Dodaj do ulubionych

Odkurzacz na psie odchody

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:31
Dla mnie extra! Wreszcie ktos pomyslal. Moze wreszcie bedzie
mniej "zanieczyszczen" na naszych uliacach i nie bede musial sie wstydzic
przed swoimi znajomymi z innych miast (gdzie zreszta w niektorych z nich jest
jeszcze gorzej niz w Szczecinie)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ochr. środowiska Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.pl / 213.155.191.* 19.04.05, 23:59
      To rzeczywiście super, tyle że za zbieranie psich odchodów będą płacić wszyscy
      mieskańcy Szczecina,bez względu na to czy mają psy czy nie. Właściciele psów to
      napewno się z tego cieszą , bo mogą wyprowadzać swoje czworonogi na wszyskie
      miejskie skwery, parki, kląby i to bezkarnie. W niedługim czasie nie wystarczy
      dwóch takich urządzeń ,a potrzeba będzie kilka dziesiąt. Brawo miejscy
      organizatorzy porządków.
      • zsa-zsa Re: Odkurzacz na psie odchody 20.04.05, 00:18
        bzdura kolego. wlascicieli niesprzatajacych po swoich ulubiencach nadal trzeba karac mandatami, az
        "edukacja" w tym wzgledzie poskutkuje. jednak trudno przy kazdym wlascicielu postawic straznika i
        kupy z klombow i chodnikow tak od razu nie znikna (zreszta chyba nigdy nie znikna, w Londynie np. za
        pozostawiona psia kupe na chodniku mozna zaplacic nawet 1000 funtow kary, a i tak kupy sa).
        Takie maszyny wiec bardzo sie przydadza.
        A tak na marginesie, od posiadanego psa placi sie podatek, wiec jakies dodatkowe pieniadze od psiarzy
        do miejskiej kasy wplywaja.
        • Gość: Gabi Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.chello.pl 20.04.05, 07:25
          Ja myśle że odkrzacze tu nie pomogą do puki właściciele nie zaczną sprzatać po
          swoich pieskach.I powinny być wysze kary za nie zbieranie po psach odchodów,bo
          jak narazie to się wynajmuje ludzi żeby sprzątali po innych:(
          • Gość: Marian Paździoch Re: Odkurzacz na psie odchody IP: 62.69.200.* 20.04.05, 08:29
            dopóki właścicielom nie wejdzie w nawyk sprzątanie po swoich pupilach, jeden
            odkurzacz tego problemu nie załatwi. zgadzam się z tymi którzy twierdzą, karać
            i to mocno.
            tylko kto to ma robić?

mp
            • enancjo Re: Odkurzacz na urzednicze mozgi.. 20.04.05, 08:59
              .. a ile kupek dziennie taki apart zbiera .. bo koszty wysokie
              i teraz wlasciciele pieskow wogole nie beda sprzatac .. bo jest
              od tego fachowa obsluga w miescie ..
              .. to ile zbieraja ma swoje znaczenie .. gdzy chodzi okoszty:
              Liczymy:
              - amortyzacja urzadzenia 3 lata = 6666 rocznie (2 urzadzenia)
              - pensje 840 x 4 x 12 = 40320 rocznie
              - ZUS = 19800
              - koszty biezace maszyn = 2 x 500 = 1000 (szacunek)
              - kusrtki itp ubiory dla ludzi = 4 x 1000 = 4000 (szacunek)
              RAZEM : ca 72000 zlotych
              Porownanie:
              - 250 workow 20 litrowych (w makro) kosztuje ca 6,0 = 0,024 za worek
              - PL72000 / 0,024 = 3 miliony workow rocznie
              - 3mil / 365 dni daje = 8219 workow dziennie
              Kazdy pies robi srednio do 3 kaka dziennie: czyli daje
              to obsluge 2739 pieskow codziennie.
              Nie wiem ile jest pieskow w naszym miescie i ile w Centrum,ale
              mam obawy ze kupek w Centrum nie wystarczy na pokrycie tych kosztow.

Mam pytanie czy panowie zbieraja przynajmniej 8219 kupek dziennie ..
              to koszty sie zwracaja .. jezeli nie do jest to STRATA.

MOIM zdaniem pogonic straznikow miejskich do parkow i wlepiac wysokie
              mandaty .. a ludziska szybko naucza sie ganiac z woreczkami.
              Sam chodze z swoim pieskiem i zbieram jego kupki od 2 latek
              i widze ze coraz wiecej ludzi to robi .. dlatego zamiast ulatwiac
              opieszalym zycie wystarczy ich troche pogonic manadatami np
              100 zlotych to juz 3 letni koszt workow dla pupila, a jak ktos uzywa
              te jednorazowe po zakupach to nic go to nie kosztuje ..
              .. ponadto jak zbierac jak nie ma gdzie tego wyrzucac ..
              Enancjo
              • Gość: mika Re: Odkurzacz na urzednicze mozgi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:42
                ja jestem zwolenniczką odkurzacza i jednoczesnego edukowania włascicieli
                poprzez KONSEKWENTNE karanie za niesprzątnięte kupki. Poza tym, myślę, ze
                powinny być tereny - szczególnie w centrum - gdzie posiadanie psów byłoby
                zakazane. Oprócz kupek - psy jeszcze sikają. Jak wyprowadzac psa na betonowe
                podwórko i ruchliwe chodniki????
                • Gość: jkkk Re: Odkurzacz na urzednicze mozgi.. IP: 217.153.6.* 20.04.05, 18:52
                  ja mysle ze powinny byc miejsca gdzie bedzie zakaz ryjów takiich jak twój
                  • Gość: Hi hi Re: Brawo jkkk! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:22
            • Gość: YORK Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.teleton.pl 21.04.05, 08:58
              Super sprawa tylko Pan z tą rurą musi uwazać aby nie wcią gnąć jakiegoś
              radnego.Byłem w Paryżu tam też są psy wlazłem w kupę , tam podobno mają 10
              odkurzaczy .
          • Gość: Ilona Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:15
            Gabi, ty nieuku! "Do puki" !!! Dopóki się nie nauczysz pisać,
            nie wygłaszaj żadnych mądrości, bo nie jesteś wiarygodna. Jeszce tego
            brakowało, żeby półgłówek zwracał komuś uwagę!
        • Gość: rutka Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:17
          Sprzątaj, babo po sobie, to już będzie nieźle.
      • Gość: mamoniowa wlasciciele psow placa roczne skladki IP: 62.69.200.* 21.04.05, 22:46
      • Gość: Mariusz Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.filar.pl 28.04.05, 09:20
        Wreszcie Miasto spełni swój obowiązek. Jakoś nikt nie wspomina, że na mocy
        ustawy z 13 września 1996 roku (Dz.U.nr 132 poz. 622 - artykuł 5 pkt 5):
        "Do obowiązków gminy należy także uprzątnięcie i
        pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników, jeżeli
        gmina pobiera opłaty z tytułu postoju lub parkowania pojazdów samochodowych
        na takim chodniku".
        Owszem SM i Policja może karać mandatami tych którzy zanieczyszczają chodniki,
        ale przede wszystkim powinniśmy dopominać się sprzątania. A to jest w obowiązku
        Miasta, które pobiera opłaty za parkowanie i postój. Koniec.
        • Gość: sprzątająca Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 09:33
          > ale przede wszystkim powinniśmy dopominać się sprzątania. A to jest w >obowiązku Miasta, które pobiera opłaty za parkowanie i postój. Koniec.

Ale niestety pod prywatną posesją musi sprzątać właściciel. I tu żaden odkurzacz mi nie podjedzie. Mnie, jeśli nie odśnieżę, straż miejska bez problemu skasuje za bałagan. A własciciel psa zostawia mi syf i malarie pod domem i znika sobie w oddali...
          • Gość: Mariusz Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.filar.pl 28.04.05, 11:15
            Przed prywatnymi posesjami (poza centrum) najczęściej brudzą psy "miejscowe"
            (sąsiadów, znajomych itd). Zawsze można "dogadać" się z właścicielem, że jak
            nie sprzątnie (a często są to psy puszczane luzem), to zawiadomi się SM.
    • felix_edmundowicz Odkurzacz na psie odchody- do Mariana Jurczyka 20.04.05, 09:53
      Odkurzacze jak najbardziej się przydadzą,ale sfinasować je należy z mandatów
      właścicieli kupkowiczów oraz z podatków od posiadania psa.!
      Panie Prezydencie Marianie Jurczyku! a gdyby społeczeństwo Szczecina
      wyprowadzało pieski na działki to byście protestowali! tak i my prostestujemy
      za zanieczyszczanie tej zieleni ,która cieszy nasze oczy i płuca!
      My nie mamy działek,my mamy obsrane parki.
      No pasaran!
      basta!
      • Gość: Zokor Odkurzacze, kupki i właściciele psów. IP: 83.168.104.* 20.04.05, 12:05
        Dobrze, ze pojawiły się odkurzacze - oby ich więcej było. Przynajmniej w
        centrum może będa trawinik troche czyściejsze od "min poślizgowych". Popieram
        pomysł odkurzaczy.

Co kupek i własicieli piesków. Sam jestem właścicielem psiaka i problem psich
        qpek dotyczy mnie jak najbardziej i mojego pupila. Ale... Nie ma w Szczecinie
        żadnych wybiegów dla psów, gdzie pupil może sobie poszaleć i gdzie może się jak
        mu się zachce spokojnie wykupkać, a to nie będzie przeszkadzało nikomu. Był
        taki wybieg na prawobrzeżu przy Straży Pożarnej a ul Struga. Był, bo już go nie
        ma, zlikwidowano go na rzecz przebudowy tejże drogi. I już się pojawił problem,
        gdzie pupil może spokojnie się bawić i qpkać do woli. Jestem, za sprzątaniem za
        pupilami i sam chciałem to praktykować, ale nie ma nigdzie specjalnych
        pojemników na psie odchody. Nie będe przecież chodził po osiedlu (mieszkam na
        Słonecznym) z psią qpką w ręku i szukał specjalnego pojemnika bo go nie znajde.
        Nie ma takich. My, posiadacze psów płacimy podatek od pupila i z tego powdatku
        powinny iść pieniążki na pojemniki, na odkurzacze, mikro chipy, a także na
        stworzenie wybiegów dla psów. W centrum Szczecina psie odchody na chodniku to
        duży problem. I tutaj jestem za karaniem i to sporym z jakieś 100-200 zł
        mandatu za nie posprzatanie psiej kupki z chodnika przez właściciela psa. Straż
        miejska powinna bardziej się skupić na wlepianiu mandatów za powyższe
        zdarzenie, niż za wlepianie mandatów za brak kagańca u psa wielkości świnki
        morskiej, który idzie w dodatku na smyczy, bo to przecież chore, taki pies
        nkomy krzywdy nie zrobi, a jak przyjdzie zapłacić właścicielowi psa za nie
        posprzatanie to nastepnym razem będzie z pewnością wolą posprzątać niż płacic.

Dlatego, nie ZDiTM postawi specjalne pojemniki w całym mieście - w centrum jak
        i na prawobrzeżu a Straż miejska niech kara za nie sprzątanie.

Pozdrawiam.
    • Gość: zadowolony Re: Odkurzacz na psie odchody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:20
      Znaczy się sprzątną wszystkich z SLD. Wreszcie!
      • Gość: psia kupa Re: Odkurzacz na psie odchody IP: 217.153.6.* 20.04.05, 18:55
        mandat dopiero wtedy jak bedzie specjalny pojemnik na odchody i to 20 zl pOki co
        bede walil nadal gdzie popadnie ;-]
        • pia.ed Paryz 29.04.05, 00:36
          W Paryzu psy sa KROLAMI!
          Nie ma obowiazku sprzatania po nich. Wala kupe na srodku chodnika
          jak im sie chce. Dozorcy domow zmywaja chodniki kazdego dnia.
          Sa odkurzacze.
          Specjalne ekipy przemieszczajace sie na skuterach caly czas sprzataja...
          I dalej jest "zakupione".
          Do Paryza nie ma sensu porownywac, tam psy to jak swiete krowy w Indiach.

Kazdy nawoluje do stosowania wysokich kar. A czy nie istnije juz cos co nazywa
          sie poczuciem estetyki, wzgledem dla bliznich, poczuciem odpowiedzialnosci,
          zdrowym rozsadkiem???
          Przeciez wlasciciele psow tez chodza po chodnikach, a ich dzieci bawia sie na
          trawnikach. Czy im kupy nie przeszkadzaja?

Zwalanie winy na brak pojemnikow na psie g..... nie ma sensu!
          Na zachodzie pojemniki sa bardzo rzadko ustawione, a ludzie zbieraja po psach!
          Co pomoze pojemnik, jesli psu zachce sie 50 metrow od domu?

Pisalam kilkakrotnie to samo:
          jesli wlasciciel psa zbierze kupe w woreczek i porzadnie go zawiaze,
          to nikt nie moze mu zabronic wrzucenia takiego czegos do kosza do smieci!

Zreszta wielu wlascicieli psow pozwala im zalatwiac sie niemal pod brama domu.
          Jaki problem zebrac, zawiazac, nawet wlozyc w druga torebke i wlozyc do
          pojemnika na smieci?
          • Gość: ^^^ Re: Paryz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 00:44
            Madame była w Paryżu, ho, ho. Psa pewnie nie ma, ale ma za to torebkę
            z Paryża. Różową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka