Gość: Ehh IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 08:42 Ale infantylny artykul... brak slow. Panie Samcik, to jednak Wyborcza, nie Fakt:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Misiek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.sds.uw.edu.pl 03.11.09, 08:56 > Ale infantylny artykul... brak slow. Niezależnie od stylu mówi prawdę - struktury to jedna wielka ściema... A jeśli ktoś je chce to niech je zrobi sobie samemu: kupić każdej spółki z WIG20 za 1000zł, kupić opcje na złoto, kupić opcje na EUR/USD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 10:08 > > Ale infantylny artykul... brak slow. > > Niezależnie od stylu mówi prawdę - struktury to jedna wielka ściema... Tu sie z Panem nie zgodzę. Sciemą jest ten artykuł, ponieważ traktuje temat ogólnikowo i mam wrażenie, że jedynym jego celem jest straszenie ludzi "złymi bankami, które chcą zarobić na biednych ciułaczach". Autor pisze, że ludzie nie zarobili, a dlaczego nie napisali, ilu z nich poniosło straty? Może dlatego, że nikt nie ich nie poniósł? > A jeśli ktoś je chce to niech je zrobi sobie samemu: kupić każdej spółki z WIG2 > 0 > za 1000zł, kupić opcje na złoto, kupić opcje na EUR/USD. Oczywiście, tylko niech potem nie płacze, że stracił np. połowę swoich opieniędzy. W inwestycjach finansowych jest taka podstawowa zasada: im większy możliwy do osiągnięcia zysk, tym więkasza możliwa do poniesienia strata. Jeśli ktoś tego nie może pojąć, to niech się nie bierze za rynek finansowy. "struktura" to połączenie opcji i lokaty, czyli 100% ochrona kapitału i ***MOŻLIWY*** do uzyskania większy zysk niż na lokatach, ale mniejszy niż na akcjach. Z moich doświadczeń jako byłego doradcy pamiętam klientów, którzy niemal krzyczeli na mnie, jak im 2,5 roku temu proponowałem struktury ("co mi pan tu daje, 17% w skali roku, jak DWS w zeszłym zrobił 90% zysku!!!"), a potem tacy mają pretensje, że stracili na funduszach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.sds.uw.edu.pl 03.11.09, 13:30 > ciułaczach". Autor pisze, że ludzie nie zarobili, a dlaczego nie > napisali, ilu z nich poniosło straty? Może dlatego, że nikt nie ich > nie poniósł? Poniesli, poniesli - bo są też struktury z ograniczonym ryzykiem straty tj. nie gwarantuja 100% zwrotu a tylko np. 90%. > > za 1000zł, kupić opcje na złoto, kupić opcje na EUR/USD. > Oczywiście, tylko niech potem nie płacze, że stracił np. połowę > swoich opieniędzy. Hmm, jak nie chce stracić połowy to nie kupi za połowę obligacje/zrobi lokatę a resztę zainwestuje jak wyżej - na pewno zarobi więcej bo bez prowizji banku... > W inwestycjach finansowych jest taka podstawowa zasada: im większy > możliwy do osiągnięcia zysk, tym więkasza możliwa do poniesienia > strata. Tyle że w "strukturach" jest ona bardziej "podstawowsza" ... Ryzyko jest takie same jak w alternatywach a zysk 2x mniejszy... > strata. Jeśli ktoś tego nie może pojąć, to niech się nie bierze za > rynek finansowy. > "struktura" to połączenie opcji i lokaty, czyli 100% ochrona > kapitału i ***MOŻLIWY*** do uzyskania większy zysk niż na lokatach, > ale mniejszy niż na akcjach. Jest takie pojęcie jak wartość oczekiwana - jak tego nie jesteś w stanie pojąć to się nie bierz za rynek finansowy... Śmiem twierdzić że wartość oczekiwana dla struktur jest niższa niż dla własnoręcznej lokaty i opcji ... wyraźnie niższa... I mniej to właśnie, tylko w Faktowym stylu opisuje ten artykuł... > niemal krzyczeli na mnie, jak im 2,5 roku temu proponowałem > struktury ("co mi pan tu daje, 17% w skali roku, jak DWS w zeszłym > zrobił 90% zysku!!!"), a potem tacy mają pretensje, że stracili na > funduszach... Ale na strukturze dostali 0%. A lokaty rok temu były na 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 14:08 > Poniesli, poniesli - bo są też struktury z ograniczonym ryzykiem straty tj. nie > gwarantuja 100% zwrotu a tylko np. 90%. Jeśli wybrali taką z ograniczoną gwarancją, to jest ich własna decyzja. > Hmm, jak nie chce stracić połowy to nie kupi za połowę obligacje/zrobi lokatę a > resztę zainwestuje jak wyżej - na pewno zarobi więcej bo bez prowizji banku... No właśnie. Dokładnie tak działa struktura. Jest to tak rozliczone, żeby zysk z lokaty pokrył ew. straty poniesiona na opcjach. > Tyle że w "strukturach" jest ona bardziej "podstawowsza" ... > Ryzyko jest takie same jak w alternatywach a zysk 2x mniejszy... No nie zgodzę się. Ryzyko jest takie, że inwestycja nie przyniesie zysku (przy założeniu 100% gwarancji), ale można też spodziewać się zysku na poziomie do 20% w skali roku ( przy dobrym wietrze ). Na lokacie otrzymasz np. 7% w skali roku - ale ani więcej, ani mniej - dokładnie tyle, ile to wynika z oprocentowania. Na funduszach akcyjnych można oczywiście zyskać 90%, ale trzeba się liczyć z tym, że w razie krachu można i 70% stracić. > Jest takie pojęcie jak wartość oczekiwana - jak tego nie jesteś > w stanie pojąć to się nie bierz za rynek finansowy... Ależ rozumiem, tylko, że w krótkim okresie ( do 3 lat ) i przy agresywnych inwestycjach, traczej trudno z dużym prawdopodobieństwem określić tą oczekiwaną wartość. Za to w długim okresie ( 20-30 lat ) jest to znacznie łatwiejsze ( ok. 10% w skali roku z fund. akcyjnych ). A z nierozumienie, to nie był przytyk do Ciebie, bo widzę, że to rozumiesz, ale do tych, którzy 2-3 lata temu pchali się w fundusze akcyjne, a potem narzekali, że stracili pieniądze. > Śmiem twierdzić że wartość oczekiwana dla struktur jest niższa > niż dla własnoręcznej lokaty i opcji ... wyraźnie niższa... To już zależy jak to sobie rozplanujesz. Jeśli dasz po połowie na opcje i lokatę, możesz spodziewać się wyższych wyników, ale i stratę mozesz ponieść większą niż w rozłożeniu 80% lokata i 20% opcja. > Ale na strukturze dostali 0%. A lokaty rok temu były na 10%. Nie były na 10%, co najwyżej na 8%, ale to nie istotne... Ale jakby na strukturach był zysk np. 15%, to by mieli pretensje, że wpłacili na lokaty i mają tylko 8 lub 10 %. A jakby w tym okresie na funduszach zysk był 40%, to by narzekali, że włacili na struktury i zyskali 15%, a mogli 40%... Tak to niestety wygląda w praktyce i przeciętnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Co wy wiecie o strukturach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:52 Struktury są bardzo potrzebne. Na pytanie "skąd wziął pan 15 mln zł?" odpowiada się "z lokaty strukturalnej". I jest koniec rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 sporo Niemcow juz wie 03.11.09, 15:55 starcili okolo 400 mld i to nie zlotych, ale euro. Niektorych mozna spotkac przed siedzibami CITY, sa niezle zorganizowani lehmanschaden.19.forumer.com/viewtopic.php?t=2799&sid=1c0038cc4e3c20f0a497e5c92d20c32f Czekam z niecierpliwoscia na pierwsze podobne akcje w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: sporo Niemcow juz wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 19:41 Samcik wyśpij się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Co ty pitolisz xyz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 11:30 Gość portalu: xyz napisał(a): > Struktury są bardzo potrzebne. Na pytanie > "skąd wziął pan 15 mln zł?" odpowiada się > "z lokaty strukturalnej". > I jest koniec rozmowy. Taaaak? To poproszę dokumenty przelewy itp... Co ty pitolisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef cieciów już przestan ujadać piesku bankowy IP: *.chello.pl 03.11.09, 19:36 wez sie do roboty zamiast ludzi naciagac zima sie zbliza bedziesz mogl odpracowac odsniezajac ulice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: już przestan ujadać piesku bankowy IP: *.uws.ac.uk 03.11.09, 21:50 naciągać? Przecież ludzie wiedzą, na co się piszą, a dokładniej jakie umowy podpisują! Wysokość prowizji i warunki struktury każdy dobrze zna, wiadomo też, że jest ryzyko. Nie rozumiem więc tego obrażania i bulwersacji. Nie zauważyłem żadnego naciągania - sam bym bronił struktur, ot, kolejny produkt bankowy. A w banku nie pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 03.11.09, 20:51 > Jeśli wybrali taką z ograniczoną gwarancją, to jest ich własna > decyzja. Wczesniej twierdziles ze nikt nie mogl stracic... wychodzi ze tak naprawde rynku struktur nie znasz zbyt dobrze... > No właśnie. Dokładnie tak działa struktura. Jest to tak rozliczone, > żeby zysk z lokaty pokrył ew. straty poniesiona na opcjach. Tyle że pomijasz ten drobny szczegol ze w przypadku zysku na opcjach musze sie tym zyskiem podzielic z bankiem... > No nie zgodzę się. Ryzyko jest takie, że inwestycja nie przyniesie > zysku (przy założeniu 100% gwarancji), ale można też spodziewać się > zysku na poziomie do 20% w skali roku ( przy dobrym wietrze ). Na > lokacie otrzymasz np. 7% w skali roku - ale ani więcej, ani mniej - > dokładnie tyle, ile to wynika z oprocentowania. Na funduszach > akcyjnych można oczywiście zyskać 90%, ale trzeba się liczyć z tym, > że w razie krachu można i 70% stracić. Te liczby, bez okreslenia prawdopodobienstw to tylko sciema i macenie w glowie... Przyklad ? W grudniu moglem wlozyc kase na lokate Duetsche Banku lub Alior lub BPH na 10%. Tymczasem struktura skladala sie z 95% kasy na lokacie na 6% i 5% na opcjach ktore z prawdopodobienstewem 80% nie dawaly nic, 19% dawaly 6% i z prawdopodobienstwem 1% (dobry wiatr) dawały 20%. Sredni zysk na samej lokacie? 10%-belka... Sredni zysk na strukture ? 6,14%-belka ... Czy teraz widac roznice ? > Ależ rozumiem, tylko, że w krótkim okresie ( do 3 lat ) i przy > agresywnych inwestycjach, traczej trudno z dużym prawdopodobieństwem > określić tą oczekiwaną wartość. o tak - bo znaczna czesc bankow celowo komplikuje i zamotuje strukturę "struktury" .... Dokladnie po to zeby nie bylo widac tego co powyzej... ze np. ta lokata z 95% ktora zapewnia ze pieniedzy sie nie straci jest ch..owo oprocenotwana - wyraznie ponizej stawek rynkowych... > > Ale na strukturze dostali 0%. A lokaty rok temu były na 10%. > Nie były na 10%, co najwyżej na 8%, ale to nie istotne... Byly, w co najmniej 3 bankach: Alior, Deutsche Bank i BPH wiem bo ostatnia z nich (z BPH) niedlugo mi sie konczy... 8% + 2% za polecenie. A ze warunki byly latwe do spelnienia to i ja i siostra mamy po 10%... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 04.11.09, 19:21 junk92508 napisała: > Byly, w co najmniej 3 bankach: Alior, Deutsche Bank i BPH wiem bo ostatnia z > nich (z BPH) niedlugo mi sie konczy... 8% + 2% za polecenie. > A ze warunki byly latwe do spelnienia to i ja i siostra mamy po 10%... dobre:) ale tam o ile pamietam to bylo na 1,5 roku(czyli okolo 7% na rok), ale to tez nie wazne, jak dostaniesz te swoje 10% to sie odezwij ok? narazie to gadasz tak samo jak te banki co ich tu wymieniasz i nie tylko one. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.acn.waw.pl 13.01.10, 23:21 Jak masz 10 mln PLN, to możesz sobie opcje kupować:), w szczególności te bardziej egzotyczne. Nie wiem, jak Ci się to złoży przy inwestycji na 10 tysi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 13:40 W takim razie po co bawić się w ofertę bankową skoro efekt ulokowania pieniędzy w struktury = efekt trzymania pieniędzy w skarpecie :) W artykule jest informacja że klient nic nie traci (oczywiście poza upadkiem banku, w którym ulokował). Oczywiście każdy ma wybór - jeden poleci do banku, zamrozi pieniądze na rok i odbierze kaśe z zyskiem 200-300 PLN. Inny w tym czasie zarobi dziesiątki tyś. PLN. Ryzyko?? Wychodząc z domu czy poruszając się po ulicy też ryzykuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 14:11 > W takim razie po co bawić się w ofertę bankową skoro efekt > ulokowania pieniędzy w struktury = efekt trzymania pieniędzy w > skarpecie :) Trzymając w skarpecie nie masz żadnych szans na jakikolwiek zysk. > W artykule jest informacja że klient nic nie traci (oczywiście poza > upadkiem banku, w którym ulokował). Nie spotkałem się z takimi informacjami, ale może nie o wszystkim wiem. Chętnie przeczytam jak to wyglądało. > Oczywiście każdy ma wybór - jeden poleci do banku, zamrozi pieniądze > na rok i odbierze kaśe z zyskiem 200-300 PLN. Inny w tym czasie > zarobi dziesiątki tyś. PLN. Ryzyko?? Wychodząc z domu czy poruszając > się po ulicy też ryzykuję :) Ale siedząc w domu nie skorzystasz z uroków życie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pbe64 Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 03.11.09, 14:40 Nikt nie poniósł straty, ale też nie ma zysku. 3 lata temu na próbę zainwestowałem trochę w "strukturę". No i okazało się, że zysk wyniósł 0,3%, czyli ponad 20 razy mniej niż w tym samym okresie miałbym na zwykłej na lokacie. Nie mam do nikogo pretensji, bo wiedziałem na co się decyduję, ale reklamy mówiące o tym jaka to wspaniała inwestycja też nie są uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 04.11.09, 19:26 pbe64 napisał: > Nikt nie poniósł straty, ale też nie ma zysku. 3 lata temu na próbę > zainwestowałem trochę w "strukturę". No i okazało się, że zysk wyniósł 0,3%, > czyli ponad 20 razy mniej niż w tym samym okresie miałbym na zwykłej na lokacie > . > Nie mam do nikogo pretensji, bo wiedziałem na co się decyduję, ale reklamy > mówiące o tym jaka to wspaniała inwestycja też nie są uczciwe. co ty pitolisz!? przeciez bank zarobil przynajmniej 30% wiec jak nikt nie zarobil? myslisz ze bank trzymie kase po to zebys ty zarobil? nie! obraca kasa i zarabia! tylko jak bys mial na lokacie to by te 6% zarobil mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.rect.uni.torun.pl 03.11.09, 15:38 > Autor pisze, że ludzie nie zarobili, a dlaczego nie > napisali, ilu z nich poniosło straty? Może dlatego, że nikt nie ich > nie poniósł? Wszyscy, którzy nie zarobili ponieśli straty. Jakieś 10% przez 3 lata. Koszty inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanczyk Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 10:01 "Bankowy run na struktury" Matko Boska i Wszyscy Święci... Czy już NAPRAWDĘ nie można użyć polskiego słowa? Bankowy pęd/moda/szał/skok/itp itd na struktury brzmi za mało biznesowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitfist Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 03.11.09, 14:13 Polskie słowo dla polskiego dziennikarza nie przystoi,polskim językiem operuje ciemna masa/chamy/ a nie my zatrudnieni jako pismaki i nie narzekaj tylko ucz się języków. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 03.11.09, 14:19 run 1. «masowe wycofywanie pieniędzy i papierów wartościowych z banków przez klientów ogarniętych paniką giełdową» 2. «masowe dążenie do zdobycia, osiągnięcia czegoś lub uczestniczenia w czymś; też: masowe wykupywanie jakichś towarów» zrodlo: slownik jezyka polskiego pwn. jakies pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
rysiu69 Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na potę... 03.11.09, 11:52 Nie bawie sie, a tym bardziej nie powierzam pieniedzy w miejsca, ktore sa mi obce. Wybralem lokate w Getinbanku, ktora zalozylem przez internet. Mysle ze byl to dobry wybor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: *.sds.uw.edu.pl 03.11.09, 13:31 > obce. Wybralem lokate w Getinbanku, ktora zalozylem przez internet. > Mysle ze byl to dobry wybor No i powiedz Rysiu jak tam się pracuje w Getinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 03.11.09, 17:15 Rysiu a na ile procent zalatwisz - na 90? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po 04.11.09, 19:31 rysiu69 napisał: > Nie bawie sie, a tym bardziej nie powierzam pieniedzy w miejsca, ktore sa mi > obce. Wybralem lokate w Getinbanku, ktora zalozylem przez internet. Mysle ze > byl to dobry wybor dobrze myslisz:) pytanie ile chciales zarobic? bo jak ile bedzie to bedzie, to nawet bardzo dobrze wybrales, mam nadzieje ze nie jest wazne dla ciebie czy zarobisz w rok 3% czy tez 30% ? mam nadzieje ze nie masz kalkulatora i nie wrzucisz tej kwoty w niego dodajac procenty przez kolejne lata, a najlepiej zapomnij po roku o tej lokacie i posiedzi z pol roku albo rok bez zadnego oprocentowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murr Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na potę... IP: 188.33.165.* 03.11.09, 12:54 Po tym jak banki bez słowa zaczęły obnżać oprocentowania a zwykłe lokaty przestały być opłacalne, bo można było tylko starcić, przestałem wierzyć w to ,że w ogóle oddawanie pieniędzy do banku ma jakis sens. Głośno za to już od dość dawna, w zasadzie od momentu pojawienia się owego kryzysu popularne stały się inwestycje...ja skorzystałem z funduszu inwestycyjnego. Biorąc pod uwage to ,że o giełdzie jest głosno, to naprawdę można zainwestować w stabilne akcje, bo takie istnieją. Zamast pchać się na gigantów i zaciagac kredyty jak na pge, wystarczy wpłacać przez rok na polskiej spólki, tak jak w avivie zysk roczny przekorczył na tych akcjach 70%, ryzyka w zasadzie nie było rzadnego. Ale ludzie będą i tak eksperymentować i bawić się w "struktury" bo widać nie wiedzą co mają z kasą robić - dziwne, w końcu dopiero co skończył się kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na potę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 13:28 fajny blog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doCENT rysiu, pracodawca każe ci zachwalać Getin? IP: *.punkt.pl 03.11.09, 13:33 Odpowiedz Link Zgłoś
mikeangelo dokładnie. w mbank zarobiłem 0 (zero) złotych na t 03.11.09, 13:36 a środkami banko obracał kilka miesięcy. dla mnie to naciągactwo lub brak profesjonalizmu. oni pewnie nazwą to ryzykiem. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwik Re: dokładnie. w mbank zarobiłem 0 (zero) złotych IP: 130.138.227.* 03.11.09, 14:56 Bo dokłanie o to chodzi w "strukturach" żeby bank poobracał pieniążkami za darmo. Walka na % na lokatach wykrwawiała banki więc wymyśliły sobie sposób na tanie pozyskanie kapitału z rynku w czasie kryzysu, a naiwni się złapali. A co do mbanku i jego naciągaczy (bo trudno to nazwać doradcami) to ja już mam swoje zdanie. Jak najdalej od BRE i jego pseudo-banków detalicznych (mbanku i multibanku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Struktury to ściema nie inwestowanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 13:46 Produkty strukturyzowane to zakład u bukmachera który w tym akurat przypadku jest bankiem. Jak ktoś chce hazardu to niech idzie do kasyna, jak chce zarobić to niech nauczy się inwestować. Jak nie kwapi się ani do nauki ani nie ma zacięcia hazardzisty to nie wpłaca na lokatę. Taka kolej rzeczy. I bardzo dobrze, że GW o tym napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszpiros Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... IP: 158.75.197.* 03.11.09, 13:53 Jak to nic nie stracili ? Jeśli w ciągu np. 3 lat nic nie zarobili a dostali tyle samo co wpłacili 3 lata szybciej to stracili minimum kilkanaście procent ... Po prostu gdyby np. 3 lata temu włożyli kasę na lokatę 3-letnią to zapewne zarobili by z kilkanaście procent w ciągu 3-lat a może i nawet więcej ... A jesli po 3 latach dostali tyle samo co wpłacili to są stratni ... "Struktury" by były fajne gdyby oferowały zysk z lokaty (gwarantowany) + dodatkowo to co wyciągną z innych inwestycji ... Wtedy w "najgorszym" wypadku klient by dostał swoją kasę + odestki z lokaty terminowej .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 14:30 > Po prostu gdyby np. 3 lata temu włożyli kasę na lokatę 3-letnią to zapewne > zarobili by z kilkanaście procent w ciągu 3-lat a może i nawet więcej ... Za tym tokiem rozumowania, jeśli ktoś wpłacił 4 lata temu na roczną lokatę, to stracił kilkadziesiąt procent, bo gdyby wpłacił na fund. akcyjny to mógł zyskać i 60%... > A jesli po 3 latach dostali tyle samo co wpłacili to są stratni ... Tak, o poziom inflacji... > "Struktury" by były fajne gdyby oferowały zysk z lokaty (gwarantowany) + > dodatkowo to co wyciągną z innych inwestycji ... Tak było, jeśli był zysk z innych inwestycji... > Wtedy w "najgorszym" wypadku klient by dostał swoją kasę + odestki z lokaty > terminowej .. Najgorszy wypadek, to jest taki, że dostajesz tyle ile wpłaciłeś ( przy gwarancji 100%), dlatego, że odsetki z lokaty terminowej pokrywają stratę poniesioną na instrumentach agresywnych ( np. akcje, opcje ). Przykład struktury: 80% lokata i 20% opcje i to na 3 lata. Lokata+odsetki po trzech latach osiągają poziom wpłaonych przez Ciebie pieniędz. I to jest 100% gwarancji, że dostaniesz swoje pieniądze spowrotem. Pozostałe 20% idzie np. na opcje. Jeśli wszysko na tym stracisz, otrzymasz 100% wpłaconych środków (lokata+odsetki). Jeśli na opcjach wyjdziesz na 0, otrzymujesz 120% ( lokata+odsetki+ środki, które poszły na opcje ). Jeśli zyskasz na opcjach otrzymasz środki z lokaty+odsetki+środki na opcje+zysk z opcji... Czego Tobie, sobie i Wam wszystkim serdecznie życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iG Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr IP: *.chello.pl 03.11.09, 16:49 > Za tym tokiem rozumowania, jeśli ktoś wpłacił 4 lata temu na roczną > lokatę, to stracił kilkadziesiąt procent, bo gdyby wpłacił na fund. > akcyjny to mógł zyskać i 60%... chyba nie można tak rozumować, bo fundusz akcyjny jest ryzykowny, a lokata - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:05 Jest taka oferta... żeby nie było oskarżeń o kryptoreklamę, nie powiem gdzie (choć to ja mam ten produkt w ofercie). Jeden z banków oferuje produkt strukturyzowany z lokatą na 8,1%. Jednak wygląda to tak, że lokata jest na 3 m-ce i można tam ulokować 25% wpłacanego kapitału. Reszta idzie na 4 lata jako struktura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terka Wszędzie kłania się wartość oczekiwana zysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:13 I brak od ćwierćwiecza obowiązkowej matury z matematyki. Zrobiono z Polaków naród idiotów. Finansowych i matematycznych analfabetów. Moim zdaniem nie przypadkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkfabio Re: Wszędzie kłania się wartość oczekiwana zysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 19:54 Tak jest Terka, tak jest! Naród matematycznych analfabetów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażka Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 17:50 a ja wiem gdzie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bu ha ha Cappucino w Multibanku - rowniez porazka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:30 Miala dac 20% w 18 m-cy, jesli dobrze pamietam gadke kierowniczki oddzialu (czyt: pani akwizytor), dala ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Jak chciwość rozum odbiera to sa tego efekty IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 14:39 nie dla klienta a dla banku,który ma kapitał za 0% na trzy lata Odpowiedz Link Zgłoś
kotryna Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... 03.11.09, 15:02 "Takie banki jak BGŻ, Millennium czy BRE odmówiły nam informacji o tym, czy i ile w tym roku zarobili klienci na ich "strukturach". - To nie fair wobec klientów, którzy mają prawo wiedzieć, czy "struktury", które banki wcześniej oferowały, okazały się sukcesem, czy wstydliwą porażką - mówi Krasoń." Cóż, jeśli odmawiają informacji, to istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że ich struktury okazały się sromotną porażką. W przeciwnym razie skwapliwie skorzystaliby z możliwości darmowej reklamy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pink Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr IP: *.chello.pl 03.11.09, 19:15 i tak jest wszystkie struktury nie przyniosły zysku klientom to co beda sie chwalić jak giganty w drodze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abnegat Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:02 struktury, to takie cosie, co się nadają dla tych, którzy w lokaty poinwestowali już trochę, a chcieliby może coś więcej, ale dalej się boją. przyznam, że sam taki jestem. jak na razie byłem w open i coś tam sobie wybrałem, ale bardzo ostrożnie. jak będzie zysk, to ok, ale dla mnie najważniejsze, żeby nie było straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesołek A dlaczego "eksperci" bankowi tak źle inwestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:04 w opcje? Przecież na rynku są zarówno opcje kupna, jak i sprzedaży. Poza tym,istnieją dziesiątki strategii opcyjnych. Od najprostszych, po bardzo skomplikowane. To jak to w końcu jest? Wszyscy bez wyjątku "eksperci od inwestycji" zainwestowali źle? Nie znalazł się choć jeden sprawiedliwy, który by zarobił na opcjach towarowych, akcyjnych czy indeksowych? A może (co bardzo prawdopodobne) nie mają o opcjach zielonego pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
matt.cobosco Re: A dlaczego "eksperci" bankowi tak źle inwestu 03.11.09, 15:27 Skoro "Wyborcza" straszy strukturami, to najpewniejszy znak, że trzeba się zainteresować tym produktem, bo to teraz pewnie będzie coś naprawdę niezłego:) Fundusze inwestycyjne wychwalali na szczycie hossy. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Przecież ci "eksperci" mają za zadanie przyspożyć 03.11.09, 17:35 w pierwszym rzędzie zysków bankowi a nie tobie naiwny kliencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przecież ci "eksperci" mają za zadanie przysp IP: *.chello.pl 03.11.09, 18:41 oczywiście, produkt finansowy musi na siebie zarobić. wszelkiego rodzaju instytucje finansowe nie działają przecież charytatywnie i każdy musi o tym wiedzieć zanim zainwestuje swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobra strona Re: Bankowy run na "struktury". Kupujemy je na po IP: 91.212.223.* 03.11.09, 16:31 www.zapie...m.xx.pl Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 pomyslowość bankowców w temacie "jak uwolnić 03.11.09, 17:31 klienta szybko i bezboleśnie z gotówki" jest nieograniczona a szpakami karmionych nadal nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pato Ja zakładam dwie, trzy lokaty w tygodniu.. IP: 83.243.104.* 03.11.09, 18:14 Ja zakładam dwie, trzy lokaty w tygodniu - średnio po 6 złotych każda i każda nazywa się Lotto :) Niech tylko jedna przyniesie mi oczekiwany zysk - co najmniej 2 mln., a będę się bardzo cieszył. W żadne inne lokaty, to ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girl Re: Ja zakładam dwie, trzy lokaty w tygodniu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 20:08 i dobrze, dobrze robisz :) też czasem gram w nowe Lotto, i te 2 mln bardzo by mi się przydały :D Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Ja zakładam dwie, trzy lokaty w tygodniu.. 03.11.09, 20:27 Gość portalu: Pato napisał(a): > Ja zakładam dwie, trzy lokaty w tygodniu - średnio po 6 złotych każda i każda > nazywa się Lotto :) Niech tylko jedna przyniesie mi oczekiwany zysk - co > najmniej 2 mln., a będę się bardzo cieszył. W żadne inne lokaty, to ja nie wier > zę. po pierwsze istnieje ryzyko ze nigdy nie trafisz:) po drugie jak trafisz to z twoim podeeejsciem do pieniedzy bedziesz bankrutem a nawet bedziesz mial dlugi w ciagu 3 lat od wygranej(statystyki mowia tak ze 8 na 10 wygrywajacych po 3 latach od wygranej milion lub wiecej maja wieksze dlugi dlugi niz przed wygrana)tylko mi nie pitol jak tu ktorys pitoli ze malo zarabia, bo to jest gowno prawda! oszczedzanie to jest nawyk, jak go sie nauczysz to go masz, jak sie nie nauczysz oszczedac regularnie malych kwot nie bedziesz oszczedzal jak bedziesz mial duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Ja zakładam dwie, trzy lokaty w tygodniu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 16:19 no powiem Ci, że chyba każdemu przydałoby się coś takiego. Wygrać w Lotto główną nagrodę to marzenie wielu ludzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... 03.11.09, 18:40 Większość nie inwestuje bo niskie zarobki w tej durnej polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr 03.11.09, 20:37 aktyntasza napisał: > Większość nie inwestuje bo niskie zarobki w tej durnej polsce ! no a ty pewnie zagraniczniak? i po 3 tys ojro zarabiasz? ciekawe czy cos odlozyles? mnie przekonasz jak przez caly okres twojej pracy za granica srednio miesiecznie odkladasz 500euro i to inwestujesz, czyli jak pracujesz za granica 5 lat to powinienes odlozyc jakies 30 tys euro, jak by to inwestowal nawet w FI to pewnie by sie zrobilo z jakies 50, 60 tys euro, i wtedy jest roznica ze zarabiasz wiecej, bo jezeli zarabiasz duzo i wydajesz duzo to nie ma zadnej roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SuperKonta Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... IP: *.lodz.mm.pl 03.11.09, 18:48 Najlepsze produkty finansowe znajdziecie na SuperKonta Tutaj samemu możecie porównać, bez żadnego przymuszania, a i prowizję ktoś dostanie jak złożycie wniosek z tej strony. Same plusy :) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr 03.11.09, 20:45 Gość portalu: SuperKonta napisał(a): > Najlepsze produkty finansowe znajdziecie na > SuperKonta Tutaj samemu możecie > porównać, bez żadnego przymuszania, a i prowizję ktoś dostanie jak > złożycie wniosek z tej strony. Same plusy :) co tam mozna porownac? ato chyba nie na temat tej dyskusji:) ps.znasz bajke o tymi tumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogin Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.09, 18:52 duzo sie swego czasu mowilo o strukturach, ja teraz nawet sie zaczynam nad tym zastanwiac no ale wlasnie trudno jest samemu zdecydowac tym bardziej ze to skomplikowane produkty, nie za bardzo wiem gdzie sie udac zeby ktos mi cos na ten temat powiedzial i doradzil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandman Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 16:32 ja ostatnio bylem w openfinance i calkiem do rzeczy gadali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Mitomaństwo Polaków nie zna granic!! Inwestują IP: *.bredband.comhem.se 03.11.09, 18:58 MILIARDY ha ha ha ha ha ha !!!! Q...wa KTO???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, które ... IP: *.lexell.com.pl 03.11.09, 19:29 Rzeczywiście jest to pobieżna opinia o strukturach. BZWBK robi oferty na opcje walutowe i każdy sam wybiera jaki ruch wykona kurs walutowy. Już dwa razy zarobiłem 15% w skali roku, a inwestycja trwała raz 3 meisiące a za drugim razem 6 miesięcy. I co? Mam 100% skutecznosci? U mnie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Polacy inwestują miliardy w lokaty-cuda, któr 03.11.09, 20:59 Gość portalu: Leon napisał(a): > Rzeczywiście jest to pobieżna opinia o strukturach. BZWBK robi > oferty na opcje walutowe i każdy sam wybiera jaki ruch wykona kurs > walutowy. Już dwa razy zarobiłem 15% w skali roku, a inwestycja > trwała raz 3 meisiące a za drugim razem 6 miesięcy. I co? Mam 100% > skutecznosci? U mnie działa. oj leon leon:) lokata 3 miesiace i w rok 15% dwa razy, 100% cos strasznie pitolisz:) ale niech ci bedzie ja tam od lutego do pazdziernika zarobilem 70% bez dziwnych lokat czy tez innych wynalazkow:) oczywiscie w FI, teraz mam w dolarach i funduszach surowcowych, wiec do stycznia zas sie cos zarobi haha, dolar juz podskoczyl zloto zreszta tez:) ciekawe czy ty w tej twojej kombinowanej lokacie mozesz sobie przeskoczyc jak bedzie gorzej zeby nie stracic? baw sie dalej strukturami, tylko nie podsuwaj tego pomyslu innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny w obronie Samcika IP: *.chello.pl 03.11.09, 19:34 > Ale infantylny artykul... brak slow. może i infantylny, ale zrozumiały za to dla większości półgłówków czytających GW bardzo dobrze, że nazwane po imieniu zostały te jaja zwane strukturami motłoch to kupił motłoch kupi każdy kit, który ma w nazwie więcej niż 3 sylaby bo do 3 sylab max ogranicza się jego możliwość zrozumienia jak brzmi "naukowo" i "z zagraniczna" tym lepiej wieśniactwo polskie trzyma się ok. może pan Samcik nie jest megaspecem i hiperfachowcem finansistą, ale poprawnie rozumuje i wyciąga prawidłowe wnioski na temat produktów finansowych zdarzają mu się czasem drobne wpadki wynikające z nieznajomości tematu, ale nie umniejsza to iż ogólnie niesie tzw. oświecenie tej bezmózgiej masie niezdolnej do samodzielnego myślenia łykającej reklamy to moje zdanie po przeglądnięciu kilku art. Odpowiedz Link Zgłoś