wiola101 06.11.07, 14:05 dziecko 11 letnie otrzymało ten lek od psychiatry na moczenie nocne. Jednak po zapoznaniu sie z trescia ulotki boje sie tych wszystkich skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala_ta Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 14:19 Ja na własną odpowiedzialność przerwałam branie tego leku. Nic mi nie pomagał a skutki uboczne jakie miałam to zaparcia, suchość w ustach, nudności i ciągła senność ale dawkę miałam chyba dużą bo rano 75 mg i wieczorem 75 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
matika10 Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 14:34 Ja kilka lat temu brał ten lek. Wyciągnął mnie z depresji. Byłam w takim stanie że na skutki uboczne nie zwracałam uwagi, było mi wszystko jedno. O ile wiem skutki uboczne mijają po jakimś czasie zażywania tego leku. Jeśli lekarz zalecił to pewnie ma podstawy, żeby był to właśnie ten lek. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 15:52 niektórym pomaga ale zdaje się że większość bardzo źle na niego reaguje-zdaniem mojej psychiatry z 50 letnim stażem jest to zły lek.Nie przepisuje ona go bo tylko nielicznym pomaga-z mojego doświadczenia był to najgorszy lek jaki brałem i zamiast pobudzać to powodował agresję i senność natmiast z objawów ubocznych to była większość a brałem tylko 1 tabletkę 10mg. Odpowiedz Link Zgłoś
daisybeauty Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 18:05 Najgorszy lek jaki brałam.Nie dziwię się,że tyle skutków ubocznych po nim występuje skoro jest to lek starszej generacji a tym bardziej darmowy.Nie polecam osobom ,kóre maja problemy z jelitami.I ogólnie nikomu.Mnie zaparcia dołują strasznie psychicznie więc nie chciałam jeszcze pogłębiać depresji.Brałam tylko 3 tygodnie.Nie polecam badziewia.Tym bardziej dziecku.Miałam tak silne zaparcia że myślałam że skonam.Jak bym oddawała nie stolce a kamienie.Ból nie do zniesienia.Niech sobie do tyłka wsadzą ten darmowy lek. Odpowiedz Link Zgłoś
nowahania Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:11 Sama prawda, biorę go ale chyba nie pomaga w każdym razie nie jak kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:39 jak widać każdy reaguje inaczej bo dla mnie to najlepszy antydepresant jaki w życiu brałam, a przerobiłam ich naprawdę sporo. W maju wyciągnął mnie znad grobu, po prostu zmartwychwstałam. Obecnie - po kilkumiesięcznej hipomanii (choruję na ChAD) niestety znowu dopadła mnie mega depresja i lekarz wrócił do anafranilu tym razem w dużej dawce 150 mg na dobę. Albo taka dawka, albo szpital, powiedział. Mam nadzieję że i tym razem za góra 2 tygodnie zmartwychwstanę, bo szpitala się boję. Jedyne skutki uboczne - potworna suchość w ustach, która mi nakręciła próchnicę (piszą o tym w ulotce) i spora utrata wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ta Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:50 To mnie też zapisano 150 mg na dobę ale nie wytrzymałam i od czterech dni nic nie biorę. Ten lek jest straszny dla mnie:(( Nie zdawałam sobie sprawy, że ja również miałam dużą dawkę:(( Teraz mam straszny stan po odstawieniu ale nigdy tego nie wezmę! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:52 no po prostu Ci nie przypasował ten lek. Ja jem te 150 na dobę i nic poza suchością, modlę się żeby jak najszybciej zadziałał. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:42 zamista faszerować dzieciaka psychotropami może wysil się i usuń przuyczynę stresu, a więc przyczynę ktorego efektem jest moczenie nocne. I nie wmówisz mi że nic sie nie działo/ dzieje, bo musiało/ musi. Chyba że dziecko ma jakąś chorobę czy wadę ukladu moczowego, ale to pewnie już zostalo sprawdzone zanim trafilaś z dzieckiem do psychiatry. a tak baj de łej, tylko to moczenie było powodem tej wizyty? Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:50 luna ! mordo ty moja,..;-(( pamiętasz koncert Grechuty ?? Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: Anafranil - prosze o opinie 06.11.07, 21:54 ja nic nie rozpowszechniam,czynię to ze względów poznawczych a na pytanie ali zostawiam jej piosenkę www.youtube.com/watch?v/l1ili8cHZic&l=472&t=OEgsToPDskJ6c30_aHapNYnNwx31Riqc Odpowiedz Link Zgłoś
korgulek Re: Anafranil - prosze o opinie 30.11.14, 09:35 Pani obawiającej się skutków ubocznych zapisanego leku wyjaśniam , że każde postępowanie w naszym życiu jest obciążone ryzykiem ba nawet już same narodziny , podczas których mogą nam kark skręcić itp . Ale wszyscy bez zastanawiania ryzyko to podejmują i proszę nie przejmować się na możliwymi skutkami przypisanego leku dokąd się nie pojawią - chyba że woli pani aby dziecko cierpiało. - nowy Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Anafranil - prosze o opinie 30.11.14, 14:14 nie "wszyscy" i nie "bez zastanawiania" ja się na ten przykład zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tantiema888 Re: Anafranil - prosze o opinie 10.03.15, 10:04 Witam! Zakończyłam leczenie depresji anafranilem z dużym sukcesem. Zrobiłam nawet za duży zapas i posiadam jeszcze 6 opakowań, jeśli byłby ktoś zainteresowany proszę o kontakt : tantiema1@wp.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_gabclinic Re: Anafranil - prosze o opinie 16.03.15, 22:48 Witam, W leczeniu moczenia nocnego stosuje się farmakoterapię i metody behawioralne. Do metod behawioralnych należy np. tzw. budzik śródnocny. Dziecko ma wstawać w nocy kiedy dzwoni budzik i oddać mocz albo jeżeli trzeba to zmienić piżamę. Skuteczność samych metod behawioralnych wynosi > 50 %. W leczeniu farmakologicznym stosuje się głównie desmopresynę i leki trójpierścieniowe (np. Anafranil). Desmopresyna jest hormonem wpływającym na gospodarkę wodną, podaje się ją przed zaśnięciem w postaci tabletek lub sprayu do nosa. Działania niepożądane są stosunkowo rzadkie: bóle głowy, bóle brzucha, zaczerwienienie twarzy, obrzęk śluzówki nosa. Anafranil stosuje się doustnie. Jest lekiem przeciwdepresyjnym starej generacji, w moczeniu nocnym wykorzystuje się jego wpływ na oddawanie moczu. Do najczęstszych działań niepożądanych podczas jego stosowania należą: suchość w ustach, nudności, zaparcia, bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji uwagi, senność, wzrost apetytu, . Te działania niepożądane, które mogą być nieprzyjemne, ale nie są groźne, są dosyć częste przy stosowaniu dużych dawek (150mg/d) w leczeniu depresji, w terapii moczenia stosuje się jednak znacznie mniejsze dawki (25-75 mg/d). Zalecałabym spróbować podawać Anafranil, najprawdopodobniej dziecko będzie tolerować lek dobrze, a jeżeli wystąpiłyby jednak nasilone objawy niepożądane to odstawi się Anafranil i skonsultuje z lekarzem zmianę leku na desmopresynę. Leki te mają podobną skuteczność : 70-80 % wyleczeń. dr Anna Żebrowska specjalista psychiatra Gabclinic.com Odpowiedz Link Zgłoś
ragnarv Re: Anafranil - prosze o opinie 16.03.15, 23:00 ekspert_gabclinic napisał: Zalecałabym spróbować podawać Anafranil, najprawdopodobniej > dziecko będzie tolerować lek dobrze to dziecko ma już 19 lat , podejrzewam że sie już nie moczy > Odpowiedz Link Zgłoś