Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pana Doktora

02.06.17, 14:10
Ponawiam pytanie. Witam Panie Doktorze. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wszelkie porady w ciąży. Urodziłam zdrową i piękną dziewczynkę. Mam pewne pytanie, po porodzie rozpoczęłam leczenie mojego szybko zmiennego przebiegu w chad. Lekarz testuje leki oprócz stabilizatora nastroju postanowił wprowadzić lek o nazwie Kwetaplex, docelowa dawka 300, na razie jestem na dawce 75, występuje bardzo duża senność, przymulenie w ciągu dnia, ciężko mi opiekować się dzieckiem i wybudzać się na karmienie w nocy. Mam kilka pytań czy taka senność, przymulenie będzie rosła wraz ze wzrostem dawki, obecnie przyjmuje zwykły kwetaplex 3 razy dziennie docelowo kwetaplex xr na noc w jednej dawce. Jakie działanie można się spodziewać na dawce 300, czy jest to tylko działanie przeciwmaniakalne, czy także przeciwdepresyjne, bo na ulotce leku pisze iż działanie przeciwdepresyjne występuje do dawki 200, czy oznacza to, że po wyżej tej dawki już nie będzie działania przeciwdepresyjnego? I ostatnie pytanie spotkałam się ze stwierdzenie że kwetaplex jest stabilizatorem nastroju, w jakiej dawce działa stabilizująco na nastrój? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Martyna jeszcze zadała osobne pytanie czy kwetaplex w dawce 600 wykazuje tylko działanie przeciwmaniakalne czy też przeciwdepresyjne?
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do Pana Doktora 02.06.17, 22:24
      Szanowna Pani,
      pytanie (w innym wątku) zauważyłem dziś rano, nie zdążyłem jednak na nie odpowiedzieć. Ogromnie się cieszę, że urodziła Pani zdrową i uroczą córeczkę.
      O kwetiapinie już kiedyś pisałem. Tolerancja tego leku to duża loteria, wydaje mi się, że większa niż ma to miejsce w wypadku innych leków. Niektórzy przyjmują 300-600 mg/ dobę i toleruję lek dobrze albo dość dobrze. Miałem jednak pacjentów, u których dawka 25-50 mg powodowała taką senność, że musieli szybko odstawiać lek. O potencjale nasennym tego leku mówi to, że jest spora grupa osób, u których kwetiapina wykazuje wyraźne działanie nasenne w dawkach 7,25-25mg/noc.
      Jeśli senność występuje przy niższej dawce, to spodziewałbym się, że przy zwiększaniu dawki będzie jeszcze większa. Może nastąpić jakieś pozytywne przyzwyczajenie się do leku, ale nigdy nie ma na to gwarancji.
      Trudno opowiedzieć jednoznacznie na pytanie o działanie tego leku w zależności od dawki. Jeśli jest stosowany jako lek stabilizujący, to rzeczywiście zaleca się dawki 300 i więcej na dobę. Nie mam jednak wątpliwości, że u części osób działa w ten sposób w dawkach niższych, a już szczególnie, gdy dodawana jest do innych leków. Jako lek przeciwmaniakalny – zalecana jest w dawkach wysokich, natomiast jako lek przeciwdepresyjny do 300 mg/dobę. To ostatnie nie oznacza jednak, że kwetiapina w dawkach ponad 300 mg nie wykazuje działania przeciwdepresyjnego. Chodzi o to, że badania wskazują, że dawki ponad 300 nie wykazują już zwykle lepszego działania przeciwdepresyjnego niż te do 300 mg.
      Z pozdrowieniami Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • martyna2525 Re: Pytanie do Pana Doktora 02.06.17, 22:58
        Pamietam ze gdzies Pana pytalam o Kwetaplex bo zawroty glowy byly na tyle uporczywe ze potykalam sie o meble i sciany.
        Dla mnie ten lek jest fenomenem.Lata bralam na noc 25mg krotkodzialajacego( Ketrel) i spalam.Na szczescie nikt nigdy mi nie rozpisał Ketrel krotkodzialajacy bym brala go w ciagu dnia, bo o funkcjonowaniu mowy by nie bylo. Max dawke Ketrelu jaki bralam to 50mg. Jak zaczelam wprowadzac Kwetaplex xr ( o przedluzonym uwalnianiu) to od dawki 50 xr, pozniej 100, 150, 200 i tutaj pojawila sie sennosc, co prawda nie ona najbardziej mnie meczyla a zawroty glowy i omdlenia z niskiego CTK, wszystkie te obj mineły przy 300xr , teraz przy 600xr tez nie mam obj ubocznych i za tydz wracam juz do pracy po zwolnieniu.
        W necie mozna spotkac podobne historie, ciekawa jestem jak Ty Klaudia zareagujesz.
        • martyna2525 Re: Pytanie do Pana Doktora 09.06.17, 19:04
          Mam pytania byc moze irracjonalne ale spedza mi to sen z powiek.Otoz min biore Kwetsplex xr i odkad biore dawke 600 mam problem z.
          1) tachykardia w spoczynku 130 wysilek 180. Oraz Mam tendencje do czestoskurczu i napady tez sie nasilily.
          Lezalam na oiomie, w sumie 3 kardiologow probowalo cos podzialac lekami i w koncu stanelo ze potrzebuje ablacji. Zastanawiam sie czy to tylko zbieg okolicznoscinze zostala podnoesiona dawka Kwetaplexu i pojawila siw arytmía?w sumie kardiolodzy wiedzieli jakie leki biore.
          2) morfologia mi leci na leb na szyje . Na poczatku roku mialam anemie min Hb 8. Przetoczono mi 1j KKCZ w kwietniu Hb 14 , maj Hb 12 obecnie 10 .
          Czy to osobny problem czy kwestia kwetaplexu?
          Moze przesadzam ale nie chcialabym zmieniac tego leku bo czuje sie na nim super.

Czy sa jakies leki psychotropowe gdzie trzeba uwazac na slonce?
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do Pana Doktora 09.06.17, 21:32
            Do Pani martyna2525. Jeśli dobrze pamiętam, to nie dalej jak w marcu (i wcześniej), podawała Pani o sobie różne informacje, które wydawały mi się, i nie tylko mnie, mało prawdopodobne. Zastawiałem się wtedy, czy, poza chorobą afektywną, na którą zapewne Pani choruje, nie ma Pani potrzeby kontaktowania się z innymi ludźmi przez pisanie takich różnych dramatycznych historii. Podobne pytanie nasuwa mi się i dziś, gdy gdy pisze Pani o tym tętnie 130 a później 180 na minutę oraz "lecącej na łeb na szyję" morfologii.
            Z szacunkiem
            Stanisław Porczyk, psychiatra
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
            • vermieter teraz martynka "szczeli" focha 09.06.17, 22:21
              :D
              • martyna2525 Re: teraz martynka "szczeli" focha 10.06.17, 08:38
                Nie martyna nie rzuci fochem.:-) martyna ma inne zajecia niz rzucanie fochem.
                Do Pana dr wczoraj zadalam pytanie a nie opowiedzialam dramatyczna historie. Moje pytanie brzmialo czy Kwetaplex xr w dawce 600 moze powodowac taką tachykardie i czy moze anemizować.
                Myśle,ze skoro Pan pamięta co pisałam w marcu to równiez pamieta Pan ze choruje somatycznie. Nie potrzebuje opisywania tutaj czy gdziekolwiek indziej dramatycznych historii, zwyczajnie chcialam przyblizyc calą syt. Moje zycie jest jakie jest nie potrzebuje litości, pisząc tutaj pisałam szczerze i byc moze źle ulokowałam zaufanie. Pozostaje mi wyciagnąc z tego wniosek na przyszlosc.
                Panie Dr mam rozumiec, ze nie mam co zadawac Panu tutaj pytan bo niema mam ochoty mi odp?
                Pozdrawiam
                • ekspert.grupa_synapsis Re: teraz martynka "szczeli" focha 10.06.17, 19:40
                  Była Pani trzy razy na OIOM-ie z powodu bardzo niepokojącej tachykardii i żaden z kardiologów nie powiedział Pani, czy może to wiązać się z przyjmowanym przez Panią lekiem? To wygląda bardzo mało prawdopodobnie. To przecież abecadło wiedzy kardiologicznej. Miała Pani dużego stopnia anemię, też leczyła się pod kierunkiem specjalistów, i żaden się nie powiedział, czy może to być związane z przyjmowanymi przez Panią lekiem? I to też wygląda mało prawdopodobnie. Bo to też jest abecadło postępowania lekarskiego. Jeśli nie mam racji, że robi Pani coś w rodzaju kreacji, to przepraszam. Ale to jest wszystko dziwne i na jakiś rodzaj kreacji wygląda. Nie tylko dzisiaj. Dla mnie to tutaj jest coś z kontynuacji wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,99,162709130,162709130,Narzekania_martyny.html#p163658489
                  Z szacunkiem Stanisław Porczyk, psychiatra
                  Grupa Synapsis
                  www.synapsis.pl
                  • martyna2525 Re: teraz martynka "szczeli" focha 10.06.17, 21:35
                    Bardzo prosze o czytanie ze zrozumiem na oiomie byłam raz i trzech kardiologow sie wypowiadalo(na oiomie trafilam z innego powodu) i zalecenie jest ablacji.
                    Co do leków zauwazylam ze problem z tachykardia pojawil sie mniej wiecej w tym samym czasie co zwiekszona dawka kwetaplexu do 600. To moje obserwacje. Kardiolodzy wiedzieli o lekach i nie poruszyli tego tematu ja tez nie pytalam. Prosze mnie zrozumiec, ze szukam przyczyny w leku, broniac sie przed ablacją. Wielokrotnie slyszalam od lekarza innej specjalizacji ze sie nie zna na lekach psychotropowych i prosza o konsultacje psychiatry .
                    Co do anemizacji nie chce tutaj sie rozpisywać powiem tyle moje BMI to 16. Reszte zapewne Pan sie moze domyslic .
                    Szczerze chcialabym sie tak kreowac, bo wtedy wychodzac z forum moglabym zyc normalnie i spelniac marzenia. Niestety tak nie jest, bol fiz czy inne dolegliwosci powalają mnie psychicznie co jest zrozumiałe zabierając sens życia.
                    Pisałam tutaj bedac w dołku jak to czytam to rzuca mi sie szczerość, zle ulokowałam zaufanie , ucieklam od swiata zew do netu to był błąd bo pomoc otrzymałam z zew.
                    Dzieki postom tutaj, teraz gdy czuje sie dobrze mocno przezedzilam znajomych dzialajacych destrukcyjnie i dobrze mi tak jak jest.
                    Pozdrawiam
                    • martyna2525 Re: teraz martynka "szczeli" focha 13.06.17, 14:35
                      Ułatwiłam Panu wyjscie z sytuacji, odpowiedz na moje pytania, uzyskałam od lekarza prowadzącego.
                      Jest mi zwyczajnie przykro ze po 12 latach pisania na forum, stałam sie nagle osobą, ktora się kreuje-trudno z tym dałam sobie radę.Nie to zabolało najbardziej, a to, ze moje pytania sa mnie wazne niz innych, ze na zwykle pytanie narodzil sie dalszy ciag dyskusji z innego wątku.
                      Chcialabym zakonczyc ta dyskusje, tym ktorzy mi wierzą dziękuje, są osoby na forum, ktore znają mnie face to face ale na szczescie tu nie sąd by przyprowadzać światków.
                      Nie zamierzam wycofywać sie z forum by była jasność. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka