aya-ana 19.06.07, 21:08 Zdanie " Twoja mama przeszla degradacje spoleczna" o matce schizofreniczce, czy nie jest zastraszaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
micaela Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:13 to znaczy, ze w zwiazku z choroba sytuacja Twojej mamy prawdopodobnie pogorszyla sie w roznych sferach: zawodowej, rodzinnej, sasiedzkiej itp. albo tylko niektorych. nie ma to nic wspolnego z zastraszaniem. czesto niestety konsekwencja choroby psychicznej jest degradacja spoleczna Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:22 Mamy rola w domu zostala ograniczona, byla ponizajaca. Czy traktowanie chorych psychicznie nie bywa czasem znecaniem sie ? Po latach okazalo sie ze w sprzyjajacych warunkach leki moga zupelnie panowac nad choroba i moze miec normalne zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
micaela Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:35 tak, masz racje. bywa znecaniem sie niestety. jesli mama miala lekka postac schizofrenii to istotnie zazywajac leki mogla w miare normalnie zyc. dzisiaj zreszta nawet osoby z ciezsza postacia moglyby znacznie lepiej funkcjonowac, gdyby nie fakt, ze leki najnowszej generacji sa bardzo drogie i wiele osob, ktore na nie nie stac leczy sie tanszymi, znacznie gorszymi zamiennikami. Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:20 realnie ,to klasyczny defetystyczny jezyk psychiaryczny ale nie majacy pokrycia w rzeczywistosci, degradacja spoleczna znaczy troszeczke co inego, niz widac u osob z takim rozpoznaniem, defetystyczny, czyli - nic z niej nie bedzie, niestety caly czas powtarzane nic z niej nie bedzie doprowadzi do tego ze chocby pisane jej bylo wyzdrowiec,to nie wyzdrowieje czyli ze psychiara nie przewiduje poprawy do dzisiaj,pokutuje prognoza sprzed ery psychotropowej o nieuleczalnosci i niekorzystnym zejsciu choroby to niby co -takie cudowne leki, a nie dzialaja ??! Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:27 To zdanie powiedziala do mnie krewna lekarka gdy bylam dzieckiem. Mnie przrazila. Szukalam slowa degradacja w slowniku wyrazow obcych, probowalam to polaczyc ze "spoleczna" i zrozumiec w czym problem, jak to sie odbywa. Mama miala lekka postac schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:30 ja kiedys,dawniej,nawet zaczalem akceptowac oglupiajace uspokajacze, bo nie znosilo mnie na niebezpieczne wody, ale chyba nie o to chodzi w leczeniu, zeby czlowieka przycumowac i unieruchomic, Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:33 zwracam uwage,ze czlowiek musi miec rozum i wolna wole i manipulacje na tym moga sie zle skonczyc dla calego spoleczenstwa np. "jesli zepsujemy wychowanie,to dziecko pojdzie do psychiatry, wiec nie trzeba wychowaniem sie przejmowac" Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:41 Mama w pogorszeniach schziofrenii rozne rzeczy mowila. Byly falowaniem rzeczywistosci. Podobnie odbieram to zdanie o degradacji -tez "faluje", jest nieokreslone. Moze jest manipulacja ? Degradacja to karanie. Stad sama czulam sie zastraszona. Potem sama poszlam sie zbadac . Balam sie dziedzicznosci choroby i degradacji rodzinnej Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:42 w skrocie powtorze, ze przymus stosowany na psychiatrii upodabnia ja do panstwa totalitarnego, uwazam ze stosowanie w ten sposob leczenia na zachodzie europy zniszczylo kapitalizm,obecnie tam przejely wladze lewicujace partie a dzialo sie to mzupelnie nieswiadomie,..tylko dzieki lekom podawanym niewielkiej w sumie grupie amerykan,francuzow,anglikow czasem mysle,ze moze to byl powod rozpadu ZSRR, jesli na zachodzie zapanowal parakomunistyczny ustroj, to ZSRR automatycznie sie rozpadl, i relatywnie tam rzadzi prawica samo leczenie oglupiajacymi lekami sklania rodzine do nieuczciwosci wzgledem chorego Odpowiedz Link Zgłoś
micaela Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:39 okreslenie "degradacja spoleczna" isttotnie jest dla dziecka trudne i moze ono sobie rozne straszne rzeczy wyobrazac. ja w pierwszej chwili pomyslalam, ze Ty jestes wlasnie taka mlodziutka osoba, ktora nie rozumie tego sformulowania Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:45 dobrze ze mama wyzdrowiala, ale nie wszyscy maja to szczescie wiele chorob psychicznych zostalo fizycznie wyprodukowanych na psychiatrii przez medycyne Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:46 rodzina ze strony ojca byla bardzo surowa. Zycie mamy "zorganizowano' od nowa. Zrobiono to tlumaczac sie choroba, ale w bardzo sprytny sposob. Mamy choroba jakby sie "oplacala". Mama tracila duzo dzuo wiecej na tym ukladzie. Ile mozna zabrac choremu psychicznie z powodu choroby "opiekujac sie nim" ? Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:50 na tym chyba polega doktryna 1000 punktow swietlnych, ze niektorzy ludzie sa poswiecani i z gory skazani na nieszczesliwe zycie - po to aby osiagnac dobrobyt dla calego bardziej licznego spoleczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy ? 19.06.07, 21:50 W rodzinie ojca byly bardzo surowe metody wychowania i wsrod nich wiele bylo osob ktore mialy klopoty ze zdrowiem psych. Mieli "swoje metody" radzenia sobie z tym, troche bezwzgledne. Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 21:54 nie moge sluchac slowotworu "choroba psychiczna" to dziwne zestawienie i pewnie bedac dzieckiem, slyszac je pierwszy raz wywolalo niemile uczucie to jest choroba mozgu z objawami psychologicznymi Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:05 Ta sama rodzina mnie umiescila po znajomosci na zamknietym /mowiono mi o calodobowym nerwic/.Mialam depresje /srednie/.Po wyjsciu stammtad w rodzinie powiedziano mi o przepisie kodeksu cywilnego ktory mowi, ze jesli bede chiala wyjsc za maz mam uprzedzic , ze tam bylam pod odpowiedzialnoscia karna. Tam spotkalam lekarza , ktory mi powiedzial, ze pobyt na zamknietym byl nie potrzebny. Nie mam problemu z pobytem na zamknietym czy otwartym, ani z depresja, bo sie wyleczylam. Mam problemy z rodzina ktora recytuje kodeks cywilny choremu . Czy to nie jest zastraszanie ? Czy ja bylam zastraszana? Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:06 moze zwrocilas uwage na moja sygnaturke ? Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:14 a sygnaturka to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:16 wlasnie usunalem te sygnaturke, ja mam 45 lat i leczyli mnie w mlodosci lekarze badajacy systemy totalitarne, m in.KZ sydrom, Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:19 co ciekawe i niepokojace ,sami w to wpadli i to z jakims niesamowitym wzmocnieniem, Odpowiedz Link Zgłoś
aya-ana Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:26 zdaje sie, ze w tym samym czasie leczylismy sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 19.06.07, 22:36 degradacja sp. ,to utrata roli spolecznej Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: co to znaczy - prawie jak bluznierstwo 20.06.07, 11:43 przyjmujac na chwile myslenie wziete z totalitarnego ustroju, ze "czlowiek nie jest jednostka,a jedynie czescia spolecznosci" pojecie "choroba psychiczna" przestaje byc nieprawidlowe,...ale: czujecie ten koszmarny nastroj ?... Odpowiedz Link Zgłoś