Dodaj do ulubionych

CZY SEROXAT......

19.08.03, 10:41
Stosowany dlugofalowo jest szkodliwy?Czy to prawda,ze uzywajac ten lek tyje
sie?Czy ma niebezpieczne dzialania uboczne?
ml
Obserwuj wątek
    • ann_mart Re: CZY SEROXAT...... 19.08.03, 15:47
      Z ulotki wynika, że powinno się nawet schudnąć. Niestety ja nie schudłam, ale
      też nie przytyłam. Mój lekarz też mówił, że jest to jeden z niewielu
      antydepresantów nie stymulujących tycia. Co do działań ubocznych nie pamiętam,
      ale zawsze możesz poprosić w aptece o ulotkę i przeczytać.
    • mm1010 Re: CZY SEROXAT...... 19.08.03, 22:30
      ja przytyłem w czasie zażywania "seroxatu" ale niewiem czy to akurat przez
      działanie tego leku. mi się wydaje że on niema działań ubocznych
      upośledzających znacznie funkcjonowanie normalne przynajmniej ja takich
      nieodczułem wsumie ludzie zachwalają ten lek ja niejestem zwolennikiem bo jest
      stosunkowo drogi i wole sobie coś kupić i polepszyć sobie nastrój niż się nim
      faszerować. Piszą mi tu w mądrych publikacjach że niepowinno się spożywać
      alkoholu i prowadzić pojazdów mechanicznych aa zresztą prosze sobie przeczytać
      samemu co tam piszą o seroxatku.
      --------------------------------------------------------------------------------
      Seroxat®
      Paroxetine

Thymolepticum ATC: N 06 AB 05
      SmithKline Beecham Wykaz: B

tabl. powl.: (20 mg) 30 szt. (Rp) PP; 30% psych.

Skład
      1 tabl. powl. zawiera 20 mg paroksetyny w postaci chlorowodorku.

Działanie
      Silny i selektywnie działający inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny w
      neuronach mózgowych. Paroksetyna wykazuje niewielkie powinowactwo do receptorów
      muskarynowych. Doświadczenia z długotrwałym stosowaniem preparatu wykazały, że
      jego skuteczność przeciwdepresyjna utrzymywała się przez okres co najmniej 1
      roku ciągłego leczenia. Po podaniu doustnym paroksetyna łatwo wchłania się z
      przewodu pokarmowego i podlega efektowi pierwszego przejścia. Okres półtrwania
      jest zmienny, najczęściej wynosi około 24 h. Stężenie leku w stanie
      stacjonarnym ustala się po 7-14 dniach od rozpoczęcia leczenia. Farmakokinetyka
      leku nie zmienia się podczas długotrwałego stosowania. 64% leku jest wydalane z
      moczem (w postaci nie zmienionej tylko 2%), pozostałe 36% jest wydalane z kałem
      (w postaci nie zmienionej tylko 1%).

Wskazania
      Leczenie objawów wszystkich rodzajów depresji, w tym depresji lękowej oraz
      leczenie podtrzymujące po uzyskaniu poprawy (zapobieganie ponownemu wystąpieniu
      objawów tego samego epizodu depresyjnego). Leczenie zespołu natręctw oraz
      leczenie podtrzymujące po uzyskaniu poprawy (zapobieganie ponownemu wystąpieniu
      objawów tego samego epizodu zespołu natręctw). Leczenie objawów lęku napadowego
      przebiegającego bez lub z towarzyszącą agorafobią oraz leczenie podtrzymujące
      po uzyskaniu poprawy (zapobieganie ponownemu wystąpieniu objawów tego samego
      epizodu lęku napadowego przebiegającego bez, lub z towarzyszącą agorafobią).
      Leczenie objawów fobii społecznej. Leczenie objawów i zapobieganie nawrotom
      zespołu lęku uogólnionego. Leczenie zespołu stresu pourazowego.

Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na paroksetynę lub pozostałe składniki preparatu. Leku nie należy
      stosować jednocześnie z inhibitorami MAO (paroksetyna może być podawana po 2
      tyg. od zakończenia stosowania nieodwracalnych inhibitorów MAO i co najmniej po
      1 dniu od zakończenia stosowania odwracalnych inhibitorów MAO; nie należy
      rozpoczynać leczenia inhibitorami MAO przed upływem 2 tyg. od zakończenia
      stosowania paroksetyny). Paroksetyny nie należy stosować jednocześnie z
      tiorydazyną.

Środki ostrożności
      Ostrożnie stosować u pacjentów z ciężkimi zaburzeniami czynności nerek (klirens
      kreatyniny ( 30 ml/min) lub ciężkimi zaburzeniami czynności wątroby, chorobami
      układu krążenia, cukrzycą, manią lub hipomanią w wywiadzie (podawanie preparatu
      należy przerwać w przypadku wystąpienia epizodu manii), jaskrą z zamkniętym
      kątem przesączania, podczas jednoczesnego stosowania leków zwiększających
      ryzyko krwawień (np. atypowych leków przeciwpsychotycznych, fenotiazyn,
      większości trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, kwasu
      acetylosalicylowego, NLPZ), u pacjentów z rozpoznaną tendencją do krwawień lub
      w innych sytuacjach do tego predysponujących oraz u pacjentów przyjmujących
      neuroleptyki. Szczególnie ostrożnie stosować u pacjentów przyjmujących doustne
      leki przeciwzakrzepowe. Należy unikać stosowania paroksetyny u pacjentów z
      niestabilną padaczką, natomiast u pacjentów z kontrolowaną padaczką podczas
      podawania paroksetyny należy zachować ostrożność (jeśli zwiększy się częstość
      napadów, należy odstawić lek). Dane kliniczne dotyczące równoczesnego
      stosowania preparatu i leczenia elektrowstrząsami są bardzo ograniczone,
      dlatego wskazane jest zachowanie ostrożności. Stosowanie preparatu u dzieci i
      młodzieży poniżej 18 lat nie jest wskazane - nie ustalono skuteczności i
      bezpieczeństwa stosowania w tej grupie wiekowej.

Ciąża i okres karmienia piersią
      Bezpieczeństwo stosowania leku w ciąży - kat. C (wg FDA). Lek może być
      stosowany w ciąży jedynie w przypadkach, gdy spodziewane korzyści dla matki
      przewyższają potencjalne zagrożenie dla płodu. Paroksetyna jest wydzielana do
      mleka matki - jeśli konieczne jest leczenie preparatem, należy rozważyć
      przerwanie karmienia piersią.

Działanie niepożądane
      Najczęściej obserwowano: nudności, senność, pocenie, drżenia, osłabienie,
      suchość błon śluzowych jamy ustnej, bezsenność, zaburzenie czynności płciowych
      (w tym impotencja i zaburzenia ejakulacji), zawroty głowy, zaparcia, biegunkę,
      zmniejszenie łaknienia. Rzadko występują: hipotonia ortostatyczna;
      hiponatremia, zaburzenia wydzielania ADH; ostra jaskra, zaburzenia widzenia;
      zmęczenie; wymioty; bóle stawów, bóle mięśniowe; napady padaczkowe, objawy
      pozapiramidowe, objawy zespołu serotoninowego; omamy, mania, dezorientacja,
      pobudzenie, lęk, depersonalizacja, napady paniki, nerwowość (objawy te mogą być
      związane z leczonym schorzeniem); zatrzymanie moczu, hiperprolaktynemia lub
      mlekotok; reakcje skórne (wysypka, pokrzywka, wybroczyny, świąd, obrzęk
      naczynioruchowy, nadwrażliwość na światło). Bardzo rzadko: reakcje alergiczne,
      zaburzenia czynności wątroby (zapalenie wątroby z żółtaczką i/lun
      niewydolnością wątroby).

Interakcje
      Badania kliniczne wykazały, że zarówno absorpcja jak i farmakokinetyka
      paroksetyny nie ulega zmianie lub zmienia się w niewielkim stopniu pod wpływem:
      pokarmu, leków zobojętniających sok żołądkowy, digoksyny, propranololu.
      Jednoczesne stosowanie paroksetyny i leków serotoninergicznych (np. tramadol,
      sumatriptan) może prowadzić do nasilenia objawów serotoninowych. Podczas
      jednoczesnego stosowania leków z grupy SSRI i litu lub tryptofanu obserwowano
      nasilone efekty - leczenie skojarzone z tymi lekami należy prowadzić z
      zachowaniem ostrożności. Farmakokinetykę i metabolizm paroksetyny mogą zaburzać
      substancje, które są induktorami lub inhibitorami enzymów biorących udział w
      metabolizmie leków. W przypadku podawania w skojarzeniu z lekami hamującymi
      metabolizm leków (np. cymetydyna), należy pamiętać, aby zalecane dawki
      paroksetyny mieściły się w dolnym zakresie dawkowania. Nie zachodzi potrzeba
      modyfikowania dawki początkowej paroksetyny w przypadku jednoczesnego
      stosowania z lekami indukującymi enzymy metabolizujące leki. Dane uzyskane w
      badaniach prowadzonych u ograniczonej liczby zdrowych ochotników wykazały, że
      paroksetyna nie nasila uspokojenia i senności związanych ze stosowaniem
      haloperidolu, amylobarbitalu lub oksazepamu. Paroksetyny nie należy stosować
      jednocześnie z inhibitorami MAO (paroksetyna może być podawana po 2 tyg. od
      zakończenia stosowania nieodwracalnych inhibitorów MAO i co najmniej po 1 dniu
      od zakończenia stosowania odwracalnych inhibitorów MAO; nie należy rozpoczynać
      leczenia inhibitorami MAO przed upływem 2 tyg. od zakończenia stosowania
      paroksetyny). U pacjentów z padaczką leczonych karbamazepiną, fenytoiną lub
      walproinianem, jednoczesne podawanie paroksetyny nie wpływało na parametry
      farmakokinetyczne i farmakodynamiczne leków przeciwpadaczkowych. Jednoczesne
      podawanie paroksetyny i fenytoiny wiąże się ze zmniejszeniem stężeń paroksetyny
      we krwi i nasileniem działań niepożądanych. Może dochodzić do interakcji
      farmakodynamicznej między paroksetyną i warfaryną, co może powodować zwiększoną
      częstość krwawień przy nie zmienionym czasie protrombinowym - należy zachować
      szczególną ostrożność podczas jednoczesnego stoso
      • marialudwika Re: CZY SEROXAT...... 20.08.03, 10:42
        Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz,mialam "ulotke" w obcym jezyku,ktory
        znam,ale nie tak dobrze jak polski.
        ml
    • maga_bo Re: CZY SEROXAT...... 20.08.03, 12:14
      ja biorę Seroxat od kilku miesięcy i nie przytyłam. Nie odczuwam także
      negatywnych skutków ubocznych, jest OK, brałam wcześniej Efectin i uważam, że
      Seroxat jest lepszy. Co do długofalowych skutków, to nikt nie wie, jakie moga
      być, bo to nowy lek etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka