Dodaj do ulubionych

**przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie

IP: *.icpnet.pl 28.07.04, 08:45
hej!
chciałaby prosic o przepisy na jakies tanie potrawy. Przeglądam stronyz
przepisami ale wiekszosc przepisów to albo piersi z kurczaka, 20 rodzajow
przypraw, ktorych potem przez rok nie użyje, bakłażany, wino itd.
a mnie na to nie stac..
aha!chodzi mi o przepisy na tzw. drugie danie.
dzieki i pozdrawiam:-)
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie 28.07.04, 09:24
      przeszukaj forum - co kilka dni są wątki "jak przeżyć za 5 zł", "jak przeżyć za
      2 zł" i zadaj sobie trud wyszukania takich przepisów, jakie potrzebujesz -
      wybór masz nieograniczony, a nikt za Ciebie tej roboty nie odwali.
    • Gość: senin Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 28.07.04, 09:38
      nie wiem o jak tanie Ci chodzi, ale podam ci cos super taniego - musisz sie
      jednak zdobyc na maly wydatek, bo bez przypraw sie nie da, zwlaszcza jak chce
      sie tanio..i smacznie.

jedna duza cebula, 4 ugotowane ziemniaki (moga byc z poprzedniego dnia)
      garsc fasolki szparagowej, lub 2 szklanki zielonego groszku,(tudziez innego
      warzywa) dwie lyzki curry, sok z cytryny, sol, mozna posypac zielona kolendra
      na koniec.

Cebule zeszklic na oleju, dodac curry, dodac fasolke, smazyc az bedzie
      miekkawa, dodac ziemniaki, podsmazyc , posolic do smaku, skropic cyryna.

To samo mozna z dodatkiem drobno pokrojonego miesa (wieprzowiny), podsmazonego
      na poczatku (przed warzywami)- cala reszta j/w.
      to samo mozna z ryzem zamiast ziemniakow...
      to samo (ryz znaczy sie) mozna z sosem sojowym (albo maggi) zamiast curry... to
      samo mozna... z papryka, szczypiorkiem i jajkiem

uups!na razie veny zabraklo

ale nie martw sie zaraz pojawia sie pomysly na zapiekanki, makarony...

O sama tez mam pare w zanadrzu - musisz sie jednak zrujnowac na sos sojowy(w
      najgorszym wypadku moze byc maggi).
      na bardzo goracym oleju podsmazasz male kawaleczki miesa (kurze, wieprzowina,
      wolowina - cieniutko pokrojone w poprzek wlokien, by szybko byly gotowe)
      dodajesz pokrojone warzywa, jakie tam masz, kombinacji moze byc wiele,
      doprawiasz sosem sojowym i podajesz z makaronem,

mozesz tez ten makaron wrzucic do tego miesa i warzyw na patelni i miec
      tzw. "mee goreng" czyli zasmazany makaron.

Jesli chcesz ktorys z tych przepisow w wersji "deluxe" tzn. opisany krok po
      kroku to mow smialo....
    • karierowiczka Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie 28.07.04, 09:43
      bardzo tanie są zapiekanki z ziemniaków. Mozesz eksperymentować. Dodawać różne
      składniki, to co masz w lodówce... resztki wędlin, boczek, mięso mielone,
      wędzona ryba, różne warzywa. Był czas że u mnie w domu jedliśmy tylko placki
      ziemniaczane, ziemniaki odsmażane, i zapiekankę z ziemniaków i podsmażonej
      cebulki zalaną sosem jajeczno-kefirowym :)))
    • e_katt Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie 28.07.04, 10:01
      Witam
      Zerknij poniżej
      serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42458,2119716.html
      nie przeglądałam tego wydawnictwa (zresztą nie wiem czy to jest jeszcze do
      dostania, bo zdaje się że to z czerwca.. ;-(, ale może chociaż spis potraw
      zainspiruje cię do wymyślenia niedrogich a smacznych kompozycji..

pozdrawiam
    • nobullshit Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie 28.07.04, 10:15
      przez link w wątku "ludzie" (wybacz, nie umiem wkleić) można dotrzeć do
      artykułu o "kuchni partyzanckiej" - za pięć peelenów dziennie.
      Autor ma też własną stronę, nie pamiętam dokładnego adresu,
      w nazwie ma "pesto"
      • Gość: just me Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie IP: *.icpnet.pl 28.07.04, 10:26
        www.pesto.art.pl, znalazlam przez wyszukiwarke forumowa inne watki o tanich
        potrawach i ten adres tez sie pojawli.
        dziekuje wszytkim.
        z innymi watkami na temat "taniochy" jest ten problem ze sa tam proponowane
        "potrawy" typu : kisiel z jablkami, smalec, gryczana z kefirem i jajecznica.
        a mnie chodzi o potrawy, ktore moga kosztowac wiecej niz 2 zl/osobe, ale bez
        tych wszytkich ekskluzywnych dodatkow.
        ja np. robie "oszukane" mielone. przepis jak na mielone, tylko mieso daję pol na
        pol z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami. z 0.5 miesa mielonego wychodzi
        niesamowita ilosc tych kotletow.
        do tego robie sos pomidorowy, koszt niewielki i podaje z ...ziemniakam i kapusta
        kiszoan(chyba najtansza i najzdrowsza surówka).
        wlasnie o takie przepisy mi chodzi:-)
        wszytkim bardzo dziekuje i czekam na wiecej:-)
        • e_katt może jeszcze to.. 28.07.04, 10:37
          Pewnie to widziałaś w ostatnich Obcasach:
          kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54043,2189465.html
          było tam też zdjęcie ze ścianą z jadłospisem barowym - warto poczytać i
          spróbować pokombinować
          też tanio!

• brunosch Re: może jeszcze to.. 28.07.04, 10:53
            i to:
            kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1169939&KAT=241
            • e_katt i jeszcze.. 28.07.04, 12:21
              trafiłam też na coś jak to:
              kuchnia.o2.pl/felietony/obiekt.php?id_o=157pozdr
              • Gość: 100 Re: i jeszcze.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 16:14
                Wątróbka duszona . Pokroić wątrobę tak jak mięso na gulasz i obtoczyć w mące
                pszennej . Obsmażyć na średnim ogniu uważając , żeby się nie przypaliła .
                Przełożyć do garnka , zalać wodą tak żeby przykryła wątróbkę . Na pozostałym
                tłuszczu zeszklić cebulę i przełożyć do wątróbki . Dorzucić kilka ziarenek
                ziela angielskiego i liść laurowy .Dusić do miękkości , mieszając od czasu do
                czasu i w razie potrzeby dolać gorącej wody . Pod koniec duszenia posolić ,
                jeśli ktoś lubi - maggi . Wątróbka wołowa dusi się dłużej , ale jest tańsza i
                też smaczna .
                • Gość: 100 Re: i jeszcze.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 16:30
                  Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę . Dużo , bo to właściwie taki
                  sos cebulowo - serkowy . Można też pokrojoną cebulę od razu zalać wodą ,
                  posolić i dusić pod przykryciem . Pod koniec dolać trochę mleka i serek topiony
                  albo 2 . Kiedy się dokładnie rozpuszczą , dodać jakiejś przyprawy np. oregano
                  czy czosnek . Wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem .Trzeba uważać , żeby
                  wody do duszenia cebuli nie było za dużo , bo sos będzie za rzadki i spłynie z
                  makaronu . Do tego sosu można dorzucać np. kolorową paprykę , pieczarki , co
                  tam się ma , a jak się nie ma , to i tak jest dobry :))
                  • Gość: Cynamoon Re: i jeszcze.. IP: *.it / 62.233.189.* 28.07.04, 16:45
                    Wszelkie kasze wymieszane z podsmazonymi czy podduszonymi warzywami albo z nimi
                    zapiekane sa tanie i zdrowe i smaczne. Albo na slodko, z owocami.

Rozmaite pasty, pasztety i kotlety ze straczkow takze (sporo przepisow jest na
                    www.puszkkka.spinacz.pl
    • ampolion Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie 28.07.04, 17:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10547851&a=10547851
    • ampolion Re: **przepisy na tanie potrawy!!!! pomóżcie 28.07.04, 17:06
      Niektóre z tych sugestii odnoszą się także do tanich potraw:
      www.zeglarstwo.3miasto.pl/kambuz/przepisy.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka