klaudia1508
02.06.17, 14:10
Ponawiam pytanie. Witam Panie Doktorze. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wszelkie porady w ciąży. Urodziłam zdrową i piękną dziewczynkę. Mam pewne pytanie, po porodzie rozpoczęłam leczenie mojego szybko zmiennego przebiegu w chad. Lekarz testuje leki oprócz stabilizatora nastroju postanowił wprowadzić lek o nazwie Kwetaplex, docelowa dawka 300, na razie jestem na dawce 75, występuje bardzo duża senność, przymulenie w ciągu dnia, ciężko mi opiekować się dzieckiem i wybudzać się na karmienie w nocy. Mam kilka pytań czy taka senność, przymulenie będzie rosła wraz ze wzrostem dawki, obecnie przyjmuje zwykły kwetaplex 3 razy dziennie docelowo kwetaplex xr na noc w jednej dawce. Jakie działanie można się spodziewać na dawce 300, czy jest to tylko działanie przeciwmaniakalne, czy także przeciwdepresyjne, bo na ulotce leku pisze iż działanie przeciwdepresyjne występuje do dawki 200, czy oznacza to, że po wyżej tej dawki już nie będzie działania przeciwdepresyjnego? I ostatnie pytanie spotkałam się ze stwierdzenie że kwetaplex jest stabilizatorem nastroju, w jakiej dawce działa stabilizująco na nastrój? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Martyna jeszcze zadała osobne pytanie czy kwetaplex w dawce 600 wykazuje tylko działanie przeciwmaniakalne czy też przeciwdepresyjne?