Dodaj do ulubionych

Soda kalcylowana

20.02.20, 04:39
Zależy Ci na tym, by Twoje pranie było bielsze? Chcesz skuteczniej wywabiać plamy z ubrań, obrusów i innych tekstyliów, ale sięgając po naturalne, przyjazne środowisku składniki? Jeśli tak, dobrym rozwiązaniem będzie soda kalcynowana. Dowiedz się, czym jest, gdzie ją znaleźć i w jaki sposób wykorzystać.


--
Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
Obserwuj wątek
    • seremine Re: Soda kalcylowana 20.02.20, 04:40
      Soda kalcynowana to inaczej lekki węglan sodu. Wbrew temu, co myśli wiele osób, nie jest ona tym samym, co soda oczyszczona (wodorowęglan sodu). Różnica między nimi wynika zarówno z odmiennego składu chemicznego, jak i z innych właściwości. O ile soda oczyszczona dobrze sprawdza się np. w roli pochłaniacza nieprzyjemnych zapachów czy jako składnik płynu do mycia naczyń oraz do mycia okien, z praniem tkanin już sobie nie poradzi. W tym zadaniu pomoże właśnie soda

      --
      Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
      • seremine Re: Soda kalcylowana 20.02.20, 04:41
        Lekki węglan sodu:

        zmiękcza wodę,
        zwiększa efekt piorący – pomagając usunąć z ubrań np. trudniejsze plamy z tłuszczu,
        wzmacnia biel tkanin.
        Dlatego można go wykorzystać zarówno podczas namaczania wstępnego prania, jak i w charakterze dodatku do proszku do prania.

        Soda kalcynowana – jak ją uzyskać?

        Najprostszym rozwiązaniem jest zakup sody kalcynowanej – jest dostępna w wielu sklepach z produktami ekologicznymi, zwłaszcza z chemią domową przyjazną naturze. Można ją kupić w podobnej cenie jak zwykłą sodę oczyszczoną. Jest zatem bardzo tania, a jej zastosowanie pomoże Ci także obniżyć koszt prania oraz wykonywania innych prac domowych.

        Alternatywą jest samodzielne przygotowanie sody kalcynowanej z sody oczyszczonej. Aby to zrobić, musisz "wypiec" sodę oczyszczoną w piekarniku. Rozgrzej go do ok. 200 stopni, wysyp sodę oczyszczoną na blachę i włóż do rozgrzanego pieca na ok. 60 minut. Po tym czasie biały proszek zmieni swoją konsystencję oraz właściwości.

        --
        Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka