Dodaj do ulubionych

Velaxin - ER

17.04.23, 18:26
Kochani , może ktos podzieli się doświadczeniem z tym antydepresantami .

U mnie sytuacja wyglada tak, ze lekarz przepisał mi ten lek na nerwicę depresyjną , w dawce 37,5 przez 8 dni ,raz dziennie , później kazał podnieść do 75 , i tak zrobiłam .
Po którymś , chyba 8 dniu , brania dawki 75 mg zaczęłam się gorzej czuć , jakaś bardzo rozdygotana wewnętrznie , ból głowy , ogólnie kiepsko .
Zadzwoniłam do lekarki , ona stwierdziła , ze to może tak być na początku ale po dwóch kolejnych dniach było dalej kiepsko wiec mi kazała brać przez 10 dni znów 37,5 i po tym czasie wrócić do dawki 75 mg .
Od soboty biorę te 75 mg , i dzisiaj znów te objawy wewnętrznego rozdygotana , guła w gardle i nie mogę się skupić .
Gdy brałam tą najniższą dawkę , czyli 37,5 mg to czułam się normalnie , w sensie bez tych dokuczliwych efektów .
Lekarka wyjechała , wizytę mam za dwa tygodnie i nie wiem co mam sama robić , czy znów wrócić do tej niskiej dawki ?
Czy te objawy które teraz mam przy dawce 75 mg są normalne ? Czy długo mogą się utrzymywać ?

Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Velaxin - ER 17.04.23, 22:25
      To co napiszę może być odebrane jako kontrowersyjne ale. Mnie denerwują w przypadku niektórych lekarzy te sztywne dawkowania jakby można było mózg zbadać jak wątrobę. Przecież leczenie psychiatryczne opiera się na indywidualnym samopoczuciu pacjenta, nie ma żadnych badań mogących wykazać poziomy substancji w mózgu. Czujesz że ta dawka jest na razie ok, to nie katuj się większą, za jakiś czas może się okazać niewystarczająca to zwiększysz. Bierz niższą i żyj normalnie, nigdzie nie jest powiedziane że dla Ciebie ta dawka nie będzie wystarczająca.
      Nie ma czegoś takiego jak nerwica depresyjna, możesz mieć depresją albo zaburzenia lękowe albo jedno i drugie, nie ma nerwicy depresyjnej. Może być coś co się nazywa nerwica natręctw, a to zupełnie inna rzecz.
    • ta-majka17 Re: Velaxin - ER 19.04.23, 19:29
      Dzisiaj wzięłam tą mniejsza dawkę 37,5 i niestety nie jest lepiej , do objawów fizycznych doszedł jeszcze jakiś lęk .
      Nie wiem co robić ? Ciągnąć dalej na tej dawcę minimalnej czy wziąć te 75 mg
      Lekarz dopiero we wtorek będzie
      • milmilmil Re: Velaxin - ER 21.04.23, 14:08
        cześć, biorę inne leki (paroxetyna). Jak wchodziłem na wyższe dawki to miałem ogień w głowie i całym ciele + miliony natrętnych zabijających myśli i obrazów, lęk!. Ale chyba na tym to polega, że lek się rozkręca i początkowo daje w kość ale docelowo ma pomóc. Jeżeli po zejściu na niższą dawkę jest gorzej to ja bym się trzymał zaleceń lekarza.
        Chociaż, pamietam najgorszy okres w mojej chorobie jak wszedłem na 150 setraliny, to już tylko była noc i demony... zmiana lekarza i zmiana leku bo Setra by mnie wykończyla
        Trzymaj się mocno:-)
        • ta-majka17 Re: Velaxin - ER 22.04.23, 23:14
          Dziękuję milmilmil , wzięłam większą dawkę w czwartek i dzisiaj już trochę lepiej na szczęście
          • milmilmil Re: Velaxin - ER 23.04.23, 22:46
            Cieszę się że jest lepiej. Nadzieji i wiary że będzie lepiej🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka