Dodaj do ulubionych

Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej obojętn...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:37
Uprzejmie donoszę, że uważam, iż ludzie są życzliwi.

Życzliwy
Obserwuj wątek
    • Gość: dziadek Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:15
      i to jest przerażające - kiedy koścół, szkoła, no i media zaczną wspierać
      rodzinę nie w tematach zastępczych (np. aborcja) ale w wychowaniu, w dawaniu
      świadectwa życzliwości - nie tylko od święta, ale na każdym kroku - tej
      życzliwości, chciałoby się powiedzieć tej minimalnej, ale częstej i szczerej a
      nie na pokaz. Życzliwości powodującej uśmiech, lub dające trochę otuchy tym,
      której tego braknie. Powstrzymanie się od złośliwości, pokazywania swojej siły,
      bezwzględności. Mój Teść zawsze mówił nigdy nie jesteś za biedny, byś nie mógł
      pomóc biedniejszemu, sam dawał temu wielokrotne świadectwo, a był głową
      rodziny, w której problemów nie brakowało.
      • marek_m_pl KALI MÓWIĆ ... 27.12.04, 10:17
        - KALI ROBIĆ ZA BIAŁEGO MURZYNA - KALI BYĆ JAK WREDNA MAŁPA. BO NIE MIEĆ
        INNEGO WYJŚCIA, KIEDY PRACOWAĆ ZA BANANA ... i 2 ORZECHY p. 12 GODZIN ....
        a wy sie kur... dziwicie czemu ludzie są wściekli ? no bo ich DYMAJĄ noo ... !!
        wielka
        zagadka ...
        • Gość: LichtTrager KALEGO DYMAĆ INNE KALI IP: *.it-net.pl 27.12.04, 13:37
          Więc Kali się nie dziwić tylko robić tak, żeby nie dymać i nie dać się dymać i
          być życzliwy bo jak nie to filozofia Kalego być góra i wtedy to dopiero być
          dymanko.
          • Gość: ur A KIEDY TO POLACY NIE BYLI ' DYMANI' ? IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 27.12.04, 14:16
            Polacy bez wzajemnego dymania sie przestali by byc Polakami.NIE WIERZA NIKOMU,
            WIERZA W TO, ZE KAZDY CHCE ICH WYDYMAC,SA STRASZNIE CZUJNYM NARODEM,ale dymac
            ich mozna bez problemow, bo zawsze beda sie czuli wydymani.
            • Gość: Miś Ludzie sobie pomagaja w razie potrzeby IP: *.client.comcast.net 27.12.04, 16:07
              Ludzie naleza do istot stadnych lub spolecznych. W naszej naturze jest pomagac
              innym ludziom, ktorych uznajemy za przynaleznych do naszego stada. Jednak taj
              pomocy udzielamy w razie potrzeby. W duzym miescie jest przyjete aby nie
              wtracac sie w obce sprawy. Moze to byc interpretowane jako objetnosc,
              szczegolnie przez ludzi ze wsi przyzwyczajonych do innej postawy.

Ja urodzilem sie i przezylem pierwsze 14 lat na wsi gdzie niemal kazdy znal,
              pozdrawial i interesowal sie innymi ludzmi. Potem w Warszawie, czy teraz w
              Teksasie nie znam sasiada mieszkajacego o dwa domy dalej. Aczkolwiek ten sasiad
              zatelefonowal na policje gdy widzial, ze zlodzieje wlamuja sie do mego
              samochodu.

W Polsce problemem jest postawa wyrazona przez marek_m_pl, ktory oskarza innych
              o wykorzystywanie go, bo musi on pracowac. W moim przekonaniu jest to postawa
              wdrozona ludziom w PRL - "Kazdemu wedlug jego potrzeb, a kazdy wedlug swoich
              mozliwosci". Byla on tlumaczona na "czy sie stoi czy sie lezy to pensja sie
              nalezy". Ale wiadomo od czasow biblijnych, ze manna z nieba nie spada. I ludzie
              w Polsce sa ciagle tym sfrustrowani.
              • Gość: odejdź_żydokomuno! Jak na produkt RZĄDÓW ŻYDOKOMUNY, to i tak nieźle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:35
                Wywalimy rządy żydokomuny, to i obywatele Polski bedą inni. Inne też będą
                instytucje badające opinię publiczną - bedą niezależne od żydokomuny.
    • venus99 Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję 26.12.04, 20:32
      jasne,że tak.
      ja mam najwięcej życzliwości dla Giertycha,Kaczorów,Wassermanna,wielbicieli
      gen.Pinocheta z ryngrafem, hienę Wołka - drobnego nienawistnika i
      kłamczuszka,Miodowicza,Macierewicza i wszystkich ich kolegów.
      gwoli sprawiedliwości nie zapominam o ich debilnych kolegach z lewicy którzy z
      olbrzymim talentem i jeszcze wiekszym zapałem zmarnowali największe poparcie
      wyborcze.
    • venus99 Re: polak to biedal i niewolnik 26.12.04, 20:59
      ty frajerze nie jesteś francuz tylko palant.
      • Gość: esteta Re: polak to biedal i niewolnik IP: *.tju.edu 27.12.04, 01:56
        venus99 napisał:

> ty frajerze nie jesteś francuz tylko palant.

o nie, to jest palant i francuz
        czyz to nie jest jednoznaczne:)
        w folklorze amerykanskim francuz jest synonimem
        smierdziela, niemyjacego sie smroda,
        to dotyczy francuzek takze :)

• Gość: Jędrzej "w amerykańskim folklorze..." IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.12.04, 13:00
          "Amerykański folklor"... też mi autorytet i krynica mądrości... Dla
          dzisiejszego polskiego półinteligenta akurat, ale przecież nie sami
          półinteligenci, wbrew pozorom, w Polsce zostali.
    • Gość: esteta Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.tju.edu 27.12.04, 01:49
      Caly tytul
      Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej obojętni,
      nieco złośliwi i tylko trochę życzliwi

Z tym "troche" to troche przesada.
      Pozytyw ze obojetnosc goruje.
      Powinno byc, ze zabrzmie naukowo,
      indeferentyzm z usmiechem.
      Prof. Antoni Sułek wyszczegolnij kategorie
      religijnych/wierzacych i innnych.
      Ale przeciez w Polsce
      wiara jest jarmarczno-odpustowa.
      To nie jest zadna kategoria.
      I za to nie kocham pana, panie Sułku :)

• Gość: kr Polacy lubia sie nielubic ale i tak przedkladaja IP: *.abhsia.telus.net 27.12.04, 02:28
      swoje towarzystwo nad innych. Przynajmniej w wiekszisci.
    • serwal Polacy wobec siebie 27.12.04, 08:39
      Niestety - potwierdzam - ten artykół to szczera prawda. Im dalej na północny-
      zachód Polski tym ludzie są bardziej: podstępni, złośliwi, wyobcowani, pazerni,
      szkodzący sobie na wzajem, mający wielkie mniemanie o sobie, uważający siebie
      za "biednych i pokrzywdzonych", mający niskie pobudki emocjonalno-moralne,
      egoistyczni, pieniacze, zaczepiający innych pod byle pretekstem, szukający
      okazji do zwady ...
      Mieszkałem kilka lat w zachodniopomorskiem i wiem coś o tym.
    • serwal Re: polak to biedal i niewolnik 27.12.04, 08:50
      "te biedne polakow !!!!! pracuja dla innych i zarabiaja guwno,obcokrajowce
      polakow ponizaja ,a polak zadowoloni: a to sie nazywa niewolnistwo i
      glupota !!!"

To, niestety, prawda.

"polak nie potrafi w swiata finansow nic i to widac !!! france
      telecom juz wzystko kontroluje,czyli telewizja ,komorki ,a nie dlugo panstwo !!!
      francuzi sa dumni ze kontroluja ,ponizaja inne narodowosci z pieniadziami !!!
      nigdy polska bedzie bogata, respectowana i wolna poki bedzie miala 90 % rynek w
      rekach obcokrajowcow i poki bedzie sie ponizala dla pieniadze !!!"

Masz rację.

"polak nie
      potrafi pokazac co jest wart na poziom swiata bo kradnie,klamie i nie ma zadne
      honoru w biznesu i w zyciu!!"

To też prawda.

"zyd jest honorowy i z nim mozna uratowac polske
      ale z polakami nigdy !!!!"

Tu się nie zgadzam. Ratujcie nas przed żydowskim honorem.

"jedyna co zostalo polakow to religia (za 5 lat zobaczymy ),i ladne kobiety
      troche !!!"

W rzeczy samej.

"nawet coraz wiecej kobiety leca na obcokrajowcow sie ponizac i sie
      przedawac jak szmaty za pizza albo za niemiecki samochod bo sa naivne ,glupie
      ale ladne i to tylko sie lyczy na zachod!!!"

To prawda.

"polka to swiety interes dla
      obcokrajowcow :troche kosztuje ale w lozku zawsze jest przyjemnie (miec modelka
      w lozku za darmo ):francuzi,wlochy,niemcy,cala europa lubi polskiej cipki!!!"

Masz rację.

"jedyna rada dla polakow :LPR,pis ktory mysli o polskie interesow ,jak nie oni
      to zginecie jako narod ktory nie potrafi pokazac swiatu ile jest wart jak
      francja pokazuje od dawna swietnie z wlasnimi markami (channel,renault,france
      telecom etc....) ."

Tylko poglądy narodowe są w stanie uratować Polskę. Poglądy, które trzeba
      wcielać w życie począwszy od siebie samego. Polacy liczcie tylko na siebie. Za
      dużo miłośników Targowicy jest wśród nas.

"c la vie mes chères polonais,vous aimez vous faire baiser par les etrangers
      surtout les polonaises ,ces salopes de merde !!!"
      • Gość: smierdzacy ser francuz pisze prawde o koncu polski IP: *.client.comcast.net 27.12.04, 10:15
        co prawda nie chce sie zabojadowi uzywac poprawnej polszczyzny, ale kij mu w
        oko, ma racje ze polska zostala ku.. francuzka, sprzedalismy im wszystko,
        zostalismy zuzyta ku.. i zniewolona prostytutka. polski juz nie ma, tylko
        glupie buraki napakowane patriotyzmem oszolomow koscielnych ciagle uwazaja ze sa
        polakami, nie, jestescie francuzkimi ku..mi, biorace w odbyt od zabojadow.
        smutny koniec kosynierow, ha, ha, ha, sprzedali polske komunistyczne ku.., ha,
        ha, ha, ubeckie pedaly liza zabojadom, ha, ha, ha, zwincie sobie wasza
        choragiewke w rurke i wpakujcie ja sobie bez smaru, wy sprzedawcze komunistyczne
        buraki.
      • Gość: go.go Re: polak to biedal i niewolnik IP: 81.219.126.* 27.12.04, 13:18
        serwal ty francuzie
        • serwal Polak to biedak i niewolnik 27.12.04, 15:57
          Jednak, zwykle kibicowałem Angolom, bo Francuzi - od czasów Napoleona - nie
          umieją walczyć.
    • Gość: babe Re: polak to biedal i niewolnik IP: *.fbx.proxad.net 27.12.04, 08:54
      Po polsku juz nie, a po francusku jeszcze nie... potrafi poprawnie napisac. I
      do tego glupoty wypisuje. Pauv' con sans nationalié ni patrie !
    • Gość: p Re: polak to biedal i niewolnik IP: 217.8.163.* 27.12.04, 09:21
      Bolesne, ale prawdziwe.
    • Gość: resoviens Podkarpacie kolebką dobroci IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 27.12.04, 09:23
      i wielkoduszności

nie mylić z ciemnogrodem
      • Gość: Wujek Dobra Rada Re: Podkarpacie kolebką dobroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:35
        Ale też głupków i prymitywów tu masa... :) ale dziewczyny piekniejsze i Ukraina
        blisko!! :)
        • Gość: resoviens Re: Podkarpacie kolebką dobroci IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 27.12.04, 12:44
          debili Ci w naszym kraju dostatek
          a kobiety to tak !!

nasze ;)
      • serwal Re: Podkarpacie kolebką dobroci 27.12.04, 15:58
        Gość portalu: resoviens napisał(a):

> i wielkoduszności
        >
        > nie mylić z ciemnogrodem

Ja bym to rozszerzył na całą Galicję.
    • Gość: an Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:33
      być może francuzi tacy wspaniali, bo w latach 40 niemcy pozostawili tam sporo
      swoich nordyckich genów. A tak poważnie, na francuski dobrobyt harowało pół
      Afryki, dlatego nie ma się co tak nadymać.
    • Gość: mr Lusiek jak nas sobie kreujecie, tak teraz jest IP: 195.136.126.* 27.12.04, 09:40
      nieufność, podejrzenia, zawiść, nawet was już nie cierpię, kogo lubię ? nikogo
      i niczego /czuje, że jestem manipulowany mediami/
    • Gość: Polak Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:41
      To co pisze "francuz" nie jest odkrywcze ani tez nowe ale prawdziwe.W kazdej
      nacji sa szuje i megaszuje.W Polsce megaszuj jest wiecej anizeli wesz na glowie
      francuskiej arystokracji XIIw....co prawda to prawda!!
      • Gość: Schuja Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 11:15
        Drogi panie! Prosilbym moim nickiem nie wycierac sobie geby. Moje stanowisko do
        tematu aktualnej dyskusji okresle wkrotce.
    • Gość: human Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.netcologne.de 27.12.04, 09:45
      warunkiem harmoni zycia jest tolerancja,niewazne kto i gdzie sie urodzil. >
      Uprzejmie donoszę, że uważam, iż ludzie są życzliwi.
      >
      > Życzliwy -zgadzam sie z tym cytatem
    • Gość: semur człowiek wielki-naród żaden!! IP: 81.210.69.* 27.12.04, 09:52
      to (lub coś w przybliżeniu) to już powiedział niejaki Cyprian Kamil Norwid.
      Więc "nihil nove sub sole" - jakimi dupkami byliśmy to jesteśmy i ten stan
      rzeczy nie ulega zmianie na przestrzeni wieków. Dlaczego? Oczywiści wina
      komuny: dobrze, że się zdarzyła bo na kogo byśmy swoje dziadostwo zwalali.
      • Gość: M@ROL KALI MÓWIĆ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:30
        - KALI ROBIĆ ZA BIAŁEGO MURZYNA - KALI BYĆ JAK WREDNA MAŁPA. BO NIE MIEĆ
        INNEGO WYJŚCIA, KIEDY PRACOWAĆ ZA BANANA ... i 2 ORZECHY p. 12 GODZIN ....
        a wy sie kur... dziwicie czemu ludzie są wściekli ? no bo ich DYMAJĄ noo ... !!
        wielka
        zagadka ...
    • Gość: lolek Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:45
      chciwość i zazdrość nas zje daliśmy się jej ponieść musimy zwrócić większą
      uwagę na inne wartości niż pieniądze
      • Gość: Schuja Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 11:23
        Lolek! Jak beda pieniadze ( u wszystkich ), zmniejszy sie chciwosc i zazdrosc.
        Prawda stara jak swiat.
    • Gość: znajacy życie. Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:58
      Niestety-Francuz ma rację.Polak Polakowi wilkiem.Prawda jest taka,że rodakowi
      pomożesz a on ci nóz w plecy wsadzi.Wszechobecna zlośliwość,pazerność i
      mściwość.Miałem kolegów którzy wobec mnie potrafili sie sk....wić za 50 zł.
      • Gość: Schuja Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 11:28
        Aco pisalem powyzej? Chodzi tylko o monety. Pozdrawiam.
    • Gość: Lykos Ludzie! Bądźcie dla siebie życzliwi! IP: 150.254.85.* 27.12.04, 11:03
      Osobiście odbieram moje otoczenia za raczej życzliwe. Może to kwestia tego, że
      obracam się raczej w kręgach katolickich? Może też sam staram się być życzliwy
      wobec innych i inni odpłacają mi tym samym? A może nie stanowię zagrożenia dla
      otoczenia (wypadłem z wyścigu szczurów)? Może życzliwość części mojego
      otoczenia wynika z jej wiejskiego pochodzenia (mam żonę ze wsi i bywam u teścia
      w prawie wszystkie soboty i niedziele)? Może moja wiara w ludzi (związana
      zapewne z wiarą religijną) utrudnia mi rozszyfrowanie nieżyczliwości ludzkiej i
      ludzie wydają mi się lepsi, niż są w rzeczywistości (czyli jestem naiwny)?

Często dziwią mnie napastliwe posty na tym forum. Może to kwestia tego, ze
      patrzę na świat przez katolickie okulary, ale wydaje mi się, ze najbardziej
      napastliwe są posty przeciwników Kościoła katolickiego. Wyniki badań OBOPu
      potwierdzają moje odczucia. Zwłaszcza brak wiary u tych ludzi, że inni mogą
      kierować się motywami innymi, niż żądza pieniądza.

Rodacy! Wierzcie w ludzi! Gdy sami będziecie dla nich dobrzy, inni też tacy
      będą dla Was! Przynajmniej duża część. A resztą nie warto się przejmować. Niech
      żyje optymizm! Amen.
    • ewa.72 Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję 27.12.04, 11:28
      bzdura mieszkam w zachodniopomorskim nie zauważyłam żeby w tym rejonie ludzie
      byli szczególnie chamscy i złośliwi.
    • Gość: Herodot Niestety racje ma ta dwujęzyczna kanalia.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 11:50
      .... znad sekwany. Jak łatwo kupić polskę, a co dopiero polkę. Jedno i drugie
      nadstawia się jak może. Niedługo Niemcy będą drugą Trucją, polska Drugim
      Marokiem. Proponuje zawczasu wprowadzić jezyki urzedowe: arabski, francuski,
      angielski, niemiecki i rosyjski. W końcu jako przyszła kolonia moze cos
      zyskamy. Cyklicznosc historii sugeruje kolejna wyprawe na Moskwe, tym razem pod
      dowódctwem Albullaha, powstania pod wodzą potomków Leppera.... Tytanic juz był -
      9/11. ZYCZLIWY NARÓD POSZEDŁ NA DNO...
      • Gość: Schuja Re: Niestety racje ma ta dwujęzyczna kanalia.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 13:56
        Jestes niekonsekwentny. Przyznajesz racje Francuzowi a jednoczesnie piszesz o
        nim kanalia. Ja to odczytuje jednoznacznie. Uznajesz jego argumenty , bardzo
        cie to boli, i probujesz sobie poprawic samopoczucie obrazajac go grubiansko.
        Nie tedy droga kolego.Albo idz do psychoanalityka i zaplac mu za pare sesji na
        wersalce albo zgryz te prawde w sobie i staraj sie nadal zyc wg wlasnego modelu
        zycia.Chamska reakcja nic a nic ci nie pomoze a jezeli jednak to widocznie nie
        nalezysz do grona tych osob , do ktorych cie zaliczylem czytajac twojego
        posta.Pozdrawiam.
        • Gość: Esmeralda Re: Niestety racje ma ta dwujęzyczna kanalia.. IP: *.onlink.net 27.12.04, 15:40
          a jaki z niego Francuz? Jakim cudem mowi (belkocze) po polsku. Jest to jakas
          menda z polskiej rodziny, ktora uwaza sie za Francuza. A tak na marginesie
          sprawy to dla mnie Francuzi nie sa zadnym autorytetem poniewaz klamia i
          oszukuja jak rzadko kto potrafi . Mieszkam w miasteczku gdzie 55% mieszkancow
          uwaza sie za Francuzow. Do tego brudasy az za leb drze. Nie trzeba byc
          jasnowidzem zeby zgadnac gdzie mieszkaja Francuzi. Brud i balagan w okol domu
          wskaze ci pochodzenie.
          • Gość: Schuja Re: Niestety racje ma ta dwujęzyczna kanalia.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 16:24
            Esmeralda, Esmeralda. Widze , ze ty zez cierpisz bardzo z powodu Twojej
            polskosci.Pamietaj!Najgorsza jest nienawisc.Zaciemnia totalnie rozum.Pozdrawiam.
    • Gość: Schuja Re: polak to biedal i niewolnik IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 12:06
      Faktem jest , ze pewne ujemne cechy polskiej spolecznosci realnie
      egzystuja.Przychylam sie do zdania niektorych , ze odpowiedzialnosci za to
      szukac nalezy w zaszlosciach historycznych tego narodu ; rozbiory,powolna
      utrata i rozwodnienie spoleczno i politycznotworczej warstwy spoleczenstwa a w
      nastepstwie erupcja najbardziej zacofanej warstwy spolecznej jako Erzatz i
      uzupelnienie.W warstwie tej dominujaca role graja potomkowie ideologoczni
      Jakuba Szeli , lumpenproletariatu ( w dzisiejszym wydaniu byli najemni w PGR-
      ach ),jak rowniez ogromna grupa tzw.chloporobotnikow.Zmiany ostatniego 60-
      lecia sa oczywiscie wynikiem rzeczywistosci politycznej tego okresu na tych
      terenach.W sumie na dzien dzisiejszy spoleczenstwo posiada wszystkie te
      negatywne cechy , wymienione w dyskusji i nic tu sie nie da na chybcika zrobic.
      Nie NAUCZY sie honoru kogos, kto tego nie wyniosl z tradycja i wychowaniem z
      domu.Tak samo nie wpoi sie zasad moralnych temu , kto zawsze chcial miec wiecej
      kosztem innych.Kosciol , wbrew pozorom tez ,tu niewiele pomoze , bo
      faryzeuszostwo ogromnej czesci mieszkancow wsi i miast jest wszystkim znane (
      KALI wziasc - KALI dac? ).Jednym slowem , to wymaga przeplywu duzo wody w
      Wisle , zanim w Polsce bedzie mozna ze satysfakcja powiedziec " jestem dumny ,
      ze jestem Polka/Polakiem. Wykluczam tutaj wszelkie hurrapatriotyczene zawolania
      z prawa czy lewa . Z fanatykami czy marzycielami obojetnie jakiej masci nie
      dyskutuje. Natomiast chetnie odpowiadam kazdemu , u kogo zobacze piane na
      ustach. Pozdrowienia.
    • Gość: FieldUS Re: Sondaż OBOP: Polacy wobec siebie raczej oboję IP: *.crowley.pl 27.12.04, 12:08
      A coz to jest zyczliwosc ???

Wczoraj 26.12 - drugi dzien swiat, sytuacja mnie "zamordowala".
      Starajac sie byc zyczliwym, uprzejmym czlowiekiem, zauwazulem ze jakas pani
      chce wycofac samochodem z parkingu, wiec zachamowalem i czekalem az wyjedzie
      (wyszla z mszy i parking jest przy kosciele), po wykonaniu manewru maz tej pani
      siedzacy jako pasazer zaczal w moim kierunku wykonywac obrazliwe gesty itp,
      wiec mocno zdziwiony pojechalem za nimi i gdzy sie zatrzymali wyszedlem z
      usmiechem i milym dzien dobry panstwu z samochodu, facet zapytac niegrzecznie
      czego??? wiec zadalem pytanie co mial na mysli wykonujak takie a nie inne gest
      w moim kierunku.... wot zaczal na mnie napadac, ze jak ja jezdze, z jaka
      predkoscie i w ogole jakim prawem jechalem za nim...

Hehe.... nastepnym razem zastanowie sie czy nie uderzyc w takie "wymuszajace"
      autko i nie zarobic na takich ludziach tudziez ich ubezpieczeniu :)

Ale nie, mimo wszystko pozostane milym, sympatycznym i niezlosliwym kierowca :)

Pozdrawiam cieplo :)
    • Gość: tse-tse NIESTETY JEST TO SZCZERA PRAWDA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 12:28
      Aby to sie zmienilo bedzie potrzeba kilku pokolen.
      Juz obserwujac nasza mlodziez licealna widze pewien postep.
      Podobno przed wojna bylo lepiej w tym wzgledzie.
      PRL zrobil tu swoje. Dybuk PRLu ciagle w nas siedzi!
      • Gość: go.go Re: TO NIE JEST SZCZERA PRAWDA!!! IP: 81.219.126.* 27.12.04, 13:16
        Gość portalu: tse-tse napisał(a):
        > Podobno przed wojna bylo lepiej w tym wzgledzie.

Aż się chce zapytac przed którą wojną, bo jako naród
        historię mamy dośc skomplikowaną i trudną-delikatnie ujmując.
        dziś powoli wyłazimy z dołka, pytanie czy wystarczy mądrości,
        uczciwości, odwagi?
        To co w artykule to odbicie w nastrojech społecznych sytuacji trudnej:
        na szczytach władzy( erozja elit, autorytetów), dla wielu rodzin(problemy ekonomiczne,brak pracy albo bezwzględny wyścig szczrów)
        oczywiście ,ze odbija się to zmęczeniem, zobojetnieniem i to bardzo
        ludzka (a nie wyłącznie polska ) normalna reakcja- ładownie do tego jakiś
        "cech narodowych" to duże nadużycie.
        • Gość: cs Re: TO NIE JEST SZCZERA PRAWDA!!! IP: *.k29.webspeed.dk 27.12.04, 18:20
          Wszystko to dotyczy rowniez Polakow na tzw. Zachodzie, tam nie ma mowy o
          biedzie, braku pracy, zlych warukach zycia, ale nasze wlasnie cechy narodowe
          zawsze wybijaja sie na czolo.
          • Gość: go.go Re: TO NIE JEST SZCZERA PRAWDA!!! IP: 81.219.126.* 27.12.04, 21:44
            tylko pomyśl cs kto wyjezdżał i dlaczego.
            większość to emigracja ekonomiczna......
            na tzw.Zachodzie za pożyczone pieniądze
            na dorobku i często z kasą...
            wysyłaną do Polski
    • amrra Re: polak to biedal i niewolnik 27.12.04, 12:49
      Juz to kiedyś było..taki sam post,
      ta wybiórczość argumentów,
      sięgnięcie do poziomu instynków
      ( hi hi..a może raczej własnych kompleksów)

Darogi"francuzie"roztaczasz tak intensywny
      "zapach" wschodu, ze nie można
      pomylić Cię z francuzkimi perfumami
      jak mawiali Polacy dawno temu,
      gdy ryż był rarytasem
      "I w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu"

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka