Dodaj do ulubionych

Jakie menu dla 10-mięsięczniaka?

28.01.07, 10:37
Witam, mój synek zaczął 10 miesiąc. Mały zjada 5 posiłków tj :
- rano mleko z kaszką - 180 ml,
- ok 11 zupkę- danie ze słoiczka - 190 ml lub 240ml
- ok 14-15 - mleko z kleikiem i deserkiem - 220 ml
- ok 17-18 - mleko z kaszką - 220 ml
- wieczorem - mleko z kleikiem - 180 ml
Łącznie zjada 900-1000 ml, a miedzy posiłkami daje mu do schrupania biszkopty
lub chrupki kukurydziane.
Moje pytanie brzmi czy powinnam mu bardziej urozmaicić posiłki, a jeżeli tak
to jakie? Czy zjada wystarczająca ilośc tych posiłków? Czy powinnam
ograniczyc mleko do dwóch porcji dziennie tj. rano i wieczorem?
Z góry dziękuje za wasze odpowiedzi i ewentualne wskazówki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zona_mi Wątek z czołówki f.- najczęściej zadawane pytania: 28.01.07, 11:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=49568041
      • krokre Re: Wątek z czołówki f.- najczęściej zadawane pyt 29.01.07, 14:27
        Niestety wchodząc na ten link nie znalazłam nic sensownego. W moim pytaniu nie
        chodziło mi o rozszerzenie diety, bo wiem o jakie produkty rozszerzac dziecku
        dietę, chodziło mi o ciekawośc jakie inne produkty matki podaja swoim 10 mies.
        dzieciom.
        Pozdrawiam
        • lenajanek Re: Wątek z czołówki f.- najczęściej zadawane pyt 29.01.07, 14:31
          a iaspróbuj na link poniżej
          ja często zaglądam na te stronę, ale niestety nie poradze Ci jakkarmić 10cio
          miesieczniaka, gdyż mój synek ma dopiero 5 i pół
          pozdrowienia

www.twojadieta.pl/dz.php
          • cyganka0 Re: Wątek z czołówki f.- najczęściej zadawane pyt 29.01.07, 22:05
            Moj synus ma 10 miesiecy
            sniadanie: mleczne- kaszka, platki kukurydziane lub lane kluski
            ok 12 zupa na miesie
            ok 15 ii danie- zazwyczaj gotowane przeze mnie: krolik, indyk itd (zblizone do
            sloiczkow) lub gotowy sloiczek
            ok 17 kisiel, owoce tarte z biszkoptem, sporadycznie danonki
            ok 19 mleko z kaszka
        • zona_mi Re: Wątek z czołówki f.- najczęściej zadawane pyt 30.01.07, 13:51
          Ale jest tam między innymi link do forum Jedzenie, gdzie z pewnością znajdziesz
          odpowiedź na swoje pytanie.
    • mamama12 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 09:58
      u na jest tak:
      7.30-cycek
      11. - zupka zarzywna z mięskiem lub żółtkiem
      14 - cycek
      17 - tarte owoce (jabłko, gruszka, banan i suszona śliwka bo mamy czasem
      problemy z kupka)a co drugi dzień kisielek z miśkoptami
      20- cycek lub kaszka mleczno ryzowa
      • mamucha27 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 10:04
        mój na prawie skończone 10 mies.
        - ok. 8 kaszka z mlekiem (130-160 ml)
        - ok. 11 deserek z owocami (190 ml)
        - ok. 14 danie ze słoiczka ( max 150 ml) więcej nie chce
        - ok. 17 owoc świeży np. jabłko lub banan
        - po kapieli ok. 19 cycek
    • lisabette Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 10:07
      Dziewczyny, moja też skończyła 10 m-cy. Czytam i widzę, że wszystkie podajecie
      zupkę przed południem, nie rozumiem tego - kto je obiad przed południem ?? Moje
      dziecko je obiadek zawsze w naszej porze obiadowej, czyli ok. 16.00. Czy jak
      dzieci Wam podrosną to będziecie robić dwa obiady w ciągu dnia, jeden dla
      dziecka drugi dla Was?
      • brunette23 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 10:12
        moja je obiadek ok. 14-15 w zależności od tego o której się obudzi, niekiedy
        zamiast jedzonka ze słoiczka lub jakiegoś mojego wymysłu dla niemowląt wink
        dostaje z naszego obiadu ziemniaczka z masełkiem i mięskiem, dlatego też uważam
        że ta pora jest dobra... smile pozdrawiamy! smile
        • choccolatte3 do Brunette23 30.01.07, 12:28
          Brunette23, mój synuś też urodził się 13 marca o 6:45 smile Ile drzemek ma Twoja
          córcia?
          • brunette23 do choccolatte3... :) 30.01.07, 12:34
            własnie spi... smile jedną... śpi najwyżej półtorej godziny, zwykle krócej, bardzo
            rzadko dłużej, poza tym zwykle po 45 minutach jest pobudka, trzeba Ja wziąc na
            ręce i zasypia jeszcze na troszkę... ale nie spotkałam się jeszcze z dzieckiem
            które by tak mało spało jak Ona od zawsze... pozdrawiamy serdecznie! smile
      • jotka_aa do Lisabette - pora obiadowa... 30.01.07, 11:00
        A kto powiedział, że obiad jest o godzinie 16.00 co?..gdzie tak jest napisane,
        że tak ma być?...chyba każdy je obiad, o której mu pasuje...mój mąż wychodzi
        rano do pracy i wraca o 20.00 i je obiad wtedy, to dziecko też miało by na niego
        czekać?...ja też na godzine 12.00 mam już ugotowany obiad, bo gotuje rano i
        wtedy wspólnie z dzieckiem jemy razem właśnie o tej porze...12-13.00 to godziny
        obiadowe w większości szkół i przedszkloli, a o 16.00 to mamy w domu
        podwieczorek, lekki np. kisiel aby zgłodnieć do kolacji , która jest o godz.
        19.-stej...ja gdybym zjadła obiad o godzinie 16-stej z dwóch dań (bo taki obiad
        jest u mnie zawsze) to wątpie w to , żebym mogła zaraz za trzy godziny zjeść
        kolacje....
        • lisabette Re: do Lisabette - pora obiadowa... 30.01.07, 12:15
          Zawsze robisz tak, jak jest gdzieś napisane ? wink
          Nie wydzieraj się, tylko przeczytaj do czego się odniosłam - do obiadów PRZED
          południem, czyli w porze drugiego śniadania. Twój obiad o 12.00-13.00 to jest
          przed południem ??
    • brunette23 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 10:27
      posiłek I - 6.00, niekiedy 7.30, mleko ok. 200ml, nie zagęszczone niczym
      posiłek II - tutaj trudno zdefiniować godzinę, zależy od tego, kiedy jest
      głodna, na drugie śniadanie jest wiele możliwości, niekoniecznie po raz kolejny
      mleko zagęszczone kaszką albo kaszka na gęsto, można dać dziecku: jogurt
      naturalny z owocami np. ze słoiczka, twarożek (np. serek wiejski) z owocami w
      kawałkach (np. z truskawkami), ciemny chlebek lub bułeczka z masełkiem który
      moje dziecko przygryza plasterkiem żółtego sera + jakiś czas po chlebku owoce ze
      słoiczka (np. kleik ryżowy z owocami) lub jakiś owoc świeży, kaszka manna z
      owocami, itd., drugie śniadanie fajnie jest popić sokiem (np. bobofrutem)...
      posiłek III - ok. 14-15 lub nawet później, obiadek ze słoiczka lub cos co nadaje
      się dla malucha z naszego obiadu, np. ziemniaczki z masełkiem i mięsko lub moja
      własna inwencja twórcza (tzn. z gazet dla młodych mam, rzadko)... wink
      posiłek IV - niekiedy wystarczą ciasteczka leibnitz, uwielbiane przez małą, albo
      jabłuszko tarte z cynamonem i odrobiną cukru albo reszta obiadu jeśli nie miała
      ochoty w porze obiadowej na zbyt wiele albo też chlebek, zależy co jadła na
      drugie śniadanie, te dwa posiłki ze sobą korelują... wink
      posiłek V - ok. 20, mleko 200m, nie zageszczone niczym...

10 miesięcy to w ogóle chyba trudny wiek, dziecko nie potrafi na raz zjeść nie
      wiadomo ile (chociaż jak czytam ile jedzą wasze dzieci tych gęstych kaszek i w
      ogóle to mam wrażenie że moje albo jest głodzone albo nie wie na czym polega
      jedzenie), nie może jeść wszystkiego, nie chce jeść tego co może wink itd... mam
      tylko nadzieję, że później będzie łatwiej, ale może się mylę... wink acha, no i
      polecam lekkie drugie śniadania, jogurt i owoce to fajna sprawa... smile smile smile
      pozdrawiamy! smile
      • mamucha27 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 13:49
        czytając posty mam wrażenie, ze moje dziecko je połowę tego co Wasze dzieci. A
        naprawdę nie należy do szczuplaczków. Dla niego liczą się prawie tylko owoce a z
        obiadkami jest już gorzej.
        • greenwitch Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 14:30
          Hej! Mój synek ma skończone 9,5 miesiąca i jada:
          - 8.00 - kromka ciemnego pieczywa z masłem i dodatkiem (chuda wędlina drobiowa, ser żółty, serek twarożkowy itp.), popija to mlekiem 180 ml.,
          - 12.00 drugie sniadanie w postaci banana + serek lub usmażone jabłko (nie lubi surowego),
          - 15.00-16.00 obiad taki jak my czyli zupa na mięsie lub ziemniaczki, ryz lub makaron z mięsem i dodatkami... lub poza domem danie ze słoiczka,
          - 19.30 - kaszka mleczno-ryzowa lub mleczno-pszenna 180 ml.
          W miedzyczasie bywają chrupki, ciasteczka, kawałek sernika, kisiel lub owoce ale nie codziennie - zazwyczaj 4 posiłki dziennie w tym dwa mleczne.
          Pozdrawiam
        • asoia4 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 02.03.07, 13:12
          to zmniejsz ilość owoców i soków jak zgłodnieje to zje cały obiad -i zupę i
          drugie
    • lillil Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 14:38
      u nas jest mniej wiecej tak (chociaz czasem ulega zmianom) smile
      7-8 sniadanie- mleczko
      11-12 II sniadanie -kaszka z deserkiem, czasem sam deserek lub
      ciasteczka,pojawiaja sie tez kanapki
      15-16 obiadek- w zaleznosci co jest dla nas je maly ,chyba ze jest potrawa malo
      odpowiednia dla niego to od czasu do czasu podaje cos ze sloiczka
      19-20 kolacja -mleko, lub kaszka owocowa z mlekiem
      miedzy posilkami soczki i inne napoje ,kisiele, budynie, jogurty, swierze
      owoce, buleczki z serkiem rogaliki i masa innych rzeczy w zaleznosci od checi i
      apetytu malego
      • anulkas86 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 17:47
        Mój synek za kilka dni skończy 9 miesięcy, także jest troszkę młodszy od Waszych
        pociech, ale jego jadłospis wygląda mniej więcej tak:
        ok 6- ok 180- 200ml mleczka
        ok 10-11 - do wyboru: ryż z jabłkami, jajko na parze, kaszka z owocami, naleśnik
        z jabłkiem, płatki na mleku
        ok 14- objadek - zupka z mięskiem, własnej roboty, ew. coś z mojego objadku, ew.
        pierogi z truskawkami
        ok17- do wyboru: kisiel z jabłek lub jagód, jogurt, serek, owoce ze słoiczka lub
        świeże (jabłko, banan),
        ok20- ok 200ml kaszki manny podanej przez butelkę.
        • asoia4 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 02.03.07, 13:16
          moim zdaniem trochę za dużo owoców nie powinno się przekraczac limitu ok 150g -
          może się skończyć biegunką i utratą apetytu
    • agaw_80 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 30.01.07, 20:08
      też mam 10misięcznego synka
      hmm, w ogóle wydaje mi się, że dzieciątko w tym wieku powinno dostawać 3 posiłki
      mleczne, 2 owoce, 1 porcję mięska plus jakieś węglowodany- kaszki, chleb,
      zbozowe płatki itp.
      też mam problemy z urozmaicaniem posiłków
      niebawem zamierzam zakończyc karmienie piersią(w tej chwili karmię 2x- rano i na
      dobranoc)i jadłospois wygląda tak:
      -7.30- cyc
      -10.30- mleczno- owocowe II śniadanie(kleik lub kaszka na mleku z płatkami+owoc)
      -14.30- obiadek
      -17.30-deser- owoc lub soczek z herbatniczki
      -19.30- kaszka mleczno-owocowa
      -10.30-cyc
      zamierzam wkrótce dawać synkowi dwudaniowy obiadek i powoli wprowadzać
      "normalne" jedzenie typu kanapki, no i jeszcze jogurty, twarożki
      • brunette23 na III posiłek mleczny jogurt zamiast kaszki... :) 31.01.07, 13:57
        jogurt naturalny to tez posiłek mleczny a mniej zapychajacy, tuczacy i
        obciążający żołądek niż kaszka... poza tym dwudaniowy obiad, 3 posiłki mleczne,
        2 razy owoce? pojecia nie ma kiedy to dziecko ma to wszystko zjeść...
        pozdrawiamy! smile
        • krokre Re: na III posiłek mleczny jogurt zamiast kaszki. 31.01.07, 17:40
          Dziewczyny jesteście boskie bardzo dziękuję Wam wszytkim za wyczerpujące
          odpowiedzi.
          Pozdrawiam
        • asoia4 Re: na III posiłek mleczny jogurt zamiast kaszki. 02.03.07, 13:21
          moj 10 miesięczny synek zjada i obiad z 2 dań i 3 razy produkty mleczne owoce
          dostaje 1raz -nie więcej niż 150g i wszystko się mieści
    • bomba001 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 31.01.07, 19:24
      tak czytam i sobie myślę, że dziwnie dla mnie te dzieci karmicie. u nas nie
      było kaszy w tym wieku, ewentualnie 1raz dziennie, 2-moze 3 razy w tygodniu.
      rano jajko, krojone warzywa (pomidor ogórek, czasem gotowane w qusi salatce- np
      brokuły z jajkiem i oliwą) chlebek żytni, ser żółty do tego, biały, czasem,
      choć rzdko topiony. czasami kawałek wędliny (pieczone mięso, ale kupnesmile)
      obiad to danie najczęciej gotowesmile)
      potem podwieczorek, czy też wczesna kolacja to kawałki naszego obiadu: gesta
      pożywne zupa, kasza ryz makaron z warzywami, ja podawałm juz rybę (wiem że
      kontrowersyjm, ale dla mnie mniej niż wieprzowina, której się w wielu karjom
      niemowlętom w ogóle nei podaje).
      kolacja to podobna jak śniadanie, jagurt z owocami czasem, serek z owocami,
      czasem z gotowym przceirkiem, najczęsciej z owocami świeżymi lub mrożonymi.
      rano i wieczorem cycsmile))
      jako przegryzki chlebek chrupki, wafle owoce- po co trzeć??? jabłka banany etc
      mozna podawać nawet teraz.
      trochę normalniejszego jedzenia dawajciesmile))
    • anna.laurentowska Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 03.02.07, 16:52
      czesc
      moj maly zjada:
      -9:00-mleko 240
      -12:00-deserek(albo ze sloiczka albo robie sama)
      -15:00-obiadek(gotuje sama)
      -18:00-mleko 240
      -21:00-kaszka w butelce 240

a miedzy posilkami kinderek,lub jak ja co jem i widze,ze on tez chce to mu
      daje,np.drozdzowka,torcik,chlebek itd.
    • joasia1234 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 03.02.07, 18:33
      Moja córcia ma 11 miesięcy.
      Rano:
      ok 8-9 - kaszka na mleku 180 ml - wychodzi ok 200
      ok 11 -11.30 - jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i owocem (kiwi, banan
      lub jabłko)
      ok 14.30-15 - obiadek - albo gęsta zupa (z kaszką kukurydzianą lub ryżem, z
      mięsem lub żółtkiem jajka)
      ok 17.30 deserek - zwykle niestety ze słoiczka, rzadko banan wymieszany z
      jabłkiem lub inne owoce
      ok 19.30 na kolację kaszka (manna lub kleik kukurydziany) ze 180 ml wody
      wychodzi ok 200
      W przerwach mała tylko pije, ewentualnie podjada coś z mojego talerza. Jest
      chuda i dosyć wysoka jak na swój wiek.
      pozdrawiam
      • joasia1234 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 03.02.07, 18:35
        dodam jeszcze, że zamiast mięsa lub żółtka gotuję jej rybę (pangę najczęściej,
        bo nie ma ości). Rybę powinno się podawać przynajmniej raz w tygodniu (w tym
        wieku). POwinno się też wprowadzić buraczki (żelazo - z tych samych powodów
        żółtko).
        • lisabette Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 03.02.07, 18:40
          A wiesz dlaczego panga nie ma ości, bo jest hodowana na antybiotykach i
          hormonach, można rzec że to "sztuczna" ryba, bardzo niezdrowa dla dorosłych, a
          dla dzieci wręcz niewskazana.
    • paulapo Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 03.02.07, 21:00
      z tego co czytam wnioskuje, że mój prawie 10-miesięczniak jest strasznym
      niejadkiem. Jeszcze mu sie nie zdarzyło zjeść na raz 200 ml mleka. Tak średnio
      wypija około 120, czasem 150. Też bym chciała żeby więcej jadł. Jedyne co zjada
      z apetytem to jabłka, chrupki, no i deserki smile
      • asoia4 Re: Jakie menu dla 10-mięsięczniaka? 02.03.07, 13:26
        odstaw trochę owoców i poczekaj aż zgłodnieje mniej owoców i mniejsze drugie
        śniadanie-iwszystko się zmieści

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka