Dodaj do ulubionych

DEKOROWANIE POTRAW......

IP: *.wozniaka.bytom.pl 18.03.04, 00:00
Kto zna jakieś ronki związane z dekorowaniem potraw???/
Pracuję w zawodzie kucharz,ale yczerpały mi się pomysły,na te
dział,chciałabym pogłęic wiedzę.Doradzcie,gdzie szukac.
Obserwuj wątek
    • Gość: ToeToe Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.ihug.net 18.03.04, 07:26
      Jako inspiracje sprobuj moze:
      www.stockimagegroup.com (jakies haslo np: food, dinner, cooking,
      recipes, etc)
      • a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... 18.03.04, 15:38
        Nie jest złe,ale szukam coś bardziej konketnego.
        • Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 18.03.04, 18:03
          a co to sa ronki?? Jesli chodzi o dekorowanie , to co cie interesuje :
          desery , dania glowne?
          • Gość: a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.wozniaka.bytom.pl 18.03.04, 21:50
            Chodzi mi o dekoracje głównie potraw głównych,ale nie pogaardzę innymi,nauka
            jest zawsze w cenie.
            • Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.04, 00:09
              trudno o tym mowic po prostu piszac. :-) Wiadomo, ze arbuza jajowatego mozna
              zmienic w lodz wikingow albo kosz wiklinowy, zodkiewki naciete " otwieraja
              sie " w lodowatej wodzie jak kwiaty , to samo seler naciowy ale to juz wiesz.
              widzialam nacieta tak, jak wlasnie zodkiewki kalarepke, czyli "duzy" kwiat a
              pozniej podkolorowany barwnikami do jedzenia. Te roze z burakow pokazane
              ponizej sa b. ciekawe. Jakiego rodzaju dekoracje cie interesuja , czy
              pojedynczych potraw na talerzu, czy n.p polmiskow ? Taka raczej " dekoracja
              masowa"?
    • Gość: Marghe_72 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.03.04, 19:06
      www.artchef.com/pages/6/index.htm
      www.didihan.4t.com/photo.html
      www.angelfire.com/tn/trongtannguyen/artfood.html - lista z lewej strony
      • Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.04, 00:04
        piekne, ale dla mnie to za trudne - do tego trzeba rzezbiarza a nie kucharza -
        oczywiscie moze byc w jednym wydaniu
      • Gość: zachwycona Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: 212.160.118.* 19.03.04, 10:05
        To chyba ponad moje możliwości, ale warto zobaczyć, że można i jak z grubsza do
        tego podejść. Jestem zachwycona.
    • brunosch strach jeść 19.03.04, 10:22
      tylko, proszę nie przesadzajcie z dizajnem!
      Pamiętam takie traumatyczne przeżycie kulinarne - jak w modę wszedł "nowy
      kuzyn" (nie odważę się tego po francusku napisać) w lokalu podano nam
      ogroooomne talerze, na których kunsztownie ułożono
      homeopatyczną ilość jedzenia - ale za to jak pięknie!
      Były i fale ze szczypiorku, i rybki wycięte z marchewki i muszelki z pietruszki
      oraz skała podwodna z jagnięcego kotleta wielkości paznokcia. Próba nabicia
      tego arcydzieła na widelec powodowała taki wstrząs, jakbym na Kossaka szedł z
      nożem.
      • giezik Re: strach jeść 19.03.04, 10:38
        nic dodać nic ująć, to ta sama trauma:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10540988&a=10540988
    • Gość: zachwycona Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: 212.160.118.* 19.03.04, 10:46
      Przerost formy nad treścią w każdej dziedzinie jest komiczny. Ten "nowy kuzyn"
      nakazuje jedzenie oczami. Dbać należy o figurę. Duże porcje są niezdrowe i
      nieeleganckie. Dla restauratorów to świetny wynalazek. Wysokie ceny a małe
      porcje. My chyba jakbyśmy to już kiedyś przerabiali. Był to "bardzo stary
      kuzyn" i o ile mogę sobie przypomnieć nazywał się jakoś tak........PRL!
      • Gość: Linn Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.dialup.tiscali.it 19.03.04, 11:46
        Im nowszy kuzyn, tym mniej do jedzenia.
        Zajrzyj tu:
        www.coquinaria.it/archivio/decorazione/corso.html
        Sa zdjecia, ale opisy sa po wlosku. Inna sprawa, ze kazdy kucharz, muzyk i
        architekt powinni znac ten jezyk.
        • Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.04, 18:15
          Sliczne, oh , jakie sliczne i pomyslowe i pieknie pokazane. Ta myszka z
          zodkiewki - jaka cudna !! A czy ktos moze przetlumaczyc z czego sa kolce jeza?
          No i te pisanki !! Cudowne !! Dziekuje !! :-))
          • Gość: a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.wozniaka.bytom.pl 19.03.04, 20:16
            Wszystko piekne,wzbudza podziw i zachwyt,ale znam już to,wykorzystuję niektóre
            na co dzień,i szukam nowszych.
          • Gość: Linn Re: jezyk IP: *.dialup.tiscali.it 20.03.04, 09:31
            Jezyk zrobiony jest z gruszki, orzeszkow pinowych, 2 gozdzikow i jednego
            ziarnka pieprzu czerwonego.

• Gość: a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 23.03.04, 21:54
      +Zbliżają się Święta,może komuś przypomni się jakaś fajna dekoracja na stół,do
      posiłków:obiad płyta itd??
    • kwieta4 Re: na wielkanocny stol 25.03.04, 06:32
      www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/453.htm
      • kwieta4 Re: na wielkanocny stol :)) 25.03.04, 06:34
        www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/574.htm
      • kwieta4 Re: na wielkanocny stol 25.03.04, 06:37
        takiego zajaczka zrobilabym z gruszki z octu, jako dekoracje np. do pieczonego
        schabu:))
        • kwieta4 Re:ZAJACZEK:)) 25.03.04, 07:36
          PRZEPRASZAM, UCIELO MI, NAWET NIE ZAUWAZYLAM. OTO LINK:
          www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/573.htm
          • kwieta4 Re: Z MARCEPANU 25.03.04, 07:53
            www.pastrywiz.com/easter/easterbunnies.htm
            www.pastrywiz.com/easter/chicken.htm
            www.pastrywiz.com/easter/chickduck.htm
            kolejne kroki opisane sa gdy kliknac na dole strony na:
            Let's get started:
            make a ...
            • Gość: Linn Re: Z MARCEPANU IP: *.dialup.tiscali.it 25.03.04, 09:56
              Kwieto, serdeczne dzieki. Linki wspaniale, a dekoracje proste w wykonaniu.
            • lunatica kurczak jest odŚWIĘTNY :-) 25.03.04, 10:05

• kwieta4 Re: marcepan 25.03.04, 10:16
                tu sa jeszcze przepisy na marcepan, jesliby komus go zabraklo, a nie zauwazyl
                ich w marcepanowym watku obok:))

Masa marcepanowa Malinna/mniam

Sprawdzony przepis z nieśmiertelnego i bezcennego zeszytu Cioci Irki.
                składniki
                1/2 litra wody
                25 dag masla lub margaryny
                1/2 kg mąki
                2 kg cukru pudru
                2 olejki migdałowe

sposób przygotowania
                Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały
                czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Masę
                zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej dodać dokładnie przesiany
                cukier puder i olejki mogdałowe. Dobrze wymieszać. Gotowy marcepan przełożyć do
                słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywany.<
                Malinno, bardzo dziękuje za ten przepis. Zrobiłam śliczny tort z różyczkami na
                urodziny mojej córki i muszę przyznać, że jestem z niego bardzo dumna. Masę
                zrobiłam z połowy składników, zafarbowałam na różne kolory i starczy mi jeszcze
                na kilka tortów. Bardzo polecam.
                Bardzo fajny przepis. Z tych składników wychodzi bardzo bardzo dużo masy.
                Zrobiłam z połowy i 10 dzieciaków miała mnóstwo zabawy z lepieniem z niej
                różnych postaci. Tylko nie wiem, czy coś źle zrobiłam, bo jak były małe
                elementy do przyklejenia, to nie chciały się trzymać. Może troszkę więcej
                tłuszczu mogłam dać? Ale przepis bardzo pożyteczny, to fakt.
                Bardzo pozyteczny przepis Malinno, chwała Ciotce Irce. Wykonałam tę
                nieskomplikowaną masę i miałam dużo, na potrzeby całego Christmas Season. A
                dziś przepis poszedł w świat.>

MARCEPAN - Basic Recipe www.pastrywiz.com/season/marzipan.htm

Marzipan uncooked
                1/4 pound ground blanched almonds
                1/4 pound powdered sugar
                1 egg white
                1/4 tsp. salt

Marzipan cooked
                3 cups sugar
                1 cup water
                4 cups ground blanched almonds

Both recipe call for extra fine ground blanched almonds. In commercial bakeries
                the almonds are finely grounded by passing them through granite rollers. The
                finer the almonds the better your results will be.

The uncooked Marzipan is kneaded together until smooth and is then stored in an
                airtight container or plastic bag over night.

For cooked Marzipan add the sugar to the water in a saucepan and cook until the
                sugar is dissolved. Add the almonds and cook it until the batter stops sticking
                to the pan. Remove from heat and place onto a marble slap, wooden board or a
                sheet pan. While still warm knead first with a wooden spatula and then by hand
                until smooth. Store in an airtight container or plastic bag.
                Marzipan can be softened by adding small amounts of syrup to it, if too soft
                add additional powdered sugar to it.
                • kwieta4 Re: marcepan 29.03.04, 02:04
                  podbijam watek dla zainteresowanych marcepanowymi cudami:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka