Dodaj do ulubionych

straszne skutki uboczne po efectinie

07.10.07, 17:21
Witam!problem dotyczy taty ktory przebywa obecnie w szpitalu po przeszczepie
watroby i nerki.Krotko po przeszczepie dopadla go silna depresja ,psychiatra
przepisal mu efectin nie wiem dokladnie jakie dawki 2 razy dziennie .Na
poczatku mial drzenie rak potem takie dziwne tiki jakby cos zbieral lapal
.Mowil ze cos dziwnego dzieje sie z jego glowa.Z dnia na dzien jest coraz
gorzej ,juz dwa dni temu zaczynal chwilami mowic od rzeczy .Wczoraj musial byc
wiazany pasami bo byl strasznie niespokojny ; caly sie trzas nie poznaje
swojej rodzinyPchiatra postanowil odstawic odstawic ten lek .Moze ktos z
panstwa slyszal o takiej silnej negatywnej reakcji na ten lek? reakcji na lek
antydepresyjny?
Obserwuj wątek
    • bella_donna5 Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 21:45
      www.efectin.pl/portal/map/site/menuitem.96c5ad4a6c97f54a8d6b26f591502635/vgnextoid/f65d2d80babac010VgnVCM10000014056253RCRD?
      locale=pl_PL

jest tam tez ulotka leku
      • bella_donna5 Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 21:46
        www.efectin.pl/portal/map/site/menuitem.96c5ad4a6c97f54a8d6b26f591502635/vgnextoid/f65d2d80babac010VgnVCM10000014056253RCRD?
        locale=pl_PL
        • bella_donna5 Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 21:56
          www.efectin.pl - powinno zadziałać :-)
          • foka36 Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 22:48
            do bella donna5 .Bardzo dziekuje za te informacje o efektinie,sa bardzo
            obszerne. Niestety wystapily u niego najciezsze skutki uboczne .Moze spotegowalo
            je polaczenie tego leku z prografem [lekiem przeciw odrzutowi organow]mam
            nadzieje ze po stopniowym odstawieniu tego leku wszystko wroci do normy .Pozdrawiam
        • tlenoterapia Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 21:57
          to straszne ale nic nie dzieje sie bez zgody pacjenta,mógł
          wczesniej odmowic jego przyjmowania.
          • foka36 Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 22:33
            Zapewniano go zo to lek najnowszej generacji a on nie jest jasnowidzem i nie
            wiedzial jakie moga nastapic skutki uboczne .Teraz niestety jest w takim stanie
            ze nie ma z nim zadnego kontaktu.
            • bella_donna5 Re: straszne skutki uboczne po efectinie 07.10.07, 23:47
              a może to wstrząs serotoninowy....
              życzę powodzenia
              • anula52 Re: biorę Efectin- do foki 08.10.07, 17:12
                bardzo mnie zdziwiła reakcja Twojego taty na Efectin, ale każdy
                pacjent reaguje inaczej. Słyszałam o bardzo wielu skutkach ubocznych
                stosowania tego leku(na początku leczenia jest to normalne) ale ja
                na szczęście nie miałam żadnych. Zapewne przeczytałaś już ulotkę -
                mogą występować omamy, drgawki, reakcje maniakalne, nietypowe ruchy
                itp.Objawy zespołu serotoninowego, jak podała bella donna to: ból
                głowy, podwyższona temperatura ciała, nadmierne pocenie się,
                nadciśnienie tętnicze, zwiększona częstotliwość akcji serca,
                nudności, wymioty, biegunka, drgawki, zagubienie, niepokój. Mam
                nadzieję,że wszystko będzie dobrze. Zyczę tacie szybkiego powrotu do
                zdrowia
                • foka36 Re: biorę Efectin- do foki 08.10.07, 21:05
                  Dzisiaj bylismy u taty od dwoch dni bierze tylko jedna dawke 7,5 jest juz
                  ciutke lepiej ale bylo naprawde strasznie .Mysle ze jego objawy mogly byc
                  nasilone poprzez jego stan zdrowia.Jest drugi miesiac po przeszczepie ale jest
                  jeszcze bardzo slaby .Wierze ze bedzie wszystko dobrze .Bardzo dziekuje
                  wszystkim za odpowiedzi pozdrawiam foka
                  • anula52 Re: cieszę się foko i niech tata wraca do zdrowia 10.10.07, 17:54
                    • demole ja sie nie ciesze,jak ja bede z żoną w łóżku,kied 10.10.07, 23:25
                      Przyjęta przez rząd zmiana w kodeksie karnym wykonawczym umożliwi powstanie
                      zakładów karnych, w których będą mogły odbywać karę osoby z dozorem
                      elektronicznym skazane za mniej ciężkie przestępstwa. W tego typu więzieniach
                      zachowanie skazanych będzie monitorowane za pomocą systemu dozoru
                      elektronicznego, ale skazańcy będą mogli swobodnie się poruszać. Więzień będzie
                      mógł, za zezwoleniem, opuszczać zakład karny na okres do 10 godzin dziennie, aby
                      pracować, uczyć się i spotykać się z rodziną. O dokładnym czasie pobytu
                      skazanego poza zakładem będzie decydował jego dyrektor. Pierwsze więzienie tego
                      typu powstanie w Przytułach Starych k. Ostrołęki (woj. mazowieckie). Do zakładu
                      z dozorem elektronicznym będą trafiały osoby skazane na areszt lub karę
                      więzienia do 3 lat, za ich zgodą. Ostatecznej kwalifikacji dokona komisja
                      penitencjarna. Zgodnie z założeniami dozór elektroniczny ma przynieść
                      oszczędności dla budżetu państwa oraz przyczynić się do zmniejszenia
                      przeludnienia w zakładach karnych. Ustawa o dozorze elektronicznym została już
                      przyjęta we wrześniu przez Sejm.
                      Rząd przyjął także ustawę o wspieraniu działalności innowacyjnej. Ma to być
                      realizowane poprzez kredyt technologiczny udzielany firmom przez banki
                      komercyjne. Będzie on mógł być częściowo spłacony, w postaci premii
                      technologicznej, przez Bank Gospodarstwa Krajowego. Do tej pory tylko BGK
                      udzielał kredytu i jednocześnie mógł go częściowo umorzyć. Premia maksymalnie
                      wyniesie do 4 mln zł oraz 70 proc. kredytu w przypadku mikro- i małych
                      przedsiębiorstw, skorzysta co najmniej 450 z nich.
                      Trzeci projekt zmian w prawie ma umożliwić wprowadzenie Narodowego Programu
                      Ochrony Zdrowia Psychicznego. Zakłada on zwiększenie liczby ośrodków
                      terapeutycznych oraz unowocześnienie istniejących. Dodatkowe środki zostaną
                      ponadto skierowane na rozwój poradnictwa realizowany przez centra pomocy
                      rodzinie. W celu realizacji programu konieczne jest przeprowadzenie szeregu
                      inwestycji, takich jak stworzenie nowych i rozszerzenie istniejących oddziałów
                      szpitalnych oraz zatrudnienie ok. 7 tys. wykwalifikowanych pracowników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka