Dodaj do ulubionych

Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3?

08.07.04, 15:27
Mam pytanie podobne do tego jakie już zauważyłem że mają właściciele megane
II. W moim citroenie c3 gdy zapala się rezerwa komputer pokazuje 100 km do
przejechania na baku (tak jak w instrukcji). Wszystko ok tylko że gdy
komputer pokazuje jeszcze jakieś 30 - 20 km do przejechania na baku to przy
tankowaniu okazuje się że wchodzi jakieś 37 litrów paliwa a bak ma 47 litrów.
Co jest więc grane z tymi 10 litrami? Czy w innych C3 też tak jest? Czy można
coś z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • wichura Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 08.07.04, 15:31
      Wskaźniki poziomu paliwa to zawsze jest spore przybliżenie. A kalkulatory
      spalania / zasięgu to już zupełna lipa. Ilość przygód jakie miałem z Xsarą jest
      trudna do opisania. Np. zasięg 40 km przez 30 km, albo skok z 50 km na ---.
    • zubr_zalogowany Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 08.07.04, 15:38
      wg instrukcji
      ostatnia lampka pali sie gdy jest jeszcze 8l w baku
      gasnie gdy zostaja 4l (pali sie wtedy tylko lampka rezerwy)
      ja zawsze na rezerwie (8l) przejezdzam 100 km i tankuje potem 42-45l
      (diesel)
      wiec u mnie pokazuje zupelnie dobrze
    • Gość: Andrzej Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 18:03
      Moze to wynikać z tzw żelaznej rezerwy która musi pozostać w baku aby nie
      zatrzeć pompy paliwa. Np. w oplu którym zdarza mi się jeździć służbowo jest to
      jakieś 3-4 litry i choć benzyna jest auto staje i koniec, pozostaje tylko
      karnister. Zużycie paliwa jest prognozowane do tego progu.
      W autach bez komputera też instrukcje zalecają tankowanie zaraz po zapaleniu
      rezerwy.
      Tak więc użytkowa pojemnosć baku jest mniejsza niż fizyczna podana w
      instrukcji. U ciebie rzeczywiście jest to dużo. Jeśli się nie mylę korekta tego
      progu jest możliwa w komputerze przez ASO choć pewnie też zależy to od profilu
      baku i usytuowania pompy.
      • zubr_zalogowany Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 08.07.04, 19:33
        jesli chodzi o c3 to jak napisalem u mnie po przejechaniu 100 km na rezerwie i
        spaleniu 5-6l tankuje ok 44 l
        wiec pojemnosc 47l baku wydaje sie idealnie dopasowana do wskazan lampek

moze w innym egzemplarzu ustrojstwo mierzace poziom paliwa jest za wysoko
        zamontowane?
        jakas wada montazu?
        • Gość: Andrzej Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 21:06
          Jak wspomniałeś twoj jest disel więc nie masz żadnej pompy w baku i możesz
          wyjechać paliwo do końca. A bak macie pewnie tan sam we wszystkich C3.
          • zubr_zalogowany Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 08.07.04, 21:26
            nie rozumiem o co chodzi z pompa w baku
            (nie znam sie)
            wydaje mi sie ze diesel powiniem byc tez zabezpieczony przed zapowietrzeniem
            ukladu wtryskowego - chyba jest z tym nawet wiecej klopotu niz w benzynie?

przy okazji C3
            elektroniczny wskaznik poziomu oleju pokazuje mi za niski poziom, gdy na
            bagnecie jest jeszcze polowa (mierzone po odstaniu)
            czy kazdy jest tak dziwnie skalibrowany?
            • Gość: Andrzej Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 22:26
              W układach wtryskowych benzyny pompa paliwa jest w baku i smarowana oraz
              chłodzona jest paliwem w którym jest zanurzona. Cała jest zanurzona w benzynie
              i jest to warunek jej poprawnej pracy. Dlatego w nich wyjechanie paliwa do zera
              z reguły kończy się jeśli nie zatarciem to jej nadwyrężeniem, i nie chodzi tu o
              zapowietrzenie. W dodatku kręci się cały czas (napęd elekryczny po przekręceniu
              stacyjki) więc mozna ją zatrzeć nawet gdy silnik nie pracuje.
              W dieslu pompa jest napędzana paskiem rozrządu i jest przy silniku więc jej
              praca w żaden sposób nie zależy od poziomu paliwa w baku i przy braku paliwa
              wszystko po prostu stanie. O jakiś wyszukanych zabezpieczeniach przed
              zapowietrzeniem nie słyszałem. Ot poprostu trzeba nalać paliwa i pokręcic
              rozrusznikiem aż zaśsie nowe paliwo.
              • zubr_zalogowany Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 08.07.04, 23:29
                dzieki
                • matimat1 Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 09.07.04, 08:05
                  Tak przy okazji mam pytanie. Jak się Wam spisuje C3?
            • Gość: sknera Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? IP: *.epsa.pl 09.07.04, 09:55
              jaki silnik? bierze olej? ile?
    • matimat1 Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 09.07.04, 08:05
      Tak to jest benzyna. W ASO powiedzieli mi dokładnie to samo z tą pompą.
      Zadzwoniłem jednak do znajomego w innym ASO i powiedział żeby przyjechać to
      podłączą komputer i ustawią. Rozumiem że chodzi o nie zatarcie pompy ale po co
      w baku zostaje na to 10 litró. Po co podają że taki jest bak i po co podają co
      ile litrów gaśnie lampka pokazująca stan paliwa. Jest 5 które mają gasnąć co 8
      litrów i ostatnia szósta (rezerwa) 6 litrów. Razem = 46 ! Jak to się ma do
      siebie? Całą reszte komputer oblicza dobrze. (średnie spalanie, itp) Ma
      problemy tylko z zasięgiem (wg mnie źle zaprogramowana pojemność baku).
      • zubr_zalogowany Re: Jak jest z rezerwą paliwa w citroenie c3? 09.07.04, 08:52
        to moze niech ci rzeczywiscie ustawia

co do spisywania sie:
        1. na przegladzie 1500 km zglosilem piszczace hamulce (normalne w tym
        samochodzie) - cos tam porobili, nie pomoglo, ale za to zle zamocowali jeden z
        klockow hamulcowych
        2. przy ok 7000 km przestala sie zapalac kontrolka przy zaciaganiu hamulca
        recznego, ale po 2 tyg naprawila sie sama
        3. 3 razy co okolo 2 miesiace zamek przestawal reagowac na pilota - po otwarciu
        kluczykiem i przekreceniu w stacyjne centralny zamek zaczynal dzialac
        normalnie, ostatnio sie to nie zdarza i nigdy nie bylo problemu z zamykaniem,
        wiec nie zglaszalem w serwisie
        4. zdarza sie coraz czesciej ze automatyczne wycieraczki pracuja za szybko, ale
        to raczej wina nie elektoniki, tylko starych pior, ktore nie zbieraja dokladnie
        z okolic czujnika
        5. zle spasowany plastik obtarl lekko podnosnik tylnej klapy
        6. przy przebiegu 23 000 padla H7 (mijania) - naprawde da sie wymienic samemu,
        w aso mozna przeplacic 7x
        7. najbardziej halasuje na wybojach trojkat ostrzegawczy w plastikowym pudelku
        i butelka z rozmarzaczem, ktora woze w bagazniku (teraz raczej niepotrzebnie),
        zdarza sie uslyszec skrzypienie z drzwi kierowcy i z okolic slupka C po
        przeciwnej stronie, ale rzadko i tylko na bardzo dziurawej nawierzchni
        8. brak plaskiej podlogi w bagazniku po zlozeniu siedzen
        9. niski przod - grozi masakra palstikow pod silnikiem na wyzszych kraweznikach
        10. do pierwszej zmiany bral olej - ok 0,5-0,7l na 10 000 km, teraz ubywa
        minimalnie

ogolnie - dynamiczny, choc z turbodziura, spalanie OK, bardzo komfortowy, jak
        dotad nie bylo zadnej istotnej awarii a tamta lista to pierdolki
        jestem zadowolony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka