22.08.03, 02:27
jestes egocentryczna i to z duzej litery.Zobacz jakie dlugachne watki
wywijasz.chcesz monopol na Forum? Sa tez inni ktorzy w skromniejszy sposob
prosza o pomoc, ale ty NIE musisz krzycze, musisz byc nr 1 i zauwazona.

Poza tym nie mow ze "wszyscy" wielcy ludzie maja problemy psychiczne.
I jezeli jednym z z nich, ktorych podziwiasz jest Dostojewskiego, to
rzeczywiscie cos jest zle - to byl ktos kto wyrzekl sie polskosci i ja nawet
obluzgal. Gratulacje!
Obserwuj wątek
    • perfect_life Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 10:17
      Słuchaj Polaku... mógłbyś przelewać swoją żółć i złość na przykład na rzeczy
      martwe. Może idź na siłownię albo poćwicz boks, to pomaga wyładować agresję.
      Dlaczego czepiasz się blue_a? To, że pisze długo (i moim zdaniem ciekawie), to
      raczej zaleta, a nie wada. Forum jest dla wszystkich i można tu się wyrażać,
      tak jak nam się to podoba i jak umiemy to robić. Nie chcesz, nie czytaj. To
      chyba proste jest. Wydawanie zaś opinii czy ocen o bliżej nie znanych Ci
      osobach jest dosyć kuriozalne i raczej niestosowne. Chyba, że w ten sposób Ci
      lżej, bo możesz sobie kogoś obrazić. Ponadto, to jest forum o depresji i tutaj
      ludzie są jeszcze bardziej wyczuleni i przewrażliwieni niż ma to miejsce wśród
      całkiem zdrowych ludzi.
      Blue_a napisała, iż "wszyscy wielcy ludzie, których podziwia" (...). Jak łatwo
      zauważyć jest to zdanie złożone i tak należy je rozumieć... Nie napisała ona,
      że wszyscy wielcy ludzie byli chorzy psychicznie tylko, że mieli taką
      przypadłość ci, których ona podziwia.
      Co do Polskości, to nie trzeba być Dostojewskim, żeby mieć do niej
      zastrzeżenia. Ja jestem Polakiem, tu się urodziłem, ale jakby to ująć, aby nie
      urazić PRAWDZIWYCH Polaków, nie miałem innego wyjścia. Skrajności nie ma co
      szukać. Można kochać swoją ojczyznę, ale powinno zachować się w tym pewien
      obiektywizm. Nieco generalizując Polacy są butni, zawistni, zazdrośni,
      kłótliwi. Każdy z nas ma przecież zawsze rację... Ponadto krąży o nas, nie do
      końca przecież chybiona, opinia za granicą, że Polak to złodziej, pijak i
      brudas. Reasumując... Jestem Polakiem i tego nie zmienię, są chwile, gdy jestem
      z tego dumny, są też i takie, gdy nie do końca się z tego cieszę. Miłość do
      Ojczyzny noszę w sobie, ale do takiej widzianej oczami historii (i to też
      momentami), a nie tego co się teraz w Polsce dzieje.
      To wszystko.
      -------------------------
      Mam nadzieję, że nie było za długo ;-).
      • robertoniro Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 10:51
        ty mi zdecydowanie wygladasz na POlaka z tych ktorzy sie wstydza ze sa
        Polakami, padaja plackiem przed byle obcokrajowcem. Wstydz sie!

A czy ty czasem nie jestes blue??? Podejrzliwie zaciecie jej "bronisz"
        • robertoniro Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 10:52
          podejrzewam ze jestes Rosjaninem.tak? typek ala Dostojewski
          • perfect_life Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 11:04
            :-), mnie nie obrazisz niczym, więc nie musisz się starać. Poza tym uwielbiam
            potyczki słowne, choć raczej nie mam ochoty na zabawę z Tobą.
            Przechodząc do meritum: nie jestem blue_a. Jestem za to mężczyzną z krwi i
            kości i w dodatku Polakiem (niewyobrażalne, co? ;-)).
            Bronienie blue_a jest jakoby efektem "ubocznym" mojej wypowiedzi. Po prostu
            starałem się zwrócić Ci uwagę na pewne, dla mnie, ważne sprawy. Oczywiście
            możesz się z nimi nie zgadzać, Twoje prawo. Daj żyć innym, to głównie
            przesłanie. A co by to było jakby blue_a nie była Polką? (pewnie trzeba by ją
            rozstrzelać, bo jak to tak, żeby nie Polak udzielał się na polskim forum...).
            Rosjanie są normalnym narodem, tak jak Polacy, Niemcy, Francuzi. Nic do nich
            nie mam. Zdarzają się wśród nich wielcy ludzie, obecne także są czarne owce.
            Wśród Polaków jest podobnie. Na to chciałem Ci zwrócić uwagę tylko. To, że mam
            krytyczny stosunek do swojej ojczyzny nie oznacza, że się jej wstydzę.
            Jest taka piosenka zespołu "Łzy" (Polski zespół ;-)) - "Oczy szeroko
            zamknięte" - może czas je otworzyć? ;-).
            • robertoniro Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 11:33
              jezeli tak zle myslisz o swoich rodakach to powtarzam:
              zrob to co zrobil ex Polak Dostojewski - zrob z siebie Rosjanina.

Szkoda ze bez zadnej prowokacji zaczales bluzgac na nasza narodowsc
              przeciez to wogole nie bylo w temacie. A cos zrobil dla POlski? pewnie tylko
              wymagasz. Mam do Ciebie pogarde, nic wiecej, za nisko tez stoisz by byc moim
              dyskutantem.

Ja jestem bardzo dumnym Polakiem (matka moja jest Angielka).
              • robertoniro Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 11:34
                I jeszcze jedno: nie mam zadnych uprzedzen do zadnej narodowosci
                sZkoda ze masz do swojej i powodujesz sie opinia innych. Wstydz sie!
                Pomysl lepiej co mozesz dla Polakow zrobic, a nie krytykowac.
                • perfect_life Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 11:55
                  No niech Ci będzie, troszkę Ci poodpowiadam...
                  Jestem stosunkowo młody, więc nie walczyłem w powstaniach, nie broniłem
                  ojczyzny przed najeźdźcami, itp. Staram się jednak godnie reprezentować Polskę,
                  na tyle na ile mogę. Nosiłem sztandar szkoły, do której uczęszczałem, brałem
                  udział w olimipadach przedmiotowych, ukończyłem elitarny wydział państwowej
                  uczelni. Teraz zaś chciałbym móc pracować dla siebie, mojej przyszłej rodziny,
                  kraju.
                  Schodząc nieco na Twój poziom rozumowania i rozmowy pozwól, że przytoczę kilka
                  Twoich wypowiedzi, dowodzących jak bliski jest Ci język polski (dumny Polaku):

"powodujesz sie opinia innych" - opinią innych można się kierować tudzież
                  sugerować, zajrzyj do polskiego słownika związków frazeologicznych

"wogole" - w ogóle, tym razem słownik ortograficzny

"Mam do Ciebie pogarde" - pogardę można czuć wobec kogoś lub też ją żywić, mieć
                  to możesz do mnie interes (ale nie radzę ;-))

Bardzo dumny Polaku... Podnoś swoje kwalifikacje, ucz się, bądź tak wielkim
                  Polakiem, jakim według swojej opinii, już jesteś...
                  Ponadto, ja nie "bluzgam" na naszą narodowość tylko mówię o przywarach Polaków,
                  o ich cechach. O naszych cechach.
                  Proponuję EOT, bo forum jest nie o Polsce... (skoro Twoja mama jest Angielką,
                  to pewnie wiesz co znaczy EOT ;-)).
                  • robertoniro Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 13:15
                    jakbymowil tak po angielsku jak ja po polsku to bym Ci pogratulowa.
                    Spedzilem wiekszosc zycia poza Polska, wiec to byla wielka zlosliwosc z Twojej
                    strony.Z prostakami sie nie zadaje.

Zegnam
                    • aenne Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 16:30
                      merci a Dieu
              • empeka Re: do blue (zdecydowanie do robertoniro) 22.08.03, 17:32
                robertoniro napisał:
                > Ja jestem bardzo dumnym Polakiem (matka moja jest Angielka).

Współczuję twojej matce.

Marta
                • leny3 zdecydowanie do robertoniro 22.08.03, 18:32
                  Co ma Twoja duma z polskości do tematu depresji, tego nie rozumiem. Co ma
                  wielkość Dostojewskiego do Jego polskości, tego też nie rozumiem. Czytałeś w
                  ogóle? Interesuje Cie o czym i jak pisał? Na jakiej podstawie agresywnie
                  zakladasz, że perfectlife niewiele dla Ojczyzny zrobił? Dlaczego probujesz
                  poniżyć Rosjan, skoro aniś od nich lepszy, ani gorszy? Czemu czepiasz się
                  blue_a ? Więcej pytaj, mniej twierdź! Boże uchroń od wszelkich "prawdziwych"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka