figa101 23.10.03, 13:40 Jak poradzic sobie z fobia spoleczna.Strach przed ludzmi.Brak tematow do rozmow z nimi.Blokada,rumience............itd itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zemon Re: fobia spoleczna 23.10.03, 13:57 Myślę, że można. Ja brałem leki (seroxat), a teraz chodzę na terapię grupową i widze bardzo duże postępy. Odpowiedz Link Zgłoś
achatka Re: fobia spoleczna 23.10.03, 17:19 Najlepszy sposób na pokonanie strachu to robienie tego czego sie boisz. Ludzie napawają cię strachem wyjdź do nich. Tylko jak??? A tego to już sama nie wiem. Jedno jest pewne : trzeba próbować aż do skutku. Może sie uda. Pozdrawiam ------ A może herbatki??? Odpowiedz Link Zgłoś
kakofonia Re: fobia spoleczna 23.10.03, 17:58 Porada achatki jest tyleż prosta, co nieprawdziwa. Chyba pora założyć wątek "dobre rady Cioci Kloci"... Odpowiedz Link Zgłoś
achatka Re: fobia spoleczna 23.10.03, 22:10 kakofonia napisała: > Porada achatki jest tyleż prosta, co nieprawdziwa. > Chyba pora założyć wątek "dobre rady Cioci Kloci"... Ależ ty się czepiasz. Spytała to jej odpowiedziałam co o tym sądze.Po to chyba jest forum, nieprawdaż? A może mi wytłumaczysz dlaczego nieprawdziwa? hm. ----- zielone misie na różowych słoniach grają w polo... Odpowiedz Link Zgłoś
kakofonia Re: fobia spoleczna 24.10.03, 10:23 achatka napisała: > kakofonia napisała: > > > Porada achatki jest tyleż prosta, co nieprawdziwa. > > Chyba pora założyć wątek "dobre rady Cioci Kloci"... > > Ależ ty się czepiasz. Czepiam. Czasem mam takie napady. Przepraszam. > Spytała to jej odpowiedziałam co o tym sądze.Po to chyba jest forum, nieprawdaż? Prawdaż. > A może mi wytłumaczysz dlaczego nieprawdziwa? > hm. Dlatego, że z badań różnych wiadomo, że nie na każdego pacjenta tego rodzaju terapia (boisz się, więc przełam lęk) działa. Często przynosi rezultat dokładnie odwrotny do zamierzonego, tj. pogłębia lęk. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
izzabell Re: fobia spoleczna 25.10.03, 11:53 A no wlasnie, skad wiadomo czy warto przelamywac leki czy to poprostu moze zaszkodzic??? bo ja juz neiiwem, ja akurat mam nerwice lekowa, i np neiwiem czy lepiej bedzie jak np boje sie jezdzic autobusem, to jak kamikadze wsaide mimo wszystko??? niektorzy mowia ze sie tak powinno robic, ale mu sie wydaje ze wtedy moge zle to zniesc i jeszcze bardziej bede sie bala.. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_hyde Re: fobia spoleczna 23.10.03, 18:13 achatka napisała: > Najlepszy sposób na pokonanie strachu to robienie tego czego sie boisz. > Ludzie napawają cię strachem wyjdź do nich. > Właśnie,przestań się nad sobą użalać.Weź się w garsć,zobacz jakie inni ludzie mają problemy i coś robią.Dośc tego lenistwa i dziecinady.Zacznij sie uśmiechać do ludzi to i oni będą się uśmiechac do ciebie.A poza tym napij się gorącej czekolady albo zielonej herbaty i nie biadol tyle. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
looserka Re: fobia spoleczna 23.10.03, 18:59 mr_hyde napisała: > achatka napisała: > > > Najlepszy sposób na pokonanie strachu to robienie tego czego sie boisz. > > Ludzie napawają cię strachem wyjdź do nich. > > > > > Właśnie,przestań się nad sobą użalać.Weź się w garsć,zobacz jakie inni ludzie > mają problemy i coś robią.Dośc tego lenistwa i dziecinady.Zacznij sie uśmiechać > do ludzi to i oni będą się uśmiechac do ciebie.A poza tym napij się gorącej > czekolady albo zielonej herbaty i nie biadol tyle. > ;-) Mr_hyde, czyżby to wpływ fluidów naszego nowego guru Pana A.G? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
achatka Re: fobia spoleczna 23.10.03, 22:12 zapomniałaś o misiu ;P ----- blablabla blebleble Odpowiedz Link Zgłoś
lamarta Re: fobia spoleczna 23.10.03, 22:35 figa101 napisała: > Jak poradzic sobie z fobia spoleczna.Strach przed ludzmi.Brak tematow do > rozmow z nimi.Blokada,rumience............itd itp Przeczytaj wątek nr 2169 "Pani Iwono" - tam jest napisane, jak się fobię społ. leczy. A od siebie dodam, że... mogę podpisać się pod Twoimi pytaniami:( Odpowiedz Link Zgłoś