Dodaj do ulubionych

Klasyczne imiona męskie.

23.12.11, 21:48
Witam tak mnie naszło i doszłam do wniosku,że niektóre imiona nikogo nie dziwią.Chodzi mi o to,że facet 50 letni i 3 latek mają tak samo na imię.Moje typy:
-Adam,
-Krzysztof,
-Michał,
-Paweł,
-Wojciech.
Reasumując-gdy poznam Adama 50 letniego i 3 letniego Adasia nie zdziwię się.
Gdy poznam 40 letniego Kacpra czy Szymona pewnie zastanowię się czym matka się sugerowała przy wyborze imienia.
Jeżeli zgadzacie się to piszcie swoje typy.
Obserwuj wątek
    • jagoda56 Re: Klasyczne imiona męskie. 23.12.11, 22:10
      Zapomnialam dodać Piotra i Tomasza.
      • adriankaa.s Re: Klasyczne imiona męskie. 29.12.13, 17:46
        Dla mnie poza imionami wymienionymi przez autorkę takim imieniem jest także Jan.
    • dalenia Re: Klasyczne imiona męskie. 23.12.11, 22:37
      Mnie zaskoczyłby 50-letni Paweł i Michał.

Dodam od siebie Jana - to wg mnie najbardziej klasyczne męskie imię, jakie można sobie wyobrazić smile
      • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 23.12.11, 22:46
        Znam sporo sześćdziesięcioparoletnich Michałów, natomiast też wielu Kacprów i Szymonów pod czterdziestkę lub nieco po. Zdziwiłby mnie natomiast Kacper czy Szymon pięćdziesięcioletni i starszy.
      • lily-beth Re: Klasyczne imiona męskie. 31.12.14, 16:01
        Znam prawie 70-letniego Pawła, 50-latek też by mnie nie zdziwił.
        • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 01.01.15, 18:37
          Paweł 70 lat temu był początkiem nowej mody, a największą popularność to imię właśnie osiągnęło 50 lat temu i w kolejnych 2 dekadach.
        • vi0let Re: Klasyczne imiona męskie. 01.01.16, 16:24
          Gdyby Paweł, brat mojego dziadka, żył dziś, miałby ok. 88 lat.
      • chayah Re: Klasyczne imiona męskie. 01.04.19, 17:59
        Ostatnio w "Jednym z dziesięciu" startował pan Michał, mógł mieć około 50-60 lat.
    • aneladgam Re: Klasyczne imiona męskie. 23.12.11, 22:50
      dla mnie takie imiona to Piotr, Jan, Jakub
      ewentualnie Karol
      • magdmaz Re: Klasyczne imiona męskie. 24.12.11, 00:29
        Jakub?
        W latach 60-tych i 70-tych praktycznie nienadawany - poprawcie mnie, jeśli się mylę.
        • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 24.12.11, 12:13
          Znam sporo Jakubów z pierwszej połowy lat 70-tych. Dane z Rymuta wskazują jednak, że musiała to być (podobnie jak w przypadku Kacpra i Szymona) moda środowiskowa.
          • magdmaz Re: Klasyczne imiona męskie. 25.12.11, 11:16
            Właśnie - Szymona znam jednego z okolic 74r, Kacpra tez jednego z być może 78r, no i jedynego Jakuba z 70...
        • vi0let Re: Klasyczne imiona męskie. 01.01.16, 16:28
          Ja znam braci Jakuba i Michała urodzonych w latach 60, ich ojciec, wówczas przed czterdziestką, miał na imię Krzysztof.
      • liliowewzgorze Re: Klasyczne imiona męskie. 31.01.17, 21:54
        Piotr IMO wcale męski nie jest!!!
    • olianka Re: Klasyczne imiona męskie. 24.12.11, 10:00
      Michała wyrzuciłabym z tego grona, podobnie wspomnianego przez kogoś innego Jakuba.
      W mojej ocenie do takich klasyków można zaliczyć Witolda.
      • chomiczkami Re: Klasyczne imiona męskie. 26.12.11, 18:29
        Raczej nie. Wydaje mi się, że było dość słabo nadawane w latach 80-90.
        • olianka Re: Klasyczne imiona męskie. 26.12.11, 20:39
          Według Rymuta Witold jest nadawany cały czas, ale nigdy masowo, a przecież szukamy klasyków - przez klasyk rozumiem imię, które nadawane jest zawsze, nie dziwi ani u dziecka, ani u jego ojca, ani u dziadka czy pradziadka.
    • szarrak Re: Klasyczne imiona męskie. 24.12.11, 12:21
      Stanowczo Maciej i Andrzej - to są takie, które spotykam w absolutnie każdym pokoleniu. Na moim wydziale jest profesor o imieniu Andrzej, pan pod siedemdziesiątkę, w innej katedrze również prof., lat równo 60, w pokoleniu rodziców bardzo popularne (choćby mój tata) i małego Andrzejka również ostatnio spotkałam. Maciej jest jeszcze mocniej zakorzeniony, tak mi się wydaje, i zdecydowanie lepiej brzmi u dziecka (jako Maciuś) niż Andrzejek. Przychodzi mi do głowy także Karol i mniej popularny Julian.
    • aedo Re: Klasyczne imiona męskie. 24.12.11, 22:28
      A mnie się nasuwa od razu Piotr. Co do Szymona, to jestem przyzwyczajona i raczej niedawno mali mnie dziwili (tzn. na początku mody na Szymona), gdyż mam wujka Szymka i on ma chyba 58 lat.
      • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 25.12.11, 01:14
        Pracowałam kiedyś z danymi osób starszych i Piotrow była tam znikoma liczba.
        • kamelia04.08.2007 Re: Klasyczne imiona męskie. 27.12.11, 14:12
          a z jakimi imionami tych panów starszych sie głównie spotykalaś?
          • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 27.12.11, 19:00
            Jan, Józef, Tadeusz, Henryk, Kazimierz, Władysław... nie miałam tam statystyki wg częstosci imion, mogłam tylko wyszukiwać imiona ręcznie i patrzeć, ile mają nadań. Byłam zszokowana, jak mało było Agnieszek i Katarzyn, a wydawałoby się, że to takie ponadczasowe imiona żeńskie.
    • georgia241 Re: Klasyczne imiona męskie. 24.12.11, 23:14
      Jeszcze Stanisław, Marek, Mikołaj
    • ksiezna_pani1 Re: Klasyczne imiona męskie. 26.12.11, 17:40
      jagoda56 napisała:

> Witam tak mnie naszło i doszłam do wniosku,że niektóre imiona nikogo nie dziwią
      > .Chodzi mi o to,że facet 50 letni i 3 latek mają tak samo na imię.Moje typy:
      > -Adam,
      > -Krzysztof,
      > -Michał,
      > -Paweł,
      > -Wojciech.
      > Reasumując-gdy poznam Adama 50 letniego i 3 letniego Adasia nie zdziwię się.
      > Gdy poznam 40 letniego Kacpra czy Szymona pewnie zastanowię się czym matka się
      > sugerowała przy wyborze imienia.
      > Jeżeli zgadzacie się to piszcie swoje typy.

Moje typy: Mateusz, Daniel. jakiś czas temu trochę się zdziwiłam, gdy poznałam pewnego prawie 70letniego pana profesora medycyny (ortopedii) o imieniu Daniel i jego żonę albo siostrę Maje.
      • Gość: Wiola Re: Klasyczne imiona męskie. IP: *.net.stream.pl 09.01.12, 17:45
        Jak dla mnie to zdecydowanie Jan
        następnie Adam ( dlatego nazwałam tak syna)
        potem Piotr, Krzysztof, Paweł, Wojciech, Tomasz
    • quasi.modo Re: Klasyczne imiona męskie. 10.01.12, 09:29
      Wszystko chyba zostalo juz powiedziane. Z pewnym wahaniem dokladam jeszcze Stanislawa, ktory mimo ze zaliczyl dol jakies 30 lat temu, to chyba nigdy tak do konca nie wypadl z kanonu, oraz Wojciecha (tez mial chyba spadek w pokoleniu wspolczesnych dziadkow i pradziadkow).
    • niwius Re: Klasyczne imiona męskie. 08.01.13, 18:21
      Dla mnie takim imieniem jest Robert. Znam Robertów we wszystkich grupach wiekowych i mniej więcej w takim samym natężeniu.

Zgadzam się z tymi, które już padły: Krzysztof, Wojciech, Jan, Piotr, Andrzej

Zdziwiło mnie wymienienie Adama, wszyscy mi znani należą do mojego pokolenia lub do dzieci. Nie spotkałam chyba nigdy żadnego Adama w wieku 40+. Na grobach starszych ludzi na odwiedzanych przeze mnie cmentarzach też to imię nie występuje.
      • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 08.01.13, 19:25
        Znasz 80-latków Robertów? Bo ja żadnych...
        • niwius Re: Klasyczne imiona męskie. 08.01.13, 23:29
          Znam siedemdziesięcio(prawdopodobnie kilko-)latka. Chociaż muszę przyznać, że jest on bardziej polskim Niemcem, i za takiego się uważa.
          Z osiemdziesięciolatkami w ogóle jest pewien problem, bo znam naprawdę tylko kilku, którzy dożyli tego wieku.
          • domi_33 Re: Klasyczne imiona męskie. 09.01.13, 17:28
            a Antoni i Franciszek?
            • niwius Re: Klasyczne imiona męskie. 01.01.15, 22:10
              Jeśli chodzi o Antoniego, to chyba wieje pustką w moim pokoleniu i wśród nieco starszych. Właściwie nigdy nie spotkałam Antoniego urodzonego między początkiem lat 60. a początkiem lat 90.
              Franciszka z lat 70. i 80. też żadnego nie spotkałam.
              Ale może to tylko moje subiektywne odczucia, nie mam danych na temat popularności.
    • agjato Re: Klasyczne imiona męskie. 29.12.13, 10:50
      Dla mnie takie klasyczne, pojawiające się w każdym właściwie z roczników to: Tomasz, Adam, Piotr, Paweł, Maciej. I tak dla przykładu - brat mojego taty Adam (rocznik 1946), czy inny mój wujek Maciej (rocznik 1952), czy mój pradziadek Piotr, a teraz też dużo Maćków i Adasiów czy Piotrów. Nie kojarzę natomiast żadnych Mateuszów z roczników 1920-1960 (pewno pojedynczy by się znaleźli, ale chodzi mi o większą liczbę), albo Stefanów z urodzonych w latach 1960-1980 dla przykładu. Ale to są tylko moje obserwacje.
    • rosynanta Re: Klasyczne imiona męskie. 03.01.14, 14:35
      Dodałabym Grzegorza i Pawła.

A może stworzymy taką bazę imion żeńskich? Anna, Maria i Zofia w czołówce chyba smile
      • dolcevita007 Re: Klasyczne imiona męskie. 21.12.15, 00:31
        Wg mnie Adam, Michal, Wojciech, Karol, Maciej.
        • dolcevita007 Re: Klasyczne imiona męskie. 21.12.15, 00:32
          A co do Kacpra i Jakuba znam ok 40 letnich.
          • gaudencja Re: Klasyczne imiona męskie. 31.12.15, 20:42
            Ja znam ich nawet sporo. W tym momencie te imiona zaczynały wracać. Ale nie znam 60-, 80-letnich. Raz widziałam prof. Kacpra jakiegoś tam, lat 80, wypowiadającego się w gazecie, i wtedy właśnie jego imię uderzyło mnie jako niespotykane w tej grupie wiekowej, choć odczuwałam je jako popularne.
    • adriankaa.s Re: Klasyczne imiona męskie. 29.12.15, 16:47
      Nie do końca sie zgadzam. Co prawda imię Adam i Piotr sa takimi, ze w każdym wieku mi pasują, ale nie wszystkie wymienione przez autorkę takie sa.
      Bo oczywiście wg mnie wszystkie imiona wymienione pasują do 50 i 3 latka, ale co z osobami 20-30...
      Pamietam jak w dzieciństwie miałam kolego który miał na imię Wojtek (aktualnie 20pare lat) i pamietam jak wszystkie dzieci były zdziwiona i śmiały sie z jego wujkowatego imienia.
      Myśle ze tak samo może być w przyszłości...za 20 lat kiedy Angeliki, Sandry, Marleny bedą miały po 45 lat być może pojawia sie małe Angeliki itp po babciach i rownież będzie wtedy można powiedzieć ze te imiona sa uniwersalne bo i starsza i młodsza Angelika jest wsród znajomych... Tylko trzeba pamietać, ze pomiędzy tymi Angelikami, imię to nie było wcale nadawane.
    • keskusta Re: Klasyczne imiona męskie. 01.01.16, 15:59
      Jeszcze Jacek.
      • florianne Re: Klasyczne imiona męskie. 01.01.16, 22:49
        keskusta napisał(a):

> Jeszcze Jacek.

Serio? Do lat 50-tych i obecnie jest rzadko nadawany.
    • karola1705 Re: Klasyczne imiona męskie. 28.01.17, 16:49
      Zgadzam się co do Adama, Krzysztofa, Wojciecha, Jana, Tomasza, Stanisława, Michała i ewentualnie Karola, że są to klasyczne imiona. Wspomniany był też Andrzej, ale obecnie to imię ma niewiele nadań i można je uznać raczej za rzadkie w pokoleniu dzisiejszych kilkulatków więc nie wiem czy można je zakwalifikować do klasyki. Podobne odczucia mam co do Macieja, tylko tu odwrotnie- kilkuletnich, nastoletnich czy też 30 letnich Maciejów się spotyka, ale panów 60 czy 70-letnich noszących to imię jest chyba niewielu. Wg mnie Robert, Grzegorz, Jakub ani Jacek nie należą do klasyki. Moim zdaniem żeby uznać imię, za klasyczne czyli takie, które występuje w niemalże każdym pokoleniu i to nie jako moda środowiskowa, to nadań musi być sporo. Tak by każdy bez problemu mógł powiedzieć i wymienić,że zna kilka lu kilkanaście osób noszących dane imię, w różnych wieku. Np. Adam- wujek mający 75 lat, sąsiad ok 40 lat, znajomy ok 50 lat, już śp. sąsiad Adam miałby teraz ok 65 lat, brat lat 23 i kilku innych w podobnym wieku, prawie 30 letni kolega, do tego kilku nastoletnich Adamów i kilku małych Adasiów.
    • liliowewzgorze Re: Klasyczne imiona męskie. 31.01.17, 21:53
      WG mnie najbardziej męski jest Andrzej, lubię męskie imiona np Krzesimir, Ernest, Edward
      • eva.la Re: Klasyczne imiona męskie. 13.04.18, 21:17
        Najbardziej klasyczne męskie to wg mnie Jan, Piotr, Aleksander, Adam, Michał. W takiej właśnie kolejnościwink
        • miraflores5 Re: Klasyczne imiona męskie. 13.04.18, 22:30
          Jan, Piotr, Adam, Michał, Tomasz, Krzysztof, może jeszcze Stanisław
        • lily-beth Re: Klasyczne imiona męskie. 14.04.18, 15:15
          Jan, Piotr, Tomasz, Adam, Michał. Evergreeny takie.
    • luska.s Re: Klasyczne imiona męskie. 14.04.18, 22:27
      Piotr Paweł Tomasz Jan Wojciech
    • sulimira Re: Klasyczne imiona męskie. 01.04.19, 23:25
      Patrzac na liste czlonkow Sejmu Wielkiego to Krzysztof czy Paweł jednak nie sa klasycznymi meskimi imionami w Polsce. Natomiast wielu bylo Michałow, Adamow i Wojciechow.
      Uznaje imiona klasycznymi jezeli sa popularne w przeszlosci i nadal regularnie nadawane.
      Moja lista:
      Jozef
      Kazimierz
      Michał
      Wojciech
      Antoni
      Stanisław
      Tadeusz
      Tomasz
      Ignacy
      Jan
      Aleksander
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.