Dodaj do ulubionych

NERWICA / arytmie serca

30.06.03, 14:07
Witam wszystkich,

Mam nerwice od 8 lat. Lecze sie raz bardziej raz mniej intensywnie. Ale
niestety od zawsze mam na tle nerwicy arytmie serca. Sa to sporadyczne
kolatania, "koziolkowania" serca kilka razy w ciagu dnia lub czasem, mniej
wiecej raz na pol roku, czestoskurcz napadowy - szczegolnie nieprzyjemna
rzecz. Badania EKG, holter, USG - nic nie wykazaly. Niezmiennie slyszalam:
diagnoza - nerwica.
Mam pytanie: czy ktos z Was ma podobne dolegliwosci i jak sobie z tym
radzicie, jak to leczyc skutecznie?

A.
Obserwuj wątek
    • e_english Re: NERWICA / arytmie serca 30.06.03, 15:24
      A próbowałaś brać propranolol? Mnie pomaga na takie sercowe "wariacje".
      • aga-m-k Re: NERWICA / arytmie serca 30.06.03, 15:48

> A próbowałaś brać propranolol? Mnie pomaga na takie sercowe "wariacje".

Tak, dawno temu. Kazano mi odstawic bo generalnie mam niskie cisnienie, a ten
        lek jeszcze obnizal. Poza tym stwierdzono, ze sa lepsze leki. Np. Tranxene
        (ktory nie jest stricte antyarytmiczny). Ten lek biore z przerwami do teraz, i
        jest po nim zdecydowanie lepiej. W miedzyczasie byl tez Isoptin, Biosotal, ale
        ten obnizal tez cisnienie i bralam wtedy jeszcze cos co mialo w razie czego to
        cisnienie podwyzszac. Generalnie - bylo to troszke bledne kolo. Wielu lekow z
        grupy antyarytmicznych nie moge brac ze wzgledu na przeciwwskazanie - astme, na
        ktora choruje. Szukam leku idealu - bez dramatycznych skutkow ubocznych,
        bezpiecznego dla astmatyka, no i skutecznego. Czy taki istnieje?
        • e_english Re: NERWICA / arytmie serca 30.06.03, 16:49
          aga-m-k napisała:

>
          > > A próbowałaś brać propranolol? Mnie pomaga na takie sercowe "wariacje".
          >
          > Tak, dawno temu. Kazano mi odstawic bo generalnie mam niskie cisnienie, a ten
          > lek jeszcze obnizal. Poza tym stwierdzono, ze sa lepsze leki. /.../

Ja nie mam wielkiego doświadczenia- biorę propranolol dopiero od 2 tygodni. Ale
          generalnie mam pozytywne wrażenia- zero skutków ubocznych, czuję się trochę
          spokojniejsza dzięki temu, że serce mi już tak nie łomocze. Ja też mam niskie
          ciśnienie, ale biorę małą dawkę (2x 10mg lub 2x 5mg) i nie odczuwam żadnej
          zmiany na gorsze.
          Btw. czytałam, że tranxene uzależnia. Jak to oceniasz?
          • aga-m-k Re: NERWICA / arytmie serca 30.06.03, 17:11

> Btw. czytałam, że tranxene uzależnia. Jak to oceniasz?

Tak, niestety to prawda - tak jest w ulotce i tak mowil lekarz. Dlatego trzeba
            brac pod scisla kontrola. Ogolnie jest zasada, ze regularnie w sposob ciagly
            mozna przyjmowac ten lek przez 3 miesiace. Potem trzeba powoli redukowc dawke,
            potem lek odstawic. Podejrzewam, ze mozna potem po przerwie ponawiac terapie.
            Ja akurat nigdy nie bralam Tranxene przez 3 miesiace. Zdarzalo sie, ze bralam
            codziennie przez miesiac, potem sama odstawialam, bo balam sie uzaleznienia.
            Byla poprawa w samopoczuciu i to sie dla mnie liczylo. Potem pare razy wracalam
            do Tranxene, i teraz biore juz tylko w chwilach "zagrozenia".
            Chociaz podobno tranxene uzaleznia stosunkowo slabo, biorac pod uwage inne
            podobnie dzialajace leki.

A.
    • weronika74 Re: NERWICA / arytmie serca 30.06.03, 22:41
      a próbował może homeopatii? Z takich zdarzeń sercowych sa one bardzo skuteczne,
      nie uzalezniaja i do tego nie mają skutków ubocznych. Mi pomogły po miesiącu.
      Zero kołatania seerca i innych zaburzeń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka