09.11.06, 16:41
"mania określa epizod choroby cechujący się
wzmożeniem nastroju, myśleniem o charakterze wielkościowym oraz wybitnym, często chaotycznym
wzmożeniem aktywności. Funkcjonowanie chorych w stanie manii jest niekiedy całkowicie zaburzone.
Zdolność racjonalnego kierowania swoim postępowaniem, oceny i przewidywania skutków zachowań
może być zniesiona."
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 16:43
      U osób w stanie manii myśli i idee mogą przepływać przez ich umysł szybciej, niż byliby oni w stanie je
      zapisać lub wypowiedzieć. Ten natłok myśli można łatwo przerwać, gdyż takiego pacjenta nietrudno
      rozproszyć. W niektórych skrajnych przypadkach pacjenci miewają złudne idee dotyczące własnej
      osoby. Mogą twierdzić, że są specjalnymi posłańcami Boga albo bliskim przyjacielem słynnego polityka
      lub gwiazdy filmowej. Myśli dotyczące innych ludzi operują skrajnościami: znajomi pacjenta są albo
      wszyscy dobrzy, albo wszyscy źli; wszyscy są jego najlepszymi przyjaciółmi albo zagorzałymi wrogami.
    • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 16:45
      Często dominującym nastrojem jest rozdrażnienie, zwłaszcza gdy ambicja cierpiącej na manię osoby
      zostaje urażona. Osoby w stanie manii, nawet w momencie wzlotu, są bliskie łez i w momencie frustracji
      często wybuchają płaczem. Jest to jeden z powodów, dla którego manii nie należy uważać za stan
      całkowicie przeciwny do depresji, lecz za element depresyjny współistniejący z nią.
    • robot-53 Re: mania 09.11.06, 16:45
      dzisiaj , na forumowym uniwersytecie ,poznalem dwa pojecia : mania i milosc
      neurotyczna
    • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 16:45
      Zachowania maniakalne charakteryzują się nadmierną aktywnością. Pacjent angażuje się w pospieszne
      działania. Może to być jego praca zawodowa, działalność polityczna lub społeczna, aktywność seksualna
      lub cokolwiek innego. Maniakalne czynności mają często charakter niepożądany, wymagający,
      apodyktyczny. Osoby w tym stanie nierzadko stawiają otoczenie w niezręcznej sytuacji. Trudno jest
      wytrzymać z kimś, kto przedstawia szybki ciąg myślowy i kto zachowuje się w sposób nieprzemyślany,
      właściwie nie zwracając uwagi na otaczające go osoby.
    • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 16:49
      Zaburzenia nastroju mogą być wyzwalane przez różnego typu sytuacje życiowe, ale zazwyczaj bez
      wyraźnej przyczyny natury psychologicznej. Paradoksalnie stan maniakalny może być wyzwolony przez
      przykre wydarzenia jak śmierć bliskiej osoby czy utrata pracy.

Do czynników psychologicznych zalicza się tez pewne cechy temperamentu, które również są
      uwarunkowane biologicznie. Są to podwyższony poziom ekstrawersji, potrzeba zmiany, poszukiwanie
      stymulacji, nowych wrażeń, otwartości na nowe doświadczenia. Jest to tzw. temperament afektywny,
      który sam w sobie nie determinuje wystąpienia choroby, ale pod wpływem różnego typu czynników
      destabilizujących np. nadmiernego przeciążenia, stresu może zakłócić biochemiczne mechanizmy
      regulujące aktywność i zachowanie.
      • jokker5 [...] 09.11.06, 16:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 16:54

i vice versa
          • suchyxxx2 Re: mania 09.11.06, 19:31
            ja miewałem manię nim rozpoznano chad więc naprawdę dobrze wiem co to
            jest.Jednym słowem bercia powinna się leczyć depakiną albo odrazu litem
            • euforyjka Re: mania 11.11.06, 18:06
              jasne czego ty nie miewałeś hipochondryku...
    • aidka Re: mania 09.11.06, 19:58
      lucyna_n napisała:

> "mania określa epizod choroby cechujący się
      > wzmożeniem nastroju, myśleniem o charakterze wielkościowym oraz wybitnym,
      częst
      > o chaotycznym
      > wzmożeniem aktywności. Funkcjonowanie chorych w stanie manii jest niekiedy
      całk
      > owicie zaburzone.
      > Zdolność racjonalnego kierowania swoim postępowaniem, oceny i przewidywania
      sku
      > tków zachowań
      > może być zniesiona."

nietrudno na tym Forum dojrzeć osobę w fazie manii.
      • suchyxxx2 Re: mania 09.11.06, 20:00
        ale chyba nie masz na myśli mnie prawda?
        • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 20:04

jesteś tak odmieniony że sama się zastanawiam nad depakiną:)
          • suchyxxx2 Re: mania 09.11.06, 20:05
            no to prawda-sam się zastanawiam czy to możliwe aby lek mnie tak zmienił/a może
            modlitwy berty:)
            • jokker5 Re: mania 09.11.06, 20:10
              suchyxxx2 napisał:

> no to prawda-sam się zastanawiam czy to możliwe aby lek mnie tak zmienił/a
              może
              > modlitwy berty:)

Dzisiaj góra, jutro dół - i tak zawsze frajerze....
              • suchyxxx2 Re: mania 09.11.06, 20:15
                widać że się znasz na chad einsteinie :))) Od miesiąca mam całkowitą remisję
                • jokker5 Re: mania 09.11.06, 20:17
                  suchyxxx2 napisał:

> widać że się znasz na chad einsteinie :))) Od miesiąca mam całkowitą remisję

Melduj to mamie. Im wyżej zajdziesz, tym dłużej będziesz spadał....
                  frajerze....
                  • suchyxxx2 Re: mania 09.11.06, 20:19
                    ty za to melduj codziennie tacie ile udało ci się zarobić na drodze krajowej
                    • jokker5 Re: mania 09.11.06, 20:27
                      suchyxxx2 napisał:

> ty za to melduj codziennie tacie ile udało ci się zarobić na drodze krajowej

A jednak myślisz o tym - dwudupiarzu.... hehe....
                      • lucyna_n Re: mania 09.11.06, 20:34

jakby się wątek nie zaczął Jokuś i tak na dupie skończy.
                        • jokker5 Re: mania 09.11.06, 20:36
                          lucyna_n napisała:

>
                          > jakby się wątek nie zaczął Jokuś i tak na dupie skończy.

Tu się z tobą zgadzam, swiat nie kreci się wokół słońca, tylko dupy...
                          • irga7 Re: mania 11.11.06, 17:11
                            .....i kasy...
                            • euforyjka Re: mania 11.11.06, 18:09
                              to chyba wasze swiaty kręcą się wokol dupy, moj na szczescie nie. pozdrawiam
                              • anatemka Re: mania 11.11.06, 18:25
                                mój niestety nie.
            • euforyjka Re: mania 11.11.06, 18:07
              suchyxxx2 napisał:

> no to prawda-sam się zastanawiam czy to możliwe aby lek mnie tak zmienił/a
              może
              > modlitwy berty:)
              jestes tak zapatrzony w siebie, ze az niedobrze sie robi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka