Dodaj do ulubionych

Mam depresje

12.01.21, 08:06
Witam,
dwa tygodnie temu stwierdzono u mnie depresję i zaburzenia spowodowane przewlekłym stresem. Z dnia na dzień czuje się coraz gorzej.. Nocą nie mogę spać a jak śpię to mam koszmary. Po wstaniu z łóżka dostaje stany lękowe które kończą się drżeniem, wymiotami albo dusznością. Kompletnie sobie nie radzę.. Wstydzę się o tym rozmawiać z narzeczonym czy z kim kolowiek.Czuje jakbym była jakaś nienormalna jakbym nigdzie nie pasowała.
Mam tego wszystkiego dość.. Chciałabym uciec i nie wracać..
Obserwuj wątek
    • bardzo_zly_mis Re: Mam depresje 12.01.21, 08:23
      Jeśli zaczęłaś brać leki, to przez jakiś czas możesz się czuć gorzej - te tabletki po prostu na początku tak działają. Pozytywne efekty powinny się pojawić mniej więcej po miesiącu kuracji.

Może mimo wszystko spróbuj porozmawiać z kimś bliskim? Na pewno przydałoby Ci się wsparcie, a forum to jednak tylko forum.

Pozdrawiam i życzę zdrowia.
    • mardaani.74 Re: Mam depresje 12.01.21, 15:54
      "Czuje jakbym była jakaś nienormalna jakbym nigdzie nie pasowała."

i to paradoksalnie jest w depresji "normalne"

co do tego wstydu, to chyba już czas zmienić nastawienie, czasy się naprawdę zmieniły
      • bardzo_zly_mis Re: Mam depresje 12.01.21, 18:45
        Co racja, to racja. Dzisiaj leczenie u psychiatry jest w pewnych kręgach wręcz modne - nawet w tak zaściankowym kraju jak nasz.

Mnie zresztą ta moda strasznie śmieszy, ale jeśli miałaby się przysłużyć poprawie dostępności usług psychiatrycznych (zwłaszcza tych darmowych), to niech sobie trwa.
        • vermieter Re: Mam depresje 12.01.21, 19:18
          Fajnie że żyję w Niemczech. Tutaj nie mówi się o chorobach psychicznych jako modnym zjawisku, lecz o problemie społecznym nr 1.
          • bardzo_zly_mis Re: Mam depresje 12.01.21, 20:21
            Ja, ja, Volkswagen. ;)
            • vermieter Re: Mam depresje 13.01.21, 01:40
              uciekłaś od czubków?
              • bardzo_zly_mis Re: Mam depresje 13.01.21, 07:42
                Ucieczka nie wchodzi w grę. Tylko czubki mnie rozumieją.
    • iso2 Re: Mam depresje 13.01.21, 02:21
      muzykant1234 napisał(a):

> Witam,
      > dwa tygodnie temu stwierdzono u mnie depresję i zaburzenia spowodowane przewlek
      > łym stresem. Z dnia na dzień czuje się coraz gorzej.. Nocą nie mogę spać a jak
      > śpię to mam koszmary. Po wstaniu z łóżka dostaje stany lękowe które kończą się
      > drżeniem, wymiotami albo dusznością. Kompletnie sobie nie radzę.. Wstydzę się o
      > tym rozmawiać z narzeczonym czy z kim kolowiek.Czuje jakbym była jakaś nienorm
      > alna jakbym nigdzie nie pasowała.
      > Mam tego wszystkiego dość.. Chciałabym uciec i nie wracać..

Witaj,

Ja depresję mam już co prawda za sobą ale nigdy nie zapomnę okresu o jakim Ty piszesz.
      Miałem podobne objawy a moja choroba również pojawiła się po długotrwałym, przewlekłym stresie.
      Droga wychodzenia z depresji była długa i ciężka ale poradziłem sobie.
      Jeśli będziesz chciała porozmawiać to pisz śmiało na maila.
      Póki co, nie napisałaś czy rozpoczęłaś leczenie farmakologiczne ale jeśli tak to pierwsze 3 tygodnie będą najgorsze.
      Polecam totalny odpoczynek i wycofanie się z życia (w tym zawodowego) na te 3 tygodnie.
      Odpoczynek, odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka