Dodaj do ulubionych

odstawiam seroxat i mam problem

06.01.05, 00:49
Od 2 lat biorę seroxat 1 raz dziennie. Czuję już od dawna dobrze więc po
konsultacji z lekarzem postanowiłam go odstawić. Chciałabym zajść w ciążę i
wolałam nie ryzykować biorąc jakieś leki. Przejście z całej tabletki na pół
nie było żadnym problemem, ale kiedy po około miesiącu zaczęłam brać co
drugi, trzeci dzień, zaczęłam mieć zawroty głowy. Nie mogę zejść poniżej pół
tabletki co drugi dzień, bo na trzeci od samego rana wszystko mi wiruje i
zaczynam mieć lekkie nudności. Boję się, co w takich momentach dzieje się z
moim układem nerwowym. Nie mam pojęcia o biochemii, ale martwię się, że
bardzo sobie szkodzę, bo robię coś nie tak.
No i jak tu przestać brać ten lek, skoro to moje "odstawianie" ciągnie się
już przeszło 3 miesiące?

Alicja
Obserwuj wątek
    • subrealism Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 01:14
      Też tak miałem po odstawieniu serox. Miałem takie dziwne zawroty głowy,
      zwłaszcza gdy nagle poruszyłem głową, coś jakby przez chwilę mój "film" leciał w
      zwolnionym tempie i wysiadał dźwięk:). Po ok. 10 dniach całkowitego niebrania
      minęło, zrobiłem się natomiast trochę jakby agresywny i łatwiej się wkurzam niż
      na seroxie. Co dziwne, mam wrażenie, jakby depresja trochę odpuściła, może to
      tylko chwilowe? Powodzenia życzę:)
      • marcinsz0 Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 09:55
        mam identyczny problem z odstawieniem seroxatu ,ja zrobilem tak ze z calej tabletki przeszedlem na pół ,bralem tak okolo 2 tygodnie ,a teraz jem po 1/4 tabletki juz ok 2 tygodnie i czuje sie dobrze ,za pare dni próbuje odstawic całkiem
        kiedys gdy nagle przerwalem brać seroxat meczylem sie tydzien czasu ,nie moglem kompletnie nic zrobic ,mialem ciagle zawroty i ból głowy ,wiec napewno lepiej stopniowo zmiejszac dawke
      • cassis Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 10:33
        Miałam dokładnie to samo co opisujesz, przy nagłym odstawieniu Seroxatu.
        Ruch głową - i zwolniony film, nudności. Tylko że ja odstawiłam bo dowiedziałam
        się o ciąży i nie wiedziałam do końca który fakt winić za takie samopoczucie...
    • suchyxxx Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 12:36
      Ja mam takie same objawy jak odstawiam każdy lek przeciwdepresyjny:(((Nawet jak
      powoli schodze to dochdze do dawki 1/4 tabletki na 3 dni a potem za nic nie mogę
      zejść niżej:(( Jedyne wyjście to nie brać i się męczyć w łóżku z 10-14 dni i to
      pewnie przejdzie ale jeden dzień to katorgia a co dopiero 10:(( Teraz jak biorę
      1/4 tabletki na 3 dni to lek przestał działać i zaczoem być agresywny i
      krzykliwy aż mnie szlag trafia:(( Dlatego przy odstawianiu polecam
      np.hydroxizinum która ułatwi zejście z antydepresyjnych leków.Jak bierzesz
      hydroxizinum to i tak trzeba brać 1/4 tabletki na 3 dni antydepresantu bo i tak
      pomimo hydro organizm nadal potrzebuje seroxatu i hydro to inna grupa leków niż
      seroxat bo uspakajające.Niby dalej mam t6e objawy i musze brać 1/4 tabletki leku
      na 3 dni pomimo że biorę hydroxizinum ale lep0iej tak robić bo to trochę pomaga
      w nerwach.
      • subrealism Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 13:05
        Ja zszedłem z Serox biorąc połówki przez ostatnie 4 dni, przez dwa następne dni
        byłem cholernie senny, trzeciego i czwartego dnia zaczeły się dziać te dziwne
        rzeczy, ponieważ to była wigilia wygrzebałem z zapasów połóweczkę Citalu,
        inaczej święta miałbym niewyraźne.
    • mersault Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 13:04
      hej ja tez odstawiam juz tydzien seroxat i nie mam jakichs niepokojacych
      objawow a bralem przez 3 miesiace i tylko miesiac 30 potem 40 i 50mg. Moze to
      dlatego ze jednoczesnie przechodze na efectin nie wiem zobacze jak zejde
      zupelnie.Schodze powoli sam sobie ustalilem dawki bo psychitra kazala brac 20mg
      przez 2-3dni i potem od razu odstawic a ja czytalem ze trzeba co najmniej dwa
      tygodnie(w ulotce).Mysle ze kazala tak dlatego ze mam teraz efectin.
      • cassis Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 13:17
        A dlaczego zmieniasz Seroxat na Effectin?
        • mersault Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 13:24
          bo okazal sie malo efektywny.Przez jakis czas bylo lepiej ale potem
          wrocilo.Pozatym zmienilem psychiatre i jak bylem po raz pierwszy u niej to juz
          chciala zmienic mowila ze sa leki lepsze i mocniejsze ale kazala zaczekac
          jeszcze dwa tygodnie bo powiedzialem ze ostatnio sie poprawilo.No i w tym
          czasie do nastepnej wizyty za ye dwa tygodnie sie pogorszylo no i zmienila.Jest
          ponoc silnie aktywizujacy co juz chyba odczuwam.Pozdrawiam.
      • suchyxxx Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 13:34
        No właśnie przechodząc z seroxatu na efectin nie powinieneś czuć nieczego złego
        tak jak ja przechodziłem z efectinu na fevarin i przeszedłem bezproblemowo
        • mersault Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 13:37
          A dlaczego zmieniles efectin na fevarin??Nie sprawdzil sie??
          • suchyxxx Re: odstawiam seroxat i mam problem 06.01.05, 15:06
            Efectin był dobry przez miesiąc bo poprawiał samopoczucie ale potem zaczoł
            zamulać i dla mnie był za mocny i wywoływał schizy np. że ryczałem i krzyczałem
            że nikt mnie nie lubi bez powodu najczęściej wieczorem.Wtedy się czułem że
            jestem jakby zaćpany i ryczę i gadam głupoty.Poprostu on działa na wychwyt
            zwrotny serotoniny+noradrenaliny i widocznie ta noradrenalina dawała taki atak
            szału i płaczu.Nic mi się nie chciało ryczałem i wogóle poprostu schiza jak bym
            był wariatem.Fevarin działa tylko na serotoninę i działa raczej słabiej bo po
            nim już chumor mi się ustabilizował i nie ryczałem ale nadal nic mi się nie
            chcialo tylko spać:) Nie chcę wystraszyć nikogo efectinem poprostu na mnie tak
            działał bo ja miałem depresję raczej lekką jak nie bardziej nerwicę...Możliwe że
            u osób starszych (czyt. powyżej 20 roku życia) ten lek działa ok i przy
            cięższych depresjach z lękami ale jak dla mnie efectin to był za ciężki kaliber
            i babka co tam dużo mówić dała mi go na odwal się bo tak....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka