Dodaj do ulubionych

nowostka o duphastonie

28.07.06, 11:12
na pytanie czy moze zahamowac owulacje zbyt wczesnie podany moj lekarz odpowiada:
Duphaston jest zbyt słabym gestgenem by zahamowac owulacje moze jednak zaburzyc wrzot endometrium prowadzac do jego desynchronizacji co moze uposledzic implantację zarodków Z poważaniem JD
Obserwuj wątek
    • aleks_czwa Re: nowostka o duphastonie 28.07.06, 11:15
      No to częściowo potwierdza to moją teorię, bo na początku jego brania (tzn.
      chyba pierwsze dwa cykle) zauważyłam objawy owu ok.19 dc (mimo brania duph. od
      16 dc) i wtedy @ przychodziła ok 13, 14 dni od tej zauważonej owu. Teraz już mi
      się chyba wszystko przesunęło, więc nie wiem. Dzięki za info. Pozdrawiam!
    • maretina Re: nowostka o duphastonie 28.07.06, 11:33
      zgoda. tylko wszystko niestety zalezy od dawek...
      sa lekarze, ktorzy kaza jesc 3x po 3 duphastony, albo po 2 utrogestany 3 x
      dziennie. to wychodzi kolosalna dawkauncertain
    • tymonka30 Re: nowostka o duphastonie 28.07.06, 12:23
      Czyli mój gin jest teraz dla mnie Bogiemsmile
      • dagps Re: nowostka o duphastonie 28.07.06, 16:02
        bogiem bo co? malo ci daje? ja mam dwie dziennie.
        • tymonka30 Re: nowostka o duphastonie 28.07.06, 19:15
          Niee hehe bo też tak mówi a ja zawsze ale na pewno?!?!?!?!smile
          • dagps Re: nowostka o duphastonie 29.07.06, 07:45
            ja caly czas mam ochote zadac mojemu pytanie - ale na pewno, jest pan pewien, naprawde? a on mowi, "spokojnie czekamy na dzdziusia, a dzisius przyjdzie, jak nie to go troche zawolamy" i tu nastepuje wyliczanka mojego planusmile
    • weronusia Re: nowostka o duphastonie - do dagps 29.07.06, 11:27
      czy mozesz podać mi link do tej odpowiedzi czy też zadawałaś doktorowi pytanie
      na privie?

czy to oznacza,ze lepiej nie podawać duphastonu w II fazie?

bo okazuje sie ,ze jeden z moich ginów ( a było ich 7 !!hihi) też mówił choc
      nie tak dokładnie ,że duphaston nie jest taki dobry bo nawet najnowsze badania
      zagraniczne podają,ze może wpływać na rozwój płodu niekorzystnie - chodzi o
      wady -a był to gin z patologii ciaży.
      twierdził,ze prawidłowe ciałko żółte wystarczajaco produkuje progesteronu
      • dagps Re: nowostka o duphastonie - do dagps 29.07.06, 16:23
        to znaczy ze nie nalezy podawac duphastonu zbyt wczesnie, przed lub w trakcie owulacji. ale jak jest potrzebny, to trzeba podawac. nie ja pytalam lekarza, tylko znalazlam na bocianie tala odpowiedz-t jeden z aktualnych postow, wiec latwo bedzie ci znalezc.
        • tymonka30 Re: nowostka o duphastonie - do dagps 30.07.06, 18:59
          Dagps kiedy Ty jeszcze masz czas na bociana?smile
          • dagps Re: nowostka o duphastonie - do dagps 30.07.06, 22:49
            tymonka kwestia dobrej organizacji, pracuje w dwoch miejscach, w ktorych nie ma internetuwink wlaczam opere zamiast explorera i zanim tworza sie i zaloguja jedne strony, ja juz koncze drugie, szybko czyta iszybko pisze, zanim zagotuje sie woda na herbate, zanim woda do wanny sie naleje, zanim minie 4 minuty do autobusu a rzesy juz umalowane, siadam w sumie tylko pol godziny przed praca, troche po i w weekend miedzy usmazeniem sie kotleta a przejscia surowki olejem wink)))))
            napisze na maila skad moj dobry humorsmile
    • korlewna Re: nowostka o duphastonie 30.07.06, 20:04
      teoretycznie nie wiem, jak sprawa wygląda (choc moj lekarz twierdził, ze
      progesteron blokuje owulację), w praktyce natomiast dwa razy łykałam duphaston
      zbyt wczesnie i faktycznie pęcherzyki nie pękały.
      Pozdrawiam
      • dagps Re: nowostka o duphastonie 31.07.06, 08:19
        ja sie caly czas ludze na podstawie ciazy zdaje sie agnieszki, ktore brala duphaston a mimo to miala owulacje.

nie iwem jak to jest, u mnie przez po roku nie bylo owu, ale tez u mnie nie ma nawet naturalnej @ wiec sama pewnie tez bym owu nie miala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka