kaniaq 10.03.09, 12:45 Od tygodnia nie biorę afobamu. Kompletnie odechciało mi się wszystkiego. Czy długo będę odczuwała konsekwencje odstawienia? Jestem tak samo bliska powrotu do afobamu jak zrobienia sobie czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awanturka Re: rezygnacja z afobamu 10.03.09, 12:57 jak długo barałaś afobam? Odstawiłaś nagle czy stopniowo? Pod kontrolą lekarza? Na pewno nie wracaj do poprzedniej dawki, ale małą dawkę w okresie odstawiania możesz sobie od czasu do czasu (jak już całkiem niewyrabiasz wziąć, byle to branie nie wymknęło Ci się spod kontroli). Wiem, że odstawienie afobamu to rzecz paskudna... Bierzesz inne leki? jakie? może trzeba zmienić antydepresant na taki, który działa bardziej zdecydowanie przeciwlękowo i redukuje napięcie? Nie wiem, tak sobie tylko pisze... Nie jestem lekarzem... Odpowiedz Link Zgłoś
kaniaq Re: rezygnacja z afobamu 10.03.09, 23:41 półtora miesiąca, ok 4 tabletek dziennie (0,5mg), do tego seronil 20mg i alprox. przestałam brać afobam, ponieważ mi się skończył, moja psychiatrka jest na urlopie do wtorku. nie daję rady, pogrążam się w alkoholu. jak mogę sobie pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
kaniaq Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 00:25 Czy jest coś mocniejszego od seronilu lub czy można wejść na jego większą dawkę np.40mg dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 11:31 Pójdź do lekarza pierwszego kontaktu, wytłumacz co i jak, pokaż opakowanie po afobamie i powiedz, że nie możesz go odstawić z dniia na dzień bo dzieją się straszne rzeczy. Powinien z rozumieć i przepisać Ci dawkę potrzebną do dotrwania powrotu Twojej lekarki. Rzeczywiście zejście z 2mg dziennie do zera z dnia na dzień jest nie do przejścia. Dawki seronilu nie zwiększaj, ten lek w większej dawce lubi potęgować lęki. Alprox to dokładnie to samo co afobam (alprazolamum - substancja czynna)! Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 01:19 Seronil na 90%ludzi dziala pobudzajaco czuja napiecie. Alprox tak jak i afobam to uzalezniajace prochy. Jesli juz masz brac antydepresanta to nie pobudzajacego tylko uspakajajacego w tedy afobamy nie beda potrzebne. Przez takich psychiatrycznych konowalow ludzie cierpia i sie uzalezniaja. Makabra. Odpowiedz Link Zgłoś
kaniaq Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 08:54 o jaki lek poprosić zatem lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 13:02 jeżeli masz alprox to to jest dokładnie to samo co afobam, tylko inna nazwa producenta. lekarz zapisał Ci te dwa leki jednocześnie? trochę to dziwne. Popijanie tych lekow alkoholem jest wręcz niebezpieczne dla życia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaniaq Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 13:22 no tak pomyliłam alprox z onirexem. afobam w ciągu dnia, onirex na noc. chyba mam koński organizm po alkoholu po prostu szybciej przestaje myśleć, ale generalnie bez żadnych objawów fizycznych. mam taką pustkę w życiu, że czasem alkohol jest jedynym planem na wieczór. samotność mnie zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: rezygnacja z afobamu 11.03.09, 17:59 nie wiem co to takiego ten onirex ale wierz mi nic dobrego z tego łączenia alko z lekami być nie może, to mnożenie problemów. Wierzę że czujesz się bardzo źle, ale są inne leki które wyciszają a nie uzależniają, koniecznie postaraj się dotrzeć do lekarza i porozmawiaj o tym samopoczuciu po odstawieniu afobamu i jakichś innych lekach, o tym alko też powiedz, to ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: rezygnacja z afobamu 12.03.09, 01:18 Jak bedziesz miec lek antydepresyjny uspakajajaco -nasenny,nie bedziesz potrzebowac ani alkoholu ani srodka na sen jaki lykasz ani afobamu. Seronil nie jest wlasciwym lekiem jesli nie tlumi Twoich lękow,bezsennosci.W wiekszej dawce(nie lykaj) potegowac bedzie stan pobudzenia. Rozumiem, ze alkoholem starasz sie zlagodzic emocjonalny stres w jakim jestes,tylko ,ze on pomaga tylko na chwile a potem jest gozej. Wierzyc mi sie nie chce ,ze lekarka nie myslala o konsekwencji jakie zaplacisz lykajac srodki nasenne i uzalezniajace tak dlugo. Czy Moze to Twoja inicjatywa prywatna? Czeka Cie odstawianie alkoholu i srodkow nasennych i uspakajajacych. Stosujac odpowiedni lek antydepresyjny nie bedzie to takie ciezkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaniaq Re: rezygnacja z afobamu 14.03.09, 13:15 Jeszcze tylko do wtorku ... i w końcu spotkam się z lekarzem. Tak jak sugerujesz poproszę o zmianę antydepresanta. Że też muszę tak cierpieć. Odpowiedz Link Zgłoś