jutta_t Re: Ukraina…Rosja 15.02.24, 19:02 Zaufanie do prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego spadło do 60 proc. - wynika z sondażu kijowskiego instytutu. Jak twierdzą badacze, ma to związek z zwolnieniem naczelnego dowódcy Sił Zbrojnych Ukrainy gen. Walerija Załużnego, do którego doszło 8 lutego. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-problemy-wolodymyra-zelenskiego-sondaz-nie-zostawia-zludzen,nId,7333751#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 16.02.24, 22:06 Na polsko-ukraińską granicę jadą już rolnicy z Niemiec, Belgii, Holandii oraz Francji, którzy w niedzielę wezmą udział w największym granicznym proteście - blokadzie przejścia w Dorohusku (woj. lubelskie). Jak dowiaduje się Wirtualna Polska, kilka takich blokad ma doprowadzić do całkowitego zablokowania ruchu z Ukrainy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 16.02.24, 23:27 Kijów liczył na to, że kontrofensywa pozwoli mu wyzwolić znaczne terytoria spod rosyjskiej okupacji, zapewni strategiczną przewagę i sprawi, że do końca 2023 r. będzie mógł z pozycji siły domagać się zakończenia wojny. Tak się jednak nie stało. Dziś Moskwa ma podobne plany — spodziewa się, że uda jej się dokonać tego samego, choć w dłuższym okresie — do końca 2025 r. Eksperci z brytyjskiego think tanku Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) uważają, że rosyjskie dowództwo wojskowe planuje w tym roku przeprowadzić operacje, które pomogą Rosji znacznie uszczuplić szeregi ukraińskiego wojska i w następnym roku zająć pokaźne połacie terytorium Ukrainy. W swoim raporcie specjaliści analizują strategiczne plany kremlowskiego kierownictwa dotyczące zmian w rozmieszczeniu wojsk w Ukrainie, prowadzeniu operacji bojowych i działaniu kompleksu wojskowo-przemysłowego. Niemiecki ekspert ostrzega: Ukraina wykrwawi się na śmierć, jeśli Europa nie zapewni jej wsparcia "Rosyjska teoria zwycięstwa wielokrotnie zmieniała się w czasie trwania, ale teraz Moskwa ma jasny plan, jak postępować" — piszą Jack Watling i Nick Reynolds, czołowi eksperci ds. sił Rosji z RUSI. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 00:19 Opinia…. Na polach Awdijwki toczy się batalia o przyszłość naszego świata. To miasto-symbol może paść, bo Ukraińcom brakuje amunicji. Awdijwka to dzwonek alarmowy. Albo Zachód pomoże Ukrainie pokonać Rosję, albo będziemy mieli Rosję w Tallinie, Wilnie i Warszawie Odpowiedz Link
mala200333 Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 02:38 "Wróg ściera miasto z powierzchni ziemi" - poinformował o godz. 21 gen. Ołeksandr Tarnawski, dowódca grupy wojsk walczących w Awdijiwce. "Wróg rzuca do ataku wszystkie rezerwy, przerzucając je z innych kierunków i próbuje przebić się przez naszą obronę. Ukraińscy żołnierze wycofują się ze zniszczonych pozycji i umacniają się na nowych liniach obrony. Podkreślam, że priorytetem jest ratowanie życia naszych żołnierzy. Dlatego w razie potrzeby przenoszą się na nowe stanowiska. Niestety podczas jednego z takich wypadów kilku naszych żołnierzy zostało schwytanych" - napisał. W koksowni trwa pożar. Rosjanie uderzyli w znajdujący się tam zbiornik z pozostałościami naftalenu i żywicy bitumicznej Odpowiedz Link
mala200333 Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 02:39 Grupa krajów NATO dostarczy Siłom Zbrojnym Ukrainy milion bezzałogowych statków powietrznych - poinformował sekretarz generalny Jens Stoltenberg. Dla ratowania życia Ukraińców 20 państw członkowskich utworzy specjalną koalicję, a w Bydgoszczy powstaje ważne centrum. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 02:39 "W związku z sytuacją operacyjną, jaka rozwinęła się wokół Awdijiwki, aby uniknąć okrążenia oraz chronić życie i zdrowie żołnierzy, podjąłem decyzję o wycofaniu naszych jednostek z miasta i przejściu do obrony na korzystniejszych pozycjach" - napisał Syrski Odpowiedz Link
mala200333 Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 05:50 Trudno dokładnie ocenić jak bardzo te zapewnienia o utrzymaniu miasta są traktowane poważnie przez samo ukraińskie dowództwo, a jak bardzo to tylko publiczne robienie dobrej miny do złej gry. Przewaga liczebna w żołnierzach i sprzęcie sprawia, że Rosjanie powoli, krwawo, ale konsekwentnie prą naprzód w Awdijiwce i faktycznie przejmują miasto. Ukraińcy mogą mieć także problem z utrzymaniem po wycofaniu na te "dogodniejsze pozycje" np. na obrzeżach samego miasta. Część głosów z frontu mówi, że druga linia obrony jest niekompletna z dużą częścią fortyfikacji jeszcze w budowie. Według nich armia nie wykorzystała czasu na zbudowanie potrzebnej obrony np. w czasie letniej kontrofensywy 2023 roku, mimo praktycznie pewności, że Rosjanie znów uderzą na Awdijiwkę. - Druga linia obrony, kilka kilometrów za frontem, jest nadal budowana, według prawie tuzina żołnierzy, z którymi przeprowadzono wywiady. Podczas gdy Rosja kontynuowała wzmacnianie swoich linii obronnych, nawet gdy rozpoczęła ofensywę na wielu osiach w okresie zimowym, wydaje się, że Ukraina zrobiła niewiele, aby przygotować się do długiej, wyczerpującej bitwy podczas letniej kontrofensywy. Biorąc pod uwagę obecną intensywność rosyjskich ataków na pozycje frontowe w Awdijiwce, żołnierze twierdzą, że muszą zadowolić się tym, co mają - fragment artykułu portalu Kiev Independent z 12 lutego. Czytaj więcej na geekweek.interia.pl/militaria/news-ewakuacja-czy-obrona-ukraincy-przed-dylematem-w-awdijiwce,nId,7336148#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 16:46 Rosyjskie siły zbrojne przejęły kontrolę nad całym terytorium Awdijiwki w obwodzie donieckim, w tym nad fabryką koksu i chemikaliów, jednym z bastionów ukraińskich sił zbrojnych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 17.02.24, 17:30 Rosjanie przejęli kontrolę nad całym terytorium Awdijiwki, w tym nad fabryką koksu i chemikaliów, jednym z bastionów ukraińskich sił zbrojnych - przekazał DeepState (kanał zajmujący się OSINT - przyp. red.). W sieci pojawiają się zdjęcia i nagrania, na których widać, jak najeźdźcy rozwijają flagi w różnych częściach miasta. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 01:24 Szef ukraińskiego wywiadu wojskowego Kyryło Budanow oświadczył, że wie, kto stoi za otruciem jego żony w listopadzie ubiegłego roku. Nie zdradził żadnych nazwisk, jednak zapowiedział, że wkrótce wszyscy zrozumieją o kogo chodzi, gdy "na terytorium Rosji nastąpią działania odwetowe". Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-szef-ukrainskiego-wywiadu-wie-kto-otrul-jego-zone-zapowiedzi,nId,7337918#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 03:03 Rząd w Tokio obiecał, że przeznaczy 106 mln dol. na wsparcie odbudowy Ukrainy. Ponadto oba kraje rozmawiają o nowych porozumieniach inwestycyjnych, które mają przyśpieszyć rozwój gospodarczy Ukrainy – podaje agencja Kyodo. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 18:56 Wielu kolegów już zginęło. Mnie się nie śpieszy. Patrz, mam dla kogo żyć, oni mnie potrzebują - mówi Dima i tuli dzieci. Jest jednym z tysięcy Ukraińców, którzy rzucili się przedłużać ważność paszportu. Łączy ich jedno - strach przed pójściem na front. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 18:57 Projekt zakłada również pozbawienie wolności od trzech do pięciu lat dla osób podlegających poborowi, które będą próbowały nielegalnie przekroczyć granicę. W przypadku powtórnej ucieczki kara wzrasta od pięciu do ośmiu lat więzienia, a jeśli sprawca przekroczy granicę, stosując przemoc lub używając broni, trafi do więzienia nawet na 12 lat. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 18:57 Jeśli ustawa wejdzie w życie, to mężczyźni w wieku od 18 do 60 lat - niezależnie od tego, czy zostali zwolnieni ze służby, czy nie - muszą mieć dokument nazywany potocznie "wojskowym dowodem rejestracyjnym" lub "listem szczęścia" w formie bardziej złośliwej. Będą zobowiązani okazywać go na żądanie upoważnionego przedstawiciela TCK (odpowiednik naszej Wojskowej Komendy Uzupełnień), policji lub pograniczników. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 18:58 "List szczęścia" będą musieli mieć Ukraińcy przebywający za granicą. Bez niego nic nie załatwią w ambasadach i konsulatach. A przecież ci, którzy wyjechali - legalnie lub nie - prędzej czy później będą musieli wymienić paszport. Bez niego grozi im deportacja. W mobilnych punktach paszportowych w Polsce ustawiają się gigantyczne kolejki - to Ukraińcy, nie czekając, aż ustawa wejdzie w życie, rzucili się wymienić dokumenty. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 18:59 43-latek przyjechał do Polski tuż po wybuchu wojny. Pochodzi z Jaworowa w obwodzie lwowskim i do granicy daleko nie miał, jakieś 30 km. Szybko sprowadził rodzinę. Udało mu się nawet przywieźć matkę chorą na stwardnienie rozsiane, którą się opiekuje. - Dziś tu jest cały mój świat - mówi Rustam. - W wojsku nigdy nie byłem, więc nawet strzelać nie potrafię. Po co miałbym iść na front? Dać się zabić? Apelu Zełenskiego, który prosił, aby wracać do kraju i bronić ojczyzny, komentować nie chce. Choć data ważności paszportu Rustama kończy się dopiero za trzy lata, to po zapowiedzi zmian w poborze chce go wymienić już teraz: - Jeśli mi się uda, będę miał 10 lat spokoju. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:01 Kraj to potrzebuje, ale mięsa w okopach. Mówili: już wiosną zwyciężymy, potem: jesienią zwyciężymy, a teraz: zwyciężymy za rok. No i Zełenski ogłasza, że armia potrzebuje pół miliona ludzi - irytuje się Dima. - U mnie nigdy nie było ducha walki. Przekroczyłem granicę, bo dałem, komu trzeba, 2,5 tys. dolarów za wypisanie jednej kartki papieru, która zwalnia mnie ze służby. Na początku wojny to było mało, teraz płaci się dużo więcej, a i tak nie wiadomo, czy się uda. Ukrainą rządzi teraz pieniądz - kończy Dima. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:03 W pierwszych dniach stycznia 2024 r. Służba Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) i Narodowe Biuro Antykorupcyjne Ukrainy (NABU) ujawniły, że od kwietnia 2022 r. jeden z sędziów Sądu Rejonowego w Białogrodzie nad Dniestrem umożliwiał poborowym wyjazd za granicę na podstawie fikcyjnych zaświadczeń. Sędzia za 3,5 tys. dolarów wydawał im dokument stwierdzający, że mają dzieci, które mieszkają za granicą, a ten poborowy jest ich jedynym żywicielem. Takich zaświadczeń wystawiono tysiąc. Z kolei w połowie stycznia ujawniono skandal na posterunku celnym Tysa. To przejście graniczne Czop-Zahony w położonym na granicy z Węgrami w obwodzie zakarpackim. Urzędnicy nakładali tam haracz na kierowców TIR-ów, domagając się od każdego pojazdu 1,5 tys. euro za "niestwarzanie przeszkód podczas odprawy celnej zagranicznych towarów importowanych na Ukrainę". Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:04 Pod koniec stycznia SBU poinformowała o wykryciu procederu korupcyjnego polegającego na kradzieży ok. 1,5 mld hrywien (ok. 40 mln dolarów) przeznaczonych z budżetu państwa na zakup amunicji dla armii ukraińskiej. Podejrzani to pracownicy resortu obrony i kierownictwo firmy zbrojeniowej. Na początku lutego dział biznesowy "Ukraińskiej Prawy" opublikował analizę oświadczeń majątkowych deputowanych zasiadających w Radzie Najwyższej Ukrainy. Wnioski: jedna trzecia z 460 posłów ma nowe samochody i nieruchomości. Największy wzrost sprzedaży dotyczył Mercedesów, BMW i Lexusów. Z zestawienia wynika, że szczególnie wzbogacili się deputowani ludowi z grupy "Zaufanie" i partii rządzącej "Sługa Narodu" założonej przez Zełenskiego. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:05 Pogrzeb ukraińskiego żołnierza Pogrzeb ukraińskiego żołnierzaŹródło: East News, fot: FINBARR O'REILLY Mateusz Czmiel Mateusz Czmiel Dzisiaj, 18-02-2024 07:10 Uciekają przed mobilizacją. "To nie jest już kraj, za który chciałbym walczyć" Wielu kolegów już zginęło. Mnie się nie śpieszy. Patrz, mam dla kogo żyć, oni mnie potrzebują - mówi Dima i tuli dzieci. Jest jednym z tysięcy Ukraińców, którzy rzucili się przedłużać ważność paszportu. Łączy ich jedno - strach przed pójściem na front. - Armia zwróciła się do mnie z prośbą o zmobilizowanie dodatkowych 450-500 tys. poborowych - wystarczyło zdanie, by Wołodymyr Zełenski w jednej chwili zelektryzował całą Ukrainę. Konkretów w połowie grudnia 2023 r. prezydent nie podał zbyt wiele. Te padły 25 grudnia, gdy do Rady Najwyższej Ukrainy wpłynął projekt ustawy o mobilizacji, zakładający m.in. obniżenie dolnej granicy wieku podlegających jej mężczyzn z 27 do 25 lat. Rada przyjęła go już w pierwszym czytaniu. Teraz można zgłaszać uwagi, a pod koniec lutego trafi do drugiego czytania. Projekt zakłada również pozbawienie wolności od trzech do pięciu lat dla osób podlegających poborowi, które będą próbowały nielegalnie przekroczyć granicę. W przypadku powtórnej ucieczki kara wzrasta od pięciu do ośmiu lat więzienia, a jeśli sprawca przekroczy granicę, stosując przemoc lub używając broni, trafi do więzienia nawet na 12 lat. Ludzie się kończą Jeśli ustawa wejdzie w życie, to mężczyźni w wieku od 18 do 60 lat - niezależnie od tego, czy zostali zwolnieni ze służby, czy nie - muszą mieć dokument nazywany potocznie "wojskowym dowodem rejestracyjnym" lub "listem szczęścia" w formie bardziej złośliwej. Będą zobowiązani okazywać go na żądanie upoważnionego przedstawiciela TCK (odpowiednik naszej Wojskowej Komendy Uzupełnień), policji lub pograniczników. Trwa ładowanie wpisu: twitter ROZWIŃ "List szczęścia" będą musieli mieć Ukraińcy przebywający za granicą. Bez niego nic nie załatwią w ambasadach i konsulatach. A przecież ci, którzy wyjechali - legalnie lub nie - prędzej czy później będą musieli wymienić paszport. Bez niego grozi im deportacja. W mobilnych punktach paszportowych w Polsce ustawiają się gigantyczne kolejki - to Ukraińcy, nie czekając, aż ustawa wejdzie w życie, rzucili się wymienić dokumenty. Dalsza część artykułu pod materiałem wideo Tłumy w mobilnych punktach paszportowych "Po co miałbym iść na front? Dać się zabić?" Rustama spotykam w punkcie paszportowym w Blue City przy Al. Jerozolimskich w Warszawie. Karnie ustawił się w kolejce. Dziś i tak jest mała, bo czeka raptem kilkudziesięciu mężczyzn. Bywały dni, w których było ich kilkuset. 43-latek przyjechał do Polski tuż po wybuchu wojny. Pochodzi z Jaworowa w obwodzie lwowskim i do granicy daleko nie miał, jakieś 30 km. Szybko sprowadził rodzinę. Udało mu się nawet przywieźć matkę chorą na stwardnienie rozsiane, którą się opiekuje. - Dziś tu jest cały mój świat - mówi Rustam. - W wojsku nigdy nie byłem, więc nawet strzelać nie potrafię. Po co miałbym iść na front? Dać się zabić? Apelu Zełenskiego, który prosił, aby wracać do kraju i bronić ojczyzny, komentować nie chce. Choć data ważności paszportu Rustama kończy się dopiero za trzy lata, to po zapowiedzi zmian w poborze chce go wymienić już teraz: - Jeśli mi się uda, będę miał 10 lat spokoju. Front się rozpada. Dramatyczne relacje ukraińskich żołnierzy Po nowy paszport zgłosił się też 32-letni Dima. Przyszedł z żoną, 6-letnim synkiem i rok starszą córką. Trudno namówić go na rozmowę. - Zrozum, teraz nikogo nie można być pewnym. Jeden na drugiego donosi, każdy widzi w innym kogoś, kto może donieść - tłumaczy Dima. - Komu donieść? Co? - dziwię się. - Gdy pojawiła się informacja o ustawie i wybuchła panika z wymianą dokumentów, w sieci krążyły wiadomości, że przed punktami paszportowymi mają czekać pracownicy TCK i wręczać wezwania do wojska - mówi Dima. Dziś już wie, że to były fake newsy, ale nieufność pozostała. - Tak bardzo boisz się wezwania? - A jak się nie bać? Wielu moich kolegów już zginęło. Mnie się nie śpieszy. Patrz, mam dla kogo żyć, oni mnie potrzebują - odpowiada Dima i tuli dzieci. Piekło w głowie - Chłopaki w okopach też cię potrzebują. Od miesięcy nie ma ich kto zmienić - przypominam mu kolejne słowa Zełenskiego. - Kraj to potrzebuje, ale mięsa w okopach. Mówili: już wiosną zwyciężymy, potem: jesienią zwyciężymy, a teraz: zwyciężymy za rok. No i Zełenski ogłasza, że armia potrzebuje pół miliona ludzi - irytuje się Dima. - U mnie nigdy nie było ducha walki. Przekroczyłem granicę, bo dałem, komu trzeba, 2,5 tys. dolarów za wypisanie jednej kartki papieru, która zwalnia mnie ze służby. Na początku wojny to było mało, teraz płaci się dużo więcej, a i tak nie wiadomo, czy się uda. Ukrainą rządzi teraz pieniądz - kończy Dima. Słychać "TCK" i ludzie reagują histerią Temat pieniędzy przewija się w czasie rozmów w Blue City na różne sposoby. Obecny był też w samym projekcie ustawy o mobilizacji. Początkowo były w nim zapisy, że za niestawienie się do TCK grozi konfiskata majątku, utrata uprawnień do kierowania pojazdami czy ograniczenia w poruszaniu się po Ukrainie. Kary miały być nakładane przez sąd na wniosek TCK i miały zostać anulowane tylko wtedy, gdy "obywatel wywiąże się ze swoich obowiązków". Te przepisy z projektu już wypadły - uznano je za niekonstytucyjne. O ile w pierwszym roku wojny media ukraińskie wydawały się ignorować temat korupcji, tak teraz skrupulatnie rozliczają każdego, kto odważy się nielegalnie zarabiać na wojnie. Łapanki w Ukrainie. "Naloty" w galeriach i klubach W pierwszych dniach stycznia 2024 r. Służba Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) i Narodowe Biuro Antykorupcyjne Ukrainy (NABU) ujawniły, że od kwietnia 2022 r. jeden z sędziów Sądu Rejonowego w Białogrodzie nad Dniestrem umożliwiał poborowym wyjazd za granicę na podstawie fikcyjnych zaświadczeń. Sędzia za 3,5 tys. dolarów wydawał im dokument stwierdzający, że mają dzieci, które mieszkają za granicą, a ten poborowy jest ich jedynym żywicielem. Takich zaświadczeń wystawiono tysiąc. Z kolei w połowie stycznia ujawniono skandal na posterunku celnym Tysa. To przejście graniczne Czop-Zahony w położonym na granicy z Węgrami w obwodzie zakarpackim. Urzędnicy nakładali tam haracz na kierowców TIR-ów, domagając się od każdego pojazdu 1,5 tys. euro za "niestwarzanie przeszkód podczas odprawy celnej zagranicznych towarów importowanych na Ukrainę". Pod koniec stycznia SBU poinformowała o wykryciu procederu korupcyjnego polegającego na kradzieży ok. 1,5 mld hrywien (ok. 40 mln dolarów) przeznaczonych z budżetu państwa na zakup amunicji dla armii ukraińskiej. Podejrzani to pracownicy resortu obrony i kierownictwo firmy zbrojeniowej. Na początku lutego dział biznesowy "Ukraińskiej Prawy" opublikował analizę oświadczeń majątkowych deputowanych zasiadających w Radzie Najwyższej Ukrainy. Wnioski: jedna trzecia z 460 posłów ma nowe samochody i nieruchomości. Największy wzrost sprzedaży dotyczył Mercedesów, BMW i Lexusów. Z zestawienia wynika, że szczególnie wzbogacili się deputowani ludowi z grupy "Zaufanie" i partii rządzącej "Sługa Narodu" założonej przez Zełenskiego. Skandal przy mobilizacji. 29-latek zmarł pierwszego dnia służby Równocześnie Ukraińcom utkwiły w pamięci nagrania z akcji organizowanych przez komisarzy TCK. Do najgłośniejszej doszło w zakarpackim ośrodku wypoczynkowym Wody Termalne Kosino. Weszli do niego uzbrojeni funkcjonariusze, którzy najpierw z saun i szatni wygonili kilkudziesięciu gości, a potem wręczyli im wezwania do TCK. Naloty przeprowadzane są także w siłowniach, restauracjach i galeriach handlowych w wielu miastach. TCK odpowiada zawsze tak samo: jest wojna, wszystko jest legalne. Strach przed nalotami TCK jest ogromny, co pokazuje zdarzenie ze wsi Kosmacz w rejonie kosowskim obwodu iwanofrankiwskiego. Tam miejscowe kobiety zaatakowały 24-latkę z sąsiedniej wioski, którą podejrzewały o współpracę z TCK. "To nie jest już kraj, za który chciałbym walczyć" - Nie b Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:07 Wysyłałem im pieniądze. Dla siebie robiłem najtańsze z możliwych zakupy. Kasza, trochę warzyw. Pójście na kawę i wydanie 10 złotych było dla mnie przestępstwem, bo w tym samym czasie inni nie mieli co jeść - dodaje. - Początkowo byłem gotowy wrócić i walczyć. Mam za sobą służbę w wojsku. I wtedy siostra poprosiła mnie, bym ją ściągnął do Polski. Przyjechała pod koniec kwietnia z synkiem. Była bez grosza, bo po wybuchu wojny straciła pracę. Wynająłem im mieszkanie, żywiłem. Spędzili ze mną trzy miesiące - mówi Dmytro. - Zostałem, bo z gospodarstwa rodzice dłużej nie mogli wyżyć. Wtedy moim celem było nie tylko ich utrzymanie, ale także uzbieranie tylu pieniędzy, by w razie czego ściągnąć ich do Polski, zakwaterować i dać im wszystko, czego potrzebują. - Od tego czasu minęły dwa lata. Wciąż jesteś w Polsce i nie pojechałeś walczyć - zauważam. - Wiele się zmieniło. To nie jest już kraj, za który chciałbym walczyć - odpowiada bez chwili wahania. - Nie rozumiem za co i o co mam walczyć. Żeby jakiś deputowany kupił sobie nowy samochód za pieniądze zarobione na wojnie? Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:09 Masz na myśli korupcję? Przecież rząd z nią walczy od miesięcy. - Walczy... - śmieje się Dmytro. - Po co mam jechać i się bić, skoro dowiaduję się, że blogerka malująca jakieś kiczowate obrazy i jej mąż, którego firma miała karmić żołnierzy walczących na froncie, jednego dnia nie mają żadnego majątku, a po dwóch latach media ujawniają, że kupili sobie domy za kilka milionów hrywien pod Kijowem, a do żołnierzy jeździło zepsute jedzenie. - Łatwo krytykować. A co ty zrobiłeś dla swojego kraju? - Tu wysłałem 300 zł, tam 500 zł. Nie wiem, ile tego było, ale dla mnie to ogromne kwoty. Pomagałem konkretnym ludziom. A gdy "pierwszy kurz" opadł, okazało się, że w trakcie wojny ważniejsza jest wymiana kostki we Lwowie, wstawienie nowych okien do sądu albo pomalowanie jakiegoś pieprzonego mostu - Dmytro wyraźnie podnosi głos. - Wtedy zadałem sobie pytanie: do cholery, co tam się dzieje? Głośno było, jak kupili chłopakom na froncie letnie kurtki. Tyle że na zimę. Później pieniądze odnalazły się w kieszeni urzędników. Chłopaki brodzą w błocie i śpią z myszami, a wolontariusz z "pomocą humanitarną" przyjeżdża do nich nowym mercedesem. Oczywiście większość to wspaniali ludzie, ale trafiają się i tacy, o których mówię. Mam kolegę na froncie, który opowiadał, że brakuje im podstawowych rzeczy. Odpowiedz Link
seremine Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 19:12 wiecej w ... wiadomosci.wp.pl/uciekaja-przed-mobilizacja-to-nie-jest-juz-kraj-za-ktory-chcialbym-walczyc-6995369845590688a Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 18.02.24, 20:37 Chińska Republika Ludowa nie sprzedaje Rosji broni i nie dostarcza jej do strefy działań wojennych na terytorium Ukrainy - oświadczył minister spraw zagranicznych Wang Yi. Chiński polityk spotkał się ze swoim ukraińskim odpowiednikiem Dmytro Kułebą w trakcie Konferencji Bezpieczeństwa odbywającej się w Monachium. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-chinska-broni-trafia-do-rosji-jest-deklaracja-szefa-chinskie,nId,7339462#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 03:37 W godzinach popołudniowych rosyjskie wojska odniosły sukces taktyczny przebijając się przez ukraińską linię obrony w okolicach miejscowości Robotyne. Według najnowszych informacji dobiegających z frontu Rosjanie prowadzą zmasowany szturm na kilku kierunkach Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-rosjanie-przelamali-linie-obrony-ukraincow-trwa-szturm-na-ro,nId,7339493#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 03:51 — Ukraina otrzyma dodatkową pomoc od Danii, Holandii i Czech — poinformował w niedzielnym oświadczeniu po Konferencji Bezpieczeństwa w Monachium ukraiński prezydent Wołodymyr Zełenski. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 15:55 Gen. Ben Hodges, który w przeszłości był głównodowodzącym armii USA w Europie, wyjaśnia, dlaczego Zachód jest odpowiedzialny za niepowodzenia ukraińskiej armii i jakie kroki musi podjąć Kijów, aby osłabić Rosję. — W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy rozpieszczani, zwłaszcza w Europie i USA. Teraz musimy zmierzyć się z faktem, że nic z tego, co osiągnęliśmy, nie może być brane za pewnik — mówi analityk wojskowy Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 16:26 Zdobycie Awdijiwki było pierwszym poważnym osiągnięciem wojsk rosyjskich od czasu zdobycia Bachmutu w maju ubiegłego roku. Siłom zbrojnym Ukrainy brakuje obecnie amunicji, a sytuacja na froncie jest bardzo niebezpieczna. Armia rosyjska prowadzi ofensywę obecnie na pięciu głównych kierunkach – w okolicach Awdijiwki, Marjinki, Robotynego, Kreminnej i Bachmutu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 18:44 Po pięciu miesiącach intensywnych walk Rosjanie wzięli Awdijiwkę. Kosztowała ich mnóstwo krwi i sprzętu, a w zamian nie przybliża istotnie do zwycięstwa. Aktualnie trwa już walka o kolejne pozycje obronne Ukraińców i nie widać, aby wyczerpani Rosjanie byli w stanie pójść za ciosem Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 19:38 Polscy rolnicy sprzeciwiają się - jak mówią - niekontrolowanemu napływowi ukraińskiego zboża do Polski. Jak dodają, ziarno od naszych wschodnich sąsiadów jest wątpliwej jakości. - Nie muszą dostosowywać się do pewnych reguł gry, które obowiązują w UE. Nasze inspekcje powinny mieć kontrolę nad tym, co wjeżdża do kraju - apeluje Tomasz Obszański z rolniczej Solidarności. - Popieram protest, bo problem trzeba rozwiązać - mówi nam z kolei Krzysztof Jurgiel, były minister rolnictwa. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/kraj/news-rolnicy-wyjada-na-drogi-uderzaja-w-jakosc-ukrainskiego-zboza,nId,7341256#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 20:00 Maksym Kuzminow, rosyjski pilot śmigłowca Mi-8, który latem 2023 roku oddał się w ręce Ukraińców wraz z kierowanym przez siebie sprzętem, został znaleziony martwy w Hiszpanii. Informacje o śmierci Rosjanina potwierdził wywiad wojskowy Ukrainy (HUR). Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-rosyjski-pilot-poddal-sie-ukraincom-znaleziono-go-martwego-w,nId,7341519#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 19.02.24, 20:02 Alexei Navalny's widow addressed an EU foreign ministers' meeting in Brussels, as Germany called for new sanctions targeting those responsible for the Russian opposition leader's death. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 20.02.24, 02:33 Niepewne wsparcie Zachodu, coraz większa presja na froncie, ciągłe naloty i zniszczenia — nastroje w Ukrainie nieustannie się pogarszają. W obliczu drugiej rocznicy rosyjskiej inwazji coraz mniej osób uważa, że siły Kijowa są w stanie odzyskać okupowane terytoria i odnieść sukces. — Każdej nocy myślę o piżamie. Musi być wystarczająco ciepła, aby uchronić cię przed odmrożeniami, kiedy będziesz leżeć pod gruzami, jeśli będziesz mieć szczęście przeżyć i czekać, aż ratownicy cię odkopią — tak życie w kraju rozdartym wojną podsumowuje Ukrainka Miła. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 21.02.24, 02:19 "Podczas chaotycznego odwrotu z Awdijiwki zaginęło lub wzięto do niewoli od 850 do 1000 ukraińskich żołnierzy" - pisze "The New York Times". Amerykański dziennik powołuje się na "wyższych urzędników i żołnierzy zachodnich walczących za Ukrainę". Rozmówcy twierdzą, że "wycofanie się Ukrainy było źle zaplanowane i rozpoczęło się za późno", a sami Ukraińcy nie spodziewali się tego, z jak dużą szybkością nadejdą Rosjanie. Gdy w końcu wydano rozkaz, Ukraińcy wpadli pod "piekielny ostrzał", a w sieci pojawiły się nagrania ciał żołnierzy "rozrzuconych przy drodze“… Odpowiedz Link
mala200333 Re: Ukraina…Rosja 21.02.24, 06:18 Były prezydent Rosji zagroził użyciem broni nuklearnej przeciwko USA, Wielkiej Brytanii, Niemcom oraz Ukrainie w przypadku, gdy Rosja utraci terytoria ukraińskie, które obecnie okupuje. Groźby te przekazał za pośrednictwem swojego konta na Telegramie Odpowiedz Link
jutta_t Re: Ukraina…Rosja 21.02.24, 21:26 Sytuacja jest patowa. Nawet Rosjanie nie są obecnie w stanie dokonać większych postępów. Z drugiej strony, możliwości Ukrainy są ograniczone z powodu braku żołnierzy, sprzętu i amunicji. Jedyną realną opcją jest przejście do defensywy. Oznacza to obronę zajmowanych pozycji. Wtedy należałoby zbudować coś w rodzaju ukraińskiej 'linii Surowikina", czyli silnie rozwiniętą linię obrony z polami minowymi, zaporami przeciwczołgowymi i okopami opartymi na modelu rosyjskim. Odpowiedz Link