Dodaj do ulubionych

chce odstawic seroxat

11.03.05, 10:42
biore seroxat w dawce 20 mg. dziennie od 8 miesiecy. Chce juz go odstawic.
ale jak tylko pare dni nie biore to cos dziwnego sie ze mna dzieje- zawroty
glowy, uczucie leku, uderzenia jakby cisnienia, szum w uszach. czy ktos wie,
jak bezbolesnie ten lek odstawic? Jak to zrobic, zeby ominac te nieprzyjemne
objawy? Bede wdzieczna z odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • cassis Re: chce odstawic seroxat 11.03.05, 10:47
      Poczytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21056&w=21375799
      • suchyxxx Re: chce odstawic seroxat 11.03.05, 12:28
        Powiem tak : Ja przy odstawianiu,nawet miesięcznym jakiegokolwiek leku
        antydepresyjnego mam straszne bóle głowy,zawroty,pisk w uszach i niechęć do
        jedzenia oraz uczucie że zaraz zemdlejem jak przy wysokiej gorączce.To są
        straszne objawy i ja nie brałem leku 2 tygodnie wcale a objawy były nadal
        silne.Nie wiem co by było gdybym nie brał leku dłużej,bo może by przeszło to
        wszystko.Przy odstawieniu miałem jeszcze objawy depresji i nerwicy i to
        zaostrzone.Teraz wiem że lek należy odstawiać bardzo wooolno to znaczy że jeśli
        bierzesz 1 tabletkę na dzień to brać 3/4 przez miesiąc potem 1/2 przez kolejny
        miesiąc i na koniec 1/4 przez 3 miesiąc.Niestety trwa to długo ale tak trzeba
        żeby nie było nawrotów choroby.Pozdrowienia napewno jak wolno będziesz
        odstawiała to ci się to uda.
        • krz44 Re: chce odstawic seroxat 11.03.05, 13:23
          To jest dokłądnie tak, jak napisał Suchy. Odstawiaj powoli. Ale i tak przez
          kilka dni objawy będą przykre. Przede wszystkim jednak rób to w konsultacji z
          lekarzem!
    • mskaiq Re: chce odstawic seroxat 11.03.05, 23:59
      Staraj sie miec jak najwiecej owocow i warzyw bardzo oczyszczaja organizm. Pij
      rowniez duzo wody, bardzo pomaga. Mysle ze odstawienie leku jest troche jak
      odstawienie narkotyku, to zabiera troche czasu aby wrocic do Siebie.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • o0oo Re: chce odstawic seroxat 15.03.05, 00:26
        > Staraj sie miec jak najwiecej owocow i warzyw bardzo oczyszczaja organizm.
        > Pij rowniez duzo wody, bardzo pomaga

pomaga, ale w czym? tak to sie mozesz oczyszczac z diety niezdrowej.
    • freshka Re: chce odstawic seroxat 14.03.05, 18:53
      Widze, ze podrzucono Ci moj watek:)
      To juz znalazlam po fakcie: paxil.bizland.com/jbuzzw.htm
      Jest tam dosyc dobrze opisany sposob odstawiania.

Moj doktor kazal: 4 dni po polowie i potem juz nic i nic nie powinno sie dziac.
      Taaa... Zrobilam jak kazal, chociaz cos tam wiedzialam, ze trzeba wolno i
      stopniowo. Nie mialam do tego cierpliwosci, chcialam tez "udowodnic" ze
      doktorek ma zerowe pojecie o odstawianiu tego leku. No i sobie udowodnilam :>
      Teraz mija juz miesiac, a ja nadal nie doszlam do siebie. Chociaz juz jest
      troche lepiej.

Z tego, co czytalam, to nawet bardzo powolne odstawianie nie gwarantuje
      zupelnej bezbolesnosci - ale objawy beda duzo duzo lagodniejsze niz przy
      gwaltownym zaprzestaniu.

Trzymaj sie!
    • alicja30 Re: chce odstawic seroxat 15.03.05, 00:07
      Ja zmniejszałam dawki przez 4 miesiące - żeby uniknąć zawrotów głowy (jak
      zmniejszałam za szybko od razu sie pojawiały). Niestety jak doszłam do zera
      depresja zdążyła wrócić i znowu jestem na seroxacie. Ja brałam po 20mg dziennie
      przez 1,5 roku, a lekarz uprzedzał mnie, że powinnam brać ok 3 lat. To dlatego,
      że cierpię na depresję od dziecka i moje epizody powtarzają się co parę lat.

Powodzenia - niech Ci sie uda!

Alicja
      • freshka nawrot depresji? 15.03.05, 16:37
        Problem z Seroxatem jest taki, ze on moze jeszcze pogorszyc poczatkowe objawy i
        dodac od siebie nowe. Tym samym wpedza czlowieka w bledne kolo. Rozne objawy
        psychiczne i fizyczne sugeruja nawrot choroby.

tak bylo i jest w moim przypadku, problem w tym, ze nigdy do tej pory nie
        mialam zadnej depresji, ani atakow strasznej paniki (dostalam go na rzekoma
        nerwice z objawami somatycznymi). Teraz natomiast mam ataki takiej paniki
        niczym nie uzasadnionej (o niczym nie mysle), ze czuje sie jak zastraszone
        zwierzatko. Miewam straszne spadki nastroju oraz placzliwosc, czasami wybuchy
        agresji. - teraz to dopiero jestem niezrownowazona ;) a wszystko sie zaczelo
        okolo 3-4 dnia po odstawieniu.

Jestem pewna, ze jakbym poszla do lekarza, to znalazl by mi jakas depresje czy
        fobie, no bo przeciez takie ladne objawy... I dostalabym znowu jakis seroxacik
        czy inny i tak w kolo Macieju:/ mozna sobie byc na tych proszkach do konca
        zycia...
    • anrid Re: chce odstawic seroxat 16.03.05, 00:44
      Gdy odstaiałam seroxat miałam podobne objawy - ale minęły po jakichś trzech
      tygodniach. Ominąć ich raczej się nie da - trzeba powoli odstawiać lek, zgodnie
      z zaleceniami lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka