Dodaj do ulubionych

spouse visa

02.07.07, 22:57
dziewczyny, znow pytam was bo juz mam tyle sprzecznych informacji, nawet w
home office kazdy mowi co innego wiec moze ktoras z wlasnego doswiadczenia
powie.jesli to wane to mam rezydenta w UK (ta niebieska slynna ksiazeczka)i
teraz maz spoza unii(Sri Lanka) jak dlugo po registry marriage czeka na vise?
czy musi wrocic do kraju pochodzenia i stamtad aplikowac czy moze z UK? ile
to wszystko bedzie trwalo? home office jest taki powolny do tego wszystkiego
a moze to my mamy takiego pecha?juz jestem calkiem "confused", dziewczyny
licze na was...
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: spouse visa 02.07.07, 23:56
      napisalam email do ciebie
    • eunika Re: spouse visa 03.07.07, 11:09
      nikt nic nie wie:(?
      • cruelladevil Re: spouse visa 06.07.07, 14:46
        Ja zalatwialam wize w 2000r. po slubie z obywatelem brytyjskim. Musialam wrocic
        do Polski, isc do ambasady w Warszawie, wypelnic formularze, zaplacic, potem
        przekonac konsula, ze kocham mojego meza i chce z nim byc:)
        Potem przy wjezdzie wbili mi w paszport wize na 12 miesiecy i dopiero po tym
        okresie dostalam staly pobyt.
        • leyla76 Re: spouse visa 06.07.07, 23:46
          mam kolezanke, ktora chce wziasc slub z obywatelem turcji. jak narazie
          hommeofice nie wyrazil zgody. powiedzieli im , ze maja albo sie udac do polski
          albo do turcji i tam wziasc slub. iwtedy on moze sie starac o wize
          • eunika Re: spouse visa 07.07.07, 08:06
            no my wlasnie czekamy na zgode, notabene co kosztuje tak czy siak kosztuje
            £300....
            • pati.zop78 Re: spouse visa 08.07.07, 00:50
              dlaczego musicie miec pozwolenie na zawarcie slubu?
              pytam z ciekawosci, bo my sie nikogo nie pytalismy (moj maz jest z Pakistanu,
              slub bralismy w 2004r.)
              • eunika Re: spouse visa 08.07.07, 08:04
                poszlismy do registry office zaklepac sobie termin, a pani nam mowi ze ja musze
                miec tylko paszport bo jestem z unii, a moje kochanie musi miec ceriticate of
                approval z home office bo przebywa w UK na poodstawie wizy studenckiej. na ten
                certyffikat sie czeka 4-14 tygodni i cala (nie)przyjemnosc kosztuje £295, i w
                sumie nawet w registry nie wiedza po co tak naprawde to potrzebne. w ramach
                ciekawostki/sugestii nadmienie ze aplikacja do home office o ten certyfikat ma
                3 strony, z czego na dwoch wpisuje sie sposob i szczegoly platnosci a pozniej
                na jednej stronie dane aplikanta i narzeczonej, wiec chyba wiadomo o co tylko
                chodzi.....£££££££
                pati a jaka wize mial twoj maz w tym czasie?
                • pati.zop78 Re: spouse visa 08.07.07, 21:28
                  mój mąż był wtedy tez na studenckiej. kiedyś słyszałam od jednego z moich
                  studentów, ze musiał starać sie o pozwolenie, ale on brał ślub z Angielka wiec
                  myślałam ze tylko w takich przypadkach pytają. znam jeszcze 2 inne pary
                  mieszane. tez nie mieli problemów. wszyscy braliśmy śluby w latach 2004 - 2005.
                  to chyba zależy od widzimisię urzędników.
                  'przyjemność' rzeczywiście nietania. chyba już bym wolała te pieniądze wydać na
                  bilet do Polski i tam wziąć ślub.
                  • eunika Re: spouse visa 09.07.07, 00:55
                    tez chcielismy w polsce slub wziac ale z kolei w polsce zeby wziac slub z osoba
                    spoza unii ta osoba musi przedlozyc w uredzie zaswiadczenie ze swojego kraju ze
                    nie jest w zwiazku malzenskim itd. sri lanka jako jeden z kilku krajow (wsrod
                    ktorych jest takze pakistan jak mi urzedniczka wyrecytowala)nie wydaje takich
                    zaswiadczen, wiec musielibysmy zlozyc sprawe cywilna w sadzie rodzinnym o
                    pozwolenie na slub bez tego zaswiadczenia, sprawa trwa ok 6 miesiecy w sadzie i
                    kosztuje ok 500pln, wiec na jedno wychodzi a chyba nawetg lepiej jednak w UK
                    wkurza mnie to czekanie tylko na kwit z home office
                    apropos pati, po slubie jak twoj maz sie staral o zmiane wizy na spouse wiza?
                    pamietasz? musial wracac do pakistanu i stamtad aplikowac?
                    • pati.zop78 Re: spouse visa 09.07.07, 22:31
                      eunika napisała:

> tez chcielismy w polsce slub wziac ale z kolei w polsce zeby wziac slub z osoba
                      >
                      > spoza unii ta osoba musi przedlozyc w uredzie zaswiadczenie ze swojego kraju ze
                      >
                      > nie jest w zwiazku malzenskim itd. sri lanka jako jeden z kilku krajow (wsrod
                      > ktorych jest takze pakistan jak mi urzedniczka wyrecytowala)nie wydaje takich
                      > zaswiadczen, wiec musielibysmy zlozyc sprawe cywilna w sadzie rodzinnym o
                      > pozwolenie na slub bez tego zaswiadczenia, sprawa trwa ok 6 miesiecy w sadzie i
                      >
                      > kosztuje ok 500pln,

to tez nie za ciekawie

> apropos pati, po slubie jak twoj maz sie staral o zmiane wizy na spouse wiza?
                      > pamietasz? musial wracac do pakistanu i stamtad aplikowac?

nie, nie musial wracac. jest na to jakis druczek. teraz sie one pozmienialy wiec
                      ci nie powiem dokladnie ktory (chyba ktorys z tych EEC). na pewno dziewczyny ci
                      podpowiedza. w kazdym razie juz sie nie placi.
                      musisz miec potwierdzenie, ze mieszkasz w UK na stale (WRC registration albo
                      registration card) i pracujesz.
                      a tak wogole to to co ma moj maz to sie nazywa family permit a dokladniej 'right
                      to reside in the UK as a family member of an EEA national'. spouse visa jest
                      chyba dla zony/meza osoby z obywatelstwem brytyjskim (???)
    • dariazv Re: spouse visa 09.07.07, 22:49
      Wydaje mi sie (moge sie mylic) ze ceriticate of
      approval z home officeu wprowadzili po to aby uniknac fikcyjnych
      malzenstw.Kiedys kazdy niezaleznie od statusu imigracyjnego mogl wziac tu slub,
      teraz nalezy tu przebywac legalnie.
      • pati.zop78 Re: spouse visa 10.07.07, 00:44
        dariazv napisała:

> teraz nalezy tu przebywac legalnie

my tez musielismy udowodnic, ze przebywamy legalnie (sprawdzano nam paszporty)
        ale o pozwolenie jakos na szczescie nikt nie zapytal
        • eunika Re: spouse visa 12.07.07, 17:34
          a na ile jest ten permit?
          • pati.zop78 Re: spouse visa 13.07.07, 22:29
            chodzi ci o pozwolenie na slub czy o wize?
            jesli o wize, to poczatkowo jest na rok. za drugim razem ja zlozylam o residency
            permit - 5 letni. maz dostal na ten sam okres.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka