Dodaj do ulubionych

Takie pytanie...

06.10.03, 22:43
Cześć!

Moglibyście podzielić się ze mną swoją wiedzą? Otóż, ciekawi mnie:

1) Jakie choroby podstawowe (somatyczne) mogą powodować depresję i inne
zmiany psychiczne (problemy z koncentracją, pamięcią itp.) jako jedne z
objawów?
2) Jakie standardowe wyniki (np.moczu, krwi ) należałoby wykonać, aby
wykluczyć właśnie somatyczne podłoże tego typu objawów?

Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • iwona.grobel Re: Takie pytanie... 16.10.03, 09:29
      Choroby somatyczne, mogące być przyczynami depresji to p.w.:
      - uszkodzenie wątroby i/lub nerek z niewydolnością tych narzadów
      - choroby układowe, jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty
      układowy, łuszczyca
      - przewlekłe infekcje: gruźlica, kiła, mononukleoza
      - infekcje wirusowe: AIDS, grypa, wirusowe zapalenie wątroby
      - niedobory witamin: B12, B1, kwasu foliowego
      - nowotwory
      - zaburzenia hormonale i przemiany materii: nadczynność i niedoczynność
      tarczycy i/lub przytarczyc, choroba Cushinga, choroba Addisona, niewydolność
      przedniego płata przysadki, cukrzyca, porfiria, okrs przekwitania,
      okołoporodowy, przedmiesiączkowy, następstwa przerwania ciąży
      - zatrucia przewlekłe: talem, ołowiem
      Ponadto zabiegi chirurgiczne, jak transplantacje, zabiegi na otwartym sercu i
      inne, a także wszelkie przewlekłe, nieuleczalne choroby mogą być przyczyną
      depresji.
      Przyjmowanie niektórych leków też może sprzyjać pojawieniu się objawów
      depresyjnych.

Lista chorób (wymienionych za prof. Pużyńskim) jest długa, trudno więc teraz
      powiedzieć, jakie badania trzeba wykonać, aby je wykluczyć, bo badań tych może
      byc mnóstwo. Jeżeli zapyta pani o którąś z nich, spróbuję odpowiedzieć.
      • faridaa Re: Takie pytanie... 17.10.03, 00:03
        Dziękuję Pani Doktor za wyczerpujące wypowiedzi na moje dwa posty. I póki co
        dalej będę brnąć w uliczkę pt. "ta depresja to chyba przez hormony". Muszę
        najpierw wykluczyć somatyczną przyczynę mojego złego samopoczucia zanim
        skupię się na przyczynach duchowych i emocjonalnych. W związku z tym i z
        wcześniejszymi odpowiedziami chciałabym zadać jeszcze kilka pytań.
        1) Odnośnie ewentualnej niedoczynności tarczycy- jakie inne badania poza
        stężeniem hormonów we krwi należałoby wykonać, żeby ja potwierdzić/wykluczyć?
        2) Jakie hormony należałoby określić w celu zbadania niewydolności przysadki
        mózgowej?
        3) Które hormony płciowe poza estrogenem zbadać? Przyznam, że sama też
        myślałam, żeby to zrobić, poza problemami z cerą , które zawsze towarzyszą
        złemu samopoczuciu psychicznemu, mam też inne objawy, np. hirsutyzm, bolesne
        miesiączki.
        Ewentualne badania zrobię sama, nie ma z tym najmniejszego problemu, nie mam
        czasu i ochoty na czekanie na wizytę u specjalistów, na proszenie o
        skierowanie mnie na wyniki. Jeżeli wyniki "coś" wykażą, wtedy oczywiście
        zgłoszę się do lekarza. Jeżeli okaże się, że wszystko z moimi hormonami jest w
        porządku, że po prostu szukałam prostego wytłumaczenia moich problemów, to
        oczywiście wtedy już będę pewna, gdzie tkwi źródło tych problemów.
        Dziękuję bardzo i pozdrawiam
    • iwona.grobel Re: Takie pytanie... 17.10.03, 23:12
      Gorąco apeluję, niech Pani nie bada się sama, tylko wybierze się do ginekologa-
      endokrynologa, ok? Więcej pieniędzy wyda pani na niezliczoną ilośc
      specjalistycznych badań przeprowadzanych bez szczegółowego planu i straci Pani
      przy tym więcej czasu. Proszę uwierzyć.
      Różne hormony bada się w zależności od aktualnej fazy cyklu itp., a poza tym
      hirsutyzm, bolesne miesiączki - tu trzeba specjalisty. Gorąco namawiam i
      pozdrawiam.
      • ixus Re: Takie pytanie... 17.10.03, 23:22
        No wlasnie, a jak sie ma sytuacja w przypadku mezczyzn? Tutaj chyba prosto
        podac jakis plan badan wykluczajacych chorobe somatyczna. Ja tez bym chcial ja
        wykluczyc u siebie. Tak nawiasem mowiac, jakos rzadko sie zdarza, zeby
        psychiatrzy upatrywali zaburzen psychicznych w problemach somatycznych.
        • iwona.grobel Re: Takie pytanie... 18.10.03, 00:28
          Tak rzadko to się to chyba nie zdarza, przynajmniej mam taką nadzieję.

Wcale nie jest prosto podać taki plan, bo różne badania wykonuje się w
          przypadku podejrzenia róznych chorób. Spróbuje odpowiedzieć tak: ważne są
          objawy somatyczne (dolegliwości fizyczne) jakie zgłasza pacjent, a jak nie
          zgłasza to należy o nie zapytać. Objawy te mogą sugerować tło somatyczne i pod
          kątem tego wykonuje się badania dodatkowe. Przecież musi byc coś, co skłania do
          podejrzeń o chorobę somatyczną.
          A poza tym, nie tylko w przypadku jakichkolwiek podejrzeń, ale nawet zdrowy,
          nie cierpiący na nic człowiek powinien wykonywać kontrolne badania krwi i
          moczu. Zachęcam do sprawdzenia morfologii krwi, stężenia glukozy, mocznika,
          kteatyniny, transaminaz wątrobowych (AspAT, AlAT), badania ogólnego moczu. Przy
          pierwszym rozpoznaniu depresji powinno się zbadać hormony tarczycy.
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka