Dodaj do ulubionych

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 16:40
      Prezydent Rosji Władimir Putin nie przyjedzie do Polski na obchody 75. rocznicy wyzwolenia niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz. Obecni będą z kolei przedstawiciele kilkudziesięciu innych delegacji państwowych.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 16:40
        Rocznica wyzwolenia Auschwitz przypada 27 stycznia. Rzecznik Kremla Dmitrij Pieskow poinformował, że w grafiku prezydenta Rosji nie ma tego dnia pozycji związanej z pojawieniem się w Polsce.

- Jest to wspaniała data, Putin tam był, zawsze o tej dacie pamiętamy, również pamiętamy o roli Armii Czerwonej - powiedział. Pieskow podkreślił jednak, że lider Federacji Rosyjskiej nie wybiera się do Polski.

Przypomnijmy, że Putin potwierdził z kolei wizytę w Izraelu - związaną właśnie z uroczystościami upamiętniającymi wyzwolenie Auschwitz. Dokładna data wyjazdu do Jerozolimy nie jest jednak znana.
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 16:41
          W polskich obchodach wyzwolenia Auschwitz wezmą udział przedstawiciele kilkudziesięciu delegacji państwowych.

Będą wśród nich m.in. prezydenci: Finlandii, Izraela, Malty i Niemiec oraz król Hiszpanii, para królewska Holandii czy premier i księżniczka Szwecji.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 16:44
      Adam B
      3 godziny temu

To tak jak od 4 lat trzeci garnitur polityków przyjedzie.....Każdy to widzi tylko nie Ci którzy powinni!!!!
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:23
      Kłamstwa, kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa - powiedział szef NIK Marian Banaś podczas komisji ds. kontroli państwowej. - Nigdy nie złamałem prawa - zapewnił. Komisja była pierwszą od czasu wybuchu afery okazją, kiedy posłowie mogli zadać pytania prezesowi NIK.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:30
      Marian Banaś przedstawiał sejmowej Komisji ds. Kontroli Państwowej życiorysy Tadeusza Dziuby i Marka Opioły, którzy mają objąć stanowiska wiceprezesów NIK. Obaj są politykami PiS, Opioła nadal zasiada w Sejmie. Komisja ma te kandydatury zaopiniować.

- To uprawnienie prezesa i to moja inicjatywa - mówił Banaś o kandydatach. - Zarówno pana Dziubę, jak i Opiołę znam bardzo dobrze. Jednego pana z pracy w NIK, z którym miałem zaszczyt współpracować i później jako również przewodniczącego komisji, w której tutaj zasiadał, a pana Opiołę również przez 4 lata, kiedy pełniłem funkcję szefa KAS i ministra finansów. Uważam tę współpracę za bardzo owocną i to jeden z najlepszych kandydatów. Jeden i drugi, których tutaj przedstawiłem osobiście. Nie konsultuję to z nikim - mówił.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:31
        Można się było spodziewać, że temperatura politycznego sporu podczas posiedzenia będzie wysoka. Jednak tak się nie stało. Politycy opozycji, którzy nawiązywali do zamieszania wokół prezesa NIK byli szybko dyscyplinowani przez przewodniczącego komisji Wojciecha Szaramę (PiS), że nie to jest przedmiotem obrad.
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:34
          Wyglądało, że do awantury dojdzie przez wystąpienie Sławomira Nitrasa (PO). Nitras nie jest członkiem tej komisji, jednak poinformował, że chce wygłosić swoją opinię. - To są moje pytania, które stawiam publicznie. Do prezesa Banasia. Czy jest jakiś deal między panem, a większością parlamentarną, prezesem Kaczyńskim i premierem Morawieckim? I to jest pytanie, które stawiam również tutaj, na komisji ds. kontroli państwowej premierowi Morawieckiemu. Czy jest jakiś deal na mocy którego będziecie kryli prawdę o prezesie Banasiu? - pytał.
          • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:35
            Czy pan wiedział, że w pana kamienicy działa hotel na godziny, że tam interweniuje policja? - pytał z kolei Robert Kropiwnicki (PO), jednak przewodniczący przerwał mu i zwrócił uwagę, ze te pytania nie mają związku ze sprawą.

- Nie sądzę, by został pan powołany na recenzenta każdego wystąpienia - ironizował Grzegorz Braun (Konfederacja).

Banaś przemówił

Posłowie jednak musieli czekać ponad dwie godziny, zanim szef NIK przemówił. Dopiero kiedy komisja zaopiniowała pozytywnie kandydatów, Banaś odczytał z kartki oświadczenie. - Nigdy nie sprzeniewierzyłem się swoim obowiązkom - zapewnił. - Nigdy nie złamałem prawa - dodał. Oskarżenia pod swoim adresem skwitował: "kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo".
            • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:35
              Kłamie się na mój temat, że jestem powiązany z przestępcami i unikałem płacenia podatków. Sugeruje się, że w naganny sposób zostałem właścicielem nieruchomości i wykorzystywałem stanowisko publiczne do celów prywatnych. Nic z tego nie jest prawdą. Każdy z tych zarzutów to kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo. Przeciw autorom zniesławień podjąłem i będę podejmował kroki prawne. Natomiast ze spokojem oczekuję zakończenia procedur podjętych przez urzędy państwowe sprawy oświadczeń majątkowych - powiedział.

Marian Banaś wskazywał, że kontrowersyjna kamienica w Krakowie została wyremontowana w 2004 i pełniła funkcję akademika.

- Znalazłem nowego dzierżawcę, który nie wzbudzał moich obaw i był zainteresowany kupnem kamienicy. Podpisałem z nim dwie umowy: pierwszą na 10-letnią dzierżawę, z ustalonym na 4 tys. zł miesięcznie czynszem oraz drugą dotyczącą woli zakupu. Nie pełniłem w tym czasie nie pełnił żadnych funkcji rządowych.

Szef NIK podkreślił, że przy sprzedaży budynku nie planował dokonać optymalizacji podatkowej. Twierdzi też, że nie wiedział, że kamienica zamieni się w przybytek z pokojami na godziny.
              • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:36
                Nie dostawałem żadnych sygnałów. W Krakowie jest wiele pokoi na godziny, gdzie można odpocząć. Można to sprawdzić - podkreślił. Po tych słowach zabrzmiała salwa śmiechu.

Banaś odniósł się do zarzutów pod adresem swoich byłych współpracowników w Ministerstwie Finansów, którzy mieli kierować mafią VAT-owską.

- Sugerowanie, że byłem patronem przestępczego procederu wyłudzania podatku VAT jest pomówieniem. To manipulacja i nadużycie. Gdy dowiedziałem się o nieprawidłowościach zarządzałem rozwiązania umów o pracę z panami (Arkadiusz B. – były dyrektor Krajowej Szkoły Skarbowości, kształcących kadrę KAS oraz Krzysztof B. – wicedyrektor Departamentu Kontroli Celnej, Podatkowej i Kontroli Gier - przyp. red.). Miało to miejsce na wiele miesięcy przed ujawnieniem sprawy. Powołałem też w KAS specjalną komórkę, która miała dokładnie zbadać nieprawidłowości - zaznaczył szef NIK.

Gdy skończył, przewodniczący zamknął posiedzenie. - Chcieliśmy zadać pytania, to jest skandal - krzyczał poseł Marcin Kierwiński.
                • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:36
                  Tadeusz Dziuba na pytanie co planuje zrobić w NIK wskazywał, że praca kontrolerów jest nadmiernie zbiurokratyzowana i należy uprościć procedury wewnętrzne, co ma im ułatwić pracę. - Kontrolerzy muszą też być odpowiednio nagradzani, by ci kontrolerzy, którzy dużo pracują i ich praca przynosi efekty powinni być lepiej nagradzani - mówił Dziuba.

- Najwyższa Izba Kontroli powinna mieć możliwość przeprowadzenia szybkich kontroli, doraźnych (...) Dzisiaj odsetek kontroli doraźnych jest niski w stosunku do planowych - wskazywał z kolei Marek Opioła. Wywodził, że w niektórych sprawach, szczególnie zajmujących Sejm bądź opinię publiczną NIK powinna móc szybko reagować i wypełniać funkcje kontrolne.

- NIK musi normalnie funkcjonować, dlatego się zdecydowałem (kandydować na stanowisko - red.) 1600 osób musi normalnie pracować, mieć stabilne warunki - odpowiedział na pytanie kto zaproponował stanowisko i jak ocenia zamieszanie wokół Mariana Banasia.
                  • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 17:37
                    Marcin Kierwiński z Platformy Obywatelskiej zwracał uwagę, że sejmowa komisja nie zna raportu CBA w sprawie Banasia, może bazować wyłącznie na doniesieniach medialnych, w których pod adresem szefa NIK padają poważne oskarżenia. - Jak można mówić o nominacji najważniejszych urzędników w państwie, gdy służby nie przedstawiają swoich ustaleń? - pytał. Uważa też, że posiedzenie komisji i opiniowanie kandydatur na stanowiska wiceprezesów powinny być wstrzymane do czasu, aż będzie wiadomo, czy Banasiowi nie będą postawione zarzuty.

Chodzi o raport CBA, który powstał po kontroli oświadczeń majątkowych Banasia. Nie został on ujawniony. Premier Mateusz Morawiecki powiedział zaś, że go nie czytał.

- Premier otrzymał ten raport przed weekendem. Jest wykształcony, powinien sobie poradzić. Ja w tym czasie przeczytałabym całą Trylogię - ironizowała Katarzyna Lubnauer.

Posłowie pytali obu kandydatów, czy byli weryfikowani przez służby. Obaj potwierdzili.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 18:57
      Profesor Marek Belka nie należy do osób, którym jest po drodze z poglądami i polityką PiS, ale nie krytykuje wszystkiego, co robi rząd w kwestii emerytur. W rozmowie z money.pl były minister finansów pozytywnie wypowiada się o Pracowniczych Programach Kapitałowych.

- PPK to dobry pomysł. Wygląda to dużo lepiej niż np. OFE. Przede wszystkim opłaty za inwestowanie są niskie. Problemem OFE były m.in. bardzo wysokie koszty zarządzania. To była grabież przyszłych emerytów z części ich oszczędności - ocenia.

Jednocześnie wbija szpilę premierowi. Zwraca uwagę na to, że teraz ze "wsparciem" emerytom pospieszył Morawiecki, który zapowiedział, że przenosząc pieniądze na IKE, na "dzień dobry" zabierze 15 proc. z pieniędzy odłożonych na przyszłą emeryturę
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 18:58
        Choć wielu ekonomistów chwali PPK, badania pokazują, że Polacy nie uwierzyli w nowy program. Z danych Instytutu Emerytalnego i Kancelarii Wojewódka i Wspólnicy wynika, że poziom partycypacji w Pracowniczych Planach Kapitałowych na jego początkowym etapie wynosi 39-42 proc. pracowników.
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 18:58
          Mamy tak głęboką niepewność wobec tego, co czyni państwo, że nawet dobre pomysły nie są przez ludzi akceptowane. Tylko około 40 proc. uprawnionych pracowników zdecydowało się zostać w PPK. Co ważne, blisko 60 proc. musiało aktywnie wystąpić przeciwko temu. To jest niesłychane - podsumowuje Marek Belka.

"Trzynastka" to tylko plaster

Jednymi z najważniejszych zapowiedzi kampanijnych PiS przed wyborami były wypłaty 13. i 14. emerytur. Dosyć szybko nowy rząd zderzył się z rzeczywistością i musi modyfikować swoje plany. M.in. w związku z brakiem pieniędzy w budżecie trzynastka trafi na konta emerytów z opóźnieniem. Zamiast w marcu, mówi się już o maju lub czerwcu.

Kontrowersje wzbudza też kwestia sfinansowania "trzynastek". Miałyby posłużyć temu środki z funduszu przeznaczonego na wsparcie osób niepełnosprawnych. Co ciekawe, nawet do tego funduszu konieczna byłaby pożyczka z Funduszu Rezerwy Demograficznej.
          • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 18:59
            Były minister finansów, profesor Marek Belka wskazuje, że 13. czy 14. emerytura to tylko plaster, a rząd nie ma pomysłu na uzdrowienie systemu emerytalnego. To działania tylko doraźne, żeby przypodobać się emerytom. A pieniędzy i tak na to nie ma.

- W ZUS-ie tych pieniędzy na pewno nie ma. Zawsze można jednak zwiększyć deficyt budżetowy - podkreśla. Zwraca uwagę na inny, poważniejszy problem. Ostrzega, że zaczynamy coraz bardziej odczuwać fatalną z długofalowego punktu widzenia decyzję o obniżeniu wieku emerytalnego.
            • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 18:59
              Wskazuje, że mimo bardzo aktywnej polityki społecznej rządu PiS, w ostatnim czasie obserwuje się wzrost skrajnego ubóstwa w Polsce. Pokazują to najnowsze dane GUS. Wzrost jest na niewielkim poziomie, ale jednak.
              • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:00
                To zjawisko będzie się niestety pogłębiać - uważa profesor. Z jednej strony mamy bowiem 500+, które pomaga rodzinom wielodzietnym, z drugiej problem, który dopiero się nasili: nowe roczniki kobiet (po obniżce wieku emerytalnego), które będą przechodzić na emeryturę, będą dostawać bardzo niskie świadczenia. A, jak dodaje, "trzynastka" czy "czternastka" tego nie zmieni.
                • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:00
                  Ekonomiści szacują, że głodowa emerytura na poziomie świadczenia minimalnego (obecnie około 890 zł netto) czeka aż siedem na dziesięć dzisiejszych czterdziestolatek.

Z danych GUS wynika, że spośród ok. 5,7 mln polskich emerytów już 227 tys. dostaje już teraz wypłatę poniżej ustawowego minimum. W dodatku ich liczba dynamicznie rośnie - w ciągu ostatnich ośmiu lat dziewięciokrotnie. Aż 85 proc. emerytów ze świadczeniem poniżej minimum stanowią panie.
                  • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:01
                    BenI tak kobiety dostają zawyżone emerytury kosztem dłużej pracujących mężczyzn, którzy też albo nie dożywają albo umierają bardzo szybko na emeryturze. Skoro pieniądze nie są dziedziczone z Zusu to gdzie one są!? Odpowiedź -> PRZYWILEJE zarówno dla kobiet, górników policjantów sędziów itd. I to że dla policjantów emerytury nie są wypłacane z Zusu to tylko kreatywna księgowość bo do ZUSu dopłaca państwo jak i do MSWIa także my im fundujemy szybkie fajne emeryturki! Ile to jest papierkowej roboty? Mnóstwo którą każdy policjant po 50 móglby robić, ale po co, on zmęczony, niech do 65 tyrają ludzie w budowlance np.
                    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:01
                      Bolo. Emer.Mądrze napisane tylko w mediach pokazują ekspertów którzy straszą jaki to ZUS biedny że trzeba dłużej pracować ale nigdy nie usłyszałem o przywilejach nie placonych składach a pobieranych wysokich odpraw i wczesnych emerytur.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:08
      Turcja szantażuje NATO. Polska dostanie rykoszetem
      Turcja zablokuje zatwierdzenie NATO-wskich planów obrony Polski, jeśli bojówki syryjskich Kurdów nie zostaną uznane za organizację terrorystyczną. - To zagrywka skierowana przeciwko Ale dostaje się nam, bo to wygodny cel - komentuje płk Piotr Łukasiewicz, były dyplomata.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:09
        Tureckie ultimatum zaskoczyło wielu dyplomatów w NATO, przygotowujących się do szczytu NATO w Londynie i 70. rocznicy istnienia sojuszu. Jak donosi Reuters, przedstawiciele Ankary postawili sprawę jasno: Turcja nie podpisze się pod przygotowanymi już planami obrony wschodniej flanki NATO na wypadek, jeśli Sojusz de facto nie przyzna Turcji racji w jej interwencji przeciwko kurdyjskim bojówkom w Syrii.

Turcja chce, by państwa NATO uznały Powszechne Jednostki Ochrony za organizację terrorystyczną. Argumentuje, że YPG -siła, która w największym stopniu przyczyniła się do zniszczenia kalifatu ISIS w Syrii - to syryjska odnoga Partii Pracujących Kurdystanu. Ani polski, ani turecki MSZ nie odpowiedział na pytania w tej sprawie. Wiadomo jednak, że ruch Turcji wywołał po stronie polskiej oburzenie.
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:10
          Nie wiemy do końca, o które plany chodzi. Czy chodzi o realizacje postanowień wzmocnienia wschodniej flanki NATO z poprzednich szczytów, czy o tzw. plany ewentualnościowe, które są absolutną podstawą. Z pewnością jednak Turcja chce się w ten sposób odegrać na Francji i Wielkiej Brytanii, które krytykują jej politykę w Syrii - mówi WP płk Piotr Łukasiewicz, ekspert ds. bezpieczeństwa i były ambasador RP w Afganistanie. - Ankara wybrała sobie na cel plany wobec Polski, bo jest to dostatecznie "łagodny" ruch, by nie podważać fundamentów NATO, ale jednocześnie wystarczająco medialny, by wywołać efekt. Niestety, to pokazuje też trochę jaką wagę mają polskie interesy - dodaje.
            Manewr Ankary dodatkowo psuje już i tak bardzo napiętą atmosferę przed szczytem NATO 3-4 grudnia w Londynie. Spotkanie, które miało uświetnić 70. rocznicę powstania sojuszu, może w praktyce tylko naświetlić podziały wewnątrz organizacji.
              Przed turecką interwencją, wielkie kontrowersje na temat przyszłości Sojuszu wywołał prezydent Francji Emmanuel Macron, który w wywiadzie dla tygodnika "The Economist" ogłosił, że NATO jest w stanie "śmierci mózgowej". Głównym obiektem krytyki Macrona - obok Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa - była właśnie Turcja i jej postawa w Syrii, sprzeczna z interesami Sojuszu. Francuz stwierdził też, że nie wie, czy artykuł V Paktu Północnoatlantyckiego - fundament Sojuszu - nadal obowiązuje.

- Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze niepewność wokół tego, co powie Trump, którego stosunek sceptyczne podejście do NATO jest znane. Zapowiada się, że to będzie taki szczyt, który wszyscy będą chcieli tylko przeżyć. I sukcesem będzie, jeśli nie dojdzie tam do żadnej awantury - mówi Łukasiewicz.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:28
      Synoptycy zapowiadają zbliżający się atak zimy. Już w najbliższy weekend niemal cała Polska pokryje się śniegiem. Ochłodzenie potrwa kilka dni. Zbliżający się styczeń może okazać się z kolei najchłodniejszym od 30 lat.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:29
        Minusowa temperatura pojawi się na termometrach wraz z początkiem grudnia. Pierwszy śnieg, który ma spaść za kilka dni, utrzyma się przez niemal tydzień, do 5-6 grudnia. W regionach podgórskich grubość pokrywy śnieżnej wyniesie ok. 10 cm, a w większości kraju do 8 cm.

Meteorolodzy serwisu MeteoGroup Polska przeanalizowali mapki z modelu ECMWF. Wykazują one, że po chwilowym ociepleniu nastąpi spory spadek ciepła i na dobre rozpocznie się zima. "Od soboty zrobi się wyraźnie chłodniej - wróci nocny mróz, a temperatury w dzień będą wzrastać niewiele powyżej 0 st. C. Poza tym spadnie śnieg! Zima coraz bliżej!" - napisali analitycy
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:29
          W zeszłym roku grudniowa pogoda bardziej przypominała jesienną niż zimową. Pierwszy śnieg, poza regionami górskimi, spadł wówczas w Polsce dopiero w drugiej połowie miesiąca. Zima zaatakuje nie tylko nasz kraj - śnieg pojawi się również u naszych sąsiadów: Słowaków i Czechów, a na Ukrainie grubość stałej pokrywy śniegu osiągnie nawet 20 cm.

Wielu ekscytuje się nadchodzącą zimą 30-lecia. Temperatura powietrza jednak w ostatnim miesiącu roku w Polsce będzie się mieścić w przedziale od -2 do 2 st. C., ale będzie więcej opadów.

Z kolei to zbliżający się styczeń może być najchłodniejszy od 30 lat. Nie wszyscy są tu jednak zgodni, że tak rzeczywiście będzie.
          • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:30
            Kachelmann zajmujący się zjawiskami pogodowymi w Szwajcarii i krajach niemieckojęzycznych. uważa, że teoria o zimie trzydziestolecia, delikatnie mówiąc, mija się z prawdą.

"Kanał Weather Channel przewiduje rekordową zimę w Europie ze względu na brak aktywności słonecznej. My, Europejczycy, mamy ubaw z wyścigu o najbardziej skrajną prognozę pogody" - napisał Jörg Kachelmann na Twitterze, odwołując się do dwóch popularnych serwisów pogodowych: The Weather Channel i AccuWeather. "Wszyscy jesteście do niczego" - skwitował.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:33
      Aquafilling - niebezpieczna metoda powiększania piersi. Ofiarami jest nawet 6 tys. kobiet

Byłam jedną nogą na tamtym świecie - wyznaje jedna z kobiet, które zdecydowały się na zabieg powiększania biustu z użyciem preparatu Aquafilling. Produkt został zawieszony w dystrybucji na terenie Polski, ale zdążył wyrządzić wiele szkód. Jak mówi dr Marek Szczyt w rozmowie z WP ABC Zdrowie, rekordzistka miała 11 operacji usuwania Auqafilling.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:40
      Radny pomorski PiS Karol Guzikiewicz złożył w środę w delegaturze CBA w Gdańsku zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez marszałka Senatu. Samorządowiec dostał maila, w którym mieszkanka Szczecina twierdzi, że Tomasz Grodzki jako lekarz wziął w 2009 r. łapówkę za operację.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-radny-pis-donosi-do-cba-w-sprawie-marszalka-senatu,nId,3357759#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:40
        Donsze- 15 min temu
        Że na podstawie tego co z Ojczyzną zrobił Kaczyński istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyjął łapówkę od Putina.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-radny-pis-donosi-do-cba-w-sprawie-marszalka-senatu,nId,3357759#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:43
          Marek Suski, Jarosław Zieliński i Marek Kuchciński to tylko niektórzy czołowi działacze PiS, którzy w ostatnim czasie stracili ważne posady. - Dopadł ich gniew prezesa - zdradza w rozmowie z dziennikarzami jeden z posłów partii rządzącej.
          • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:43
            Marek Suski od 2017 roku pełnił funkcję szefa gabinetu politycznego prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego. Ostatnio stracił tę posadę i wrócił do pracy w parlamencie Powód? "Nieoficjalnie mówi się o tym, że Morawiecki nie był w stanie znieść jego specyficznego sposobu bycia" - pisze "Super Express".

Sam zainteresowany nie chce zdradzać szczegółów odejścia z KPRM. - Nie będę tego komentował. Rozstaliśmy się w zgodzie, jestem na wypowiedzeniu – podkreśla.
            • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:44
              Przypomnijmy, że Marek Suski to wieloletni współpracownik prezesa PiS. Co ważne, w ostatnim czasie intratne stanowiska utracili także inni politycy znający się z Jarosławem Kaczyńskim jeszcze z czasów Porozumienia Centrum - w tym m.in. były marszałek Sejmu Marek Kuchciński oraz pełniący funkcję wiceministra spraw wewnętrznych i administracji Jarosław Zieliński.

- Dopadł ich gniew prezesa - mówi anonimowo gazecie działacz Prawa i Sprawiedliwości. Podkreśla, że wszyscy trzej ciążyli partii wizerunkowo.

Ze względu na to, że teraz Suski i Zieliński podjęli się niżej płatnej pracy, przez trzy miesiące przysługuje im tzw. dodatek wyrównawczy do pensji.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 19:51
      Lwów kres legendy. „... to legendarni obrońcy Lwowa #OrlętaLwowskie wraz z żołnierzami odsieczy, która przybyła z Krakowa i Przemyśla, stanowili podstawową grupę inicjatorów i sprawców pogromu. To oni rozpoczęli rabunki, gwałty i morderstwa w lwowskiej dzielnicy zamieszkałej przez ok. 70 000 Żydów we wczesnych godzinach porannych 22 listopada 1918 roku.
      RAPORT napisany we Lwowie w dniu 18 lutego 1918 roku na Górze Straceń. Dotyczy sytuacji we Lwowie w czasie wydarzeń polsko - ukraińsko - żydowskich. Raport podpisał porucznik #RomanAbraham /1891 - 1976/, późniejszy generał.
      #PogromLwowski, (1918) ludności żydowskiej we Lwowie między 22 a 24 listopada 1918 roku. Zostały wywołane przez część polskich żołnierzy, a także cywilów, prawdopodobnie chcących wziąć odwet na Żydach oskarżanych o wspieranie wojsk ukraińskich.
      Punktem zwrotnym był 22 listopada 1918, kiedy to podczas świętowania zdobycia Ratusza przez Polaków, żołnierze por. #RomanAbraham uderzyli na sklep jubilerski Zippera, znajdujący się w kamienicy na rogu Rynku i ul. Szewskiej. Atak na sklep Zippera stał się idealnym detonatorem pogromu dla gromadzących się na Rynku Lwowian.
      Pogrom został opisany m.in. w „The New York Times”, czy w „Berliner Tageblatt”, na łamach którego 27 listopada podano informację o 600 zabitych Żydach, opierając swoje doniesienia na informacjach „naocznych świadków”. W „The New York Times” opisano także masakrę w Pińsku z kwietnia 1919.
      Co ciekawe polska prasa drukowana milczała na swoich łamach o pogromie lwowskim lub próbowała go wybielać, jedynym pozytywnym wyjątkiem był artykuł pod tytułem „Lwowski pogrom” Andrzeja Struga z dnia 6 grudnia 1918 roku zamieszczony na pierwszej stronie „Robotnika”, w którym pisał m.in.: „Jakby za wzajemną umową milczą wszyscy, którzy mają coś o tym do powiedzenia. Ludzie przebywający ze Lwowa nie radzi wspominać o pogromie. Prasa galicyjska ukrywa prawdę, prasa warszawska milczy. I opinia polska dotychczas nie zna strasznej prawdy! Czy to wstyd naszego sumienia? Czy jakaś straszna obojętność? Może wstyd przed światem, przed Europą?”.
      Pogromy, do których doszło w owym czasie na ziemiach zamieszkiwanych przez Polaków były jedną z przyczyn nacisków na delegację polską na konferencji pokojowej w Paryżu, aby Polska zagwarantowała prawa mniejszości, podpisując mały traktat wersalski 28 czerwca 1919.
      #RaportMorgenthaua - raport amerykańskiej misji rządowej mającej na celu zbadanie traktowania Żydów w Polsce, swoją nazwę wziął od nazwiska jednego z przewodniczących misji, Henry'ego Morgenthau Seniora.
      „Opowieść o pogromie listopadowym 1918 jest pierwszym obszernym studium poświęconym temu wydarzeniu, które w polskich opracowaniach historycznych jest albo całkowicie przemilczane, albo sprowadzane do fali rabunków dokonywanych głównie przez ukraińskich i żydowskich (!) bandytów oraz dezerterów z armii austriackiej w ogarniętym wojennym chaosem mieście.”
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:03
      Oficerowie Agencji Bezpieczeństwa odkryli, że służba była inwigilowana przez rosyjską Federalną Służbę Bezpieczeństwa. Raport z ich kontroli przepadł w centrali ABW na Rakowieckiej w Warszawie. Oni sami stracili pracę. Z ustaleń prokuratury, do których dotarliśmy wynika, że zaniedbań dopuścił się Piotr Pogonowski, obecny szef ABW. Ślady ukrywania dowodów w sprawie rosyjskiej inwigilacji prowadzą też do biura ministra koordynatora Mariusza Kamińskiego. Ani Prokuratura (Wydział Zamiejscowy Prokuratury Krajowej w Białymstoku), ani ABW, ani rzecznik ministra koordynatora ds. służb specjalnych Stanisław Żaryn nie odpowiedzieli na nasze pytania.

To może być jeden z największych skandali związanych z polskimi służbami specjalnymi. Historia dotyczy szczytu rządów PO-PSL. Swój finał ma jednak teraz. Grupa oficerów FSB pod płaszczykiem wspólnej operacji specjalnej w 2012 roku rozpracowała trzy delegatury Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Gdańsku, Olszynie i Białymstoku. Wszystkie odpowiadają za osłonę kontrwywiadowczą na kierunku wschodnim. Wszystkie są okiem w głowie rosyjskiej FSB. Skandal wykryto w 2016 roku, już po przejęciu władzy przez PiS. Dokumenty z kontroli trafiły do centrali ABW przy ul. Rakowieckiej w Warszawie. To co zdarzyło się później, jest trudne do wytłumaczenia. Oficerowie, którzy wykryli skandal zostali zmuszeni do odejścia z ABW. Raport z ich kontroli został ukryty a ślady ich pracy w Olsztynie zniszczono. Komu zależało ukryciu skandalu? Wszystko wskazuje na szefa ABW – płk Piotra Pogonowskiego, protegowanego Mariusza Kamińskiego.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:04
        Historia zaczyna się 29 maja 2012 roku. Wówczas do Obwodu Kaliningradzkiego jedzie delegacja polskiej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Tam spotyka się z przedstawicielami Federalnego Służby Bezpieczeństwa Rosji. Takie spotkania nie były niczym nadzwyczajnym. To jednak miało niespodziewany przebieg. Podczas rozmowy oficerowie FSB informują przedstawicieli naszego kontrwywiadu, że wykryli dużą grupę przestępczą działającą na granicy Polski i Rosji. Proszą Polaków o wspólną operację specjalną w ramach, której miała powstać specjalna grupa ABW i FSB. Oficjalnie zgodę na taką akcję powinien dać premier – wtedy był nim Donald Tusk. Jak było tym razem. 13 lipca 2012 roku do z centrali ABW w Warszawie wysłano do jej delegatury w Olsztynie szyfrofaks w którym nakazano współpracę z rosyjskim kontrwywiadem.

Delegatura ABW w Olsztynie rozpoczęła rozpracowanie wskazanej przez Rosjan grupę przestępczą. Co się działo dalej? Wiadomo na pewno, że przedstawiciele FSB bywali na terenie Polski w trzech delegaturach: Olsztynie, Gdańsku i Białymstoku. Wszystkie są kluczowe jeśli chodzi o osłonę kontrwywiadowczą na kierunku wschodnim.
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:05
          Po kilku miesiącach okazało się, że żadnej grupy przestępczej nie było. A współpraca posłużyła FSB do rozpracowania delegatur ABW. To co się wydarzyło w 2012 roku opisano w notatce nr OL– PF – 20804/2016 z 14 lipca 2016 r. Z dokumentu wynika wprost, że Rosjanie pod pozorem współpracy rozpracowali ABW, głównie delegaturę w Olsztynie, która nastawiona jest na zabezpieczenie działań Rosjan.

Mało tego. Rosjanie pozorując współpracę de facto rozpracowali delegaturę ABW w Olsztynie. Poznali jej technikę czy możliwości operacyjne, po czym nie pilnowani przez nikogo pojechali do Rosji i ślad po nich zaginął.

W ABW niszczono dokumenty

W czerwcu 2016 roku na polecenie zastępcy dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa oraz naczelnika wydziału II M powstało opracowanie tego co działo się w Olsztynie, Gdańsku i Białymstoku w 2012 roku. Dokument opracowała dwójka oficerów ABW z Olsztyna. Jeszcze latem 2016 roku opis działań FSB na terenie Polski trafił na biurko Piotra Pogonowskiego, szefa ABW. Wtedy też zaczęły się dziać rzeczy dziwne.

– Zaczęto niszczyć dokumenty, które wskazywałyby, że ABW została nielegalnie rozpracowana przez FSB. Czyszczono wszystkie informacje na temat współpracy z 2012 roku. Wyglądało to, jak klasyczne chowanie sprawy pod dywan. Robiono to na polecenie centrali. Nie mam jednak wiedzy, kto kazał zniszczyć dowody – opowiada oficer ABW. Niszczona dokumentacja miała sygnaturę KE X000073075.
          • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:06
            Na tym jednak nie koniec. Dwójka oficerów ABW z Olsztyna, która wykryła sprawę z FSB została zmuszona do odejścia ze służby.

W 2017 roku zdesperowani oficerowie ABW prosili o pomoc Marka Opiołę, szefa sejmowej speckomisji i Antoniego Macierewicza, wtedy Ministra Oborny Narodowej. Nic nie wskórali. Opioła nie skierował sprawy na posiedzenie speckomisji. Macierewicz historią z Olsztyna zajął się dopiero w styczniu 2018 roku, kiedy nie był już ministrem, a historię z FSB opisał portal tvp.info. Autor tego tekstu, dziennikarz Mariusz Kowalewski został następnie pod koniec 2018 r. wyrzucony z pracy. Szefowie Telewizyjnej Agencji Informacyjnej każąc mu złożyć wypowiedzenie wprost wskazywali, że polecenie wyrzucenia go z pracy wyszło od koordynatora ds. służb specjalnych Mariusza Kamińskiego.

Były minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz po publikacji TVP złożył doniesienie do prokuratury. Domagał się w nim…. ściągania dziennikarzy za ujawnienie tajemnicy państwowej.
            • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:06
              Śledztwo wszczął w tej sprawie Zamiejscowy Wydział Prokuratury Krajowej w Białymstoku. Śledczy przesłuchali oficerów ABW z Olsztyna. Również tych, którzy wykryli sprawę FSB. Ich zeznania są wstrząsające. Wynika z nich wprost, że sprawę zatuszowania inwigilacji FSB nakazał szef ABW Piotr Pogonowski. Po co to zrobił?

– Można mówić wprost, że doszło co najmniej do przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków służbowych – mówił nam prokurator znający akta.

Chodzi o to, że latem 2016 roku Pogonowski otrzymał dokumentację dotyczącą Olsztyna. Pokazał ją koordynatorom Mariuszowi Kamińskiemu i Maciejowi Wąsikowi. – Powinien też złożyć zawiadomienie do prokuratury. Z dokumentu wynikało wprost, że doszło do przestępstwa – dodaje prokurator.
              • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:07
                Szef ABW zawiadomienia jednak nie złożył. Zamiast tego kazał zwolnić dwóję oficerów ABW, która znalazła sprawę rozpracowania polskiego kontrwywiadu przez FSB. – Powiem, że wygląda to przynajmniej dziwnie. Mówiąc wprost, szef ABW ukręcił sprawie łeb. Zrobił to po spotkaniu z koordynatorem ds. służb – mówi nasz rozmówca z prokuratury.

Na tym jednak nie koniec.

Kiedy prokuratura wszczęła śledztwo centrala ABW robiła wszystko by nie przekazać żądanych przez śledczych dokumentów. – Robiono różne sztuczki. A to przesyłano nie ten dokument, a to informacje, że szukają tego co chce prokuratura. Ostatecznie prokuratura uzyskała część dokumentacji, ale ona plus zeznania oficerów ABW wystarczy by postawić zarzuty szefowi ABW – mówi prokurator.

Śledztwo trwa już ponad półtora roku. Zarzutów jednak nikomu nie podstawiono. Dlaczego?

Oficjalnie z Prokuratury Krajowej trudno się cokolwiek dowiedzieć. Śledczy oficjalnie milczą, a nieoficjalnie mówią, że postępowanie jest tajne, dotyczy bezpieczeństwa państwa i że nie będą udzielać żadnych informacji.

Jan Piński, Tomasz Szewjgiert

Fragment biografii Kamiński, która ukaże się w październiku.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:21
      Mariusz Kamiński stara się tworzyć wokół swojej osoby nimb zasłużonego opozycjonisty. Twardego gracza, który nie szedł na żadne kompromisy z komunistami. Podkreśla swoje członkostwo w Niezależnym Związku Studentów i fakt, że był członkiem tajnego zarządu NZS na Uniwersytecie Warszawskim. Biografia Kamińskiego kryje jednak wstydliwe tajemnice, które dopiero niedawno stały się jawne za sprawą odtajnienia dokumentów przez Instytut Pamięci Narodowej. Dlaczego Kamiński, uchodzący za czołowego krytyka III RP po 1990 r., publicznie walczący z postkomunizmem w ramach Ligi Republikańskiej był przez tą III RP chroniony?

W kwietniu 1981 r. Kamiński wraz z kolegą napisali antysowieckie napisy na pomniku żołnierzy sowieckich: „śmierć Sowietom”, „Katyń pomścimy”, „precz z komuną”, „Katyń pomścimy. SGKG samgrupa konsp. „Gniew”.
        Zeznając w tej sprawie 15 lipca 1981 r., niespełna 16-letni Kamiński (urodził się 25 września 1965 r.) złamał się i zaczął sypać. Wskazał milicjantom, że na początku kwietnia zadzwonił do niego dawny kolega ze szkoły podstawowej Dariusz Kubiak, który miał mu zaproponować udział w „nielegalnej organizacji konspiracyjnej, która negowałaby obecną rzeczywistość i propagowała działalność antysocjalistyczną i antyradziecką”. Kamiński zdradził, że wspólnie założyli SGKG, czyli Samodzielną Grupę Konspiracyjną „Gniew”. A także opisał z detalami przebieg akcji malowania napisów w nocy z 11 na 12 kwietnia 1981 r. Kamiński przyznał się także i opisał jak wspólnie dokonywali kolejnych napisów m.in. przerabiając tablicę z nazwami miejscowości z Kąty na Katyń. Zeznał również o wspólnej kradzieży czerwonej flagi z budynku komitetu Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. 30 kwietnia obu konspiratorów przyłapał patrol milicji. Udało im się uciec i na tym miała zakończyć się ich przygoda z konspiracją. Milicja jednak dotarła do nich na początku lipca i dzięki zeznaniom Kamińskiego ukarała obu młodych konspiratorów.
          Ta historia nie byłaby może ciekawa, gdyby nie fakt iż tworząc Instytut Pamięci Narodowej ktoś postanowił ją schować. Zastanawia także fakt szczupłości pozostałych materiałów komunistycznej bezpieki na temat Mariusza Kamińskiego. Jeżeli ktoś jako nastolatek został zauważony jako konspirator i krytyk komunizmu, a później na studiach kontynuował konspiracyjną działalność, to był zwykle bardzo mocno inwigilowany. Dodatkowo załamanie się w śledztwie w 1981 r. Kamińskiego doskonale rokowało do dalszych rozmów werbunkowych. Przecież przeciek z zeznania, w których wydał kolegę konspiratora do działaczy NSZ zakończyłby jego karierę we władzach tej organizacji, albo przynajmniej mocno ograniczył wpływy. Tymczasem śladem dalszego zainteresowania się bezpieki Mariuszem Kamińskim jest zapis w dzienniku Wojewódzkiej Sieci Agenturalnej o kryptonimie „Marek”.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 20:57
      https://scontent-atl3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/78157587_2575015176063437_2846879030173499392_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ohc=qRBD57KW5QMAQkvcngdBwUc4MJM535gD2dINXliTk_1CJjmpdmL0YB0mQ&_nc_ht=scontent-atl3-1.xx&oh=febbbb701f83948a3d0a1e34aa3074d9&oe=5E772D49
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 21:05
      https://pbs.twimg.com/media/EKWRAwdW4AEvgij?format=png&name=small
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.19, 21:15
      Szarpanina w Sejmie. Chcą reakcji komendanta Straży Marszałkowskiej
      Po burzliwym posiedzeniu Komisji ds. Kontroli Państwowej ws. wiceszefów NIK emocje przeniosły się na sejmowy korytarz. Poseł Koalicji Obywatelskiej Sławomir Nitras, który domagał się wyjaśnień od wychodzącego z sali Mariana Banasia, oskarża osobę ochraniającą prezesa NIK. - Przepychał mnie, próbował usunąć z drogi jakiś dryblas - relacjonuje w rozmowie z WP Nitras. - Doszło do dziwnej sytuacji, bo Straż Marszałkowska nie zareagowała, choć powinna chronić posłów - mówi parlamentarzysta opozycji. Jego klubowy kolega Michał Szczerba żąda wyjaśnień od przełożonych strażników. - Nie może być tak, że Straż Marszałkowska służy do ochrony prezesa NIK. To skandal - uważa Szczerba.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.11.19, 05:38

- Zrezygnowałem z dotychczasowej funkcji w resorcie, by objąć mandat poselski, którego nie może objąć podsekretarz stanu - poinformował były wiceszef Ministerstwa Sprawiedliwości Marcin Warchoł, dodając, że nie ma żadnej wiedzy o tym, czy będzie powołany na pełnomocnika rządu ds. praw człowieka.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-marcin-warchol-zrezygnowalem-z-funkcji-wiceszefa-ms-by-objac,nId,3357827#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.11.19, 18:29
      https://scontent-atl3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/78726758_10214124329613804_5897376773313658880_n.jpg?_nc_cat=110&efg=eyJpIjoibCJ9&_nc_ohc=Fy2-gCjGRnYAQlqo2iUI8qUIknOEh12m92tvVnQLta2rYUcv0S2wbfR9A&_nc_ht=scontent-atl3-1.xx&oh=ea90847b76adbd8f514d30d80be220ca&oe=5E8182E1
      • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.11.19, 18:33
        Wysłany: Dzisiaj 18:31 ... Z netu
        Jedni ludzie wierzą, że po śmierci będą mieszkać w chmurach - ich sprawa.
        Inni wierzą, że po śmierci odrodzą się jako wiewiórka - ich sprawa.
        Są też tacy, którzy wierzą, że przed śmiercią dostaną jakąkolwiek emeryturę - to są dopiero idioci!
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 03:31
      UDOSTĘPNIJ
      KOMENTUJ (5164)
      Podczas czwartkowego spotkania prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego i wiceprezesa partii Mariusza Kamińskiego z prezesem NIK Marianem Banasiem zostało wyrażone oczekiwanie, aby szef NIK podał się do dymisji - poinformowała rzeczniczka PiS Anita Czerwińska

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-jaroslaw-kaczynski-spotkal-sie-z-marianem-banasiem-oczekuje-,nId,3359679#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
      • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 03:33
        Co ujawnił TVN
        We wrześniu TVN w programie "Superwizjer" podał, że Marian Banaś wpisał do oświadczenia majątkowego m.in. kamienicę w Krakowie, gdzie mieścił się pensjonat oferujący pokoje na godziny, i że wynajem kamienicy o powierzchni 400 mkw. i dwóch mniejszych, miał przynosić rocznie 65,7 tys. zł dochodu. Według "Superwizjera" Banaś zaniżył w oświadczeniach dochody z wynajmu kamienicy w Krakowie, mowa była także o powiązaniach ze stręczycielami.
        Pod koniec września Banaś udał się na urlop bezpłatny do czasu zakończenia postępowania kontrolnego CBA w sprawie jego oświadczeń majątkowych. Szef NIK oświadczył też wówczas, że nie zarządzał pokazanym w materiale "Superwizjera" hotelem, obecnie nie jest właścicielem nieruchomości, a materiał TVN odbiera "jako próbę manipulacji, szkalowania i podważania dobrego imienia". Pozwał TVN SA i autora materiału Bertolda Kittela, żądając przeprosin, sprostowania i wpłaty na cel społeczny.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-jaroslaw-kaczynski-spotkal-sie-z-marianem-banasiem-oczekuje-,nId,3359679#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
        • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 03:33
          Kontrola CBA
          CBA poinformowało 16 października, że zakończyło trwającą od kwietnia kontrolę oświadczeń majątkowych Banasia, szczegółów jednak nie ujawniło. Dzień później Banaś w oświadczeniu przekazanym PAP poinformował, że 16 października zakończył urlop bezpłatny i przystąpił do wykonywania obowiązków w NIK. Pod koniec października jego pismo z uwagami do zastrzeżeń CBA po kontroli jego oświadczeń majątkowych trafiło do Biura.
          Prokuratura Regionalna w Białymstoku prowadzi postępowanie sprawdzające, związane z zawiadomieniem złożonym przez posłów opozycji w sprawie domniemanego zaniżania podatków przez Mariana Banasia. We wtorek przesłuchany został w charakterze świadka - osoby składającej zawiadomienie poseł Koalicji Obywatelskiej, rzecznik PO Jan Grabiec. Na razie nie ma decyzji, czy wszczęte będzie śledztwo w tej sprawie, prokuratura wciąż zbiera i analizuje materiały.
          Dzień wcześniej do prokuratury wpłynęło również zawiadomienie od Generalnego Inspektora Informacji Finansowej. "To zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa łączy się podmiotowo i przedmiotowo z tym postępowaniem, natomiast ilu osób dotyczy i kogo, na tym etapie, bardzo wstępnym, nie wolno mi o tym mówić ze względu na dobro postępowania" - mówił wtedy PAP rzecznik białostockiej prokuratury Paweł Sawoń.
          Prokuratura zwróciła się też do CBA o materiały z ich kontroli oświadczeń majątkowych.

• mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 03:34
            Lewica chce upublicznienia raportu
            Posłowie Lewicy zwrócili się w czwartek z wnioskiem do premiera Mateusza Morawieckiego o upublicznienie raportu Centralnego Biura Antykorupcyjnego dotyczącego prezesa Najwyższej Izby Kontroli Mariana Banasia.
            O złożeniu wniosku poinformował na briefingu prasowym przewodniczący klubu Lewicy Krzysztof Gawkowski.
            "Aby ta woda, która wokół pana Banasia robi się coraz bardziej mętna, była naprawdę przejrzysta, musimy poznać, jakie są zarzuty wobec pana prezesa. Marian Banaś nie chce ich przedstawić, PiS broni swojego byłego polityka za wszelką cenę, ale można odnieść wrażenie, że dzisiaj traci na tym Polska, jej reputacja, a instytucja powołana do kontrolowania i nadzorowania najważniejszych instytucji w państwie jest kierowana przez człowieka, który może okazać się, że jest przestępcą" - mówił Gawkowski.
            Polityk ocenił, że do dziś opinia publiczna nie dowiedziała się, czy Marian Banaś jest "przejrzysty", a jego przeszłość nie wpływa na podejmowane decyzje i pozwala mu pełnić najważniejsze funkcje państwowe. "Z informacji, które docierają do opinii publicznej od kilku tygodni, jasno wynika, że pan Marian Banaś ma za sobą niejasne interesy" - powiedział Gawkowski.

• mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 03:36
              Przepraszam, a pan poseł Jarosław Kaczyński to kto ? Pierwsze słyszę! Komisja sejmowa wzywała p. Banasia, a on wyznaczał termin. Pan poseł Jarosław go wezwał, to zaraz się pojawił, pomimo że ma szczególną ochronę prawną, jako rządzący Najwyższą Izbą Kontroli. Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że żyjemy w JEDNOOSOBOWEJ DYKTATURZE

• mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 15:20
      https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/77000781_2707979815914868_2722688813859078144_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ohc=Tg5c11UcKBMAQlnr9thixHxZnpD5WwdIc8jTMT83ilYVL6BkPZjtdTA1Q&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=76111faee1fc9b2bffc5a04a3cbbc310&oe=5E8C4267
      • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 15:22
        https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/76751436_563528281131334_4669366733427965952_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=-DMpz0qjOusAQlqmifMm60VVcHi8v1ptQ01ola3TlBDnULo1ejOOvaKxg&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=4c3b1026438b6a2ee6c46fcd2676533a&oe=5E748D34
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 15:25
      FACEBOOK | 0
      TWITTER
      KOPIUJ LINK
      "W związku z pojawiającymi się informacjami, jakoby Prezes NIK złożył dymisję z zajmowanego stanowiska informujemy, że decyzja taka nie zapadła" - napisała Najwyższa Izba Kontroli w oświadczeniu opublikowanym na jej stronie
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 15:37
      Wczoraj, 28 listopada (15:39)
      O tym, że nie wszystkie wyprzedaże to prawdziwe okazje, wiadomo nie od dziś. Bywa, że w najgorętszych okresach w roku sklepy na krótki czas podnoszą ceny, aby zaraz potem – na fali rzekomych obniżek i promocji – przywrócić je do pierwotnego poziomu. I choć praktyka nie jest nowa, a eksperci z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów znają ją aż za dobrze, to wielu przedsiębiorców nadal próbuje na niej zarabiać

Czytaj więcej na epolacy.interia.pl/bezpieczenstwo-w-sieci/news-black-friday-i-bezpieczne-zakupy-w-internecie-jak-nie-dac-si,nId,3359516#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:24
      Szef NIK Marian Banaś będzie musiał wytłumaczyć się przed śledczymi ze swoich oświadczeń majątkowych. CBA doszukało się w nich nieprawidłowości.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:25
        Lista zarzutów jest długa. CBA podejrzewa szefa NIK o złożenie nieprawdziwych oświadczeń majątkowych, zatajenie faktycznego stanu majątkowego oraz nieudokumentowanych źródeł dochodu.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:30
      kac:
      Jak bardzo skorumpowane jest Państwo skoro gangster na państwowej posadzie jest nie do ruszenia??? Co robi w rządzie niejaki Kamiński??? Wszyscy, którzy gratulowali banasiowi awansu na szefa NIK powinni siedzieć!!! Na czele z Kamińskim, Morawieckim, Dudą i Zerem!!!
    • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:36
      Oczekiwania kierownictwa partii rządzącej są jasne: Marian Banaś ma zrezygnować z fotela szefa NIK. – Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, trzeba się będzie zastanowić nad zmianą przepisów – powiedział Interii Wojciech Szarama z PiS, przewodniczący sejmowej komisji ds. kontroli państwowej. Rzecznik rządu przekazał nam, że premier Mateusz Morawiecki również oczekuje odejścia prezesa NIK. - Myślę, że Banaś poda się do dymisji - powiedział dziennikarzom sam Morawiecki. Jak dodał, obóz władzy ma również "plan B".

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/autor/jakub-szczepanski/news-jak-pis-zamierza-usunac-mariana-banasia-ze-stanowiska,nId,3361200#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:37
        Zmiana stanowiska PiS w kwestii Mariana Banasia wynika z treści raportu, który przygotowało CBA. Konkluzje wynikające z raportu przekonały premiera, że zwrócenie się o dymisję szefa NIK jest właściwe - przekazał Piotr Müller, rzecznik rządu.

Coraz liczniejsze zastrzeżenia dotyczące majątku, domniemanych kontaktów z gangsterami czy grupy wyłudzającej VAT, która miała działać na terenie Ministerstwa Finansów rządzonego przez Banasia, dały wielu politykom do myślenia. W rozmowie z RMF FM Adam Lipiński, wiceprezes PiS opowiadał nawet, że zna "kilka magicznych sposobów" na pozbycie się szefa NIK. Nie chciał ich jednak zdradzać. Czy po wezwaniu Banasia do siedziby partii zechce uchylić rąbka tajemnicy?

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/autor/jakub-szczepanski/news-jak-pis-zamierza-usunac-mariana-banasia-ze-stanowiska,nId,3361200#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
        • jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:37
          Jednym ze sposobów, żeby Marian Banaś zrezygnował, jest zaapelować, by sam się podał do dymisji. Myślę, że po tym apelu zrobi to. Jeśli odmówi, będziemy się zastanawiali, co dalej - poinformował Interię Lipiński. - Na pewno zamieszanie wokół pana Banasia nam nie służy. Dobrze by było, żeby zaproponował nam jakieś rozwiązanie - dodał. Podobnego zdania są inni politycy PiS, z którymi rozmawiamy. - Czekamy na odpowiedź pana Mariana Banasia, na razie nie możemy nic innego zrobić. Jednocześnie, w związku z przygotowanym raportem, właściwe organy państwowe będą podejmowały dalsze działania wynikające z przepisów prawa - usłyszeliśmy od Müllera.

• jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:38
            Jeszcze w środę sejmowa komisja ds. kontroli państwowej pozytywnie zaopiniowała wniosek, który na ręce Elżbiety Witek złożył Marian Banaś. Pani marszałek w błyskawicznym tempie zdecydowała się powołać na wiceprezesów NIK dwóch polityków związanych z PiS: Tadeusza Dziubę i Marka Opiołę. Obaj z rekomendacji Banasia. Już wówczas było wiadomo, że na biurku szefa rządu leży raport sporządzony przez CBA. Opozycja oskarżyła wówczas Mateusza Morawieckiego o opóźnianie sprawy.

- Premier wcale nie zwlekał, jeśli chodzi o przeczytanie raportu CBA dotyczącego Mariana Banasia. Prezes NIK niedawno odniósł się do dokumentu biura. Później trzeba było poczekać aż na jego stanowisko odpowie CBA. Dopiero wtedy można było mówić o tym, że raport stał się pełny - powiedział nam Müller. Warto przypomnieć, o zakończeniu wielomiesięcznej kontroli oświadczeń majątkowych Banasia, CBA poinformowało 16 października.

Jedno jest pewne: do tej pory z dokumentami nie zapoznali się nawet posłowie z sejmowej komisji ds. kontroli państwowej. - Informacja dotycząca raportu CBA o majątku Mariana Banasia powinna spłynąć do Komisji do Spraw Kontroli Państwowej, ale na razie jej nie ma - mówi Szarama, szef gremium. Przypomina o Krzysztofie Kwiatkowskim, poprzedniku Banasia oskarżanym o nadużycie władzy przy obsadzaniu stanowisk w NIK.

- Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, trzeba się będzie zastanowić nad zmianą przepisów. To już drugi przypadek: w przypadku Kwiatkowskiego był akt oskarżenia, na razie mamy informacje wskazujące, że być może doszło do czegoś niezgodnego z prawem. Liczymy na rozsądne podejście pana Banasia. Człowiek, który kieruje NIK, nie może być obciążony żadnymi zarzutami - usłyszeliśmy od przewodniczącego Szaramy.

Jak podaje Grzegorz Osiecki z "Dziennika Gazety Prawnej", w PiS pojawił się pomysł zmiany konstytucji do spółki z opozycją. Zmiana miałaby umożliwić odwołanie prezesa NIK większością kwalifikowaną.

• jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:38
              Politycy PiS cierpliwie czekają, aż Marian Banaś da im oficjalną odpowiedź. Nieoficjalnie mówi się, że szef NIK może wydać jakieś oświadczenie. Co jeśli faktycznie posłucha kolegów z partii i zrezygnuje z kierowania izbą? Kto miałby go zastąpić?

- Do czasu wyboru nowego szefa, pracami izby będzie kierował wiceprezes - uważa Wojciech Szarama. Który? - pytamy. - Sądzę, że powinno się to dokonać w konsultacji z marszałek Sejmu, która sprawuje pewien nadzór nad NIK. To ona powoływała wiceprezesów - odpowiada przewodniczący komisji. Dotychczas Elżbieta Witek powołała na wiceprezesów Małgorzatę Motylow (znaną m.in. dzięki znajomości z Martą Kaczyńską - red.), Tadeusza Dziubę oraz Marka Opiołę. Ten ostatni powiedział wcześniej Interii, że rozmowy na ten temat trwały "kilka miesięcy".

Wiadomo, że Marian Banaś stawił się w piątek do pracy w NIK. Chcieliśmy z nim porozmawiać, ale był akurat na spotkaniu. Jego współpracownicy nie potrafią odpowiedzieć na pytanie, czy zrezygnuje z piastowanego stanowiska: - To jest decyzja pana prezesa - powiedziała nam Ksenia Maćczak, rzecznik prasowy NIK.

• jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:39
                ~TKM- 4 min temu
                Ryba psuje się od głowy ! im się po prostu to należało no ale cóż ojciec o wszystkim decyduje

• jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Polska~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.19, 16:52
      666- Dzisiaj (13:43)
      Trzeba powołać Najwyższy Urząd Kontroli, przenieść tam wszystkich pracowników NIK, zostawić w NIK Banasia i sekretarkę i niech sobie tam urzęduje, a po 5 latach w kajdany. Oczywiście pozbawić NIK środków publicznych, kasa tylko na pensję Banasia i sekretarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka