Dodaj do ulubionych

Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kaparów

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:22
Kolejny przepis o kwaskowym smaku i pewnie przypasuje komuś z kaparkami.
Makaron orccheitte kupiłem jakiś czas temu i czekał na swoją kolej (jaka
polska nazwa?). dziś nadzszedł ten dzień:

Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kaparów
Autor (źródełko): makarony/Konneman
Data: 19-04-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
Kategoria: Makarony, Ryby.
Ilość porcji: 2
Składniki:
orcchiette 25 dag
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa 19.04.04, 13:24
      uszka - kalka jezykowa, a to po prostu muszelki chyba :))
      • martini_very_bianco Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa 19.04.04, 13:28
        nie, muszelki to nie, bo muszelki mają kształt muszelki:)
        a uszka - fajnie:))))

16%VOL
        22%VAT
        • Gość: giezik Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:35
          ja nie bede mówił, z czym mi sie ten kształt kojarzy .
    • martini_very_bianco Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa 19.04.04, 13:25
      słuchajcie, jakie to jest strasznie dobre! Danie dyżurne:) Co prada ja odrzucam
      kapary, bo się brzydzę:). Podpowiedć w kwestii tuńczyka, ale to dotyczy chyba
      wszystkich dań go zawierających - nie można oszczędzać:(, bo taki za 2 zł to
      kompletna porażka.
      Można jeszcze zakupić tuńczyka-tuńczyka, czasem są w superhiper, i ugotować na
      parze, ale to już jest rozpusta finansowa, a efekt w sumie zbliżony do
      puszkowego

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: giezik Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:34
        zgadza sie tuńczyk (np Lisnera) i tuńczyk jakiś leader price, czy nawet Wilbo
        (nomen, omen bylo jakis czas o gernadierze tej firmy) - zdecydowanie nie
        pływały w tym samym miejscu.

Co do kaparów - przełam się - warto:)
        • linn_linn Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa 19.04.04, 14:17
          Wloch by tego nie zrobil na masle.
          Orecchiette to sa uszka, dokladnie. Nasze uszka sa takimi tylko z nazwy.
          Tu sa zdjecia; mozna zrobic samemu.
          www.gennarino.org/orecchiette.htm
          • Gość: giezik Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 14:32
            moje dziecko uznało, ze jest podobne do kapelusza góralskiego. A po drugie
            wielkie podziękowania dla Jottki.
            Moj syn, choc sporo robimy z kaparami zawsze skrzetnie je odkladal na bok. Dzis
            mu powiedzialem co to wlasciwie jest - rozebral na czynniki pierwsze i kazdy
            element zjadł. Z wielkim smakiem.
    • Gość: an_ni Re: Orcchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa IP: 217.11.141.* 19.04.04, 14:36
      czy mozna czyms zastapic smietane bo nie lubie sosow do pasty na bazie
      smietany :(
      do tej pory zastepowalam sosem pomidorowym ale moze macie inne pomsyly, moze po
      prostu oliwa?
      • zuzinkas Re: Orecchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kapa 19.04.04, 14:48
        ja robie zawsze z sosem pomidorowym zamiast smietany i oliwa zamiast masla,
        mozna oczywiscie pominac sos pomidorowy.
        • Gość: ewelina Re: Orecchiette z sosem z tuńczyka, cytryny i kap IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 15:23
          Właśnie skonczyłam jeść to pyszne danie.Bardzo mi smakowało a jak szybko się
          robi. Musiałam zmodyfikować trochę ,gdyż nie udało mi się w mojej okolicy kupić
          kaparków. W zamian za nie dodałam anchois (małą puszeczkę filetów).Polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka