Dodaj do ulubionych

TAK TO SOBIE

• black_jotka Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 05:19
      żyje były dyktator. Oskarżany był o zbrodnie ludobójstwa
      Były dyktator Gwatemali oskarżany był o zbrodnie ludobójstwa wobec Indian podczas swojej prezydentury od 1982 do 1983 roku. Efrain Rios Montt zmarł w niedzielę nad ranem w wieku 91 lat na zawał serca - poinformował jego prawnik.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:02
      Jak wyglądało życie kobiet, które związały się z żołnierzami wyklętymi? Poruszające historie o miłości i walce o Polskę
      Ciągły strach, niepewność i tęsknota. Gdy ich mężczyźni znikali w leśnych ostępach, one musiały czekać. W każdej chwili spodziewały się najgorszych wiadomości, lub wściekłego łomotania do drzwi. Kobiety, które kochały wyklętych wiodły tragiczny żywot.
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:03
        Partyzanci z podziemia antykomunistycznego przemieszczali się cichutko, niczym duchy. Pojawiali się i znikali pod osłoną nocy, korzystając z gościny sprzyjających im gospodarzy. Takie odwiedziny w ciepłą czerwcową noc raz na zawsze przypieczętowały los Anastazji Glinickiej, skromnej wiejskiej dziewczyny z Popowa Borowego. Dom jej rodziny znajdował się na uboczu i stanowił doskonałą kwaterę dla leśnych. W 1948 roku do drzwi zapukali partyzanci ze słynnego oddziału Mieczysława Dziemieszkiewicza „Roja”, z dowódcą na czele. Dla dziewczyny najważniejszy był jednak młody mężczyzna o pseudonimie „Pilot”, czyli Władek Grudziński. Podobno dla obojga była to miłość od pierwszego wejrzenia.
        • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:04
          Związek Anastazji i „Pilota”, który opisuje Anna Śnieżko w książce „Żona wyklęta” polegał przede wszystkim na czekaniu. Jak stwierdza autorka, Całe życie Anastazji skupiało się teraz na oczekiwaniu. Dniami i nocami czekała na ukochanego albo chociażby na jakąkolwiek wiadomość od niego. Myślami wciąż była przy nim, a wieczorem, leżąc w łóżku, dręczyła się pytaniami: czy żyje, czy jest zdrowy i bezpieczny?

Dziewczyna nie mogła nikomu opowiedzieć o swoich uczuciach, by nie narażać żołnierzy „Roja”. Każdego dnia miała nadzieję, że Władek choć na moment wyrwie się do niej. Gdy wreszcie się zjawiał, nadal nie mogła w pełni cieszyć się jego obecnością. Musiała zważać na to, co powiedzą jej rodzice i czy nikt go nie zauważy i nie doniesie władzom. W „Żonie wyklętej” Anastazja i Władek żegnają się w bożonarodzeniowy poranek z ciężkimi sercami.
          • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:05
            Naprawdę musisz już iść? – Twarz dziewczyny była ściągnięta bólem.
            – Muszę. Nigdy by, sobie nie wybaczył, gdyby ciebie i twoją rodzinę spotkało coś złego z mojego powodu.
            – Więc znów przede mną tylko czekanie i lęk o ciebie.
            – Tym razem nie odchodzę daleko. Będę w pobliżu. Częściej będziemy się widywać.
            – Będę cię częściej widywać? – Jej twarz rozjaśnił uśmiech.
            – Jak tylko się da w tych warunkach.
            • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:05
              Gdy partyzant i jego ukochana decydowali się na ślub, był to prawdziwy hazard. O planach matrymonialnych Anastazji i Władka dowiedziało się UB. Na szczęście w porę dotarło do nich ostrzeżenie. Mniej szczęścia miał Franciszek Przysiężniak ps. „Ojciec Jan” i jego narzeczona Janina Oleszkiewicz ps. „Jaga”, którzy poznali się na weselu innych działaczy podziemia. Bardzo szybko sami zapałali do siebie uczuciem, które chcieli przypieczętować 27 grudnia 1943 roku.
              Gdy na ślub zaczęli się zjeżdżać goście, zjawił się także niemiecki oddział, który zaatakował wieś. „Ojciec Jan” i „Jaga” ledwie umknęli. Zginęło wówczas dziewięciu partyzantów, kilkunastu mieszkańców, a wieś, w której przebywali spalono. Ostatecznie wzięli ślub po dwóch tygodniach od feralnej daty. Janina nie zdążyła się dobrze nacieszyć swoim życiem z ukochanym mężem. Zaledwie nieco ponad dwa lata później, gdy była w siódmym miesiącu ciąży, aresztowało ją UB, podstępem wywabiając z kryjówki (powiedzieli, że złapali męża i jego ostatnie życzenie to spotkanie z żoną). Po całonocnym katowaniu zawieziono ją do domu rodziców. Gdy wysiadła z samochodu i ruszyła w jego stronę jeden z eskortujących chwycił pepeszę i puścił w jej stronę dokładnie wymierzoną serię.

Gdy ścięta z nóg Janina padła na ziemię, milicjanci chyłkiem się wycofali, pozostawiając konającą ciężarną. Jeden z nich miał w sobie na tyle przyzwoitości, że poszedł do domu rodzinnego kobiety, by powiedzieć jej bliskim, co zaszło. Znaleźli ją partyzanci, próbowali ratować, wezwali lekarza, jednak nic to już nie dało. „Jaga” zmarła, a wraz z nią jej nienarodzone dziecko.
              • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:06
                Lidia Lwow-Eberle była dzieckiem rosyjskiego agronoma, który przyjechał do Polski wkrótce po narodzinach córki. Choć metryka mówiła, że jest Rosjanką, serce miała polskie, bo to nad Wisłą żyła i tu kształtowała się jej osobowość. W 1943 roku wstąpiła do partyzantki, po czym przeszła cały szlak bojowy 5 Brygady Wileńskiej AK, której dowódcą był słynny major „Łupaszko”. Dosłużyła się stopnia podporucznika.
                REKLAMA

Tych kilka suchych faktów, to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Twarde życie w lesie, kolejne boje, opatrywanie rannych, znoszenie strachu i niepewności – to była codzienność pierwszej kobiety w oddziale Zygmunta Szendzielarza. Jej dowódca był charyzmatyczny, tryskał dowcipem i Lidia bardzo szybko zrozumiała, że jest zakochana, jak się okazało z wzajemnością. „Łupaszko” miał jednak żonę i córeczkę Basię. Na przełomie lat 1943 i 1944, Szendzielarz wezwał do siebie Lidię i oświadczył jej, że z żoną jest w oficjalnej separacji i nic nie stoi na przeszkodzie, by została jego narzeczoną. Oświadczył jej się w obecności swojego adiutanta. Do ślubu nigdy jednak nie doszło.

Żona „Łupaszki” przebywała w Niemczech na robotach przymusowych, więc o legalnym rozwodzie nie mogło być mowy. Nie przeszkadzało to Lidii. Kochała swojego dowódcę i to, że była tylko jego narzeczoną jej nie przeszkadzało. I tak żyli ze sobą jak małżeństwo. Gdy Szendzielarz musiał się ukrywać, była razem z nim. Wszyscy traktowali ich jak męża i żonę. W swojej tułaczce zawędrowali najpierw nad morze, później trafili na Podhale, gdzie dopadło ich UB.

W komunistycznym areszcie nie męczono jej tak jak wielu innych żołnierzy podziemia, jednak przez sąd została skazana na karę dożywotniego więzienia wraz z pozbawieniem praw publicznych i obywatelskich na pięć lat, przy jednoczesnym przepadku całego mienia. Tuż przed egzekucją „Łupaszki” jakimś cudem pozwolono im na widzenie, choć odmawiano tego wielu małżeństwom. Lidia mogła ostatni raz porozmawiać ze swoim ukochanym i pocałować go na pożegnanie. Niedługo później dowiedziała się, że wyrok na Szendzielarzu został wykonany. Jego szczątki ukryte przez komunistów odnaleziono i zidentyfikowano dopiero niedawno.
                • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:07
                  Gdy pod koniec walki Stefania Krupa ps. „Perełka” z oddziału „Wołyniaka” została trafiona w nogę, akurat biegła by pomóc rannemu koledze. Potem to ją zniesiono z pola na starej kapie, a inne sanitariuszki troskliwie zajęły się jej opatrzeniem, po czym pobiegły ulżyć kolejnym rannym. „Perełkę” zabrano na wóz i transportowano z innym ciężko rannym partyzantem – „Kulą”, czyli Aleksandrem Pityńskim.
                  • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 17:07
                    Oddział leśnych przebywał w okolicach Jarosławia, gdzie był jak najserdeczniej przyjmowany przez miejscowych, którzy mieli problem z napadami ukraińskich nacjonalistów z UPA. Uzbrojeni polscy żołnierze gwarantowali im bezpieczeństwo. Tak się złożyło, że Stefania i Aleksander trafili do jednej chaty i przebywali ze sobą cały czas i… ból w ranach nie zdołał ostudzić ich rodzącego się uczucia. Gdy do Jarosławia przybyła grupa uciekinierów po napadzie UPA, dowódca oddziału wykorzystał okazję i wśród nich przemycił do szpitala swoich ludzi, w tym dwójkę zakochanych. Ze szpitala wyszli już jako narzeczeni. Gdy podleczyli rany, wrócili do oddziału.

20 stycznia 1946 roku z lasu wymaszerował oddział uzbrojonych partyzantów i udał się prosto do kościoła, gdzie „Perełka” i „Kula” ślubowali sobie miłość, wierność i uczciwość małżeńską. Z podziemia wyszli w 1947 roku, gdy Stefania była w ciąży, jednak nie oznaczało to końca kłopotów. Po narodzinach syna Aleksander postanowił się ujawnić. Gdy wydawało się, że wszystko już będzie dobrze, „Kula” wdał się w szarpaninę z prowokatorem, zadziałał instynkt żołnierza – wyrwał mu pistolet, zdzielił go w głowę i zaczął uciekać. Ukrył się, lecz po tym jak zagrożono jego żonie i dziecku, oddał się w ręce UB. Katowano go, przetrzymywano w więzieniu, jednak wreszcie wypuszczono i mógł wrócić do żony. Ale to nie był koniec represji.

Dom Stefanii i Aleksandra regularnie przetrząsała milicja, a komunistyczni funkcjonariusze w kółko urządzali naloty i prowokacje. Wielokrotnie też bili Pityńskiego. Gdy któregoś razu szczególnie znęcali się nad „Kulą”, „Perełka” chciała go osłonić, jednak otrzymała potężny cios kolbą z karabinu, który zwalił ją z nóg. Skutego Aleksandra katowało sześciu ubeków, a potem sponiewieranego wywiozło w nieznanym kierunku. Wszystko na oczach żony i małego synka. W końcu go wypuszczono, jednak już do upadku komuny pozostawał w kręgu zainteresowania bezpieki. Także na syna „bandytów” spadły represje. Był nawet sądzony za obronę bitego przez prowokatorów ojca.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 18:49
      siła ojcowskiego przekonania...
      Pewnego dnia woła żydowski ojciec :
      -Chawa, Chawa, mam dla Ciebie męża!
      -Jakiego męża tate, ja kocham Srula szewca!
      -Chawa, nie dyskutuj z tatem, Twoim mężem będzie książę Radziwiłł, to bogaty Pan, a nie jakiś szewc!
      Kłócili się tak z dwie godziny, w końcu córka z płaczem woła "Dobrze tate, niech będzie już ten Radziwiłł!"
      To połowa sukcesu, cieszy się ojciec.
      -Jak to połowa? Pyta się zapłakana córka.
      -Teraz to ja muszę jeszcze przekonać Radziwiłła.
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 18:49
        Odessa.
        Spotyka się 2-ch Żydów.
        Jak spędziłeś wczorajszy wieczór?
        Wchodzę do publicznego domu na ul. Dierebasowskiej, a tam jest 3 drzwi
        z napisami: "Blondynki", "Brunetki", "Szatynki"
        Ty sam wiesz jak ja lubię blondynki.Otwieram drzwi gdzie sa blondynki,a tam znów 3 drzwi: "Grube","Chude","Średnie"...
        Ty przecież wiesz jak ja kocham grube.Otwieram drzwi do grubych,a tam
        znów trzy napisy: "Drogo", "Tanio", "Za darmo"...
        Ty przecież sam wiesz,jak ja lubię za darmo. Otwieram drzwi,gdzie jest "Za darmo"
        i znów wychodzę na Ul. Dierebasowska...
        • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 18:50
          mowa ciała...
          Na chicagowskiej plaży, nieopodal brzegu jeziora leżą sobie na kocyku pani Goldbergowa z panem Rubinowiczem. Mężczyzna co raz to spogląda zamglonymi oczkami na atrakcyjne uwypuklenia damy, szepcząc jej coś do ucha. Nagle pani Goldbergowa zrywa się na równe nogi i oznajmia stanowczym tonem: - Panie Rubinowicz, o tych sprawach to może porozmawiamy w innych okolicznościach, a teraz niech pan szybko uda się do wody, bo wszyscy widzą co pan do mnie mówi!
          • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 18:52
            Fajna żydowska dziewczyna przyprowadza do domu swojego narzeczonego żeby poznał rodziców. Po obiedzie, jej matka mówi ojcu żeby wybadał co tez ten młodzieniec reprezentuje. Ojciec zaprasza narzeczonego do biblioteki na sznapsa.
            "Powiedz mi jakie ty masz plany? - pyta ojciec.
            "Studiuje Torah", młody odpowiada.
            "Studiujesz Torach. Hmm to wspaniale, ale jak zamierzasz zapewnić porządny dom mojej córce w którym by mogla żyć jak na to zasługuje?"
            "Będę studiował" odpowiada młodzieniec "a Bóg da nam na dom".
            "Jak zamierzasz kupić zaręczynowy pierścionek z diamentem na jaki zasługuje moja córka?"
            "Skupie się jeszcze więcej nad książkami, a Bóg mi da na pierścionek".
            "I dzieci?" pyta ojciec "Jak zapewnisz im godne wychowanie?"
            "Alez proszę pana, proszę eis nie martwic. Bóg da tez na dzieci"
            Później matka wypytuje męża "no i jak? Jak poszło?"
            Ojciec odpowiada, "On nie ma ani pracy, ani pieniędzy, ani planów ale dobra rzeczą jest ze on myśli ze ja jestem Bogiem!!!
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 18:54
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29594632_2031064123601387_2047480409350008736_n.jpg?_nc_cat=0&oh=5b3852236a08b1e57e6df0910b45ea88&oe=5B760836
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 18:59
      Wydrukowali w 3D mężczyznę z Całunu Turyńskiego
      Na Uniwersytecie w Padwie pokazano trójwymiarowy model ciała Jezusa Chrystusa w oparciu o dane zebrane z Całunu Turyńskiego.
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:08
        Dwie panienki lekkich obyczajów starają się o prace w domu publicznym. Właścicielka urządziła egzamin wstępny. Po chwili jedna z nich wychodzi z sali egzaminacyjnej.
        - No i jak ci poszło ?
        - Oblałam z ustnego.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:09
      Stary Żyd mówi swojej zonie - "Sara jeżeli ktoś z nas umrze,to ja chyba wyjadę do Izraela"...
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:22
      definicja kryzysu...
      Nowy Jork. Icek zadaje ojcu pytanie:
      - Tate, co to znaczy "dobrobyt", a co znaczy "kryzys"?
      - Jak by ci to, synku, wytłumaczyć? - zastanawia się rodzic i mówi po chwili: - Dobrobyt, to szampan, elegancka limuzyna i piękne kobiety, a kryzys to lemoniada, metro i. twoja matka.
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:24
        Dyrektorka domu wczasowego wita w progu wczasowicza:
        - Postaramy się, by czuł się Pan, jak u siebie w domu!
        - Zwariowała pani?! Ja tu przyjechałem wypocząć!
        • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:24
          Spotykają się dwaj faceci.
          - Na próbę chóru.
          - Co wy tam robicie?
          - Gramy w karty, pijemy wódkę i piwo.
          - A kiedy śpiewacie?
          - Jak wracamy do domu!
          • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:25
            Wiecie,zauważyłem bardzo ciekawa rzecz,kiedy budzę się na drugi dzień z butami w łózku,to zazwyczaj bardzo mnie boli glowa...
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:26
      Czy wiecie że: najmocniejszą i najliczniejszą organizacja na świecie są "DURNIE"! Mają wszędzie swoich przedstawicieli!
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:30
      lekcja żebrania po żydowsku...
      Dwóch żebraków siedzi na chodniku we Włoszech. Jeden z nich trzyma duży Krzyż, a drugi dużą Gwiazdę Dawida. Obaj trzymają wyciągnięte kapelusze na datki pieniężne. Ludzie przechodzą, spoglądają długo na żebraka z Gwiazdą Dawida, ale nikt mu nic nie wrzuca, natomiast za każdym razem zbiera coś żebrak z Krzyżem. Idzie zakonnik, stanął i z daleka przygląda się żebrakom. W końcu podchodzi do tego z Gwiazdą Dawida i mówi:
      - Nie zdajesz sobie sprawy, że to chrześcijański kraj? Nie otrzymasz tu żadnej jałmużny trzymając Gwiazdę Dawida.
      Żebrak zwraca się do tego z Krzyżem:
      - Ty, Mojsze, patrz kto próbuje nas uczyć jak się robi interes?
        Gdy mówisz do Boga, to powiedzą, że się modlisz.
        - Gdy Bóg mówi do Ciebie, to powiedzą, że... jesteś schizofrenikiem.
          Różo,dlaczego wasza córka nie wychodzi za maz?
          -Czeka na mężczyznę swoich marzen!
          -Kto to jest?
          -Pierwszy,lepszy mężczyzna,który ja zechce...
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:33
      Notatka z sex-shopu: Prosimy oglądać magazyny trzymając je DWOMA rękami!
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:34
        Rozmyślania ateisty: "Jeśli, dałby Bóg, Pana Boga nie ma – to chwała Bogu, ale jeśli, nie daj Boże, Pan Bóg jednak jest – to niech nas ręka Boska broni!"
        • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:34
          Zauważone: Nawet najbardziej przesądny człowiek nie zrezygnuje z trzynastej pensji!
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:36
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683807_1906503766060497_258290232070514021_n.jpg?_nc_cat=0&oh=64602a35a1a872c66f74a397f1960c65&oe=5B6E0451
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:42
      Gościu po powrocie z urlopu w Anglii spotyka kumpla.
      - No i jak tam urlop, podobało się?
      - Super, nawet wiem dlaczego Anglicy tak fanatycznie piją herbatę.
      - Tak? Dlaczego?
      - Wystarczyło skosztować ich kawy.
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:42
        Jaka jest różnica między wczasami w górach a wczasami nad morzem?
        W górach ceny są wysokie, a nad morzem - słone.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 19:44
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683295_1731931593535924_3787384762974050462_n.jpg?_nc_cat=0&oh=9760e8ef2e62ea4290f9727305512e6e&oe=5B31A82E
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 20:24
      Trwający od północy 24-godzinny strajk pracowników kolei doprowadził do chaosu w kursowaniu pociągów podmiejskich i dalekobieżnych w Portugalii. Odwołanych zostało kilkaset połączeń.
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 20:25
        Nie żyje Emmanuel Cauchy. Francuski lekarz i przewodnik górski zginął w lawinie koło kurortu Chamonix, niedaleko najwyższego alpejskiego szczytu Mont Blanc. Jak podaje RMF FM, cztery towarzyszące mu osoby zostały ranne.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:07
      Ona chciała piękną figure,płaski brzuszek i ładne biodra,ale dusza wymagała kiełbasy...
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:08
        Ciocia Sonia przyszła do supermarketu i zatrzymała się przed stoiskiem z mięsem.
        -Czego pani by chciała,pyta rzeźnik?
        -7 kilo mięsa.
        -Z kością,czy bez?
        -Bez.
        -Ciocia Sonia odchodzi trochę dalej od stoiska i przygląda się tej kupie mięsa.
        -No to co zapakować,pyta sprzedawca?
        -Nie. Ostatnio przytyłam 7 kilo i chciałam widzieć ile to jest...
        • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:08
          https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/28378699_10156031572958046_2243025825287282623_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeG_C0m0xiWMAjqRYa-umK0vRIEhKFR-j3U2icA0JE5eSbIWPU7BcfiyYIVW6ddIGYLeI7aU-ugyYQ8KYks5IgRZ1SxiG_E_moOcOz7a67o-xg&oh=d41cc2b054375d180a8b223ed2e72bff&oe=5B667B76
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:19
      Baruch,ile tobie dać zupy?
      -Tyle ile dasz sobie!
      -Ale ty żresz!!!
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:20
        Przewodnik po Rzymie oprowadza po mieście bogatego amerykańskiego turystę.
        - To jedyny w swoim rodzaju gmach...
        - Też mi coś - przerywa Amerykanin. U nas w Ameryce, mamy takich gmachów tysiąc!
        - Bardzo możliwe, bo to dom wariatów.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:33
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790218_1906989022678638_4533208460493645570_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeE7ViG0framhD2QTVRT-ECxMPcDdBwBOf93LsyIAUx_xOQVFO0hR5Admm5kWu6TWod8LymMDvAtB3kw14IubulifrDW3tsTXwbHWxyoYtEdYQ&oh=5c4c5f71c060d364df96726ed69fd63c&oe=5B6F9A62
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:33
        https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29793043_2546914348866476_6486376032532687746_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeHv_Ha2V_WDWE37oqoStBFnTFE8pToHcffkPXA8j6oZL7iIWx-Y3mTsST1GrEx3ujyQ61nN8dOVuqjLDIvY4YoRaNmELsJ468f_MyWKlSUIFA&oh=d9e349c3cca5721ff6535920acdd6dc7&oe=5B34DAA0
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:42
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29594796_1905551552822385_1718790187971762286_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeGquOaFUxpcxdeAMlbHgMmqIfxSC-NuKKXJgN15QEFbSURVYlv20LOZccmV-R_xh9c6pNFOieZ8s1DwlTVoM2Z__EOukZzEgWIuV9WVqSbVCw&oh=4c6680c49952f2fbef4b9e00d186566e&oe=5B3613DD
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 02.04.18, 23:52
      sdwe
      2018-04-02 23:17
      co to za pseudo naukowy artykul ahaha. Na moim swiatecznym stole wodka jest od x lat na kazde swieta i pija i doroslii mlodziez oczywiscie minimum 18 lat nie duzo starsi tam 25 juz jak reszta gosci.
      Kazdy z nas jest wyksztalcony i nikt nie ma problemów z alkoholem. To jest po prostu tradycja i ja w tym nic zlego nie widze. Masakra o co wy sie jeszcze nie czepicie. Nikt u mnie w rodzinie nie pija wodki codziennie a wlasnie gdy jest okazja spotkac sie rodzinnie czyli na swieta.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 03.04.18, 00:39
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595444_1906986492678891_156670413879415922_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeECFPMcQTlb_LIscboS_zXLU3lQLre6XhurFVvqPpZp06R2lIGnyKwVlKwziPTkd162gL37Gah_0hxJZSJQsgS9UQQXJhOJ20LkiZbBR2m-pA&oh=005457c77e3831c9ffe0bc3c69ede180&oe=5B357961
      • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 03.04.18, 00:40
        Właściciel gospodarstwa agroturystycznego zwraca się do turysty:
        - Tutaj co rano będzie pana budziło pianie koguta.
        - To niech go Pan nastawi na dziesiątą!
        Image may contain: plant, tree and outdoor
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 03.04.18, 23:44
      W siedzibie YouTube'a w San Mateo w Kalifornii doszło do strzelaniny – informuje lokalna policja. Do szpitala zabrano co najmniej 37 osób. Jak podaje Reuters, napastniczka została zastrzelona.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 02:44
      Podobno w 2020r. Dudowe serce zostanie przebite Szydłem.
      • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 02:46
        https://scontent.fatl1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595473_10210526295025188_623109867553399082_n.jpg?_nc_cat=0&oh=82d2ed8200684ca396e831be6ac9e0a7&oe=5B720AEE
        • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 02:52

U ludzi podeszłego wieku nocowała młoda para.
          Nocą staruszkowie słyszą glosy: "podnieś nóżkę...o ,tak dobrze...podnieś druga nóżkę...Świetnie!
          Popchnij to, nie spiesz się".
          Rano staruszkowie wstają,pzaraz a stołu juz nie ma...
          • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 02:54

polityk to facet,który, odda twoje życie za jego państwo...~ Tex Guinan
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 03:02
      Podobno w 2020r. Dudowe serce zostanie przebite Szydłem.
      https://scontent.fatl1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29573370_1739657359414359_8853308759667110449_n.jpg?_nc_cat=0&oh=532249e28c9d1d8c10c3d47fe3d6682a&oe=5B7018AB
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 03:15
      https://scontent.fatl1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30126933_1740083212705107_5951726938614369068_n.jpg?_nc_cat=0&oh=2a0ddc31e5e012c92e88dcadac2efbac&oe=5B663950
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 04.04.18, 17:16
      WIADOMOŚCI Ślady raka w mumiach
      Rak piersi i białaczka, ślady tych chorób odkryli naukowcy badający egipskie szczątki z nekropolii Qubbet el-Hawa. Szczątki dwóch Egipcjan zostały przebadane tomografem komputerowym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka