Dodaj do ulubionych

Samowolne odstawienie leków

06.01.18, 19:59
Bardzo sie denerwuje bo znajona osoba sie nie oddzywa nie odbiera telefonu nie odpisuje na sms. Choruje na Chad, odstawila leki a według mnie ma depresje z myślami samobójczymi. Jakiś czas temu dostalam paczke z lekami bo bał sie mieć je przy sobie. Ostatnia wiadomość to taka ze ma ochotę wyjechać z miasta by sobie coś zrobić. Namawianie na wizytę u lekarza spełzły niczym. Boję się o tą osobę mimo że znamy się tylko internetowo. Myślicie że mogę coś więcej zrobić?.
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Samowolne odstawienie leków 06.01.18, 20:25
      A czy telefon tej osoby jest aktywny? Jeśli tak i występuje podejrzenie zagrożenia dla życia, można poprosić o pomoc policję, która namierzy tę osobę. Lepiej zrobić coś niepotrzebnie, niż wyrzucać sobie, że nic się nie zrobiło w tak poważnej sprawie.
      • megan.k Re: Samowolne odstawienie leków 07.01.18, 07:33
        Czy Twój znajomy odezwał się, czy spróbowałaś mu jakoś pomóc?
        • matylda333 Re: Samowolne odstawienie leków 07.01.18, 10:07
          Ma wyłączony telefon zgłosiłam sprawe policji.
          • megan.k Re: Samowolne odstawienie leków 07.01.18, 11:08
            Bardzo dobrze, wiem, że naprawdę się martwisz.
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Samowolne odstawienie leków 07.01.18, 20:14

Mam własne doświadczenie (z ostatniego półrocza), że policja potrafi znaleźć taką osobę w ciągu 1-2 dób, odwiedzić ją w domu i upewnić się, co do jej stanu zdrowia. Zrobiła Pani bardzo dobrze.
            Jeśli posiada się kontakt do osób, które znają osobiście chorą osobę, to można, a nawet trzeba ich zawiadomić, żeby zorientowali się w sytuacji i ewentualnie zdecydowanie interweniowali.
            Dziwi mnie trochę, że ta osoba nigdy nie skontaktowała się z Panią osobiście, nie znacie się naocznie, a tak wiele, i to alarmujących, informacji przesłała. Dlaczego te informacje przekazywała właśnie Pani? Czyli osobie, której bardzo trudno interweniować, bo m.in. nie zna miejsca zamieszkania tej osoby? Jednak nawet jeśli nie wiadomo czy alarm jest prawdziwy, czy fałszywy, lepiej postępować jakby był prawdziwy, czyli tak jak to Pani zrobiła.
            Stanisław Porczyk, psychiatra
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
            • matylda333 Re: Samowolne odstawienie leków 08.01.18, 11:39
              Nie wiem dlaczego do mnie sie zwrócił może dlatego ze sama choruje? Nie mam żadnych wiadomości od niego. Boję sie że rzeczywiscie mogło sie coś stać. Realne jest samobójstwo po odstawieniu leków mając myśli samobójcze? Co o tym decyduje?
              • ekspert.grupa_synapsis Re: Samowolne odstawienie leków 08.01.18, 18:22
                Radzę nie wchodzić w teoretyczne dywagacje, bo z tego wiele nie wyniknie. Ani nie proponować teoretycznych analiz innym. Raczej powiedzieć sobie, że zrobiła Pani co należało i zająć się tym na co ma Pani wpływ i co jest bieżącą treścią życia.
                Z szacunkiem
                Stanisław Porczyk, psychiatra
                Grupa Synapsis
                www.synapsis.pl
                • mardaani.74 Re: Samowolne odstawienie leków 09.01.18, 09:59
                  Powinniśmy ten post mieć przyszpilony w nagłówku strony, ewentualnie nauczyć się na pamięć i recytować sobie trzy razy dziennie.
                  • dkmn Re: Samowolne odstawienie leków 09.01.18, 11:10
                    Popieram.
                    • lelum3 Re: Samowolne odstawienie leków 09.01.18, 11:25
                      Ja także. Czasem tonący może utopić ratownika.
                      • mardaani.74 Re: Samowolne odstawienie leków 09.01.18, 15:18
                        otóż to
    • megan.k Re: Samowolne odstawienie leków 10.01.18, 21:45
      Czy coś się wyjaśniło w sprawie opisanej w tym wątku?
      • matylda333 Re: Samowolne odstawienie leków 11.01.18, 15:33
        Znajomy jest w szpitalu przynajmniej taką mam informację.
    • kociaczek456 Re: Samowolne odstawienie leków 18.01.18, 09:04
      Raczej bym nie odstawiała bez uzgodnienia z lekarzem. Wiele się może wydarzyć, ludzka psychika jest krucha.
    • krystynkaczarodziejka Re: Samowolne odstawienie leków 24.01.18, 09:45
      Nie wiem czy da się komuś pomóc, jeśli sam tego nie będzie chciał.. Udało Ci się ją znaleźć?
      • matylda333 Re: Samowolne odstawienie leków 26.01.18, 10:34
        Jest w szpitalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka