Dodaj do ulubionych

Doxepin - boję się brać leki

30.09.06, 17:00
Byłam niedawno u psytchiatry z problemem bezsenności.
Jako, ze leczyłam sie kiedyś na depresję ( nie lakmi ale psychoterpautycznie)
pani doszła do wniosku, ze moja bezsennośc to może być maska depresji.
Dostałam więc recepte na doxepin, mam brac 1 kapsułke na noc , w razie
potrzeby moge zwiększyc dawke do 3.
POczytałam torche w necie i boje sie brać te leki - mam pracę wymagająca
refleksu, konbcentracji , czasami tez siły fizycznej.
Generalnie latam w te i na zad i to mi odpowiada :)
Boję się, że osłabie moja pracowa wydajność- będe zamulona, wystąpią mnie
dzikei skutki uboczne a z drugiej strony mam dośc ciągłego zmeczenia
wywołanego wybudzanie se 10 razy w ciągu nocy.
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Doxepin - boję się brać leki 30.09.06, 17:29
      Jedna kapsułka to bardzo mala dawka, nasennie pewnie zadziała dobrze, ale przynajmniej na początku
      nie ma mowy o refleksie i rześkości na drugi dzień, jakkolwiek dzikich skutkow ubocznych oprócz
      senności raczej się nie obawiaj w przypadku tego leku.
      Problem w tym że Jeżeli to rzeczywiście jest depresja to doxepina w takich dawkach raczej jej nie wyleczy.
      Z kolei nie leczona depresja powoduje ogrome spustoszenia więc pewnie i tak niezbyt długo mogłabyś
      latać z depresją "w te i nazad".
    • stasiu11 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 03:45
      Ja po jednej tabletce doxepinu wieczorem następnego dnia byłem strasznie rozbity
      i nie nadawałem się do niczego, ale to też kwestia tego jaki kto ma organizm.
      Jak coś będzie nie tak to chyba lepiej będzie jak zmienisz na coś słabszego,
      chociaż może akurat tobie podejdzie ten lek.

Pozdrawiam:)
      • kachaa17 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 08:29
        ja brałam doxepinę przez 6 miesięcy. Bardzo mi pomogła na sen. Bardzo. Teraz
        juz nie biorę i niestety problemy ze snem powróciły. Ja miałam stwierdzony
        zespół lekowo-depresyjny i dlatego dostałam doxepinę. A Przed braniem leków sen
        miałąm straszny. Albbo nie mogłam zasnać albo się budizłam wczesnie i nie
        mogłąm spac, albo się ciagle budziłam w ciagu nocy. Ja też bałam sie zacząc
        brać po tym co przeczytałam w internecie ale nie było czego. Powodzenia
        • kachaa17 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 09:15
          aha jeszcze miałam napisać o skutkach ubocznych. U mnie nie wystąpiły a brałam
          7 kapsułek dziennie po 250 mg, 2 rano 2 w dzień i 3 na noc. Na początku troche
          chciało mi sie spać ale potem czułam sie jakbym nic nie brała z tym, że lepiej
          spałam i byłam spokojniejsz, przynajmniej na początku
          • lucyna_n Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 10:05
            chyba po 25 a nie 250, ale i tak niezła ilość
            po takiej dawce mogliby mi robić operację na otwartym sercu bez narkozy.
            • kachaa17 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 10:37
              konkretnie 0,025g x 7 dziennie i wcale mnie aż tak bardzo nie uspokajały w
              ciagu dnia, na szczęscie uspokajały w nocy na tyle abym mogła zasnać
              • lucyna_n Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 10:42
                kolejny dowod na bardzo indywidualne reakcje, ja już po 10 zasypialam mocnym snem, a caly następny
                dzień była, śpiąca. po 25 praktycznie przespalam dwie doby.
                ale ogólnie dobrze wspominam ten lek, pozwala odpocząć.
                • suchyxxx2 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 11:24
                  brałaś 250 mg 7x dziennie? zazdroszczę tak silnego organizmu:)
                  • kachaa17 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 11:38
                    kurczę ale sie uczepiliscie tej dawki, juz sprostowałam, brałam tabletki w
                    dawkach 7 x 25 mg. Nie wiedziałam, ze rozstrząsanie tego jest aż takie ważne
    • bono20 Re: Doxepin - boję się brać leki 02.10.06, 13:06
      Doxepin nie jest już najnowszym antydepresjakiem ale wcale nie gorszym ,wymaga
      dłuższego okresu zażywania ( nawet rok)aby osiągnąć porządny skutek w leczeniu
      łagodniejszej formy depresji jest ok. stosuj najlepiej według zaleceń lekarza
      zwiększenie dawki lepiej z nim skonsultuj ,może czymś się sugerował zalecając
      ci ten lek. Skutki uboczne przez pierwszy tydzień wyczuwalna ospałość ale to
      mija gorsze jest przybieranie na wadze.
      Na sen dawka najlepiej 3 tableteczki wieczorkiem ,nie tuż przed pójściem do
      łóżeczka tak 2 godzinki przed. W depresji 3 tabletki 25 mg dziennie to szkoda
      wątroby ale to tylko moje zdanie.
    • czerwony_pazdziernik Re: Doxepin - boję się brać leki 03.10.06, 21:10
      Dziękuję wszystkim za dobre rady :)
      Zdecydowałam się jednak dzisiaj przyjąć jedną tabletkę przed snem, zobaczymy co
      będzie ( już sie boję).
      Jeżeli chodzi o ospałość, to zastnawiam się, czy będe bardziej śpiąca niż po
      nieprzespanej nocy :)
      Do tej pory okazyjne brałąm EStazolam, który działą na mnie rewelacyjnie - po
      połowie tabletki spałam bez wybudzeń całą noc a przez następny dzień byłam oazą
      spokoju :)

Dzięki i pozdrawiam wszytkich :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka