Dodaj do ulubionych

mam myśli samobójcze

27.05.07, 21:02
od pewnego czasu mam myśli samobójcze. Parę razy łykałem tabletki, ale nic się
nie stało. Raz podciąłem sobie żyły ale zatamowałem krwotok. Powodem tych prób
jest skrajnie zła sytuacja psychiczna, ludzie ze szkoły cały czas mnie
poniżają i przeżyłem zawód miłosny. Wstydzę się zgłosić do psychologa, bo nie
chcę żeby się wydało, a sam nie mogę iść ponieważ nie mam skończone 18 lat. Na
dodatek jestem karany nierzadko biciem. Co zrobić?
Obserwuj wątek
    • czekolada_z_orzechami Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:08
      Ale psychologa nie ma co się wstydzić. Ani psychiatry. Wszyscy tu chodzimy się
      leczyć i to żadna hańba. Masz kogoś zaufanego- przyjaciela, kolegę który mógłby
      cię wesprzeć, pomóc?
      • patryksamoboj Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:12
        Raczej nie mam. Przynajmniej nie wydaje mi się. A gdybym miał to co?
        • miodunia Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:14
          to moglbys z nim pogadac i przetrwac najgorsze chwile
          • patryksamoboj Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:15
            a jeśli nie mam?
            • miodunia Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:17
              to najlepiej isc do psychologa. moze jest taki u Ciebie w szokole?
              • patryksamoboj Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:18
                nie ma. Jest tylko pedagog ale to chyba coś innego?
                • miodunia Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:22
                  wlasciwie to nie ma znaczenia. wazne, zebys skontaktowal sie z osoba, ktora
                  moglaby Cie w jakis sposob wesprzec i doradzic.
                  • patryksamoboj Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 21:25
                    a jakiś telefon zaufanie mógłby mi ktoś podać??
                    • kontrreformacja Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 22:19
                      A z jakiego miasta jesteś?
                      • kontrreformacja Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 22:23
                        pomoctel.free.ngo.pl/tezety.html
                        Lista z telefonami zaufania z różnych miast. Swoją drogą zastanawiam się, czy
                        musisz być pełnoletni, żeby skorzystać z pomocy psychologiczej bez wiedzy
                        rodziców... chyba nie, jako dokument potwierdzający ubezpieczenie słuzy
                        legitymacja szkolna.
                        Poszukaj może poradni zdrowia psychicznego w twoim mieście i zapytaj, czy cię
                        przyjmą. Nie powinieneś z tym zwlekać. A psycholog i psychiatra to żaden wstyd.
                        Pozdrawiam cię i trzymam mocno kciuki za poprawę samopoczucia!
                        • suchyxxx2 Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 22:31
                          Jakby mnie zaczęli bić to ja bym im oddał albo podciął sobie żyły przy nich na ich oczach
                        • another_story Re: mam myśli samobójcze 27.05.07, 23:56
                          > Swoją drogą zastanawiam się, czy
                          > musisz być pełnoletni, żeby skorzystać z pomocy psychologiczej bez wiedzy
                          > rodziców...

Niestety tak. Wiem z autopsji.
                          • kontrreformacja Re: mam myśli samobójcze 28.05.07, 00:12
                            > > Swoją drogą zastanawiam się, czy
                            > > musisz być pełnoletni, żeby skorzystać z pomocy psychologiczej bez wiedzy
                            >
                            > > rodziców...
                            >
                            > Niestety tak. Wiem z autopsji.
                            >

To okropne. Szczególnie w sytuacjach molestowania/przemocy w rodzinie.
                            Niewyobrażalnie głupi przepis!
                            • myalgan Re: mam myśli samobójcze 28.05.07, 06:43
                              ale idz do poradni
                              wejdz bez rejestracji po nastepnym pacjecie i szybko zaczij opowiadac o swoich
                              dolegliwosciach on cie nie wyrzuci
                              moze ci sie uda i wspomnij ze nie chcesz martwic rodzicow a jest ci coraz
                              ciezej i przestajesz sobie juz radzic
                              musisz byc odwazny w tej sytuacji
                              uda sie zobaczysz
                              • nielegalne_przesluchanie Re: mam myśli samobójcze 28.05.07, 08:16
                                a co jesli rodzice nie chcac martwic ciebie,

ze chcieliby miec wolne mieszkanie, a ty mozesz pouczyc sie rowniez w szpitalu
                                i zdac oceny za polrocze indywidualnie u nauczyciela, wiec wysylaja do
                                psychiatryka przemoca, w koncui maja prawo do zycia

--
                                polamie tez stele boga slonca a domy bostw egipskich zniszczy ogniem

• angua0 Re: mam myśli samobójcze 28.05.07, 08:56

jak mialam 14 lat po probie samobojczej zostalam wyslana do psychologa ...
                                  poszedl ze mna ojciec ... przez ktorego tak nienawiadzilam siebie ... skonczylo
                                  sie na pytaniach : w domu ok ? w szkole ok ?
                                  pamietaj ze szkola sie skonczy, zmienisz otoczenie
                                  ile masz lat, ile ci zostało do 18 ?
                                  z pomocy psychologa warto skorzystać ... albo pogadac z rodzicami jak sie da
                                  mysle ze nie chcesz umierac, tylko cholernie cierpisz i juz nie wiesz jak
                                  krzyczeć ... wiem ze to boli jak nawet krzyku krwi nikt nie słyszy
                                  mysle ze najwazniejsze bys znalaz przyjaciela, kogos kto cie wysłucha i wesprze,
                                  moze jest ktos taki w twoim otoczeniu komu na tobie zalezy ale ty odrzucasz tę
                                  osobę? fajnie gdybyś mógł liczyć na wsparcie rodziców, może cioci, wójka, babci
                                  ... zobacz czy jest ktoś komu możesz zaufać
                                  • nielegalne_przesluchanie Re: mam myśli samobójcze 28.05.07, 09:23
                                    miewam wrazenie ze rodzicom przeszkadza ze mysle,

ja natomiast moja rozbita glowe cenie bardziej niz pierwsza milosc
    • maxin87 Re: mam myśli samobójcze 28.05.07, 11:34
      Mam 19 lat i nie tak dawno temu miałam podobny problem ja Ty, tzn. cięlam sie.
      Poszłam do poradni i dopiero coś ok. 3 wizyty kobieta kazała mi przynieść zgodę
      od rodziców na uczestnictwo w terapii. Więc na pewno nikt Cię za drzwi od razu
      nie wyrzuci. Dodam tylko, że po jakimś czasie przestałam do niej chodzić...i
      bardzo tego żałuję, bo prawda jest taka, że z jednego g**** wpakowałam się w
      drugie...Teraz regularnie chodzę do psychologa i psychiatry i wierz mi, że to
      naprawdę nic strasznego. Na pewno Ci nie zaszkodzi,a przecież może pomóc!
    • carlabruni Re: mam myśli samobójcze 29.05.07, 14:49
      patryku idz do psychologa. naprawde nie ma co sie wstydzic. psychiolog pomoze
      Ci uporac sie z przemoca. pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka