Dodaj do ulubionych

~~~~~~Referendum~~~~~~~~

27.09.13, 18:11

https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/d10ec7c16cbe9de8fbb1c42787c3ec26/f0f1a816-278e-11e3-91e9-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=3&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=970&srch=425&dstw=970&dsth=425
Obserwuj wątek
    • jutta_t Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 27.09.13, 23:01
      https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p2/i/d10ec7c16cbe9de8fbb1c42787c3ec26/966c9e36-278f-11e3-8d2d-0025b511226e.jpg?salt=FEC82EB981F0812A2A19F48FEAD5BB3C&token=DA1F86782FA67813E28D7CEBD39A30D94F705CBFD8E1273E41711D7C04662CB91BE73F8F58886BBC175B5F2771C4BF86621FB4C2C476C672CFE7AF8ADD44A38887377B7618C9659A7D5D15183342E4FC4D871F4CDE56FE2FD3ACAAE56BD5F235E8DBDB1F9E861121DA965DA5B15207134B6CB5539F6CF5B96940EF072D0606A8&type=1&quality=95&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=1024&srch=768&dstw=1024&dsth=768
    • mala200333 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 28.09.13, 00:45
      Ciekawam jak to sie zakończy.
    • zamyslona_7 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 01.10.13, 02:11
      Coraz bardziej jestem ciekawa jak ta hucpa sie zakończy..
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 01.10.13, 18:11
      SLD skłania się ku poparciu warszawskiego referendum, bez przesądzania jednak jak głosować. Sojusz czeka jeszcze na ruch ze strony prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz, czy zdecyduje się spełnić ich postulaty dot. m.in. budżetu miasta czy finansowania in vitro.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 01.10.13, 18:12
      rotmistrz.pilecki : Czy Hanna Gronkiewicz-Waltz jest warta borowika? Warszawska Platforma organizuje grzybobranie. "Przypadkowo" w referendalną niedzielę...
      Pomysłowość Platformy Obywatelskiej w ratowaniu Hanny Gronkiewicz-Waltz jest wprost nieograniczona. Dla tych, dla których apele premiera, aby nie brać udziału w październikowym głosowaniu to za mało - mokotowski aktyw przygotował dodatkową ofertę: wspólne grzybobranie.
      To nie żart. Jak donosi stołeczny "Fakt" mokotowskie koło PO rozesłało do swoich członków pismo:
      „….Zapraszamy Was wraz z rodzinami i innymi przyległościami na jesienny piknik. Kto chce może zbierać grzyby, kto chce może spacerować po lesie albo pić herbatę w leśnym zajeździe….”
    • jerzy_55 Cimoszewicz o~~~~Referendum~~~~~~ 02.10.13, 23:09
      Były premier oceniał też referendum ws. odwołania prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz. Jego zdaniem "nie jest ono potrzebne". - Przy czym ono jest równie niepotrzebne w Warszawie jak i w innych miastach w Polsce. Jeżeli już jest, to należałoby w nim brać udział.
      Gdybym dziś był mieszkańcem Warszawy, to bym poszedł i głosował przeciwko odwołaniu Hanny Gronkiewicz-Waltz. Mimo że widzę wiele błędów popełnionych przez nią i jej ekipę, głównie błędów związanych ze stylem rządzenia, sporą dawką arogancji, którą można było przez lata obserwować, brakiem kontaktu z mieszkańcami itd. - powiedział senator.
      • mala200333 Re: Cimoszewicz o~~~~Referendum~~~~~~ 03.10.13, 00:04
        Cimoszewicz ma dużo racji..
    • mala200333 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~Kaminski 03.10.13, 03:27
      Kamiński poruszył także sprawę zbliżającego się referendum ws. odwołania prezydent Warszawy Hanny Grokiewicz-Waltz. - To referendum jest w istocie niepotrzebne. Nie ma żadnego wielkiego skandalu. Na pani prezydent nie ciążą żadne zarzuty - mówił na antenie TVN24.
      Zdaniem Kamińskiego, o ile na samym początku referendum było motywowane pewnym niezadowoleniem obywateli, o tyle później akcja została przejęta przez polityków.
      Europoseł podkreślił, że każdy warszawiak powinien się zastanowić, czy w poniedziałek po referendum chce "obudzić się i świętować zwycięstwo Jarosława Kaczyńskiego, Adama Hofmana, Tadeusza Rydzyka i Antoniego Macierewicza w Warszawie". - Czy naprawdę chcecie być po ich stronie? - pytał Kamiński.
    • jane_doe_hej Aktor przekonywał również, że osiągnięcia... 04.10.13, 02:38
      Olbrychski...Aktor przekonywał również, że osiągnięcia obecnej prezydent Warszawy są nieporównywalne z dokonaniami poprzedników. - Żadna prezydentura dotąd nie była tak owocna i wspaniała - podkreślał Olbrychski, wskazując na 21 inwestycji, który listę pokazał podczas programu.
      Nie zgodził się z nim Piotr Guział, który stwierdził, że rozwój miasta nie jest bezpośrednio związany z wkładem prezydent. - Nie rzecz w tym, czy Warszawa się rozwija, bo zawsze będzie się rozwijać, bo rozwija się z detereminacji warszawiaków. Pytanie, jak szybko Warszawa się zmienia i czy zmienia się w takim kierunku, jakiego byśmy oczekiwali - tłumaczył inicjator akcji referendalnej.
      Wytknął Hannie Gronkiewicz-Waltz, że nie udało jej się zrealizować wszystkich postulatów przedwyborczych, dotyczących m.in. trzeciej linii metra. Zarzucił jej, że nie ma wizji i "bazuje na strategii Lecha Kaczyńskiego", poprzedniego prezydenta stolicy.
      Sam unikał odpowiedzi dotyczących własnej wizji stolicy i ewentualnych planów kandydowania na prezydenta miasta. Tłumaczył, że należy skupić się na razie na referendum i "na dzień dzisiejszy nigdzie się nie wybiera".
    • mala200333 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 05.10.13, 14:35

Hanna Gronkiewicz-Waltz została w sobotę nową przewodniczącą warszawskiej Platformy. - Jestem gotowa wziąć na siebie odpowiedzialność przewodzenia - mówiła podczas zjazdu warszawskich struktur partii. Zadeklarowała także, że zamierza spotykać się z warszawiakami bezpośrednio oraz używać do tego celu nowoczenych narzędzi, takich jak portale społecznościowe.
      Za kandydaturą Gronkiewicz-Waltz (nie miała rywali) zagłosowało 395 działaczy, 78 było przeciw, zaś 16 wstrzymało się od głosu.
      Gronkiewicz-Waltz zastąpiła na tym stanowisku Małgorzatę Kidawę-Błońską, która kierowała warszawską PO od 2006 r.
      - W imię odpowiedzialności za wspólnotę wartości i celów, jaką jest Platforma, jestem gotowa wziąć na siebie odpowiedzialność przewodzenia - zadeklarowała na zjeździe warszawskiej PO Gronkiewicz-Waltz.
      Po głosowaniu, dziękując za okazane zaufanie podkreśliła, że najważniejszym zadaniem dla stołecznej PO jest obecnie referendum zaplanowane na 13 października.
      - Nie możemy dopuścić do zerwania 4-letniego kontaktu między władzami samorządowymi a wyborcami - powiedziała.
    • dunant Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 06.10.13, 00:27
      - W tej sprawie można się kierować rozumem albo emocjami - mówił o warszawskim referendum w "Faktach po Faktach" Leszek Miller. Zapowiedział, że w niedzielę działacze stołecznego SLD podejmą decyzję dotyczącą stanowiska partii w tej sprawie. Nie chciał zdradzić, za jakim rozwiązaniem on sam się opowiada.
    • nefretete993 Giertych 08.10.13, 01:54
      - Ja publicznie poparłem ideę referendum w chwili, gdy był pomysł i inicjatywa. Po ostatnich wydarzeniach, które miały miejsce z udziałem PiS, zmieniłem zdanie - powiedział na antenie TVN24 były wicepremier Roman Giertych.
      • nefretete993 Re: Giertych 08.10.13, 01:56
        Roman Giertych surowo ocenił kampanię PiS ws. referendum w Warszawie, które ma odbyć się 13 października. Uzasadniając zmianę swojego stanowiska w tej sprawie, powiedział: - To jest trochę sytuacja takiego pasażera, który przychodzi na przystanek i widzi autobus. Tam siedzi kierowca, trochę nieudolny, leniwy, czasem popluje przy wydawaniu pieniędzy, czasem nie wyda wszystkiego i człowiek ma już dosyć. Chce, żeby coś się zmieniło - stwierdził Giertych.

- Nagle widzi, że przyjeżdża drugi autobus, ten który ma być w zastępstwie i nagle się okazuje, że kierowca to znany wariat, nawet z literką W. Może ta literka W, która zdobi plakaty PiS ma takie podświadome przesłanie do obywateli. Jeśli człowiek ma wybór pomiędzy wariatem a leniuchem, zawsze wybierze nieudolnego, bo wariat może zabić, a nieudolny najwyżej nie dojedzie na czas - powiedział były wicepremier.
    • nefretete993 Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 08.10.13, 01:59
      Goście Moniki Olejnik w Radiu ZET dyskutowali na temat referendum w sprawie odwołania Hanny Gronkiewicz-Waltz, które za tydzień zostanie przeprowadzone w stolicy. - Niech pan nie rżnie głupa! Chce pan ze mnie zrobić mięso armatnie PiS - powiedział Tomasz Nałęcz do Adama Hofmana.
      Do pójścia do referendum namawiał Adam Hofman z PiS. – Wierzę, że PO nie będzie tchórzyć. Ja prezydent Gronkiewicz-Waltz oceniam fatalnie, jako arogancką i złą prezydent. Pani prezydent chce wprowadzić opłaty za przejazd niektórymi mostami, opłaty za wjazd do centrum, chce de facto zrobić z Warszawy miasto dla bogaczy. Liczymy się przy urnach, to jest w demokracji normalne – mówił rzecznik Prawa i Sprawiedliwości.
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 08.10.13, 03:44
      Stałe Ciekawam wyniku..
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 11.10.13, 14:43
      https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/33ebd5b07dc7e407752fe773eed20635/725cb86e-322f-11e3-8501-0025b511226e.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360
    • jutta_t Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 11.10.13, 17:38
      Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz niejednokrotnie zachowywała się niegodnie - podkreślał podczas dzisiejszej konferencji prasowej prezes PiS Jarosław Kaczyński. - Jeśli sama by ustąpiła, obyłoby się bez referendum - dodał.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-kaczynski-gronkiewicz-waltz-zachowywala-sie-niegodnie,nId,1041211?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • jutta_t Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 11.10.13, 23:34
      Czekam z niecierpliwością na wynik..
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 12.10.13, 22:49
      To już jutro!
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 16:05
      Krzysztof Mich-Moje Miasto Praga:
      Nie, nie idę ! Dzisiaj, ani za rok, ani nigdy więcej ! Mam ich wszystkich tam gdzie oni mnie ! Niezależnie od stron, kierunków, orientacji, etc. Nie zamierzam swoją obecnością ich legitymizować, bo i tak zrobią to co sami beda chcieli, a nie co będzie dobre lub wygodne dla mnie. To ich zabawa, a nie moja. Nigdy więcej !
      • jutta_t Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 16:38
        I słusznie!
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 21:21
      Hanna Gronkiewicz-Waltz pozostaje na stanowisku prezydent Warszawy - wynika z sondażu TNS Polska dla TVN24. Choć, według wstępnych wyników, za jej odwołaniem było aż 93,8 proc. osób biorących udział w głosowaniu, to frekwencja okazała się być zbyt niska - dane z godz. 20.30 mówią, że wyniosła 27,2 proc.

21:18
      Mariusz Kamiński, szef warszawskiego PiS, były szef CBA: - Chciałbym podziękować wszystkim, którzy podjęli trud zmiany sytuacji w Warszawie.

- Wynik może się jeszcze zmienić, ale zakładamy że referendum nie będzie wiążące. W Warszawie doszło do sytuacji, że to referendum stało się jawne. Sam fakt udziału w referendum pokazywał, że jest się za odwołaniem władzy.

Zdaniem polityka to pogwałcenie konstytucji.
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 21:25
      21:20
      - To standardy wręcz białoruskie - dodał Kamiński. I podkreślił: - Niewątpliwie ten wynik, jeśli frekwencja się utrzyma, nie jest satysfakcjonujący dla nas.
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 21:48
      Z Netu...

W telewizji jakiś facet
      Wrzeszczy do mnie gromkim głosem
      Że platforma ma na pace
      Samych takich z długim nosem

I jak zwykle przy wyborach
      Nad poziomy się wynosi
      Choć frekwencja raczej "chora"
      Zwycięstwo kolejne głosi....

Teraz drugi imputuje
      Że szantażem (rzecz mu znana)
      PO również mną steruje
      Toż to bzdura proszę pana!

Towarzyszył mi dziś spokój
      Bo tak bywa w demokracji
      Że nie zawsze z błyskiem w oku
      Facet - to synonim racji

No a gdyby odwołali
      Mimo wszystko panię Hanię?
      Czy świat by mi się zawalił?!
      Nic takiego, drogi panie!
    • seremine Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 21:50
      Według wstępnych sondaży TNS Polska, podanych tuż po 21. przez TVN24, za odwołaniem Hanny Gronkiewicz-Waltz zagłosowało 93,8 proc. biorących udział w głosowaniu. Przeciwko 6,2 proc. Ale o tym, że referendum w sprawie odwołania prezydent stolicy jest ważne, decyduje frekwencja. Aby było ważne, do urn musiało iść 29,1 proc. uprawnionych. A poszło - według prognozy na godz. 20.30 - 27, 2 proc.
      Błąd statystyczny: 2 proc.
      Najnowsze informacje w relacji na żywo: bit.ly/GYajyU
    • jutta_t Re: ~~~~~~Referendum~~~~~~~~ 13.10.13, 23:05
      22:39
      Dariusz Rosati pisze na Twitterze: "Demokracja polega na tym ze wybieramy, wymagamy i rozliczamy po uplywie kadencji. Referendum personalne to ostatecznosc."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka