Gość: a.g9910 IP: *.wozniaka.bytom.pl 18.03.04, 00:00 Kto zna jakieś ronki związane z dekorowaniem potraw???/ Pracuję w zawodzie kucharz,ale yczerpały mi się pomysły,na te dział,chciałabym pogłęic wiedzę.Doradzcie,gdzie szukac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ToeToe Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.ihug.net 18.03.04, 07:26 Jako inspiracje sprobuj moze: www.stockimagegroup.com (jakies haslo np: food, dinner, cooking, recipes, etc) Odpowiedz Link Zgłoś
a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... 18.03.04, 15:38 Nie jest złe,ale szukam coś bardziej konketnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 18.03.04, 18:03 a co to sa ronki?? Jesli chodzi o dekorowanie , to co cie interesuje : desery , dania glowne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.wozniaka.bytom.pl 18.03.04, 21:50 Chodzi mi o dekoracje głównie potraw głównych,ale nie pogaardzę innymi,nauka jest zawsze w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.04, 00:09 trudno o tym mowic po prostu piszac. :-) Wiadomo, ze arbuza jajowatego mozna zmienic w lodz wikingow albo kosz wiklinowy, zodkiewki naciete " otwieraja sie " w lodowatej wodzie jak kwiaty , to samo seler naciowy ale to juz wiesz. widzialam nacieta tak, jak wlasnie zodkiewki kalarepke, czyli "duzy" kwiat a pozniej podkolorowany barwnikami do jedzenia. Te roze z burakow pokazane ponizej sa b. ciekawe. Jakiego rodzaju dekoracje cie interesuja , czy pojedynczych potraw na talerzu, czy n.p polmiskow ? Taka raczej " dekoracja masowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.03.04, 19:06 www.artchef.com/pages/6/index.htm www.didihan.4t.com/photo.html www.angelfire.com/tn/trongtannguyen/artfood.html - lista z lewej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.04, 00:04 piekne, ale dla mnie to za trudne - do tego trzeba rzezbiarza a nie kucharza - oczywiscie moze byc w jednym wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycona Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: 212.160.118.* 19.03.04, 10:05 To chyba ponad moje możliwości, ale warto zobaczyć, że można i jak z grubsza do tego podejść. Jestem zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch strach jeść 19.03.04, 10:22 tylko, proszę nie przesadzajcie z dizajnem! Pamiętam takie traumatyczne przeżycie kulinarne - jak w modę wszedł "nowy kuzyn" (nie odważę się tego po francusku napisać) w lokalu podano nam ogroooomne talerze, na których kunsztownie ułożono homeopatyczną ilość jedzenia - ale za to jak pięknie! Były i fale ze szczypiorku, i rybki wycięte z marchewki i muszelki z pietruszki oraz skała podwodna z jagnięcego kotleta wielkości paznokcia. Próba nabicia tego arcydzieła na widelec powodowała taki wstrząs, jakbym na Kossaka szedł z nożem. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: strach jeść 19.03.04, 10:38 nic dodać nic ująć, to ta sama trauma: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10540988&a=10540988 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycona Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: 212.160.118.* 19.03.04, 10:46 Przerost formy nad treścią w każdej dziedzinie jest komiczny. Ten "nowy kuzyn" nakazuje jedzenie oczami. Dbać należy o figurę. Duże porcje są niezdrowe i nieeleganckie. Dla restauratorów to świetny wynalazek. Wysokie ceny a małe porcje. My chyba jakbyśmy to już kiedyś przerabiali. Był to "bardzo stary kuzyn" i o ile mogę sobie przypomnieć nazywał się jakoś tak........PRL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.dialup.tiscali.it 19.03.04, 11:46 Im nowszy kuzyn, tym mniej do jedzenia. Zajrzyj tu: www.coquinaria.it/archivio/decorazione/corso.html Sa zdjecia, ale opisy sa po wlosku. Inna sprawa, ze kazdy kucharz, muzyk i architekt powinni znac ten jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.we.client2.attbi.com 19.03.04, 18:15 Sliczne, oh , jakie sliczne i pomyslowe i pieknie pokazane. Ta myszka z zodkiewki - jaka cudna !! A czy ktos moze przetlumaczyc z czego sa kolce jeza? No i te pisanki !! Cudowne !! Dziekuje !! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.wozniaka.bytom.pl 19.03.04, 20:16 Wszystko piekne,wzbudza podziw i zachwyt,ale znam już to,wykorzystuję niektóre na co dzień,i szukam nowszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: jezyk IP: *.dialup.tiscali.it 20.03.04, 09:31 Jezyk zrobiony jest z gruszki, orzeszkow pinowych, 2 gozdzikow i jednego ziarnka pieprzu czerwonego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g9910 Re: DEKOROWANIE POTRAW...... IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 23.03.04, 21:54 +Zbliżają się Święta,może komuś przypomni się jakaś fajna dekoracja na stół,do posiłków:obiad płyta itd?? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: na wielkanocny stol 25.03.04, 06:32 www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/453.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: na wielkanocny stol :)) 25.03.04, 06:34 www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/574.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: na wielkanocny stol 25.03.04, 06:37 takiego zajaczka zrobilabym z gruszki z octu, jako dekoracje np. do pieczonego schabu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re:ZAJACZEK:)) 25.03.04, 07:36 PRZEPRASZAM, UCIELO MI, NAWET NIE ZAUWAZYLAM. OTO LINK: www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/573.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Z MARCEPANU 25.03.04, 07:53 www.pastrywiz.com/easter/easterbunnies.htm www.pastrywiz.com/easter/chicken.htm www.pastrywiz.com/easter/chickduck.htm kolejne kroki opisane sa gdy kliknac na dole strony na: Let's get started: make a ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Z MARCEPANU IP: *.dialup.tiscali.it 25.03.04, 09:56 Kwieto, serdeczne dzieki. Linki wspaniale, a dekoracje proste w wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: marcepan 25.03.04, 10:16 tu sa jeszcze przepisy na marcepan, jesliby komus go zabraklo, a nie zauwazyl ich w marcepanowym watku obok:)) Masa marcepanowa Malinna/mniam Sprawdzony przepis z nieśmiertelnego i bezcennego zeszytu Cioci Irki. składniki 1/2 litra wody 25 dag masla lub margaryny 1/2 kg mąki 2 kg cukru pudru 2 olejki migdałowe sposób przygotowania Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki mogdałowe. Dobrze wymieszać. Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywany.< Malinno, bardzo dziękuje za ten przepis. Zrobiłam śliczny tort z różyczkami na urodziny mojej córki i muszę przyznać, że jestem z niego bardzo dumna. Masę zrobiłam z połowy składników, zafarbowałam na różne kolory i starczy mi jeszcze na kilka tortów. Bardzo polecam. Bardzo fajny przepis. Z tych składników wychodzi bardzo bardzo dużo masy. Zrobiłam z połowy i 10 dzieciaków miała mnóstwo zabawy z lepieniem z niej różnych postaci. Tylko nie wiem, czy coś źle zrobiłam, bo jak były małe elementy do przyklejenia, to nie chciały się trzymać. Może troszkę więcej tłuszczu mogłam dać? Ale przepis bardzo pożyteczny, to fakt. Bardzo pozyteczny przepis Malinno, chwała Ciotce Irce. Wykonałam tę nieskomplikowaną masę i miałam dużo, na potrzeby całego Christmas Season. A dziś przepis poszedł w świat.> MARCEPAN - Basic Recipe www.pastrywiz.com/season/marzipan.htm Marzipan uncooked 1/4 pound ground blanched almonds 1/4 pound powdered sugar 1 egg white 1/4 tsp. salt Marzipan cooked 3 cups sugar 1 cup water 4 cups ground blanched almonds Both recipe call for extra fine ground blanched almonds. In commercial bakeries the almonds are finely grounded by passing them through granite rollers. The finer the almonds the better your results will be. The uncooked Marzipan is kneaded together until smooth and is then stored in an airtight container or plastic bag over night. For cooked Marzipan add the sugar to the water in a saucepan and cook until the sugar is dissolved. Add the almonds and cook it until the batter stops sticking to the pan. Remove from heat and place onto a marble slap, wooden board or a sheet pan. While still warm knead first with a wooden spatula and then by hand until smooth. Store in an airtight container or plastic bag. Marzipan can be softened by adding small amounts of syrup to it, if too soft add additional powdered sugar to it. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: marcepan 29.03.04, 02:04 podbijam watek dla zainteresowanych marcepanowymi cudami:)) Odpowiedz Link Zgłoś