Dodaj do ulubionych

I słusznie

26.03.18, 12:17

- Żadna kwota mu tego nie wynagrodzi mu tego. Odebrano mu młodość. Nie założył rodziny, a musi myśleć o przyszłości, starości. Przecież nikt nie płacił za niego składek emerytalnych. Jest uboższy w tym zakresie o te 18 lat - mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" prof. Cwiąkalski i zapowiada, że jako reprezentant Komendy będzie ubiegał się o specjalną rentę dla niesłusznie skazanego.
Obserwuj wątek
    • rawik-is-me Re: I słusznie 26.03.18, 12:18

Zbigniew ĆwiąkalskiFoto: Tomasz Gzell / PAP
      Zbigniew Ćwiąkalski
      57
      ‹ wróć
      - Zwrócił się do mnie człowiek reprezentujący rodzinę. Chciał, żebym reprezentował pana Komendę w postępowaniu o odszkodowanie i zadośćuczynienie. Wytłumaczyłem mu jednak, że dużo ważniejsze na dziś jest postępowanie o uniewinnienie i oprócz tego ewentualne nadużycie uprawnień przez policję, prokuratorów i sędziów - tłumaczy powody swojej decyzji Ćwiąkalski.
      • rawik-is-me Re: I słusznie 26.03.18, 12:19

REKLAMA
        Ta sprawa szczególnie wstrząsnęła karnistą, ponieważ jako pracownik naukowy, minister sprawiedliwości oraz prokurator generalny, wizytował wiele zakładów karnych.

Jego zdaniem, Komenda musi wrócić do normalnego życia. - Musi się jednak uczyć wszystkiego od nowa. Potrzebuje psychologa, lekarza, a rodzina jest bardzo mało majętna. Charakterystyczne jest jego zachowanie. Jest wyraźnie życiowo wycofany - relacjonuje.

- Chcę wystąpić do prezesa Rady Ministrów o przyznanie mu renty specjalnej. Skoro państwo zgotowało mu taki los, to niech mu teraz pomoże w powrocie do normalnego życia - zdradza w rozmowie z "Rzeczpospolitą".

Były minister odniósł się również do kwestii odszkodowania dla Tomasza Komendy.

- To bardzo skomplikowana sprawa. Nie chcę rzucać liczb. Nie ma gotowej tabeli, która by mówiła, ile należy się za rok więzienia. To wszystko trzeba obliczyć, udokumentować - twierdzi. - - Żadna kwota mu tego nie wynagrodzi mu tego. Odebrano mu młodość. Nie założył rodziny, a musi myśleć o przyszłości, starości. Przecież nikt nie płacił za niego składek emerytalnych. Jest uboższy w tym zakresie o te 18 lat - mówi Zbigniew Ćwiąkalski.

Całość w dzisiejszej "Rzeczpospolitej".
        • mala200333 Re: I słusznie 18.02.26, 18:10
          Zmarnowane zycie..
    • rawik-is-me Re: I słusznie 26.03.18, 12:23

Antoni Pyszyński Jelenia Góra
      To jest jakaś pomyłka, za te straty rentę powinni płacić ci co doprowadzili do skazania niewinnego na podstawie jedynie pomówień, bo o dowodach nie wiele wiadomo. Dlaczego mamy za nieudolność tych co winni tego pilnować płacić niejako z własnej kieszeni. Sędzia który przyznaje się, że nie czytał nawet akt tylko oparł się jakoby na słowie "specjalisty" mówi samo za siebie...
    • rawik-is-me Re: I słusznie 26.03.18, 12:26
      Z netu...
      Już wszyscy wypowiadali się na temat tego nieszczęśnika, ale ja zastanawiam się, czy i ewentualnie, jakie kary, poniosą ci, którzy są odpowiedzialni za Jego skazanie. Dochodza słuchy, że prokurator WIEDZIAŁ iż Tomek jest niewinny, a wniesienie oskarżenia było konsekwencją wielkich nacisków ówczesnego ministra sprawiedliwości, Lecha Kaczyńskiego. Musiał byc ,,sukces" i...był. Dzisiaj to my będziemy spłacać ( nie żałuję chłopakowi) to, co powinni spłacać ówcześni policjanci, prokuratorzy i sędziowie, którzy przyczynili się i wsadzili człowieka na tyle lat. I jeszcze jedno. Na przykładzie pana Komendy, niech zastanowią się wszyscy zwolennicy kary śmierci
    • jane_doe_hej Re: I słusznie 17.10.19, 16:23
      Biedny czlowiek...
    • seremine Re: I słusznie 04.02.20, 00:01
      Zmarnowano mu zycie
    • seremine Re: I słusznie 11.09.22, 18:36
      Biedny facet
    • jutta_t Re: I słusznie 24.11.23, 04:15
      Tego co sie stalo z jegopsychika nikt nie odbuduje.
    • jutta_t Re: I słusznie 09.12.24, 13:47
      A teraz rak go pokonał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka