Dodaj do ulubionych

ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc

27.02.10, 02:58
Dzisiaj się dowiedziałam że zus odmówił mi świadczeń. Jestem w kropce bo nie
wiem co mam z tym zrobić i jak się za to zabrać. W kwietniu rodzę, a nie
przysługuje mi teraz żadne ubezpieczenie ani nic. Będę się odwoływać tylko nie
bardzo wiem gdzie, co i jak a po 2 boje się że to będzie cięgło się latami.
Podpisałam umowę o prace na czas określony 1 rok w dniu 1.10.2009 będąc już w
16 tyg ciąży. Zaświadczenie o niezdolności do pracy lekarz wystawił mi
13.11.2009, ponieważ wystąpiły komplikacje.
Przyjęłam się do pracy ponieważ chciałam zarobić jakiś grosz a nie wiedziałam
że wystąpią komplikacje. Miałam zamiar pracować do końca ciąży ale jak to
teraz udowodnić. Od 6.01.2010 byłam w szpitalu ponieważ wystąpiły skurcze.
Leżałam tam tydzień po czym wypuścili mnie do domu. Biorę tabletki na
podtrzymanie ciąży i nie mogę się ruszać z łóżka. A tu taka decyzja. Załamałam
się i zostałam praktycznie bez środków do życia.
Z ich pisma wynika że od 1.10.2009 nie podlegam ubezpieczeniu. Teraz nie wiem
czy muszę iść do urzędu pracy się zarejestrować żeby mieć jakieś ubezpieczenie
czy mogę się rozliczać.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 08:36
      hmm, to mi niestety wygląda na jakiś przekręt ze strony pracodawcy... może nie
      przekazywał składek na Twoje ubezpieczenie? nowa umowa podpisana, ale brak
      składek... spróbuj się dowiedzieć. ale niestety, dopłacić się tego już nie da.
      ZUS już taki jest - Ty możesz czekać na wypłatę świadczeń albo w ogóle mogą Ci
      odmówić, ale spróbuj się spóźnić z przekazaniem składek - zaraz Cię upomną i
      zapomnij o wypłatach...
      • ewio Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 08:48
        Jeśli jesteś mężatką a Twój mąż pracuje niech zgłosi Ciebie do ubezpieczenia u
        swojego pracodawcy (na takiej zasadzie jak zgłasza się dziecko)- to mogę
        doradzić jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne. Urząd pracy może nie chcieć Cię
        nie zarejestrować bo nie jesteś gotowa do podjęcia pracy, niestety takie są
        przepisy.
        • ewio Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 08:50
          miało być "może nie chcieć Cię zarejestrować" przepraszam
        • fvmmka Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 09:20
          ZUS broni sie przed osobami podpsujacymi umowy w czasie ciazy jesli
          niemasz wczesniej ciagłosci pracy przed ta umowa ktora podpisalas w
          czasie ciazy to nic z nimi nie wygrasz takie sa przepsy...jesli
          niemasz meza idz do Urzedu pracy i sie zarejestruj...ale poza
          ubezpieczeniem zdrowotnym zadnych innych swiadczen nie otrzymasz.
          • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 09:51
            podpisanie umowy w czasie ciąży i brak ciągłości w pracy to jedno, a
            "niepodleganie ubezpieczeniu" to drugie. ja też podpisałam umowę o pracę w
            czasie ciąży, fakt, że to tylko zmiana wymiaru czasu pracy, bo pracuję już kilka
            lat w tej firmie, ale jeśli miałabym napisane, że nie podlegam ubezpieczeniu, to
            dla mnie jest jasne, że nie zostały przekazane za mnie składki...
            --
            https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3flw16d8m45vq.png
            • kotkowa Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 10:14
              Najprostsze wyjscie - niech cie maz ubezpieczy, jesli pracuje. Urzad Pracy moze
              tego nie zrobic, skoro jestes w ciazy. W ten sposob bedziesz miala ubezpieczenie
              zdrowotne. Niestety problem jest z wyplata chorobowego przez ZUS i
              macierzynskiego. Moze napisz o dokladne uzasadnienie tej decyzji z podaniem
              podstawy prawnej i pozniej krok po kroku przesledz w przepisach o co chodzi.
              Ewentualnie do jakiegos prawnika po pomoc.
              • delfinela Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 10:21
                Nie wiem skąd jesteś, ale sprbuj skontaktować się z Fundacją Rodzić
                po ludzku. Oni pomagają kobietom którym zus odmawia świadczeń, poza
                tym w każdą środę mają bezpłatny dyżur prawniczy pod telefonem.
                Radca udzieli informacji co Ci się należy i jak dalej postąpić.
                Numer telefonu dostępny jest na stronie fundacji.
      • eliza_dm Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 18:10
        idz do prawnika,wezmie za porade z 50 zlotych i pomoze napisac
        odwolanie. Pracodawca nie moze cie zwolnic , a ZUS raczej na
        kontrole ciezarnych nie wzywa tym bardziej, ze ylas w szpitalu.
        Chyba ze nie dostarczylas zaswiadczenia ze szpitala albo l4, ale tez
        nie wiem czy moga , bo przeciez lekarz musi swoj duplikat dostarczyc
        ZUS.
        • narbada Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 05.03.10, 09:02
          Chciałam tylko dodać tak dla informacji wszystkich (bo myślę, że założycielka
          wątku jakoś już z problemu wybrnęła) że w Polsce opieką zdrowotną objęte są
          wszystkie kobiety w ciąży nawet jeśli wcześniej nie były ubezpieczone. Nie
          trzeba się rejestrować w urzędzie pracy ani ubezpieczać jako członek rodziny. Z
          tego co wiem dowód i karta ciąży jest dokumentem wystarczającym, ale najlepiej
          jeszcze zadzwonić do NFZ, może trzeba jakiś formularz wypełnić. Ubezpieczenie
          obejmuje również okres połogu.
    • mrowka75 [...] 27.02.10, 11:17
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • gleana Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 11:43
      Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie okresu wyczekiwania.
      Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba
      podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku
      chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Z tego
      wynika że przepracowałaś co najmniej 30 i i wygląda na to że pracodawca nie
      zgłosił cię do ubezpieczenia. Spróbuj sprawdzić czy zostałaś w ogóle ubezpieczona.
    • iwonagos Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 11:46
      Moim zdaniem sprawa źle załatwiona przez pracodawcę. Skoro masz umowę i jesteś w ciąży, powinny ci się należeć wszystkie świadczenia, łącznie z macierzyńskim. Kiedy dostałaś to pismo? Masz jeszcze czas na odwołanie? Nie zwlekaj więc, nie masz innego wyjścia. A niby czego się boisz? Co masz do stracenia? Jeżeli chodzi o kobiety w ciąży to są inne zasady jeżeli chodzi o ubezpieczenie z tego co wiem. Nie pokrywa się kosztów ewentualnego leczenia czy porodu, nawet jeżeli jest się bez ubezpieczenia.

mysle, ze powinas zadac to pytanie na forum prawo i pieniadze
      forum.gazeta.pl/forum/f,584,Prawo_i_pieniadze.html
    • pesteczkaija Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 12:11
      dzięki dziewczyny za podpowiedzi.
      Na Pewno będę się odwoływać. Jestem pewna że składki były płacone. Zus
      wywnioskował że to było wyłudzenie świadczeń i wypisał pełno argumentów za.
      Jednym z nich jest to że pracowałam w nie swoim zawodzie. TZN jestem po
      technikum usług organizacji a byłam na stanowisku przedstawiciel handlowy.
      Tak myślałam o Urzędzie pracy ale nie wiem czy nie będą mieli problemów.
      • qu_esse Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 12:24
        z tego co pamiętam, bo grzebałam kiedyś w przepisach, to kobietom w ciąży i
        dzieciom do lat 18 przysługuje bezpłatna opieka medyczna, bez względu na to, czy
        są ubezpieczone czy nie...to jest zagwarantowane ustawowo
        to tak na pocieszenie, zapytaj na forum Prawo i pieniądze, tam Ci wskażą paragrafy
      • mrowka75 [...] 27.02.10, 12:28
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • patrytka Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 12:35
          co do tej bezplatnej opieki to jednak jest inaczej bo po pieciodniowym
          pobycie mojej corki w szpitalu zawolano ode mnie prawie 3 tys. zlotych
          ale na szczescie pokombinowalam i ubezpieczenie zdobylam...byloby
          krucho
      • patoga Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 18:01
        Odwołuj się koniecznie do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych - od
        decyzji zasiłkowych do rejonowego. Masz miesiąc czasu na odwołanie
        się od daty otrzymania decyzji.
        ZUS może podejrzewać że chciałaś go naciągnąć na świadczenie. Musisz
        udowodnić że nie. Czasami trwa to długo fakt, ale warto ich
        przycisnąć.
        Atutem będzie jeśli stanowisko pracy na którym się zatrudniłaś
        istniało już wcześniej. A jeśli nie i zostało stworzone specjalnie
        dla ciebie, to teraz gdy nie możesz pracować ktoś ciebie zastępuje.
        Jeśli nie to będzie ciężko uncertain
        Jakie uzasadnienie podali Ci w decyzji?
      • eliza_dm Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 18:11
        a kto teraz pracuje w swoim zawodzie, nie ma to jak panie z ZUSu!
      • mstawarz Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 19:59
        Pewnie ZUS stwierdził "pozorność umowy o pracę". Jest to bardzo
        częsta praktyka przy zawieraniu umów w ciąży, a potem gdy pracownica
        idzie na zwolnienie. Sprawa do wygrania w Sądzie,ale trzeba walczyć
        do końca, do wyczerpania instancji. Jeśli choćby dzień świadczyłas
        pracę nie ma podstaw dla kwestionowania istnienia stosunku pracy,
        poszukać trzeba śwaidków na to że pracowałaś. No i rady żeby podejść
        po poradę prawną jak najbardziej słuszne, napisanie takiego
        odwołania to nie jest jakś skomplikowana praca dla prawnika. Są też
        poradnie bezpłatne. Życzę wytrwałości i powodzenia.
        • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 20:15
          hmm, skoro zus stwierdził "pozorność umowy o pracę", to czemu w uzasadnieniu
          podaje, że dziewczyna nie jest objęta ubezpieczeniem od dnia któregoś-tam?
          bardzo to dziwne...
          • inakaro Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 20:26
            ztego co ja wiem ubezpieczenie zdrowotne "działa" po upływie 6
            miesięcy płacenia regularnie składek, jeżeli są spóźnione choćby 1
            dzień to znowu pól roku... a dzieci mają darmową opiekę zdrowotną do
            6 miesiąca
            • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:24
              inakaro napisała:

> z tego co ja wiem ubezpieczenie zdrowotne "działa" po upływie 6
              > miesięcy płacenia regularnie składek, jeżeli są spóźnione choćby 1
              > dzień to znowu pól roku...

no właśnie... czyli gdzieś musiała być przerwa... albo spóźnienie.
              • pesteczkaija Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:46
                Nie ma nigdzie żadnej przerwy i spóźnienia. Na pewno się odwołam bo nie mam
                innego wyjścia. Posiedziałam troszkę poszukałam i okazuje się że nie jestem
                sama. Mam nadzieje że fundacja Rodzić po ludzku coś mi podpowie. Doczytałam się
                że to może potrwać kilka miesięcy albo i nawet lat, ale trzeba walczyć o swoje.
                Zus też może się odwołać od decyzji sadu...
          • funky_mamma Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:01
            a_lex napisała:

> hmm, skoro zus stwierdził "pozorność umowy o pracę", to czemu w uzasadnieniu
            > podaje, że dziewczyna nie jest objęta ubezpieczeniem od dnia któregoś-tam?
            > bardzo to dziwne...

ZUS potrafi robić takie dziwne rzeczy. Mojej mamie lekarz orzecznik przyznał
            rentę, jednak brakowało jej 3 miesięcy ciągłości pracy aby dostać świadczenie.
            Jednak mogła się odwoływać w sądzie i były duże szanse, że w drodze wyjątku
            przyznają jej świadczenie pieniężne - w końcu chora na białaczkę z pewnością
            pracy nie podejmie nigdzie. Co zrobił ZUS - zamiast orzeczenia lekarskiego
            wysłał z dużym opóźnieniem (po 3 miesiącach) pisemko, że nie przyznają renty, a
            do sprawy sądowej zataili orzeczenie lekarskie, tylko powoływali się na własne
            pismo, które stwierdzało częściową niezdolność do pracy do dnia xxx. Paranoja
            ale skutecznie zawiązali ręce sądowi. Mama myślała przez kilka lat, że to lekarz
            orzecznik ją oszukał, dopiero jak w zeszłym roku była znowu na komisji
            lekarskiej dowiedziała się od lekarza, że jakoby wnioskuje o przedłużenie renty,
            na której nigdy nie była ale tak wynikało z papierów, że poprzedni lekarz
            przyznał rentę. To są dopiero kwiatki - niestety mama nie zakręciła się dobrze
            wokół własnej sprawy, nie zrobiła burdy i teraz to już raczej nic nie poradzi na
            te machloje.
      • jusiakr Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:38
        sytuacja jest conajmniej dziwna.

A argument z ZUSu o pracy nie w zawodzie żenujacy.

Koniecznie się odwołaj!
    • marbar2010 Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 20:36
      ja jestem od poczatku ciazy zarejstrowana w urzedzie pracy i oni musza dac ci
      ubezpieczenie łaski nie robią,a ubezpieczenia wogule nie musisz miec ale jesli
      chodzi o pobyt w szpitalu bo wtedy pokrywa NFZ ale jesli chodzi o chodzenie do
      przychodni to musisz miec ubezpieczenie to jest takie chore wlasnie.to tak z
      mojego doświadczenia
      • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:23
        marbar2010 napisała:

a ubezpieczenia w ogóle nie musisz miec ale jesli
        > chodzi o pobyt w szpitalu bo wtedy pokrywa NFZ

a z czego ten NFZ niby pokrywa? smile
        akurat pierwszym pytaniem, jakie zadano mi w szpitalu, było "czy jest pani
        ubezpieczona? bo jak nie, to wystawimy pani fakturę!"
        cóż, life is brutal...
        NFZ utrzymuje się z naszych składek, jeśli nie płacisz - nie masz świadczeń.
        (często nawet jak płacisz, to nie masz, ale to już inna paranoja...)
        • memphis90 Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 05.03.10, 16:14
          > NFZ utrzymuje się z naszych składek, jeśli nie płacisz - nie masz świadczeń.
          Obowiązuje tzw. solidaryzm społeczny. Kobiety w ciąży oraz dzieci do 18rż
          objęci są bezpłatną opieką medyczną i wszelkie placówki pracujące w ramach umowy
          z NFZ nie mają prawa wystawić im żadnej faktury za wizytę u lekarza, leczenie
          czy pobyt w szpitalu. Nawet, jeśli nie pracują, nigdy nie pracowały i nie mają
          żadnego ubezpieczenia. TAkie mamy prawo.
          • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 05.03.10, 18:51
            przepis przepisem, a rzeczywistość niestety jest inna. jak już pisałam - byłam w
            szpitalu i pierwsze, co usłyszałam, to czy mam legitymację ubezpieczeniową
            (sekretarka byłą niedoinformowana, bo to był styczeń, a od pocz. roku nie ma już
            legitymacji. nigdy nie miałam, więc już nie będę miała). jeśli nie mam -
            wystawią mi fakturę. straszyła mnie tak cały dzień. przyłaziła kilka razy. była
            nieprzyjemna. cóż, polska rzeczywistość...
            • pesteczkaija Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 05.03.10, 21:24
              ja też nie posiadam legitymacji i jak poszłam do szpitala 6 stycznia to pierwsze
              co ode mnie zawołali legitke a jak nie to coś że jestem ubezpieczona
              teraz rejestrowałam sie do dentysty i tez kazała przynieść ze sobą legitymacje...
              a co do ubezpieczenia to nadal je mam do czasu zamknięcia sprawy.
            • ib_k Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 07.03.10, 12:10
              a_lex napisała:

> przepis przepisem, a rzeczywistość niestety jest inna.

rzeczywistość jest taka jaką ją przepisy kształtują, nawet kobieta w ciąży czy do porodu czy dziecko musi mieć dokument potwierdzający prawo do świadczeń, obojętnie legitymacja , rmua, zaświadczenie z gminy itp
              oczywiście nikt nie może odmówić świadczeń leczniczych z powodu braku dok. ubezpieczeniowego, należy po prostu przedstawić go w terminie późniejszym (max 30 dni)
    • bluemka78 Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 21:49
      Przede wszystkim musisz napisac pismo odwolujace sie od tej decyzji.
      Nie wiem jakie jeszcze argumenty zus napisal. Bo sam argument o
      wykonywaniu nie swojego zawodu jest najmniej istotny. Akurat
      stanowisko przedstawiciela handlowego moze byc praktycznie
      wykonywane przez kazdego. Prace rozpoczelas wiec swiadczenia Ci
      przysluguja normalnie pod warunkiem, ze pracodawca placil za Ciebie
      wszystkie skladki. Poza tym jak to dzisiaj sie dowiedzialas, ze nie
      masz swiadczen? Przeciez do tej pory musialas z zusu otrzymywac
      chorobowe w wys. 100% wynagrodzenia. To co za luty nagle odmowili i
      stwierdzili, ze cofaja swiadczenia? Pracodawca mial Ci placic do 33
      snia od wystawienia chorobowego, od 34 dnia placic mial zus.
      • pesteczkaija Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:39
        Zus wstrzymał wynagrodzenie w styczniu. Pierwsza wypłatę płaci pracodawca a
        później zus. Czyli w miesiącu gdzie miał zus płacić to zrobili kontrole.
        Co do ubezpieczenia to nadal jestem ubezpieczona dopóki sprawa się nie wyjaśni.
        TZN mam 30 dni na odwołanie gdybym się nie odwołała to wtedy musiała bym już
        myśleć wink bo jak mogę się zarejestrować jako bezrobotna jak pracuje wink - tyle
        udało mi się dowiedzieć wink
        Argumentów jest bardzo dużo bo rozpisali się aż na 3 strony. NP to że nie mam
        doświadczenia zawodowego, że nikt nie został zatrudniony na moje stanowisko.
        • a_lex Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:51
          rany, co za bzdurne argumenty!
          przecież to jasne, że jak ktoś zaczyna pracę to NIE MA doświadczenia, tylko
          właśnie je zdobywa smile a to, że nikt nie został zatrudniony na Twoje miejsce, to
          już sprawa pracodawcy - widocznie stwierdził, że nie ma potrzeby. na moje
          miejsce też nikogo nie ma... ciekawe, kiedy ja będę miała kontrolę hehe (jestem
          na zwolnieniu od 21. stycznia)
          • pesteczkaija Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 27.02.10, 23:57
            kolejny argument:
            Inny pracownik zarabia mniej niż ja a robi prawie to samo. Oni porostu do
            wszystkiego sie przyczepili.
            • sofi84 Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 28.02.10, 10:01
              kurcze, jestem kadrową, studiuję socjologię, od stycznia mam stosunek pracy
              (wcześniej zlecenie) a w sierpniu rodzę, cholera jasna nie daj boże iść na L4
              teraz, bo mnie znajdą hehe (nie no to nie jest śmieszne)
            • mrowka75 Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 28.02.10, 10:47
              ja uważam, ze to, że nikt nie został na Twoje miejsce zatrudniony
              może świadczyć, że to pozorne miejsce pracy, to będzie świadczyć
              przeciw Tobie, i chyba jest dość poważnym argumentem ZUS-u w sprawie.
              • a_lex Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 28.02.10, 15:05
                kurcze, na moje miejsce też nikogo nie ma i jakoś się biuro nie rozpadło. moje
                stanowisko nie było fikcyjne, miałam kilkakrotnie zmienianą umowę, bo szefowa
                sprawdzała, czy faktycznie jestem niezbędna wink dodatkowo zasponsorowała mi kurs
                podnoszący/ zmieniający moje kwalifikacje, bo sami we dwójkę nie ogarniali.
                teraz, jak mnie nie ma, to będą musieli wziąć kogoś na zlecenia na sezon
                (pracuję w biurze podróży i jestem pilotem wycieczek... no trudno, żebym z
                brzuchem zasuwała z wycieczkami...), ale nikt na moje miejsce w biurze nie wskoczy.

niech tylko ZUS spróbuje mi odmówić świadczeń... rozniosę tę budę smile mam ich
                naprzeciwko biura i zbyt często patrzę na ten budynek i spotykam panienki tam
                pracujące... przekroczyłam już 30 dni zwolnienia, więc już mnie przejęli...
                też miałam ambitny plan pracować dokąd się da, ale dało się tylko do teraz, nic
                na to nie poradzę. i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mnie za to ukarał.
                kurcze, dziewczyno walcz! uruchom wszystkie możliwe instytucje, rzeczników itd.
                aż sama się bojowo nastawiam czytając ten wątek.
                • pesteczkaija Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 28.02.10, 17:43
                  dzięki za wsparcie wink będę walczyć na pewno tylko jeszcze nie wiem jak się za to
                  zabrać... na sczeście mam jeszcze troszkę czasu
                  • bluemka78 Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 28.02.10, 21:34
                    Pismo musisz tak skonstruowac, zeby podwazyc wszystkie te
                    ich "argumenty". Co do argumetnu, ze nikt nie jest na Twoje miejsce
                    przyjety (wazny argument) warto by dolaczyc do Twojego pisma, pismo
                    pracodawcy, gdzie podpisuje sie pod oswiadczeniem, iz nie przyjal do
                    tej pory nikogo, bo jeszcze nie mial pewnosci czy wrocisz i kiedy.
                    Wiec nie zdazyl do dnia dziesiejszego zabrac sie za przyjecie
                    zastepstwa. Pisz pismo nie zwlekaj, akurat na Ciebie trafilo, ale to
                    nie znaczy, ze maja podstawy do odmowy swiadczen.
                    • jananka Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 28.02.10, 22:16
                      Witam. Do tych wszystkich porad mogę dołączyć też swoje
                      doświadczenie.Znam podobny przypadek z drugiej strony. Jako
                      przedstawiciel firmy podpisałam umowę z dziewczyna na okres próbny 3
                      miesięcy. Po 3 dniach jej faktycznej pracy "okazało" się ze
                      dziewczyna jest w ciąży w ok 10 tyg. Nie wnikam już w to . poszła od
                      razu na L4. po konsultacji prawniczej oczywiście firma podjęła
                      decyzje o przedłużeniu umowy do dnia porodu. są pod tym względem ok i
                      przedłużają babeczkom nawet wtedy gdy nie muszą... i wszystko było ok
                      po czym po ok 3 miesiącach ZUS przysłał kontrolę pt sprawdzenie
                      wiarygodności zatrudnienia, czy czasem nie było to ustalone z tą
                      osobą , czy czasem nie wyłudza ona w ten sposób chorobowego i
                      macierzyńskiego. Najważniejsze w tym wszystkim sprawdzano cały
                      przebieg rekrutacji, ilość CV , pytania na rozmowie kwalifikacyjnej.
                      Liczyły się wszelkie dokumenty świadczące też o tym ze odbywała
                      szkolenie , podpisywała jakieś WZki itp , czyli wsystko co mogło
                      uwiarygodnić jej zamiar pracy a nie fikcyjne zatrudnienie. przydały
                      sie też druki Rmua z pierwszego miesiąca , oraz zeznania świadka ,
                      czytać mnie.Wiem troche długie ale niestety wszytskie te szczegóły
                      miały w tym przypadku znaczenie. Wg mnie dobrze byłoby wykonać
                      sobie kopie wszelkich dokumentów które świadzca o twojej pracy w
                      pierwszym okresie zatrudnienia, oczywiście druki Rmua, faktury, ew,.
                      czasu pracy ni ewiem co może być akurat w twoim przypadku. po drugie
                      to udać sie do Zusu lub ustalić telefonicznie podst prawne takiej
                      decyzji i co tak naprawdę leży u źródła, składki czy fikcyjne
                      zatrudnienie, braki proceduralne czy jeszcze coś innego. jak
                      najszybciej odwołać się od decyzji dołączając ww.dokumentację - jest
                      na to określony termin po konsultacji prawniczej - są darmowe nawet
                      poradnie , na wszystko brać papier - jeśli jakaś Pani w ZUSie coś
                      twierdzi to zapisać jej nazwisku i stanowisko,
                      Druga sprawa - w Polsce kobiety w ciąży mają prawo do bezpłatnej
                      opieki lekarskiej
                      www.sciaga.pl/tekst/36266-37-
                      prawa_matki_i_dziecka_do_opieki_medycznej_i_socjalnej_w_okresie_trwan
                      ia_ciazy_i
                      Życzę dużo wytrwałości i zdrowia.mam nadzieje ze wszystko będzie ok
                      jak w moim przypadku czasem Zus tak straszy i chaotycznie działa - a
                      nóż coś wynajdą smile
                      pozdrawiam!!!
                      • railly Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 01.03.10, 01:34
                        Rety, co ZUS obchodzi czy ktos pracuje w wyuczonym zawodzie?! Ale dziewczyny
                        maja racje, walcz o swoje, pokaz im, a co smile
                      • bluemka78 Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 01.03.10, 09:14
                        > przedstawiciel firmy podpisałam umowę z dziewczyna na okres próbny
                        3
                        > miesięcy. Po 3 dniach jej faktycznej pracy "okazało" się ze
                        > dziewczyna jest w ciąży w ok 10 tyg. Nie wnikam już w to . poszła
                        od
                        > razu na L4. po konsultacji prawniczej oczywiście firma podjęła
                        > decyzje o przedłużeniu umowy do dnia porodu. są pod tym względem
                        ok i
                        > przedłużają babeczkom nawet wtedy gdy nie muszą...

W tym przypadku musieli, tylko przy okresie probnym do 1 miesiaca
                        firma nie ma obowiazku przedluzenia umowy w przypadku kobiety w
                        ciazy.

Co do ZUSu trzeba brac byka za rogi, gdyby kazdy pracodawca sie
                        ZUSem tak przejmowal to by polowa poszla z torbami. Dla mnie ZUS to
                        darmozjady, ktorym nie mozna pozwolic wejsc sobie na glowe. M.in.
                        dlatego nie mam nic przeciwko kobietom, ktore ida na l4 na cala
                        ciaze czy maja czy nie podstawy do tego. Jak nie im bedzie musial
                        wyplacic ZUS pieniadze to co z nimi robi? Wybuduje sobie kolejny
                        budynek wykladany marmurami..
                        • jananka Re: ZUS odmowił mi świadczeń - prosze o pomoc 01.03.10, 18:30
                          no dokładnie, w tym musieliśmy, i chcieliśmy , chodziło mi o przypadki
                          które potem miałam i nie musieliśmy, a mimo tego umowa przedłużona do
                          porodu smile i oczyswiście replay z sytuacji z zusem. oj trzeba tutaj dużo
                          siły i wytrwałości bo nie WOLNO IM ODPUŚCIĆ TEGO!!!powodzenia!!!
                      • mrowka75 Co do bezpłatnej opieki nad dzieckiem i cięzarną 01.03.10, 21:30
                        rzeczywiście. Przepisy prawa stwierdzają,ze i ciężarna i dziecko do
                        18 lat mam prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej. Problemem jest
                        jednak taki paradoks,ze szpital, czy przychodnia realizuje kontrakt
                        z NFZ, a za nieubezpieczoną osobą, ale uprawnioną do bezpł. opieki
                        medycznej ma płacić niby ministerstwo zdrowia, ale brak kanału
                        dystrybuującego środki pieniężne na ten cel, Placówka może upomnieć
                        się o pieniądze do NFZ, gdzie są zakontraktowane usługi, a nie ma
                        żadnego przepisu, w którym NFZ ma płacić za nieubezp. uprawn., i
                        nie ma też przepisu, kto ma się o kasę do Ministerstwa zgłaszać.
                        NFZ, czy palcówka udzielająca usługi medycznej. Dlatego Placówki
                        albo odmawiaja usługi, albo zmuszają pacjenta do udania się gdzieś
                        indziej, bo de facto nie mają zapłacone za usługe medyczną., lub
                        proces odzyskania pieniędzy za usługę jest nieprawdopodobnie długi i
                        skomplikowany.
                    • funky_mamma Re: Lista obecności 05.03.10, 18:44
                      W każdej firmie powinna funkcjonować, więc jeśli w twojej firmie jej nie było
                      poproś pracodawcę aby to uzupełnić i przedstaw jako dowód, że stanowisko nie
                      było fikcyjne, bo dopóki lekarz nie zabronił świadczyłaś pracę. Jeśli miałaś
                      firmowy adres mailowy i wysyłałaś maile służbowe, również je wydrukuj i
                      przedstaw jako dowód wykonywania obowiązków służbowych. Każdy ślad twojej pracy
                      będzie się liczył.

A to że pracodawca nikogo nie zatrudnił - to chyba nie jest twoją sprawą, może
                      prowadzi rekrutację akurat, pracownika nie przyjmuje się z dnia na dzień. Nie
                      daj się.
    • madasia Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 03.03.10, 09:31
      znam podobna h0
      historie z happy endem
      alr trzeba sie odwolywac sie do skutku i odpierac bzdurne argumenty
      Dziewczyna ( juz w ciazy) zatrudnila sie jako przedstawiciel handlowy
      ( dostala umowe na czas nieokreslony). Niestety po kilku miesiacach
      wyladowala w szpitalu, ciaza byla zagrozona. Gdy tylko urodzila,ZUs
      odmowil jej wyplaty swiadczenia, zarzucajac pracodawcy fikce
      zatrudnienia. Byla przesluchiwana przez inspektor ZUS, ktorzy
      sporzadzili w jednym egz protokol i dali jej do podpisania.
      Dziewczyna byla swiezo po poporodzie,dziecko w szpitalu,I na sprawie
      okazala sie,ze nie potrafila podac godzin w jakich pracowala, wiec
      jest to dowod dla sadu,ze jest to fikcyjne zatrudnienie. ZUS wytyka
      pracowadcy, ze nieekonimicznie zatrudni; pracownika itp...
      Pismo do sadu poszlo od pracodawcy, ze jakim prawem ZUS ingeruje w
      wolnosc firmy. Osoba byla przedstawicielem habdlowym,wiec nie
      pracowala w okreslonych godzinach pracy, sedzina sie za glowe
      zlapala i czytala ten protokol,ze ma podejrzenia,czy pracownik ZUS
      nie podopisywal jakis uwag- odrzucila to jako dowod w sprawie
      Na dowod swiadczenia pracy dwoch swiadkow przyszlo do sadu i
      potwierdzilo,ze taka osoba byla u nich z ulotakami takiej firmy.
      Sprawa w sadzie trwala 2 lata. Po drugiej rozprawie przestala sie
      pojawiac przedstawiciel ZUS.ZUS zaplacil wszytjko, macierzynksi i
      wychowawczy do dnia wyroku wraz z odsetkami.

Moja kolzenka miala stawiennictwo nieobowiazkowe ( bo sprawa
      dotyczyla pracodawcy, ale w miare mozliwosc stawiala sie w sadzie i
      zabiera glos, co sad utwierdzilo w przekoaniu,ze to pracodawca mial
      racje.)

Moja ciotka pracuje w sadzie uzbez spol. i mowize ZUS kieruje takich
      spraw w setki tysiecy, bo liczy,ze ludzie nie beda sie mieli sil
      odwolywac i przestrasza sie sadu.
      A jak na pierwszej rozprawie zobacza,ze ktos przychodzi z adwokatem,
      to czesto proponuja ugode,zeby nie placic kosztow zastepstwa
      procesowego.
    • julienx Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 03.03.10, 20:09
      Do Sądu z nimi ........

ja tak zrobiłam walczylam 3 lata - ale udało sie samych odsetek
      ustawowych musieli mi zapłacic 10 tys smile opłacało sie...
      • pesteczkaija Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 04.03.10, 01:52
        dzięki dziewczyny za wsparcie wink
        trochę mnie przerażają lata walki z ZUSem ale nic Trzeba walczyć o swoje wink
        • jerzozwierza Re: ZUS odmoił mi świadczeń - prosze o pomoc 04.03.10, 21:04
          Każdej kobiecie w ciąży będącej obywatelką Polski przysługuje
          bezpłatne leczenie- nawet jeśli nie jest ubezpieczona. Zerknij choćby
          na stronę szpitala na Karowej, tam to jest napisane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka