05.06.17, 21:11
Lekarz neurolog powiedział, że leczenie depresji i spektrum chad lamotryginą, depakiną i ketrelem to najgorsza rzecz jaką kiedykolwiek słyszał. Ketrel to ogłupiający psychotrop, a przecież nie jestem chora psychicznie, tylko mam depresję. No i jak można leczyć lekami na padaczkę kogoś, kto jej nie ma?
Trochę zachwiało to we mnie poczucie sensu mojego leczenia. :(
Czuję się lepiej, a nawet jakbym była na fali, mam dużo energii i jest zupełnie inaczej niż było fazie kryzysowej. Ale tak naprawdę, to ja nie wiem, gdzie jest granica normalnego samopoczucia u mnie. No i czy to leczenie, to nie pomyłka?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: ???? 05.06.17, 22:45
      W leczeniu Chad stosuje się stabilizatory, są one także lekami przeciwpadaczkowymi i to jest rzecz powszechnie wiadoma, wiec jak najbardziej stabilizatory są ok.
      Ketrel masz zapewne przeciwlękowo, kiedyś dawano benzodiazepiny ale je można brać krótko i mają potencjał uzależniający.
      • martyna2525 Re: ???? 06.06.17, 09:35
        Ile lat miał ten neurolog?
        Biore Kwetaplex o przedluzomym dzialaniu to ta sama substancja co Ketrel dawka jest wysoka i lamotrigine i nie czuje sie oglupiala. Pracuje zawodowo w 2 pr, prowadze samochow mam zycie osobiste. ..
        Bez lekow nie funkcjonuje z juz tak.
        Wybór nalezał do mnie nikt nie zmusil mnie do leczenia.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: ???? 06.06.17, 10:31
      Szanowna Pani,
      leczenie CHAD takim lekami jak lamotrygina, kwas walproinowy (Depakine) albo kwetiapina (Ketrel) to od kilkunastu lat leczenie rutynowe. Skuteczność tych leków w CHAD wykazano jednak już znacznie wcześniej, bo, stopniowo, od lat sześćdziesiątych/siedemdziesiątych ub. w. Jedynie lamotrygina ma w psychiatrii krótszą historię, ale też już kilkunastoletnią.
      Zasady leczenia spektrum CHAD są mniej ustalone, w praktyce stosuje się podobne jak w CHAD, tylko dawki leków stabilizujących są mniejsze.
      W leczeniu depresji tych leków zasadniczo się nie stosuje. Może najprędzej kwetiapinę, wykorzystując jej działanie nasenne oraz przeciwlękowe. To ostatnie jest jednak trochę kontrowersyjne (osobiście nie jestem zwolennikiem), bo lek ten nie jest do takiego celu zarejestrowany.
      Z szacunkiem psychiatra
      Stanisław Porczyk
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • natalia-natka Re: ???? 06.06.17, 18:56
        Panie Doktorze, a czy Ketrel uzależnia? I czy jakbym go kiedyś odstawiła, to będę normalnie funkcjonować? Czy spektrum chad i depresja może się przerodzić w chorobę psychiczną? Zastanawia mnie, czy objaw depresji jak otępienie, problemy z pamięcią i koncentracją, to może być pierwszy krok do choroby Alzheimera lub jakiegoś otępienia starczego? Może ma Pan jakieś zdanie na ten temat, albo doświadczenie, że pacjenci z depresją częściej zapadali na te choroby?
        I czy jest jakaś nadzieja, że spektrum chad da się wyleczyć? Cały czas się łudzę, że kiedyś będę mogła odstawić leki.
        • ekspert.grupa_synapsis Re: ???? 07.06.17, 12:34
          Ketrel nie jest lekiem uzależniającym. Depresja i CHAD, to oczywiście inne choroby niż schizofrenia i podobne zaburzenia. O tym, czy depresja może usposabiać do zaburzeń pamięci w starszym wieku nie wiadomo zbyt wiele. Może w jakiś stopniu, ale trudno coś jednoznacznego na ten temat powiedzieć. O możliwy przebieg choroby w Pani wypadku i znaczenie Ketrelu w tym leczeniu, proszę pytać swojego lekarza. On ma możliwości bardzo szerokiego spojrzenia, ja nie.
          Z szacunkiem
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
          • natalia-natka Re: ???? 07.06.17, 19:02
            Dziękuję za odpowiedź.
        • mardaani.74 Re: ???? 07.06.17, 13:30
          Natka, nie panikuj :)
          łykaj leki i nie chodź po jakichś dziadkach borowych bo Ci tylko w głowie namieszają.
          Podleczysz depresję to i koncentracja Ci się poprawi, ale nic z dnia na dzień, daj temu leczeniu trochę czasu.
          • natalia-natka Re: ???? 07.06.17, 19:03
            Łykam, łykam Mardaani...
            • mardaani.74 Re: ???? 07.06.17, 21:29
              no i będzie dobrze, nie nakręcaj się alzheimerem, wiem że depresja jest dojmująca i można czasem zwątpić w stan swojej głowy, ale to wszystko minie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka