04.11.05, 00:34
Biore juz dosyc dlugo ten lek i musze przyznac ze troche mi pomogl ale nie do
tego stopnia zeby przerwac leczenie.Ostanio zauwazylam ze wrociły silne lęki
i napady paniki czy to oznacza ze czas odstawic ten lek?Jak wyglada
odstawienie tego leku?I jakim innym lekiem go zastapic?( na sama mysl o nowym
leku,skutkach ubocznych w poczatkowej fazie leczenia robi mi sie slabo)Chodzi
mi szczegolnie o stany lękowe.Prosze o jakies rady
Obserwuj wątek
    • morela12 Re: Cipramil 05.11.05, 09:58
      Mam pytanie czy przy zażywaniu Cipramil miałaś szumy uszne? Pojawiły się u mnie
      przy dawce 30 mg, pozdrawiam
      • tarja30 Re: Cipramil 05.11.05, 10:38

Biore dawke 20 mg i nie mam szumow usznych
        • morela12 Re: Cipramil 05.11.05, 11:18
          Dzięki za odpowiedź. Ja zażywam 3 miesiąc i trochę jestem przerażona tym co
          piszesz, że zonwu się objawy pojawiły. Mnie lekarka chciała przepisać seroxat
          ale podobnie jak Ty boję sie skutków obobcznych. Najpier zazywałam 20 mg
          Cipramil a teraz mam zażywac 40. Zredukowalam dawke, bo przy 40 potworne szumy
          uszne. zazywam teraz 30 mg a szumy mnie męczą, pozdrawiam
          • tarja30 Re: Cipramil 05.11.05, 11:25
            Biore ten cipramil od chyba 4-5lat i od poczatku byla to dawka 20 mg nigdy
            lekarz mi jej nie zwiekszal.Cipramil naprawde postawil mnie na nogi ale tak
            sobie mysle ze biore go juz zbyt dlugo i nie dziala juz tak na mnie?Ostatnio
            zbyt czesto mam napady paniki i lęki.Potwornie boje sie zmiany leku.Mam w domu
            7 latka i nie moge sobie pozwolic na lezenie w lozku i te wszystkie dzialania
            uboczne:(
            • tarja30 Re: Cipramil 05.11.05, 11:29

Dodam jeszcze ze jak zaczelam brac cipramil to dzialania uboczne trwaly
              krociutko ( brak apetytu,zimne poty)Pamietam ze przed cipramilem bralam aurorix
              i po nim czulam sie dziwacznie (jeden dzien bez tego leku i czulam sie jak z
              gąbki)Przed cipramilem lekarz przepisal mi prozac ale po 2 dniach brania
              poddalam sie czulam sie strasznie zle.
          • tarja30 Re: Cipramil 05.11.05, 11:37
            a czy jak bralas dawke 20 mg to tez mialas te szumy?
      • marlow2 Re: Cipramil 05.11.05, 11:33
        morela12 napisała:

> Mam pytanie czy przy zażywaniu Cipramil miałaś szumy uszne? Pojawiły się u
        mnie przy dawce 30 mg, pozdrawiam

A jak wyglądają te twoje szumy uszne?, czy nie denerwują cię dzwięki które
        wcześniej były czymś normalnym ? Mnie na przykład przy tych szumach denerwuje
        cykanie zegarka,odgłos lodówki,dzwięk procesora, albo jak ktoś z sąsiadów
        włączy muzyke nie koniecznie głośno,ale to słysze i mnie denerwuje. tak jakby
        inaczej to dochodziło do mózgu niż wczesniej...Ogólnie mi zmysły "siadły" albo
        inaczej zaczęły działać...
        • morela12 Re: Cipramil 05.11.05, 12:38
          Tarja przy dawce 20 mg nie miałam tych szumów.

Marlow

Mnie te szumy powstały przy Anafranilu i trwały 3 miesiące, potezm zażywałam
          Aurex i tez trwały. dwa miesiace mialam spokój i znowu sie pojawiły jak
          zwiększyłam dawk Cipramil na 30mg. Jeżeli chodzi o dźwieki zewnatrz to mi nie
          przeszkadzają. Te szumy to jakby szumiaca woda, las takie syczenie czasami pisk
          ale bardzo uciazliwe, pozdrawiam
          • tarja30 Re: Cipramil 05.11.05, 12:52

A anafranil ci nie pomogl?Tez kiedys go bralam
            • morela12 Re: Cipramil 05.11.05, 13:09
              Anafranil- miałam koszmarne skutki uboczne mimo,że zażywałam dwa miesiace a
              przy dawce 100 mg nastaiły takie dziwne rekacje w głowie niesamowite dźwieki,
              piski nawet nie potrafie tego nazwać lekarz kazał natychmiast odstawić. Bardzo
              źle reagowałam na sronil, asentrę, trittico istny koszmar. Dopiero przy Aurex
              było lepiej ale pojawiły się problemy natury psychicznej, bo najpierw miałam
              objawy czysto somatyczne, te ustały a atakują mnie myśli bez mojej woli,
              pozdrawiam błędne koło
              • tarja30 Re: Cipramil 05.11.05, 13:22

Ja najgorsze wspomnienia mam z prozakiem to jak sie czulam po 2 dniach brania
                jest nie do opisania.Kompletnie stracilam apetyt,stracilam sily,oblewaly mnie
                zimne poty i ciagle lezalam w lozku.Ty cierpisz na depresje czy nerwicę lękową?
                U mnie od lat ten sam problem:strach przed wychodzeniem z domu.Halas,ludzie to
                wszystko mnie przytlacza,glowa robi sie ciezka,nogi uginaja i chce uciekac jak
                najszybciej do domu.Biegne i modle sie wtedy zebym tylko dobiegla do domu a nie
                umarla (zeslabla) gdzies na ulicy.Po kazdym takim napadzie co raz gorzej jest
                mi wyjsc...
                • morela12 Re: Cipramil 05.11.05, 13:33
                  J a zapetytem miałam problemy 3 miesiace, wygladałam koszmarnie bardzo dużo
                  schudłam ale jest juz lepiej. Diagnoza lekrza to zepół lekowy z somatyzacją i
                  paniką. Na nie boje się wychodzic z domu ( ale nidgy nie wiadomo) ale boję się
                  że może to choroba psychiczna( choć lekarz powiedział mi, że nie) i nie
                  potrafię się uwolnic od mysli zwiazane z ta chorobą. Zawsze rano budze się i
                  juz myślę o tej paskudnej chorobie. Ciagłe przemyslenia. Chcę sie od tego
                  uwolnic a nie potrafię, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka