jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 17:26 Uwaga na żmije! Właśnie trwa ich okres lęgowy. Politolog Marek Migalski zamieścił na Twitterze zdjęcie napotkanej żmii zygzakowatej. "Przed chwilą. Sto metrów od domu" komentuje. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 17:33 Po zimie starałam się wleźć w swoje dżinsy...stękałam tak głośno,ze mąż tak się tym podniecił,ze musiałam je szybko zdjąć... Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 17:43 Zauważone: nie wiem dlaczego się złoszczę,kiedy ktoś obok mnie mówi, że nie ma ludzi idealnych... Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 19:23 "Strefa śmierci" na Morzu Arabskim powiększa się - alarmują naukowcy. Już teraz jest wielkości Austrii. "Strefa śmierci" to miejsce, w którym z powodu braku tlenu w wodzie, nie jest w stanie przeżyć żadne morskie stworzenie. Ryby się tam po prostu duszą. Zdaniem naukowców powiększanie się tego obszaru jest spowodowane zmianami klimatu. Kolejną przyczyną są spuszczane do morza ścieki z okolicznych państw, często pełne nawozów sztucznych. Martwa strefa została zbadana dzięki pływającym robotom, które przez 8 miesięcy badały dno morskie. To pierwsze badanie od 50 lat, dotychczas nie było to możliwe m.in. ze względu na piratów grasujących w regionie. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 19:25 Wierzę, że pomysłodawczynią sprzedaży kolekcji była Josette Calil, która nie czuje się związana z Polską - mówi w rozmowie z Onetem Tamara Czartoryska, córka księcia Adama Czartoryskiego. - Mam nadzieję, że wszystkie nienależne środki przelane do Szwajcarii i na konta członków fundacji zostaną zwrócone - dodaje Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 19:51 Ginekolog skazany za gwałt. Za 10 lat wraca do gabinetu Ginekolog, który zgwałcił swoją 22-letnią pacjentkę, został skazany na cztery lata bezwzględnego więzienia. Musi też zadośćuczynić pokrzywdzonej finansowo – zapłacić jej 40 tys. złotych. Obowiązuje go jednak tylko 10-letni zakaz wykonywania zawodu. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 20:00 waj niemieccy historycy, Henrik Eberle i Matthias Uhl, w swojej książce „Teczka Hitlera” wspominają, że pijaństwo i rozwiązłość były wówczas na porządku dziennym. Każda okazja - imieniny, urodziny, ślub - stanowiła pretekst do odkorkowania kolejnej butelki i ukojenia za pomocą alkoholu stresu spowodowanego przez dziesiątki radzieckich bomb spadających na Berlin. Nie brakowało też ekscesów seksualnych. REKLAMA Hitler nie znosił tego zbyt dobrze. Ze wspomnień jego osobistego adiutanta Otto Günsche wynika, że poważnie myślał o popełnieniu samobójstwa. „Hitler nie potrafił znieść tego, co działo się wokół niego, ale nie miał też tyle odwagi, żeby opuścić bunkier. W swoich ostatnich dniach był sparaliżowany strachem, który powodowała myśl, że sowieci mogą zdobyć jego bunkier, a on sam dostanie się w ich ręce" - czytamy w dokumentach NKWD. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 20:03 Obłęd Hitlera doprowadził również m.in. do wcielenia dzieci i nastolatków z Hitlerjugend do Volkssturmu. Z kolei minister nazistowskiej propagandy Joseph Goebbels rozkazał zawiesić na drzwiach wszystkich berlińskich domów wezwanie do wojska. Obejmowało wszystkich mężczyzn w wieku 15-70 lat. „Każdy, kto wykaże się tchórzostwem i zdecyduje się ukryć, stanie przed sądem wojennym i zostanie skazany na śmierć” - grożono w dokumencie. Szaleństw Hitlera w ostatnich dniach jego życia było jednak więcej. Dowodzącemu obroną Berlina generałowi Helmuthowi Wiedlingowi rozkazał otwarcie śluz i zalanie tuneli metra wodą z rzeki Sprewy. Miało to uniemożliwić Armii Czerwonej dostanie się do jego bunkra z poziomu podziemnej kolejki. Nic nie obchodziło go, że pod ziemią tysiące jego rodaków chronią się przed bombami zrzucanymi na Berlin przez radzieckie lotnictwo. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 20:52 Zewsząd słyszę głosy, że „Sobibór” to bardzo ważny i potrzebny film. Ale myślę , że jest całkowicie odwrotnie – to raczej kino niewygodnej prawdy, od której wielu z nas odwraca dziś wzrok – mówi „Newsweekowi” Konstantin Chabienski, wybitny rosyjski aktor i reżyser wchodzącej 11 maja do kin historii o żydowskim powstaniu w obozie zagłady w Sobiborze. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 20:56 Zewsząd słyszę głosy, że „Sobibór” to bardzo ważny i potrzebny film, który może wywrzeć wpływ na współczesną debatę publiczną. Ale myślę, że jest całkowicie odwrotnie – to raczej kino niewygodnej prawdy, od której wielu z nas odwraca dziś wzrok. Ludzie bardzo szybko zapominają o tym, że historia lubi się powtarzać, nie chcą pamiętać o tragediach, nie odrabiają z nich lekcji. Sądzę więc, że wbrew pozorom „Sobibór” nie jest dla wszystkich. Wymaga bowiem od widzów uważnej wrażliwości, empatii i zaangażowania emocjonalnego. To film, który nie daje jednoznacznych odpowiedzi i pokazuje, że w człowieku spotykają się całkowicie przeciwstawne, trudne do okiełznania uczucia i siły. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 20:58 Mówi też o tym jeden z bohaterów filmu – kierujący obozem w Sobiborze Karl Frenzel, w którego wciela się Christopher Lambert. W jednej z kluczowych scen daje upust swojej wewnętrznej rozpaczy, wydaje się jedną z najbardziej tragicznych postaci po stronie nazistów. – Bardzo się cieszę, że zwróciła Pani na to uwagę. Zależało mi, by ogromne rozdarcie i cierpienie tej postaci było czytelne dla widza. Kiedy Frenzel przyznaje się, że przed wojną był zakochany w Żydówce, a teraz przykłada rękę do Holokaustu, pada bardzo ważne pytanie: „kto jest winien tej całej wojnie?”. Myślę, że do dziś wszyscy zadajemy sobie to pytanie i nie potrafimy znaleźć właściwej odpowiedzi. Mam nadzieję, że ta scena okaże się szczególnie istotna dla publiczności, ponieważ w mojej ocenie jej dramatyzm jest ogromny i poruszający. Tutaj ogromne uznanie należy się Christopherowi Lambertowi, który uczynił ze swojego bohatera bardzo wyrazistą, godną zapamiętania postać. Dał zjawiskowy występ i, choć znalazł się w obsadzie z inicjatywy producentó Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 21:00 Konstantin Chabienski (ur. w 1972 roku) – jeden z najwybitniejszych współczesnych aktorów rosyjskich. Występuje w kinie, teatrze oraz serialach telewizyjnych. Na swoim koncie ma liczne występy nie tylko w rodzimych, ale także międzynarodowych produkcjach. Największą popularność przyniosły mu takie obrazy, jak „Straż nocna” (2004), „Geograf przepił globus” (2013), „Admirał” (2008). „Sobibór” jest jego debiutem reżyserskim. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 21:01 W sobotę 28 kwietnia w krakowskiej Tauron Arenie wystąpiła Metallica. Oprócz utworów ze swojej najnowszej płyty, muzycy zagrali także nieśmiertelne klasyki. Co więcej, przygotowali niespodziankę – zagrali kultowy utwór zespołu „Dżem”. Metallica perform concert at Moscow's Olimpiysky Arena Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 22:33 "Żaden umarły nie jest tak dobrze pogrzebany jak wygasła namiętność." Marie von Ebner- Eschenbach Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 30.04.18, 23:09 Tajemnicza śmierć polskiej dziennikarki. Jej mąż w rękach policji Ireneusz S., mąż zmarłej dziennikarki Grażyny Mikłaszewicz-Sewastianowicz został zatrzymany. Policja podejrzewa, że mógł mieć coś wspólnego z jej śmiercią. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 00:47 Piosenkarka Tina Turner nie utrzymuje kontaktu ze swoimi dziećmi. – Moja matka żyje swoim życiem. Ma nowego męża i jest w Europie. Ona nie chce mieć nic wspólnego z przeszłością – przyznał jeden z synów artystki w poruszającym wywiadzie dla „Daily Mail”. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 00:49 Aktorka filmów dla dorosłych znana pod pseudonimem Stormy Daniels złożyła pozew o zniesławienie przeciwko prezydentowi USA Donaldowi Trumpowi. Chodzi o wpis dodany przez Trumpa na Twitterze po tym, jak ujawniony został portret pamięciowy mężczyzny, który miał grozić Stephanie Clifford. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 00:50 Byłam na parkingu, wybierałam się na zajęcia fitness z moją małą córeczką. Podszedł do mnie facet i powiedział: „Zostaw Trumpa w spokoju, zapomnij o sprawie”. Później nachylił się, patrząc na moją córkę i powiedział: „Piękna dziewczynka. Byłoby szkoda, gdyby coś stało się jej mamie”. Potem odszedł – opowiadała goszcząca w programie „60 Minut” Clifford. Opisywana sytuacja miała przydarzyć się w 2011 roku, krótko po tym, jak po raz pierwszy postanowiła opowiedzieć o romansie z Donaldem Trumpem w magazynie plotkarskim „InTouch”. – Cała się trzęsłam. Weszłam do budynku, gdzie miały odbywać się zajęcia, a moje dłonie trzęsły się tak bardzo, że bałam się, że upuszczę córeczkę – dodawała. Po interwencji prawników Trumpa gazeta nie opublikowała wywiadu. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 00:50 Na początku kwietnia artystka sporządzająca portrety pamięciowe pracowała z Clifford i w efekcie powstał szkic przedstawiający mężczyznę, który miał pojawić się w 2011 roku na parkingu przy samochodzie kobiety. Po tym, jak portret został udostępniony, Trump skomentował całą sprawę na Twitterze. "Portret pamięciowy sporządzony lata później, przedstawiający mężczyznę, który nie istnieje. Totalna ściema i pogrywanie fake newsami w mediach dla głupców (ale oni to wiedzą!" – napisał prezydent Stanów Zjednoczonych. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 00:51 W odpowiedzi na ten wpis Stormy Daniels zdecydowała się złożyć pozew o zniesławienie przeciwko prezydentowi USA. Złożyła go do sądu federalnego na Manhattanie w poniedziałek 30 kwietnia. Stephanie Clifford Prawdziwe nazwisko 38-letniej dziś Stormy Daniels to Stephanie Clifford. Daniels miała poznać przyszłego prezydenta USA podczas gry w golfa, a później zacieśnić znajomość w jego hotelu w okolicy jeziora Tahoe w 2006 roku. Jej związek z Trumpem miał zakończyć się w 2009 lub na początku 2010 roku. Historię aktorki uwiarygadniał jej ówczesny mąż Mike Moz, który przekonywał w „In Touch”, że para często ze sobą rozmawiała. Prawnik przyznał, że zapłacił za milczenie 12 marca adwokat prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa Michael Cohen poinformował, że zapłacił Stormy Daniels 130 tysięcy dolarów tuż przed wyborami w 2016 roku w zamian za milczenie dotyczące jej rzekomych kontaktów seksualnych z Donaldem Trumpem. Jednocześnie zarówno Cohen, jak i Biały Dom zaprzeczają, że dochodziło do jakichkolwiek zbliżeń między Trumpem a Daniels. Z informacji podanych przez CNN wynika, że Michael Avenatti adwokat Stormy Daniels, której prawdziwe nazwisko to Stephanie Clifford, wysłał do Cohena list, w którym poprosił o numer konta, na które jego klientka może przelać pieniądze otrzymane w zamian za milczenie. Wówczas umowa między Clifford, Trumpem i Cohenem zostanie uznana za nieważną. W liście Avenatti zaznacza, że to pozwoliłoby Clifford mówić publicznie o zarzutach odnośnie Donalda Trumpa, romansu z prezydentem USA oraz na opublikowanie wszelkich nagrań, wiadomości tekstowych oraz zdjęć prezydenta, w których posiadaniu może być aktorka. Clifford nie jest pierwszą kobietą, która twierdziła, że miała romans z Donaldem Trumpem. Również była modelka magazynu „Playboy” Karen McDougal opowiedziała o dawnym związku z obecnym liderem USA dla gazety „The National Enquirer”, ale jej historia nie została wydrukowana. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 01:15 Pod wpływem krytyki organizacji LGBT, Empik odcina się od treści książki „Walka o normalność” propagującą tzw. leczenie homoseksualizmu – dowiedział się „Wprost”. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 01.05.18, 04:41 W pośmiertnie wydanych dziennikach Andrzej Łapicki uderza w Daniela Olbrychskiego. Słynny aktor poświęca w nich sporo uwagi swojemu zięciowi, do którego nie pałał sympatią. Ujawnia m.in. kulisy rozwodu, do którego doszło przez zdradę Olbrychskiego i narodziny jego nieślubnego syna. Teraz głos w tej sprawie zabrała aktualna żona aktora Krystyna Demska-Olbrychska. Odpowiedz Link