale tu też mowa o nerwowości, której wcześniej nie było, silniejsza, trudniejsza do opanowania, po wybuchu niełatwo ustępująca. O depresji trzeba też myśleć zawsze wtedy, gdy tym objawom towarzyszą jakiekolwiek problem ze snem utrzymujące się przez dłuższy czas.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • mixa31 Re: Pytanie do lekarza 08.10.16, 11:21
        Jestem bardzo wdzięczna za odpowiedź. Z nerwicą borykam się od lat,lekarka twierdzi,że to nerwica lękowa. Na psychoterapię nie mam czasu,naprawdę. Leki biorę.W nocy śpię,nie mam kłopotów z zaśnięciem,ale ciężko mi rano wstać (a muszę po 6ej,dzieci do szkoły). Nerwowość to u mnie nic nowego,jednak w ostatnich miesiącach jakby się nasiliła. Nie pamiętam juz spokojnego dnia... Przejmuję się różnymi rzeczami,często takimi,na które nie mam wpływu (zdrowie dzieci). Swoje obowiązki wykonuję, finalnie dają mi satysfakcję,natomiast czasem ciężko zrobić cokolwiek.Szybko się męczę,jestem słaba,zniechęcona.
        • mardaani.74 Re: Pytanie do lekarza 08.10.16, 11:54
          nie jestem lekarzem ale Ci znowu odpowiem. Na psychoterapię musisz znaleźć czas, serio. Bo to wszystko o czym piszesz będzie się tylko nasilać z wiekiem.
          Zacznij chociaż od literatury, jest sporo książek na temat jak radzić sobie z lękiem, na Twoim miejscu poczytałabym też jednak o depresji, bo w tej chwili już nie używa się diagnozy "nerwica".
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do lekarza 08.10.16, 15:16
            Oj, chyba jest Pani ciut za prędka. Chyba z dużą życzliwością Pani doradza, ale nie w każdych dolegliwościach pomogą książki, nie w każdych psychoterapia, nie w każdych - leczenie farmakologiczne. Najpierw trzeba wiedzieć jaki jest charakter problemu (napięcia, lęku, osłabienia, braku motywacji) a np. lęk lękowi nie jest równy. Nie podpisałbym się więc pod stwierdzeniem, że akurat ten problem, u Pani mixa31 "będzie się tylko nasilać z wiekiem". Tego nie wiadomo. To jest właśnie trudność wypowiadania się na forum, która dotyczy wszystkich, także ekspertów.
            Oczywiście mówiłem o depresji, ale, jak zawsze, hipotetycznie, i przy (tylko) przypuszczeniu pozostaję, choć, jak uważam, że jest dość powodów, żeby sugerować mixa31 naradę ze swoim lekarzem (to jego kompetencje), czy na tym etapie nie należy jednak już wprost mówić o depresji i leczyć depresję.
            Z pozdrowieniami
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
            • mardaani.74 Re: Pytanie do lekarza 08.10.16, 15:53
              Ja Mixie nie sugeruję depresji, napisała jaką ma diagnozę i ja tego nie podważam. Pewnie się mylę ale skoro Mixa już chodzi do lekarza i bierze leki ale jednak nie dają one rady całkowicie usunąć problemu, a psychoterapii nie próbowala i jak pisze nie ma w tej chwili takiej możliwości, (zresztą nie ma się co czarować dostęp do psychoterapii jest średni), pozostają więc póki co książki, choć oczywiście nie jest to leczenie w sensie dosłownym a raczej zgłębienie wiedzy na temat. W książkach dla laików na temat depresji też są przeważnie informacje o zaburzeniach lękowych, stąd taka sugestia. Co do nasilania się z wiekiem, ok powinnam napisać Mixa, no na bank to nie, ale to Ci się jednak może nasilać jak nic z tym nie zrobisz:) Teraz ok?
              • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do lekarza 08.10.16, 23:55
                Nie jestem tu od oceniania czyichś postów. Ale od skorygowania czasem, tak. Bliska mi jest ostrożność wypowiedzi. Z szacunkiem
                Grupa Synapsis
                www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka