Dodaj do ulubionych

Anna German

22.02.13, 13:04
Opisując karierę Anny German, często sięga się po frazę "śpiewała w siedmiu językach na czterech kontynentach", która rzeczywiście trafnie ilustruje karierę Polki o korzeniach niemiecko-holendersko-rosyjskich.
Skąd tak frapująco zawiłe pochodzenie? Mama Anny German była Rosjanką z rodziny holenderskich imigrantów. Nazywała się Irma secundo voto Berner z domu Martens. Tata był z kolei łodzianinem o niemieckim rodowodzie. Nazywał się Eugeniusz Hörmann. Z takim bagażem genów Anna German przyszła na świat 14 lutego 1936 roku w ZSRR, na terenie dzisiejszego Uzbekistanu. Rok później Eugeniusz Hörmann został aresztowany i rozstrzelany przez NKWD za rzekome szpiegostwo, a Anna z matką trafiły na zesłanie do Kirgistanu. Dopiero po wojnie, w 1946 roku, udało im się zamieszkać w Polsce - głównie dzięki ojczymowi Anny, oficerowi Wojska Polskiego.
Największy wpływ na wychowanie przyszłej gwiazdy miała babcia. To ona sprawiła, że Anna z wiekiem stała się głęboko wierząca, zwłaszcza pod koniec życia. Piosenkarka, tak jak jej babcia, należała do Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego.
"Babcia jest temu winna, że nie umiem (ba, nie lubię!) pić alkoholu, palić papierosów, kurzyć fajki, no i nie lubię kwiecistej mowy" - wspominała babcine wychowanie wiele lat później...interia.pl
Obserwuj wątek
    • rawik-is-me Re: Anna German 22.02.13, 16:23
      Dama polskiej piosenki.
      • magsmi1 Anna German - ros. piosenka do zidentyfikowania 06.03.14, 11:30
        Czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć tytuł piosenki, którą śpiewa A.G. w tym filmiku:
        www.youtube.com/watch?v=l7K38TyIWEU (od 58:34)?
        Wydaje mi się, że to jakaś pieśń ludowa...
        • mala200333 Re: Anna German - ros. piosenka do zidentyfikowan 06.03.14, 14:21
          Sorki, nie wiem....
          • magsmi1 Re: Anna German - ros. piosenka do zidentyfikowan 06.03.14, 15:04
            Tak długo klikałam w rosyjskie piosenki, aż znalazłam.
            To jest: Письмо солдату, czyli list do żołnierza.
            • seremine Re: Anna German - ros. piosenka do zidentyfikowan 06.03.14, 17:39
              Dzięki!
    • mala200333 Re: Anna German 07.03.14, 17:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka