Dodaj do ulubionych

Leczona depresja a zdolność koncentracji

09.01.06, 11:19
Przyjmuję leki już ponad dwa tygodnie, a mimo to zdolność mojej koncentracji
jest bardzo słaba. Ciągle tracę wątek.
Czy macie podobnie mimo zażywania leków antydepresyjnych? Może powinienem
poprosić o ich zmianę?

sick_man
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 09.01.06, 12:38
      i będziesz tak miał jeszcze długoooooo, może być nawet coraz gorzej. To
      normalne. Podobno przechodzi po wyleczeniu depresji.

czy depresję można wyleczyć?
    • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 09.01.06, 13:29
      po dwoch tygodniach to wiesz, większość ludzi dopiero na drugi bok zaczyna się obracać,
      daj sobie troche więcej czasu.
      • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 09.01.06, 13:59
        lucyna_n napisała:

> po dwoch tygodniach to wiesz, większość ludzi dopiero na drugi bok zaczyna się
        > obracać,
        > daj sobie troche więcej czasu.

Nie za bardzo mogę, mam pracę która wymaga intensywanego myślenia i
        koncentracji. Ostatnio lekarz proponował mi leki na poprawę koncentracji,
        odmówiłem. Teraz zastanawiam się czy jednak nie poprosić o coś takiego.

sick_man
        • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 09.01.06, 16:03
          Jeżeli dajesz radę intensywnie pracować, to co Ty masz za depresję? gdyby nie to żeś facet
          powiedzialabym baba-dziwo.

Twoja wątroba, Twoja glowa, Twoja sprawa, jak chcesz to się faszeruj czym apteka bogata.
          • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 09.01.06, 18:01
            lucyna_n napisała:

> Jeżeli dajesz radę intensywnie pracować, to co Ty masz za depresję? gdyby nie t
            > o żeś facet
            > powiedzialabym baba-dziwo.
            >
            > Twoja wątroba, Twoja glowa, Twoja sprawa, jak chcesz to się faszeruj czym aptek
            > a bogata.

Moja depresja polega właśnie na tym, że nie mogę pracować umysłowo. Mam realne
            lub urojone bóle głowy, problemy z koncentracją, napady lękowe.
            Może z Twojego punktu widzenia to nic, ale dla mnie to niewyobrażalny problem.

sick_man
            • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 09:45
              nie powiedzialam że nie masz problemu, tylko że dziwną masz tą depresję.
              • marial16 Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 10:01
                Witam Was wszystkich. Od pewnego czasu czytam codziennie Wasze (a może już nasze
                forum). Zaczęłam w momencie kiedy pewnego dnia nie dałąm już rady wyjść z domu
                do pracy, przepłakałam cały dzień i zastanawiałam sie co ze mną. Ale wtedy po
                poczytaniu Waszych postów i różnych informacji w necie na temat depresji
                zdecydowałam że muszę udać się po pomoc póki nie jest za późno. No i poszłam do
                psychologa, on skierował mnie do psychiatry,ten stwierdzł depresję i od miesiąca
                biorę leki, no i jest różnie. Raz lepiej, raz gorzej. Ale muszę pracować mimo że
                to co kiedyś mogłam zrobić w ciągu godziny i z przyjemnością, teraz z wielką
                niechęcią i dużo dłużej. Na szczęście nie mam z tego powodu nieprzyjemności w
                pracy, ale zrozumienie,że mimo bardzo złego samopoczucia staram się jak mogę. To
                ten plus. Poza tym rano mobilizuje mnie mój syn który musi iść do szkoły i przed
                którym ukrywam moją chorobe, bo po prostu chcę mu zaoszczedzic dodatkowych
                stresów ktorych i tak ma dosc w szkole. A dodam że mieszkamy sami i na pomoc
                nikogo innego z rodziny nie moge liczyc. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie, do
                usłyszenia.
                • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 10:22
                  "do usłyszenia"
                  To Ty nas slyszysz?
                  mam nadzieję że nie przyznalaś się do tego swojemu psychiatrze;))

a tak serio, to trzymaj się , będzie lepiej, dasz radę, i ogolnie klepanie po pleckach;))
                • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 10:36
                  marial16 napisała:

>...no i jest różnie. Raz lepiej, raz gorzej. Ale muszę pracować mimo ż
                  > e
                  > to co kiedyś mogłam zrobić w ciągu godziny i z przyjemnością, teraz z wielką
                  > niechęcią i dużo dłużej. Na szczęście nie mam z tego powodu nieprzyjemności w
                  > pracy, ale zrozumienie,że mimo bardzo złego samopoczucia staram się jak mogę.

No właśnie, ja jestem w podobnej sytuacji. Tyle, że nie za bardzo mogę liczyć na
                  zrozumienie. Bo oficjalnie jestem zdrowy jak ryba.
                  Walczę sam ze sobą. Liczę jedynie na to, że tak jak poprzednim razem przyjdzie
                  wiosna i choróbsko samo się wyniesie :-)

Pozdrawiam
                  sick_man
                  • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 11:18
                    probowaleś fototerapii? jeżeli depresja jest sezonowa i z wiosną a więc ze zwiększoną ekspozycją na
                    slońce przechodzi, to jest szansa na to że fototerapia zlagodzi objawy.
                    • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 11:32
                      lucyna_n napisała:

> probowaleś fototerapii? jeżeli depresja jest sezonowa i z wiosną a więc ze zwię
                      > kszoną ekspozycją na
                      > slońce przechodzi, to jest szansa na to że fototerapia zlagodzi objawy.

Nie, ale dzisiaj będę u swojego psychiatry, więc zapytam go czy moja depresja
                      przypomina "sezonową" i czy fototerapia mogłaby tutaj pomóc.
                      Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
                      sick_man
                      • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:08
                        Małe sprostowanie alprox i cloranxen nie są lekami przeciwdepresyjnymi, jeżeli nie bierzesz
                        antydepresanta to Ty w tej chwili nie masz leczonej depresji.
                        • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:10
                          lucyna_n napisała:

> Małe sprostowanie alprox i cloranxen nie są lekami przeciwdepresyjnymi, jeżeli
                          > nie bierzesz
                          > antydepresanta to Ty w tej chwili nie masz leczonej depresji.

Biorę sertaHexal i pernazynę, a cloranxen mam na "nagłe wypadki".

sick_man
                          • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:10
                            Coś tu kręcisz, co post to inne leki
                            • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:14
                              lucyna_n napisała:

> Coś tu kręcisz, co post to inne leki

Eeeeee, gdzie wymieniam inne leki poza pernazyną, sertahexalem, cloranxenem lub
                              alproxem ?

sick_man
                              • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:15
                                Tak czy tak, trochę za dużo tego dobrego. nie dziwię się że masz problemy z koncentracją.
                          • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:14
                            Hmm a bez pernazyny by się nie dało?
                            • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:16
                              lucyna_n napisała:

> Hmm a bez pernazyny by się nie dało?

Lekarz przepisał, więc biorę. Czemu uważsz, że powininem odstawić ?

sick_man
                              • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:19
                                bo zmula straszliwie, dostaleś ją pewnie na zlagodzenie lęku, i początkowych skutkow ubocznych
                                antydepresanta.
                                • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:25
                                  lucyna_n napisała:

> bo zmula straszliwie, dostaleś ją pewnie na zlagodzenie lęku, i początkowych sk
                                  > utkow ubocznych
                                  > antydepresanta.

Hm, przyjmuję 50 mg na dobę w dwóch dawkach. Odkąd zacząłem brać wszystkie leki
                                  związane z depresją ciągle boli (pobolewa) mnie głowa.
                                  Właśnie w tej sprawie idę dzisiaj do mojego lekarza, żeby coś z tym zrobić.

Pamiętam, że poprzednio pernazyna działała na mnie bardzo dobrze (podobno
                                  łagodzi bóle głowy), a jedynym skutkiem ubocznym była lekka senność.
                                  Dlatego bardziej winę zrzucam na sertaHEXAL i jego będę próbował zmienić.
                                  Co do cloranxenu, to działa na mnie bardzo dobrze - lęk likwiduje momentalnie
                                  (ale staram się go używać naprawdę kiedy muszę)

sick_man
                                  • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:30
                                    To już się odczepiam, wystraszyleś mnie że Cię uspokajaczem leczą .
                                    sertaheksal to zdaje się to samo co asentra, bylo o tym sporo na forum,ale ja jej nie bralam więc z
                                    własnego doświadczenia nie wiem, ale 2 tygodnie to chyba jeszcze za wcześnie na zmianę.
                                    • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:36
                                      lucyna_n napisała:

> To już się odczepiam, wystraszyleś mnie że Cię uspokajaczem leczą .
                                      > sertaheksal to zdaje się to samo co asentra, bylo o tym sporo na forum,ale ja
                                      > jej nie bralam więc z
                                      > własnego doświadczenia nie wiem, ale 2 tygodnie to chyba jeszcze za wcześnie na
                                      > zmianę.

Wiem, nawet w ulotce pisze, że na faktyczne działanie trzeba od 2-4 tygodni
                                      czekać. Jednak sertaHexal ma wpisany ból głowy jako częsty skutek uboczny.
                                      Pomyślałem więc, że może uda się go zmienić na inny, który takiego skutku nie
                                      ma. A może wystarczy sama zmiana dawki...

Tak czy inaczej muszę porozmawiać o tym z lekarzem. Może mnie przekona że do
                                      bólu głowy trzeba się przyzwyczaić, trudno mi powiedzieć...

sick_man
                                      • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:41
                                        może inaczej, skutki uboczne często ustępują po kilku tygodniach, i na to raczej się nastaw.
                                        jeżeli nie ustąpią to niech lekarz zmieni lek.
                                        • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 18:37
                                          lucyna_n napisała:

> może inaczej, skutki uboczne często ustępują po kilku tygodniach, i na to racze
                                          > j się nastaw.
                                          > jeżeli nie ustąpią to niech lekarz zmieni lek.

No więc byłem dzisiaj u swojego lekarza. Pani doktor kazała mi odstawić
                                          sertaHEXAL. Od dzisiaj jadę na samej pernazynie.

sick_man
                                          • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 19:02
                                            hmmm
                                            a to ciekawostka
                                            to widać uznala, że nie masz depresji, albo że samo Ci minie
                                            • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 20:32
                                              lucyna_n napisała:

> hmmm
                                              > a to ciekawostka
                                              > to widać uznala, że nie masz depresji, albo że samo Ci minie

Skoro nie mam depresji, czemu zwiększyła mi dawkę pernazyny?

sick_man
    • mskaiq Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 12:39
      Sprobuj odzyskac koncentracje. Dla mnie najlepszym sposobem na koncentracje
      jest moja pozytywnosc, radosc. Natychmiast kiedy przestaje byc pozytywny, moja
      koncentracja bardzo sie pogarsza. Sprobuj, zobaczysz roznice.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • lucyna_n Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:36
        Ty to ale jesteś model
        normalnie łyżkami można Cię jeść
    • chlodwig1 Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 13:52
      Witam.
      Myślę,że 2 tygodnie to jeszcze za krótki okres aby nastąpiła poprawa.W tym
      okresie często występuja skutki uboczne więc nie martw się i poczekaj jeszcze
      ok 2 tygodni.Z tego co wiem to prowadzona nawet badania,które wykazały,że
      niektóre leki antydepresyjne zwiększają nawet ilość neuroprzekaźników a co za
      tym idzie mogą poprawić zdolność koncentracji oraz nauki.(nie wiem czy to
      sprawdzone ale obiło mi się o uszy.Pzdr
    • larry4 Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 20:27
      Witaj!
      Dziwne,że narzekałeś na zaburzenia koncentracji,a doktórka kazała odstawić
      sertahexal a zapisała pernazyne, która upośledza procesy poznawcze takie jak
      zapamiętywanie, kojarzenie, zdolność uczenia się itd. Twoja zmniejszona
      koncentracja wynika albo z samej choroby(depresja),albo jest to efekt
      pernazyny. Lekiem,który korzystnie wpływa na procesy poznawcze jest
      Aurorix/Mobemid/Moclar/Mocloxil. Ja miałem podobne problemy; zażywałem jeszcze
      Memotropil 2400mg dziennie i wszystko wróciło do normy. Nie obawiaj się
      aaaaaaurorixu i Memotropilu, ten pierwszy nawet fajnie działa na... w każdym
      razie zabłyśniesz w sypialni... natomiast pernazyne omijałbym z daleka, na
      pewno nie poprawi Ci ona koncentracji, nie wyciągnie z dołka, jest to lek o
      działaniu tłumiącym.
      • sick_man Re: Leczona depresja a zdolność koncentracji 10.01.06, 20:31
        larry4 napisał:

> natomiast pernazyne omijałbym z daleka, na
        > pewno nie poprawi Ci ona koncentracji, nie wyciągnie z dołka, jest to lek o
        > działaniu tłumiącym.

Hm, przy poprzednim leczeniu zażywałem wyłącznie pernazynę i objawowo cloranxen.
        Spróbuję pójść tą ścieżką. Co innego pozostaje mi, jeśli nie słuchać swojego
        psychiatry... musiałbym zmienić lekarza i zacząć całą zabawę od początku.

Dzięki z info
        sick_man

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka