Dodaj do ulubionych

wyciąg z dziurawaca

01.03.05, 18:17
Mam pytanie odnośnie ziołowych antydepresantów. Od znajomych z USA polecono
mi St.John's Wort - jest to dziurawiec (czasem tłumaczy sie to jako ziele św.
Jana).
Jak wiemy dziurawiec jest znany ze swoich wlasciwosci antydepresyjnych.
Czy ktos uzywal takowych preparatow zawierajacych wyciag z dziurawca (np.
Deprim), albo moze ktos zna jakis lepszy (moze samo ziele w czystej formie).
Prosze o komentarze.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kierowca.autobusu Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 18:22
      BaJka1: Czy leki dostępne w aptekach bez recepty (np . Deprim) mają jakieś
      efekty uboczne? I czy osoba która ma lekkie objawy depresji może je zażywać?

Iwona Grobel: Deprim jest wyciągiem z dziurawca, inaczej nazywanym zielem św.
      Jana. Dziurawiec ma pewne właściwości poprawiające nastrój, w przypadku jednak
      podejrzenie zespołu depresyjnego nie radziłabym leczyć się samemu preparatami
      ziołowymi. Najbardziej wskazana jest konsultacja specjalistyczna, gdyż tylko
      specjalista jest w stanie ocenić nasilenie zespołu depresyjnego i zdecydować o
      prawidłowym leczeniu.

rozmowy.onet.pl/artykul.html?ITEM=1216533&OS=74843
      • grida Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 18:26
        hmm, pani doktor raczej nie poleca - - wlasciwie to sama nie wiem co o tym
        myslec - ale skoro to zioło to zaszkodzic nie powinno.
        • kierowca.autobusu Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 18:34
          tu są bardziej szczegółowe informacje:

www.synapsis.pl/dex?id=184
          • grida Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 18:43
            dzieki za linki
            a stosowales moze?
            czy ktokolwiek probowal?
            zdaje sobie sprawe ze najlepsza bylaby konsultacja lekarska - no ale jak to
            bywa ciezko sie wybrac.
            • kierowca.autobusu Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 18:48
              nie, ja nigdy nie stosowałem. do lekarza faktycznie trudno się wybrać, ale mimo
              wszystko to chyba lepsze wyjście niż próbowanie na własną rękę. zawsze można
              zasugerować lekarzowi użycie dziurawca.
              • aneta10ta Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 20:32
                kierowca.autobusu napisał:

> wszystko to chyba lepsze wyjście niż próbowanie na własną rękę. zawsze można
                > zasugerować lekarzowi użycie dziurawca.
                Przysięgał, więc chyba na to pójdzie. Gdyby się opierał, sugestię można uczynić
                bardziej dobitną.
                Pozdrawiam
                Aneta
            • lucyna_n Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 18:58
              zaszkodzic absolutnie nie zaszkodzi, mozesz smialo probowac, zwlaszcza zima, po zazyciu dziurawca
              bowiem nie powinno się opalać.
              Jezeli jest to lagodna mala depresyjka, albo po prostu chwilowy dolek (nie dluzszy niz tydzien-dwa) to
              powinno troche podniesc nastroj, lekko podniesc poziom energii.
              Na wszelkie nerwice, i silniejsze niz lekkie depresje nie pomaga nijak.

Ale decyzja o tym czy to jest depresja czy nie jest, powinien podjac tak czy siak lekarz, tak samo jak nie
              diagnozuje sie samemu sobie zapalenia płuc, logiczne prawda?.
        • aneta10ta Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 20:38
          grida napisała:

> ale skoro to zioło to zaszkodzic nie powinno.
          Nie tylko nie zaszkodzi, ale pomóc może. Są tacy, którzy pamiętają pierwsze
          experymenty na własnej psyche. Dobre zioło nie jest złe.
          Aneta
          • suchyxxx Re: wyciąg z dziurawaca 01.03.05, 21:40
            Zależy czy pomaga czy nie.Ludzie kłócą się o homeopatię czy działa czy nie.Moim
            zdaniem działa tylko pod warunkiem że będziesz regularnie zażywać ten środek.To
            jest preparat taki jak witamina c itp. bo nie powoduje jakiś skutków
            ubocznych.Jeśli masz depresję to deprim a jeśli nerwy to persen.Wszystko to jest
            naturalne i myślę że po miesiącu brania powinno minimalnie pomóc.Jeśli w to
            wierzysz to bierz.
            • chwilozofia Re: wyciąg z dziurawaca - skutki uboczne 08.03.05, 14:32
              biorac regularnie deprim warto sprawdzac od czasu do czasu nerki...a osoby,
              ktore maja problemy z nerkami powinny zrezygnowac z tego srodka. no i warto
              pamietac ze te naturalne srodki zaczynaja dzialam po m-cu, jak inne prochy. tu
              nie ma co liczyc na cudowne uzdrowienie z ciagu np. tygodnia, dwoch...chyba ze
              ktos ulegnie silnej autosugestii...
            • chwilozofia Re: wyciąg z dziurawaca - skutki uboczne 08.03.05, 14:44
              zażywając regularnie wyciag z dziurawca trzeba tylko pamietac o tym by raz na
              kilka m-cy sprawdzic czy dobrze pracuja nerki, tzn. zrobic badanie moczu...a
              osoby chorujace na nerki to powinny szczegolnie uwazac...
    • d_jurek Re: wyciąg z dziurawaca 08.03.05, 07:35
      Witam !
      Ja, z dużym powodzeniem, od grudnia stosuję preparat ze złotego korzenia
      ( Rhodiola rosea ), inna nazwa to korzeń arktyczny.O preparat możesz pytać w
      aptekach, lub sklepach zielarsko medycznych. Z tym,że w Polsce jest to nowość i
      nie wszędzie może jest już dostępny. Ja, o tym preparacie dowiedziałem się od
      mojego znajomego, który pracuje w firmie importujacej ten specyfik (z USA).
      Pozdrawiam !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka