Dodaj do ulubionych

Czy to zapalenie przydatków?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 16:00
Mam problem z jak mi sie zdaje jajnikami, a tym większy, że nie ma w moim mieście dobrego ginekologa.
Zaczelo sie od tego, ze w nocy poczulam uporczywy tepy bol w prawym podbrzuszu. Rano byl silnieszy i pomyslalam, ze to wyrostek. Czym predzej do przychodni. Lekarz ogolny po badaniu stwierdzila, ze trudno okreslic co to, ale byc moze jajniki. Poszlam do ginekologa (w przychodni). Zbadal mnie - tylko ręką, i stwierdzil, że owszem - zapalenie przydatków. Bol byl juz po obu stronach. Dal Doxycyclinę i czopki Naproxen. Bol po tygodniu jakby lekko oslabl ale nie minol, ale za to brzuch bardzo mi sie powiekszyl i przy nacisku jajniki caly czas bola. Poszlam znow do tego lekarza. Nie badal mnie juz, przepisal dodatkowo - oprucz tego co bralam - Gentamycyne domiesniowo i Furaginum, bo pojawily sie problemy z pecherzem (parcie i szczypanie w cewce). Dzis minol tydzien od pierwszej wizyty, jeszcze 3 zastrzyki do wybrania a bol znow jakby sie nasilil. Mam wielki brzuch, twardy, bola przy nacisku jak mi sie zdaje janiki. Bylam znow u lekarza, poprosilam o zrobienie badan, USG. Powiedzial, ze nie ma potrzeby, poza tym oni maja limity!!! Kazal wybrac zastrzyki i przyjsc za tydzien. Caly czas jestem na zwolnieniu, zawalam prace ale boli mnie to wszystko, poza tym dwa razy dziennie jezdze na bolesne zastrzyki. I to wszystko zdaje mi sie nic a nic nie pomaga.
Do tego sa wakacje i wszyscy prywatni lekarze z dobra opinia pojechali na urlopy (obdzwonilam pol miasta).
Co robic, co mam o tym myslec?
Dlaczego lekarz nie zmienil mi antybiotykow, skoro w trakcie ich brania nie jest mi lepiej a nawet przesialy sie bakterie do pecherza?
Podobno nie kwalifikuje sie do szpitala, bo nie mam wysokiej temperatury (na poczatku mialam ok. 37 st. C). Ale ja zawsze przy chorobach nie mam wysokiej temperatury! Ze dwa razy w zyciu mialam wiecej niz 38 st. C.
Blagam, napiszcie cos? Moze to wcale nie zapalenie przydatków? Moze ktoras z was miala podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 17:04
      BLAGAM ODPISZCIE. ZARAZ WYCHODZE DO GINEKOLOGA!
      • dagmi1 Re: Czy to zapalenie przydatków? 26.07.04, 17:09
        Ja radzę ci wybraćsięna ostry dyżur ginekologiczny w twoim miescie tam muszą ci
        zrobić usg, napisz skąd jesteś?
        • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 17:11
          Z Koła, i zaraz wychodze na zastrzyk do przychodni. Moze tam mi cos powiedza.
          • lidek0 Re: Czy to zapalenie przydatków? 26.07.04, 18:50
            Co do cewki moczowej zrobiłabym posiew. Ja też miałam z nia problemy i dostałam
            Furagin ale potem posiew i dostałam inny antybiotyk. Bez sensu dawać tak na
            oko. Napisz czy w końcu zrobili Ci to usg, tylko na usg o ile sie nie mylę
            jajników nie widać.
            • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 19:09
              Dzis juz nic nie udalo mi sie zalatwic.
              Co do posiewów, to w publicznej przychodni to fikcjia, tak samo jak USG. Maja limity i jak dasz w lape to masz skierowanie, jak nie to czekasz pol roku w kolejce. Paranoja. Prywatnie posiewy to koszt ok. 100zl (tak gdzies czytalam), ale nie wiem czy jednego czy dla kilku antybiotykow (antybiotykodiagramy czy cos takiego). Tak wiec doliczajac wizyte u lekarza, a nawet kilka to juz pokazny koszt. Wiem wiem, zdrowia sie na pieniadze nie przelicza i tak pewnie zrobie. Nawet napewno.
              Sama juz jednak nie wiem, czy mnie boli czy nie. Nie jest to jakis ostry bol, tylko czuje ze ta sprawa zostanie po prostu niedoleczona. Byc moze ciagnelo mi sie to od jakiegos czasu, bo pare razy w "tej" okolicy podczas stosunku odczuwalam uklucie. Moze to przewlekle zapalenie, albo zupelnie cos innego. A moze mam raka, albo jestem w ciazy - rosnie mi brzuch. Teraz to i tak po sprawie, bo po takiej dawce antybiotykow i kolorowych pigulek zaden zarodek by nie przezyl, a juz napewno mialby z milion wad.
              Caly czas slysze argumentacje lekarza - wie pani, wiekszosci kobiet ten antybiotyk pomaga, (...) wiekszosc kobiet bardzo dobrze toleruje czopki, (...) ten antybiotyk ma bardzo szerokie spektrum dzialania na tego typu stane zapalne, (...) takie uczucie wzdecia brzucha w wiekszosci przypadkow jest spowodowane zbliżającą się miesiączką (na dwa tygodnie przed ?!?!?!?). Przeciez znam swoje ciało, wiem co jest normalne a co nie!
    • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:57
      Jutro idę do szpitala. Mam przewlekle zapalenie przydatkow.
      Taka byla diagnoza lekarza, do ktorego poszlam prywatnie. Okreslil mojego poprzedniego lekarza jako osobe o nieudolnych sposobach leczenia i niepowaznym podejsciu do pacjenta. To prawda i niestety dochodze do wniosku, ze do publicznej przychodni mozna isc po recepte na tabletki anty a nie zeby sie leczyc.
      Mam juz podobno jakies zmiany, skrocone przymacicze. Taki stan zapalny mogl sie toczyc od kilku lat. Mialam co prawda czasem takie pobolewania, ale gdy byly slabe myslalam, ze to z powodu zblizajacego sie okresu, albo z powodu jelit (mam zespol drazliwego jelita). Gdy bolalo bardziej poszlam do ginekologa, ktory stwierdzil tkliwosc jajnikow (?!?!?) i zapisal czopki przeciwbulowe ?!?!?
      Chce zaapelowac - dziewczyny - badzcie czujne jesli cos was pobolewa, bo moze to sie skonczyc nawet bezplodnoscia!!
      Moze ktoras z Was wie co to jest skrocone przymacicze czy tez domacicze czy cos takiego podobnego w brzmieniu?
      • Gość: laki Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.ceti.pl 27.07.04, 22:35
        To znaczy że jajniki (wraz z jajowodami, bo nie da się tego tak odróżnić
        palpacyjnie) są blisko macicy, co MOŻE być efektem powstałych zrostów.
      • Gość: monia Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.icpnet.pl 28.07.04, 01:40
        Tez mialam przewlekle, kilka m-cy, dzis wyladowalam na izbie przyjec (myslalam
        ze to bardziej wyrostek) ale starczy domowa kuracja antybiotykiem. Tylko no
        wlasnie cos pobolewa - czesto sie zdarza a w brzuchu w tym miejscu moze mase
        rzeczy bolec, trudno stwierdzic. Po prostu straszne dziadostwo kobiecy organizm
        i tyle.. uncertain
    • Gość: frustratka Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:04
      ej ale czy to nie aby ciąża pozamaciczna?
      pozdrawiam i powodzenia w leczeniu. rany jakie to cholrenie ciężkie coś się
      dowiedzieć o swojej chorobie. paranoja.
      • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:41
        Wlasnie wrocilam ze szpitala. Podobno zapalenie ladnie ustapilo i nie mam zadnych zrostow czy innych zmian. Ale musialam byc pod kroplowkami z antybiotykiem i srodkami przeciwzapalnymi. W sumie 7 dni leczenia szpitalnego. No i ma prawo jeszcze troche pobolec. Za dwa tygodnie kontrola.
        Ale najwazniejsze, ze zapalenie nie sostawilo sladow i bede mogla miec dzieci big_grin
    • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 19:34
      Sluchajcie - po przyjsciu do domu ze szpitala tak jakby wracaly mi problemy z pecherzem. Piecze mnie w cewce moczowej i mam wielgachny brzuch. Czy to moze byc nawrót choroby? Ale czy po jednym dniu, a wlasciwie po paru godzinach to mozliwe?
      Podczas badania ginekologicznego nie czulam zadnego bolu a ginekolog stwierdzil, ze zapalenie bardzo ladnie zeszlo a przydatki sa miekkie.
      Czy to jakies podraznienie po braniu antybiotyków, czopków i globulek? A brzuch nabrzmiały bo antybiotyki wybiły wszystkie bakterie jelitowe?
      • lidek0 Re: Czy to zapalenie przydatków? 04.08.04, 08:02
        A brałaś lek osłonowy przy antybiotyku? Może zrób posiew moczu. Możesz kupić w
        aptece VitaButin /to wyciąg z borówki/ na takie problemy i bardzo dużo pij
        • Gość: Adani Re: Czy to zapalenie przydatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 14:13
          > A brałaś lek osłonowy przy antybiotyku? Może zrób posiew moczu. Możesz kupić w
          > aptece VitaButin /to wyciąg z borówki/ na takie problemy i bardzo dużo pij

A na co jest ten VitaButin? To cos oczyszczajacego pecharz? W szpitalu mialam robiony posiew moczy - byl jalowy.
          Moze to skutek antybiotykow. Brala je dozylnie, wiec oslony na zoladek bylyby chyba bezcelowe. Biore teraz lakcid. A wlasnie; jak najlepiej jest go stosowac - z posilkami czy naczczo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka