Dodaj do ulubionych

Boję się jeżdzić samochodem....

19.02.06, 22:56
Witajcie

4 lata temu miałam wypadek samochodowy, nie był on groźny boczne uderzenie z
tyłu (w okolicach tylnego koła). Od tego czasu nie lubię jeździć samochodem a
w ostatnim czasie to się nasila. Jak mam wsiąść do samochodu to już jestem na
samą myśl chora wolę nie pojechać nawet na rewelacyjny urlop niż jechać
autem. Nie ma dla mnie znaczenia kto prowadzi (ja osobiście nie mam prawka).
Co robić bo mam wrażenie że nie długo oszaleję, mój mąż stara się być
cierpliwy ale nic to nie daje:(

LAnza
Obserwuj wątek
    • mskaiq Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 09:32
      To strach, budujesz go codziennie, wystarczy ze popatrzysz na samochod i
      pojawia sie uczucie strachu, nie probujesz go zatrzymac.
      Sprobuj kiedy pojawi sie strach przekonac Siebie ze ten strach jest bez sensu,
      ze stluczka z przed paru lat to zaden powod do strachu.
      Musisz nauczyc sie wierzyc ze nic sie Ci nie stanie. Kiedy to uczucie strachu
      sie pojawi powtarzaj Sobie ze wierzysz. Staraj sie rowniez jezdzic samochodem,
      kazda podroz to potwierdzenie ze samochod jest bezpieczny.
      Serdeczne pozdrowienia.
    • oskar53 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 11:22
      I zanim w ogóle spojrzysz na samochód, koniecznie zjedz kilogram marchwi.
      • pokii Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 11:27
        ... i zrób kilka pompek. :P
        • miriam11 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 11:32
          No tak, wy się tu z Maska nabijacie, a mnie jakiś Virtusti opieprzył w moim
          wątku! Nie ma sprawiedliwości!!!!
          • kamila305 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 12:12
            Witaj mam ten sam problem.Po wypadku,ktory byl okolo roku temu,nie jestem w
            stanie jezdzic samochodem.Zaznaczam,ze jezdzilam jako pasazer,ale teraz to co
            wyprawiam to sie nie miesci w glowie.Zaciskam piesci do bolu,zamykam oczy i
            drze jak osika.Po takiej jezdzie wysiadam psychicznie wykonczona.Nie wiem juz
            co robic,ale sama sobie jednak nie poradze.
            • lanza2 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 12:37
              dokładnie mam to samo, niestety nie wiem co dalej robic:(
              • kamila305 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 18:35
                Nie wiem co dalej,myslalam juz nawet o jakiejs psychoterapii.Przed tym
                wypadkiem jezdzilam wyluzowana,ale po kiedy dowiedzialam sie ,ze to duze
                szczwscie,ze zyje zupelnie nie moge sie odblokowac.Nie wiem czy ty tez tak
                czujesz,ale mnie sie caly czas wydaje,ze zaraz cos w nas wiedzie i to mnie
                paralizuje.Boje sie bolu ,cierpienia.
                • oskar53 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 20.02.06, 22:57
                  Słuchajcie, teraz trochę poważniej. Ja również jestem po wypadku samochodowym,
                  na tyle poważnym, że moge naprawdę się cieszyć, że skończyło się na
                  potłuczeniach. Z tego nie można inaczej wyjść, jak próbować na siłę jeździć,
                  nawet na lekach przeciwlękowych. Ja musiałem na początku tak sobie pomagać,
                  teraz już nie biorę pochów przed jazdą. Pewnie, że się boję, ale mam już tyle
                  problemów z depresją i nerwicą, że kolejne lęki chybaby mnie już zabiły.
                  Dziewczyny, nie poddawajcie się- końska dawka Relanium i jazda.
                  • miriam11 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 21.02.06, 07:16
                    Oskar, prowadzić po relanium, pogięło Cię? Chyba że jako pasażerki.
                    A w ogóle to się nazywa zespół stresu pourazowego i chyba jakiś psycholog by pomógł.
                    • oskar53 Re: Boję się jeżdzić samochodem.... 21.02.06, 07:43
                      Źle sformułowałem- jasne, że nie chodziło o prowadzenie, tylko na początek
                      jazdę jako pasażer. Co do psychologa, to nie wiem, może by pomogł, probować
                      zawsze nie zaszkodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka