Dodaj do ulubionych

Koniec wież Technicsa ?????

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 20:12
Na oficjalnej stronie Technicsa w Polsce nie ma już żadnych segmentów wież
(43cm) Technicsa, brak magnetofonów, amplitunerów, odtwarzaczy CD,
korektorów. Od sprzedawcy w sklepie dowiedziałem się, że amplitunery i decki
CD/DVD przejął Panasonic, a reszty już NIE BĘDZIE bo się nie opłaca
produkować - brak popytu.
Czy to prawda?
Moja "duża wieża" jest prehistorią?
Obserwuj wątek
    • bwv1004 Re: Koniec wież Technicsa ????? 11.12.03, 20:45
      Gość portalu: alienfiend napisał(a):
      Odtwarzacze CD jeszcze są - dwa zwykłe i dwa wielopłytowe:

www.technics.com.pl/tech_kategoria.php?id=2&item=-300
      • hartge Re: Koniec wież Technicsa ????? 11.12.03, 22:08
        No niestety,tradycyjna wieża umiera.Asortyment Technicsa jest mocno
        ograniczony,ale to dotyczny też i innych wielkich firm,Pioneer,Sony.W dobie
        kina domowego mało kto decyduje się dzisiaj na tradycyjną wieżę.
        • Gość: MT Re: Koniec wież Technicsa ????? IP: 80.51.254.* 13.03.04, 12:01
          I bardzo dobrze!! Niech zyje NAD, Creek i inny normalny sprzet.
        • Gość: polonus dobra wiadomosc IP: 198.138.227.* 17.03.04, 16:56
          > No niestety,tradycyjna wieża umiera.
          umiera ????
          o czym ty mowisz, Technics poki mial w PRL monopol krolowal, dzis gdy przyszlo
          mu konkurowac z niewiele drozszym NAD, Cambridge Audio, Adcom, Parasound po
          prostu przegrywa, kino domowe nie ma z tym wiele wspolnego...
          >innych wielkich firm,Pioneer,Sony
          wielkich chyba mowisz tylko o obrotach nie o jakosci...
          >mało kto decyduje się dzisiaj na tradycyjną wieżę.
          malo kto sposrod niemyslacego i gluchego tlumu chciales powiedziec...

lepsza wiadomoscia od odejscia Technicasa byloby tylko odesjce PRL i czerowonej
          mafii do przeszlosci ale na to jeszcze poczekac przyjdzie dlugo przy tak
          oswieconym narodzie...
          • Gość: Lolo Re: dobra wiadomosc IP: *.net 17.03.04, 21:31
            Gość portalu: polonus napisał(a):

> > No niestety,tradycyjna wieża umiera.
            > umiera ????
            > o czym ty mowisz, Technics poki mial w PRL monopol krolowal, dzis gdy
            przyszlo
            > mu konkurowac z niewiele drozszym NAD, Cambridge Audio, Adcom, Parasound po
            > prostu przegrywa, kino domowe nie ma z tym wiele wspolnego...
            > >innych wielkich firm,Pioneer,Sony
            > wielkich chyba mowisz tylko o obrotach nie o jakosci...
            > >mało kto decyduje się dzisiaj na tradycyjną wieżę.
            > malo kto sposrod niemyslacego i gluchego tlumu chciales powiedziec...
            >
            > lepsza wiadomoscia od odejscia Technicasa byloby tylko odesjce PRL i
            czerowonej
            >
            > mafii do przeszlosci ale na to jeszcze poczekac przyjdzie dlugo przy tak
            > oswieconym narodzie...

Debilu,kiedy ostatni raz byles w kraju?

• Gość: Rafał Re: dobra wiadomosc IP: *.int.warszawa.sint.pl 18.03.04, 11:09
              A jakie to ma znaczenie ? Jeżeli kwestionujesz zasadność którejkolwiek tezy
              Polonusa - to wskaż ją !
              A jeżeli nie - zamilknij....
              • Gość: Dżony Re: dobra wiadomosc IP: *.zeork.com.pl / *.zeork.com.pl 18.03.04, 14:19
                Nie chcę być adwokatem Lola, ale powiem krótko. Stosując logikę i "styl"
                wyrażania poglądów Polonusa można dojść do kolejnych wniosków, że np.
                posiadacze średniolitrażowych kompaktów to czerwony motłoch pleps i pospólstwo,
                nie wspominając o kierowcach maluchów.
                A tak na marginesie niektórym z forumowiczów przydałaby się lektura wywiadu
                jakiego udzielił perkusista Budki Suflera (jego sprzęt i adaptacja akustyczna
                pokoju, w którym go zainstalowano u niejednego audiofila wywołałby
                przyspieszoną akcję serca) jednemu z pism audio na temat słuchania muzyki - nie
                mylić z odsłuchiwaniem sprzętu.
            • Gość: polonus Re: dobra wiadomosc IP: 198.138.227.* 18.03.04, 15:26
              > Debilu,kiedy ostatni raz byles w kraju?
              2 miesiace temu madry merytoryczny czlowieku (plus majac internet jest up-to-
              date z tym co sie dzieje kraju bardziej niz gdy w nim mieszkalem) , i znam
              paru audiofilow mieszkajacych w Polsce ktorzy napisaliby ci to samo gdyby nie
              to ze szkoda im czasu na to forum...

moze ustosunkowalbys sie do moich wypowiedzi a nie na wstepie wykazywal sie
              zwyklym prymitywizmem charakterystycznym dla posiadacza miniwiezy?

notabene apropo wymierania stereo w Polsce "madry czlowieku" w Warszawie jest 5
              x wiecej studiow hifi niz w tej samej wielkosci Philadelphii.
              • pacio łaza się w oku kręci, 18.03.04, 16:22
                wszak większość przechodziła z etapu diory i kasprzaka właśnie do techicsa.
                pierwsze piece w A klasie, tylko nie było czego na wyjście tej A klasy
                podłączyć. miałem wtedy paczki składane przez człowieka z radia, czyli 6x gdn
                16cm, cięcie 6 db na 600 hz, gds 40/16/6 (średniotonowy od altusa 140) dwie
                kopółki cięte 12 db na 3 khz. oparty na schemacie rewoxa, grało o niebo lepiej
                od poprawinych altusów. bez bass reflexów.
                potem przyszła kosnstrukcja z membraną bierną oparta na gdn 20 sredniotonowy
                jak wyżej z ulepszoną kopółką od "specjalistów" z wrześni itd, itd.
                • Gość: polonus Re: łaza się w oku kręci, IP: 198.138.227.* 22.03.04, 22:23
                  > wszak większość przechodziła z etapu diory i kasprzaka właśnie do techicsa
                  zgadza sie tez mnie to nie ominelo a jakze, potem byl Marantz,
                  Electrocompaniet ...
                  > pierwsze piece w A klasie\
                  jesli piszesz to o Techniksie to masz na mysli ich slynna klase AA (ktora nie
                  oznaczala nic, byla tylko trickiem marketingowym) nie ma takiej klasy pracy
                  tranzystorow,
                  do klasy A Technics sie nigdy nie zblizyl i juz na szczescie sie nie zblizy ...
                  W klasie A czesciwej to pracuja (Pass Labs, Pilinus, ML, Krell)
                  w Pelnej klasie A jest tego naprawde malo ML 33H, ML 33 czy wszstko od Claytona
                  • pacio Re: łaza się w oku kręci, 23.03.04, 13:19

> > wszak większość przechodziła z etapu diory i kasprzaka właśnie do techicsa
                    > zgadza sie tez mnie to nie ominelo a jakze, potem byl Marantz,
                    > Electrocompaniet ...
                    potem w głowie sie zakręciło, nad, i kef. estetycznie nad nadawał się do
                    lamusa :))
                    > > pierwsze piece w A klasie\
                    > jesli piszesz to o Techniksie to masz na mysli ich slynna klase AA (ktora nie
                    > oznaczala nic, byla tylko trickiem marketingowym) nie ma takiej klasy pracy
                    > tranzystorow,
                    > do klasy A Technics sie nigdy nie zblizyl i juz na szczescie sie nie
                    zblizy ...

Zgadzam się, tylko kto wtedy o tym myślał i sprawdzał ? Różnica była i klasa AA
                    była o wiele lepszym rozwiązaniem od radmora. zresztą, różnica była. O tym że
                    to nie jest A klasa dowiedziałem się kilka lat po zakupie pierwszego A
                    klasowego teechniola w pewexie.

> W klasie A czesciwej to pracuja (Pass Labs, Pilinus, ML, Krell)
                    > w Pelnej klasie A jest tego naprawde malo ML 33H, ML 33 czy wszstko od
                    Claytona

oczywiście, to inna para kaloszy, cofnijmy się 15 lat wstecz, te nazwy nic mi
                    wtedy nie mówiły :))). Z lampowych rzeczy tesla w latach 70 robiła lampowe
                    końcówki mocy w oparciu o końcówki mocy mcintoscha. czysty plagiat poprawiony
                    pod względem części z demoludów.

miałem piec z A klasą i to było słychać i widać :))))
                    PS
                    nadal gra u kolegi w pracowni
                    • Gość: polonus Re: łaza się w oku kręci, IP: 198.138.227.* 23.03.04, 19:35
                      > to nie jest A klasa dowiedziałem się kilka lat po zakupie pierwszego A
                      > klasowego teechniola w pewexie.
                      ja mialem to szczescie ze konczylem Technikum Elektroniczne w Toruniu i juz w
                      1988 wiedzialem ze moj Technics to "oszustwo", ta firma to byl "master of
                      deception", do dzis przechowuje katalog CD playerow z poczatku 90-tych lat,
                      ich parametry (modele ponizej 200$) przebijaja to co dzis (po 12 latach) podaja
                      dla dzielonej Wadii :) 20k$
                      ale najbardziej lubilem ich ampy ktore wyciagaly 100W na kanal majac 70W
                      transformator :)) to byl dowcip roku, tak nas nabijala ta firma w butelke jak
                      SLD swoich wyborcow :)
                      Dzis ma amp ktory tez ma 100W na kanal (8ohm) i 1kW transformator na kanal :)

Z lampowych rzeczy tesla w latach 70 robiła lampowe
                      > końcówki mocy w oparciu o końcówki mocy mcintoscha. czysty plagiat poprawiony
                      > pod względem części z demoludów.
                      >
                      > miałem piec z A klasą i to było słychać i widać :))))
                      a o tym nie slyszalem ale zes mi nabil cwieka !!!!
                      pozdr
                      • pacio Re: łaza się w oku kręci, 24.03.04, 13:28

> > to nie jest A klasa dowiedziałem się kilka lat po zakupie pierwszego A
                        > > klasowego teechniola w pewexie.
                        > ja mialem to szczescie ze konczylem Technikum Elektroniczne w Toruniu i juz w
                        > 1988 wiedzialem ze moj Technics to "oszustwo", ta firma to byl "master of
                        > deception", do dzis przechowuje katalog CD playerow z poczatku 90-tych lat,
                        > ich parametry (modele ponizej 200$) przebijaja to co dzis (po 12 latach)
                        podaja
                        >
                        > dla dzielonej Wadii :) 20k$
                        > ale najbardziej lubilem ich ampy ktore wyciagaly 100W na kanal majac 70W
                        > transformator :)) to byl dowcip roku, tak nas nabijala ta firma w butelke jak
                        > SLD swoich wyborcow :)
                        > Dzis ma amp ktory tez ma 100W na kanal (8ohm) i 1kW transformator na kanal :)

patent z mocą był widoczny "gołym okiem", grało jak dobre 25 watt.

> Z lampowych rzeczy tesla w latach 70 robiła lampowe
                        > > końcówki mocy w oparciu o końcówki mocy mcintoscha. czysty plagiat poprawi
                        > ony
                        > > pod względem części z demoludów.
                        > >
                        > > miałem piec z A klasą i to było słychać i widać :))))
                        > a o tym nie slyszalem ale zes mi nabil cwieka !!!!
                        > pozdr

kolega z wojska przytaszczył takie urządzenie (3 szt), slużyło kiedyś w
                        radiowęźle. o spowinowaceniu dowiedziałem się po kilku latach od osoby której
                        sprzedałem, a ten trafił na jakiegoś entuzjaste lampy który wyjaśnił
                        pochodzenie. sprzęt był w kolorze militarnym jak jego znaczenie. ważył ok. 25
                        kg. na schematy nie trafiłem :(((
              • Gość: Lolo Re: dobra wiadomosc IP: *.net 19.03.04, 00:00

> > Debilu,kiedy ostatni raz byles w kraju?
                > 2 miesiace temu madry merytoryczny czlowieku (plus majac internet jest up-to-
                > date z tym co sie dzieje kraju bardziej niz gdy w nim mieszkalem) , i znam
                > paru audiofilow mieszkajacych w Polsce ktorzy napisaliby ci to samo gdyby nie
                > to ze szkoda im czasu na to forum...
                >
                > moze ustosunkowalbys sie do moich wypowiedzi a nie na wstepie wykazywal sie
                > zwyklym prymitywizmem charakterystycznym dla posiadacza miniwiezy?
                >
                > notabene apropo wymierania stereo w Polsce "madry czlowieku" w Warszawie jest
                5
                >
                > x wiecej studiow hifi niz w tej samej wielkosci Philadelphii.

Debilu,facio ktory rozpaczal ten watek pytal o wieze Technicsa i tyle,tak jak
                pewnie niejeden gosc zauwazyl,ze klockow tej firmy wlasciwie juz nie ma,a ty
                wyjezdzasz z jakimis filozoficznymi wywodami o inteligencji polskiego
                spoleczenstwa,a jebnij sie w leb cioto zza oceanu.
                • spiral_architect Re: dobra wiadomosc 20.03.04, 17:56

>
                  > Debilu,facio ktory rozpaczal ten watek pytal o wieze Technicsa i tyle,tak jak
                  > pewnie niejeden gosc zauwazyl,ze klockow tej firmy wlasciwie juz nie ma,a ty
                  > wyjezdzasz z jakimis filozoficznymi wywodami o inteligencji polskiego
                  > spoleczenstwa,a jebnij sie w leb cioto zza oceanu.
                  >

No i c**j cie to obchodzi palancie skoro twoj slownik nie wykracza poza
                  slowa "cioto" i "debilu". Natepnym razem napisz, ze piszesz o sobie i wszystko
                  bedzie jasne. Takie zwroty zna kazdy, frajerze. Zna sie takich jak ty: mocni w
                  gebie, a gdyby przyszlo co do czego to ogon pod siebie i s*********a az sie
                  kurzy.

• Gość: Lolo Uderz w stol... IP: *.waw-smy.sint.pl 23.03.04, 19:49
                    spiral_architect napisał:

>
                    > >
                    > > Debilu,facio ktory rozpaczal ten watek pytal o wieze Technicsa i tyle,tak
                    > jak
                    > > pewnie niejeden gosc zauwazyl,ze klockow tej firmy wlasciwie juz nie ma,a
                    > ty
                    > > wyjezdzasz z jakimis filozoficznymi wywodami o inteligencji polskiego
                    > > spoleczenstwa,a jebnij sie w leb cioto zza oceanu.
                    > >
                    >
                    > No i c**j cie to obchodzi palancie skoro twoj slownik nie wykracza poza
                    > slowa "cioto" i "debilu". Natepnym razem napisz, ze piszesz o sobie i
                    wszystko
                    > bedzie jasne. Takie zwroty zna kazdy, frajerze. Zna sie takich jak ty: mocni
                    w
                    > gebie, a gdyby przyszlo co do czego to ogon pod siebie i s*********a az sie
                    > kurzy.

Pokazales debilu co ci z butow tak naprawde wystaje...
                    • Gość: soso ale sie porobilo :-( IP: *.ppp.get2net.dk 24.03.04, 08:36
                      Nieladnie tak, koledzy.

Czytalem ten watek od poczatku i najpierw chcialem prostowac wszelkie rewelacje
                      o A-klasie ale zrobili inni. Dobrze. Zeszlo na mordobicie, mam nadzieje, ze
                      panowie juz odpluli zeby, poluzowali krawaty i porozpinali guziki. Pora sie
                      podniesc i przeproscic, czyz nie?
                      Co do meritum, W ostatnim katalogu Panasonica w Danii na 2003/2004 jest w
                      dziale Technics duzo mniejesza oferta niz z roku 2001 - taki katalog Technisca
                      takze mam. Firma wtedy wystepowala jeszcze solo. Ale co ciekawe, nie ma zadnego
                      nowego modelu od wlasnie tych 3 lat a to co zostalo to najtansze komponenty
                      stereo z serii 43cm. Mysle, ze i dobrze. W Danii Technics sprzedawany jest
                      sieciach o sredniej renomie lub supermarketach i cenowo odpowiada mniej wiecej
                      50% odpowiednikom z firm typu NAD - najnizsze modele.

pzdrw,

soso
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka